Obama Dalay Lama ile görüştü
ABD Başkanı Barack Obama, Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama ile görüştü. Pekin'in tepki gösterdiği görüşmede, Çin'deki Tibetlilerin insan haklarının korunmasının önemi vurgulandı.
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Beyaz Saray'da yapılan Obama-Dalay Lama görüşmesiyle ilgili yazılı açıklamasında, Obama'nın görüşmede, "Tibet ve dünya genelindeki Tibet halkının eşsiz dini, kültürel ve dilsel geleneklerinin korunmasına güçlü desteğini yinelediğini" belirtti.
Obama'nın Çin'deki Tibetlilerin insan haklarının korunmasının önemini vurguladığını kaydeden Carney, "Başkan Obama'nın, Dalay Lama'nın, şiddete başvurmama ve Çin ile diyaloğa olan bağlılığı ve 'orta yol' yaklaşımına yönelik gayretini övdüğünü" ifade etti.
Carney, Obama'nın, görüşmede, ülkesinin Tibet'i Çin Halk Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak görme ve Tibet'in bağımsızlığına destek vermeme yönündeki siyasetini tekrarlayarak, uzun süredir devam eden anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için doğrudan diyalog kurulmasına olan desteğini ve sonuçlar üreten bir diyaloğun hem Çin hem de Tibetliler için olumlu olacağını vurguladığını belirtti.
Başkan Obama'nın ABD ile Çin arasında iş birliği içeren bir ortaklığın inşasına verdiği önemin altını çizdiğini bildiren Carney, Dalay Lama'nın da Tibet'in bağımsızlığı peşinde olmadığını belirttiği ve kendi temsilcileriyle Çin hükümeti arasında diyaloğun yakında yeniden başlayabileceği ümidini dile getirdiğini kaydetti.
Pekin yönetimi öfkeli
Görüşme, Pekin yönetimi tarafından öfkeyle karşılandı.
Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Cui Tienkay, ABD'nin Pekin'deki elçilik müsteşarı Robert S. Wang'ı bakanlığa çağırarak, görüşmeyle ilgili tepkilerini iletti.
Çin Dışişleri Bakanlığınca yayınlanan basın açıklamasında, Çin'in ABD'deki büyükelçisi Can Yesui'nin Washington'da Amerikan makamları nezdinde girişimlerde bulunduğu belirtildi.
Açıklamada, Başkan Obama'nın "inatla" Beyaz Saray'da Dalay Lama ile görüşmesinin "Çin'in içişlerine müdahale ettiği, Çin halkının duygularını incittiği, Çin'in temel çıkarlarını baltaladığı ve Çin-Amerikan ilişkilerini zedelediği" ileri sürüldü.
Çin'in söz konusu görüşmeye kesinlikle karşı çıktığı ifade edilen açıklamada, ABD tarafına görüşmenin etkilerini gidermek için önlemler alması çağrısında bulunuldu.
Bakanlık sözcüsü Ma Caoşü'nün imzasıyla yayınlanan açıklamada, Çin-Amerikan ilişkilerinin gelişmesinin iki tarafın somut çabasına ihtiyaç duyduğu belirtilerek, Amerikan tarafından Tibet'in Çin'in bir parçası olduğu ve Tibet'in bağımsızlığına karşı çıktığı şeklindeki taahhütlerine bağlı kalması ve somut eylemlerle Çin hükümeti ve halkının güvenini yeniden kazanması istendi.
Açıklamada, ABD makamlarının Dalay Lama'ya ülkelerine ziyaret izni vermesi ve üst düzey yetkililerle görüştürmesinin uluslararası ilişkilerin ilkelerine ve ABD'nin verdiği taahhütlere aykırı olduğu savunuldu.
Dalay Lama'nın "gerçekte din kisvesi altında ayrılıkçı faaliyetlerde bulunan bir siyasi sürgün olduğu" iddia edilerek, "herhangi bir yabancı yetkilinin ne sıfatla olursa olsun Dalay Lama ile görüşmesine ve herhangi bir ülke veya kişinin Dalay Lama'yı kullanarak Çin'in içişlerine müdahale etmesine karşı olunduğu" kaydedildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Putin’den SON DAKİKA nükleer karar! İmzayı attı, yeni doktrini onayladı…
Kraliyet konutu Windsor Kalesi’ne hırsızlar girdi! Kate ve William uyurken şok soygun…
Trump'ın ekibinde fırtınalar kopuyor... Elon Musk ve Boris Epshteyn karşı karşıya: Büyük kavga!
AB, İsrail'e karşı 'yaptırım' düğmesine basar mı? Kritik mesajlar! Borrell: Yaşananlar olağanmış gibi devam edemeyiz...
ALİ HAMANEY KİMDİR? İran lideri Ali Hamaney öldü mü, komada mı?