hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama: "İran'a yeni yaptırım gelirse veto ederim"

    Obama: İrana yeni yaptırım gelirse veto ederim
    expand

    ABD Başkanı Barack Obama, İran'la yapılan müzakerelere ilişkin, "Kennedy ve Reagan Sovyetler Birliği ile müzakere edebildiyse, kendine güvenen bir ABD bugün daha az kuvvetli hasımlarla müzakere edebilir" dedi ve Kongre'ye İran'a yeni yaptırımlar masasına gelirse veto edeceği mesajını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Obama, ABD Başkanı olduktan sonraki 6. Birliğin Durumu konuşmasını yaptı. Kongre'nin birleşik oturumunda televizyonları başındaki milyonlarca Amerikalıya seslenen ve bu yıl Kongre seçimlerinin yapılacak olması nedeniyle konuşması ayrı bir önem taşıyan Obama, konuşmasında ekonomi ve dış politikaya ilişkin önemli mesajlar verdi. Obama, Kongre'deki iki parti arasında özellikle bütçe konusunda krizlerle geçen bir yılın ardından, 2014 yılını "eylem yılı" ilan etti. Obama, dış politikada ise geçmişte Sovyetler Birliği ile müzakere yapılmışsa, bugün de İran'la müzakere edilebileceğini söyledi ve İran'a ilişkin yeni yaptırımlarını veto edeceğini açıkladı.

    "Amerika hareketsiz duramaz"

    Konuşmasında, ekonomik büyümenin hızlandırılması, orta sınıfın güçlendirilmesi ve orta sınıf için yeni fırsatların inşa edilmesine yönelik birtakım öneriler ortaya koyan Obama, "Bunların bazıları Kongre'nin adım atmasını gerektiriyor, hepinizle çalışmaya istekliyim. Ancak Amerika hareketsiz durmaz ve ben de öyle. Dolayısıyla, Amerikalı ailelerin önündeki fırsatları geliştirmek için, yasal düzenleme olmadan da nerede ve ne zaman adım atabiliyorsam, bunu yapacağım" diye konuştu.

    Bütçe konusunda yaşanan tartışmalara değinen Obama, bu tartışmanın demokrasilerinin "en temel işlevlerini" yerine getirmelerini engellediğini belirterek, Kongre'ye, "Doğru olanı yapmıyoruz" mesajı verdi. Obama, göçmenlik reformu, "Obamacare" olarak bilinen sağlık reformu ve kadın ve erkek çalışanlar arasındaki maaş dengesizliği, iklim değişikliği ve ABD'nin enerji bağımsızlığı konularına da değindi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ABD'nin en uzun savaşı bitecek"

    Obama'nın konuşmasının ikinci önemli kısmı da ABD'nin dış politikasına ayırdığı bölümdü. Göreve geldiğinde Irak ve Afganistan'da bulunan 180 bin ABD askerinden Irak'takilerin tamamının, Afganistan'dakilerin de 60 bininin ülkeye döndüğünü ifade etti. Obama, yıl sonuna kadar Afganistan'daki görevlerinin bitmiş olacağını söyledi. Obama, "ABD'nin en uzun savaşı nihayet bitmiş olacak" dedi.

    "Tehlike devam ediyor"

    Obama, El-Kaide'nin çekirdek liderleri yenilgiye uğratılsa da El-Kaide bağlantılı ve diğer radikal unsurların dünyanın farklı bölgelerinde tutunduğuna vurgu yaptı. "Gerçek şu ki bu tehlike devam ediyor" diyen Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Yemen, Somali, Irak ve Mali'de, bu ağları bozmak ve etkisizleştirmek için ortaklarımızla çalışmayı sürdürmek zorundayız. Suriye'de, terörist şebekelerin ajandasını reddeden muhalifleri destekleyeceğiz. Burada ülkemizde, savunmamızı güçlendirmeyi ve siber saldırı gibi yeni tehlikelerle mücadelemizi sürdüreceğiz."

    "Gerçekten gerekli olmadıkça askerlerimizi tehlikeye atmayacağım"

    Obama, "Ama gerçekten gerekli olmadıkça ne askerlerimizi tehlikeye atacağım ne de çocuklarımızın ucu açık savaşlara batmalarına izin vereceğim. Verilmesi gereken savaşlarda savaşmalıyız, teröristler bizden istediklerinde değil. Büyük ölçekli konuşlandırmalar bizi güçsüzleştirebilir ve bu neticede aşırıcılığı besleyebilir. Dolayısıyla, daha hedefe odaklı çabalar ve yabancı ortaklarımızın kapasitelerini inşa etme yoluyla aktif ve agresif biçimde terörist şebekelerin peşine düşerken bile, Amerika daimi bir savaş durumundan uzak durmalı. Bu nedenle insansız hava araçlarının kullanımına ölçülü sınırlamalar getirdim, dışarıdaki insanlar neticeye aldırmaksızın onların ülkelerini vurduğumuzu düşünürlerse daha güvende olmayacağımız için" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başkan Obama konuşmasında istihbarat toplama programına yönelik yapacağı reformlara da vurgu yaptı.

    "Bu yıl Guantanamo'yu kapattığımız yıl olmalı"

    Afgan savaşının bitişiyle birlikte artık bu yılın "Guantanamo üssündeki hapishanenin kapatıldığı ve Kongre'nin hapishanedeki tutuklukların transferine yönelik kısıtlamaları kaldırdığı yıl" olması gerektiğini dile getiren Obama, "Çünkü terörizme sadece istihbarat ve askeri eylemler yoluyla değil, anayasal ideallerimize sadık kalarak ve dünyanın geri kalanına örnek olarak karşı koymalıyız" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yürüttükleri diplomasiden övgüyle bahseden Obama, "Suriye'nin kimyasal silahlarının yok edilmekte olmasının nedeni güç kullanma tehdidiyle desteklenen Amerikan diplomasisidir ve biz, Suriye halkının hak ettiği bir geleceği, diktatörlükten, terörden ve korkudan uzak bir geleceğin önünü açmak için ilerleyen dönemde uluslararası toplumla birlikte çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

    "Kennedy ve Reagan Sovyetler Birliği ile müzakere edebildiyse..."

    Obama, ABD diplomasinin başarılarına İran'ın nükleer programındaki ilerlemeyi durdurmasını da örnek gösterdi. 10 yılda ilk kez Tahran'ın nükleer programında ilerleme sağlamasının önüne geçildiğini vurgulayan Obama, İran'ın yüksek seviyelerdeki zenginleştirilmiş uranyum stoğunu saf dışı bırakmaya başladığını, yeni gelişmiş santrifüjler tesis etmediğini, nükleer tesislere yapılan eşi görülmemiş denetlemelerin İran'ın bomba üretmediğinin teyit edilmesine yardımcı olduğunu anlattı. Obama, "(İran'la) Bu müzakereler zorlu olacak. Başarıya ulaşmayabilir. İran'ın, müttefiklerimizi tehdit eden Hizbullah gibi terör örgütlerine desteği konusunda gözümüz açık. Ülkelerimiz arasındaki güvensizliğin de net farkındayız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak bu müzakerelerin güvene bağlı olmadığını, varılacak uzun vadeli bir anlaşmanın kendilerini ve uluslararası toplumu İran'ın nükleer bomba inşa etmediği noktasında ikna edecek teyit edilebilir eyleme dayanması gerektiğini belirten Obama, "Eğer John F. Kennedy ve Ronald Reagan Sovyetler Birliği ile müzakere edebildiyse, o halde kuşkusuz, kuvvetli ve kendine güvenen bir ABD bugün daha az kuvvetli hasımlarla müzakere edebilir" ifadesini kullandı.

    "İran'a yeni yaptırım tasarısı masama gelirse veto edeceğim"

    İran'a yönelik yürürlüğe koydukları yaptırımların müzakere fırsatını doğurduğuna işaret eden Obama, Kongre'ye de mesaj gönderdi. Obama, "Açık olmam gerekirse, eğer bu Kongre, bu görüşmeleri raydan çıkarma tehlikesine sahip yeni bir yaptırım tasarısı getirirse bunu veto edeceğim. Ulusal güvenlik çıkarımız için, diplomasiye başarılı olması için bir şans vermeliyiz. Eğer İranlı liderler bu fırsatı değerlendirmezse, daha fazla yaptırımlar çağrısında ilk bulunan ve İran'ın nükleer silah üretmemesini sağlamak için tüm seçenekleri uygulamaya hazır olan ben olacağım. Ancak İran'ın liderleri fırsatı değerlendirirlerse, ki bunu yakında öğreneceğiz, o zaman İran uluslar camiasına yeniden katılma yolunda önemli bir adımı atabilir ve günümüzün en önde gelen güvenlik meselelerinden birini savaş riski olmadan çözmüş oluruz" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow