Nijer, Ukrayna ile diplomatik ilişkilerini kesti
Nijer’in askeri geçiş hükümeti, Mali’ye yönelik saldırı iddiaları nedeniyle Ukrayna ile diplomatik ilişkilerini kesti.
Batı Afrika ülkesi Nijer'de askeri geçiş hükümetinin sözcüsü Amadou Abdramane yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Mali'ye yönelik saldırganlığı nedeniyle Ukrayna ile diplomatik ilişkilerini derhal kesme kararı aldığını duyurdu. Sözcü Abdramane, "Nijer hükümeti, durumun ciddiyetini ve Ukrayna'nın Mali'ye yönelik saldırganlıkta kabul edilen katılımını göz önünde bulundurarak Mali hükümeti ve halkıyla tam dayanışma içinde şu önlemleri alıyor: Birincisi, Nijer ile Ukrayna arasındaki diplomatik ilişkilerin derhal kesilmesi. İkincisi, Ukrayna ve sponsorlarının saldırısına ilişkin bir karar alması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne başvurulması" ifadelerini kullandı. Abdramane ayrıca uluslararası topluma "Ukrayna'nın küresel teröre destek vermesine karşı çıkma" çağrısında bulundu.
NE OLMUŞTU?
Geçtiğimiz hafta Mali ordusu, Cezayir sınırındaki Tinzaouatene kasabasında Tuareg isyancıları ile çatışmıştı. En az 84 Wagner paralı askerinin ve 47 Mali askerinin öldürüldüğü belirtilmişti. Ukrayna Askeri İstihbarat Teşkilatı Sözcüsü Andriy Yusov, isyancıların saldırıyı gerçekleştirmek için "gerekli" bilgiyi aldığını söylemesiyle Mali ile Ukrayna arasında diplomatik kriz patlak vermişti. Mali'deki geçici hükümet, orduya karşı savaşan teröristlere destek verdiği gerekçesiyle 5 Ağustos Pazartesi günü Ukrayna ile diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurmuştu.
NİJERYA'DAKİ PROTESTOLARDA RUS BAYRAĞI TAŞIYAN 30'DAN FAZLA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Nijerya'da benzin sübvansiyonunun kaldırılmasının ardından artan hayat pahalılığına karşı devam eden protestolarda Rus bayrağı taşıyan 30'dan fazla kişi gözaltına alındı.
Nijerya Polis Sözcüsü Olumuyiwa Adejobi, yaptığı açıklamada, ülkede devam eden protestolar sırasında kuzey eyaletlerinde Rus bayrağı taşıyan 30'den fazla kişinin gözaltına alındığını belirtti.
Bu kişilerin, ülkede yabancı bir ülkenin bayrağını kaldırarak vatana ihanet suçu işlediklerinin altını çizen Adejobi, "Vatana ihanet suçu olarak adlandırdığım suçu işleyen bazı kişileri gözaltına almayı başardık. Başka bir ülkede yabancı bir ülkenin bayrağını taşımak cezai bir suçtur." dedi.
Ulusal basındaki haberlere göre, 1 Ağustos'tan bu yana devam eden protestolarda ülkenin kuzeyindeki Bauchi, Kano, Kaduna, Katsina ve Zamfara eyaletlerinde bir grup, Rus bayrağı taşıyarak, Rus hükümetini Nijerya'yı kurtarmaya çağırdı.
Öte yandan, Rusya'nın Abuja büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, bu faaliyetlerin içinde olunmadığı ve bu eylemlerin hiçbir şekilde koordine edilmediği vurgulandı.
Tinubu, güvenlik şefleriyle görüştü
Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmet Tinubu, protesto sırasında taşınan Rus bayrağı nedeniyle 5 Ağustos'ta ülkedeki güvenlik şefleriyle bir araya gelmişti.
Nijerya Genelkurmay Başkanı Christopher Musa, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Nijerya hükümetinin darbe çağrıları ve bazı protestocuların yabancı bayraklar sallamasına müsamaha göstermeyeceğini vurgulamıştı.
Bu arada, protestocular, taleplerinin yerine getirilmediği gerekçesiyle eylemlerini sürdürüyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı