hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nijer'de ABD-Rusya savaşı çıkar mı?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Geçmişten günümüze darbelerle ve iç karışıklıklarla anılan Afrika ülkelerinin son örneği Nijer oldu. Nijer’de Bazoum’un darbeyle görevden alınması sonucu, diğer Afrika ülkelerinin yanı sıra dünyadan da birçok ülke Nijer’deki durumu yakından takip ediyor. Özellikle sömürgeci konumda olan Fransa’nın dışında ABD ve Rusya, bölgede söz sahibi olmak için çekişme içindeler. Peki önümüzdeki süreçte Nijer’de ABD ile Rusya arasında bir savaş durumu görülebilir mi? CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan, Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Coşkun Başbuğ ile bölgedeki son durumu değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan bölgede yaşanan durumla ilgili, “Bölgede demokratik bir süreçten bahsetmek mümkün değil, bölge tamamen darbeler bölgesi olmuş durumda. Şu an darbeci, darbeciye karşı durumu ortaya çıkmış vaziyette” ifadelerini kullandı.

    Nijerde ABD-Rusya savaşı çıkar mı

    Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Coşkun Başbuğ’un açıklamaları şu şekilde;

    Şimdi ECOWAS diye bir yapı teşkil edildi Batı destekli. Bu yapı Nijer’e diyor ki; “Kendi ulusal duruşunu göstermek için kurduğun iradeyi kırmak için hazırlık yapıyorum.” Yani orduda hazırlık yapıyorum. Hemen bunu destekleyen kim? Bildik emperyal cephe. ABD ne dedi az önce? ‘Destekliyoruz’ dedi. Hemen kulağa hoş gelen cümleler; anayasa, anayasal hak, demokrasi gibi süslü cümleler. Biz bunlara yabancı değiliz. Aslında haritaya bakıldığında Osmanlı’dan bu yana gün yüzü görmemiş bir bölge. 22 devlet başkanına darbe gerçekleşmiş, hepsinin de arka planında Fransa var. Fransa, Osmanlı’dan hemen sonra kıtaya ilk ayak basan ülke. En çok da kan emen ülke. O yüzden her yerde Fransız askeri karşımıza çıkıyor. 1.3 milyar nüfusun 460 milyonu Fransızca konuşuyor. Fransa’nın etkisiyle Fas, Cezayir, Tunus gibi ülkelerde devlet memuru olmak için bile Fransızca sınavını geçmen gerekiyor. Bu kadar sıkı tutulmuş her şey. Az önce Blinken ne dedi ABD Dışişleri Bakanı? ‘ECOWAS’ı destekliyoruz. Afrika’nın bütünlüğü için çalışan bir yapıdır’ dedi. Fransa ülkelerin merkez bankalarını dahi kendine bağlamış, yıllık 500 milyar dolarlık akış var.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow