hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Netanyahu 'Philadelphia Koridoru' ısrarından vazgeçmiyor! Çekilmeyeceğiz

    Netanyahu Philadelphia Koridoru ısrarından vazgeçmiyor Çekilmeyeceğiz
    expand
    KAYNAKMariye Ekinci | CNN TÜRK

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır ve Gazze Şeridi arasındaki Philadelphia Koridoru’ndan çekilmeyeceklerini vurguladı. Hamas'ın ateşkes şartlarından birini içeren Philadelphia Koridoru meselesi, Beyaz Saray için de İsrail ile anlaşmazlığa dönüşmüştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Netanyahu, basın toplantısı düzenledi. Gazze Şeridi’nde ateşkesi ancak Mısır ve Gazze Şeridi arasındaki Philadelphia Koridoru’nun Hamas tarafından kullanılmayacağının garanti edilmesi halinde kabul edeceklerini belirten Netanyahu, bu gerçekleşene kadar İsrail güçlerinin Mısır ve Gazze Şeridi arasındaki Philadelphia Koridoru’ndan çekilmeyeceğini yineledi. Koridor, ateşkes görüşmelerini sekteye uğratmasının yanı sıra ABD ve İsrail'i de karşı akrşıya getiren meselelerden biri haline geldi.

    "ŞU ANDA GERÇEKLEŞECEĞİNİ SANMIYORUM"

    “Orada birilerinin olması gerekiyor” ifadelerini kullanan Başbakan Netanyahu, “Bana kağıt üzerinde değil, kelimelerle değil, bir slaytta değil, ama günden güne, haftadan haftaya, aydan aya, daha önce orada olanların tekrarlanmasını gerçekten önleyebileceklerini gösterecek birini getirin. Bunu değerlendirmeye açığız ama şu anda bunun gerçekleşeceğini sanmıyorum” dedi.

    Netanyahu Philadelphia Koridoru ısrarından vazgeçmiyor Çekilmeyeceğiz

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ONLARI SIKIŞTIRMAMIZ GEREKİYOR"

    Netanyahu, “Onları sıkıştırmanız, kalan rehineleri serbest bırakmaları için baskı yapmanız gerekiyor. Yani rehineleri serbest bırakmak istiyorsanız, Philadelphia Koridoru’nu kontrol etmelisiniz” ifadelerini kullandı.
    Hamas, esirlerin takasını da içeren ateşkes anlaşması için İsrail’in Philadelphia Koridoru’ndan çekilmesini istiyor.

    "İSRAİL ASKERLERİ KORİDORDAN ÇEKİLMELİ"

    ABD'li ulusal güvenlik danışmanı, Netanyahu'nun değerlendirmelerini doğrudan hedef almadan İsrail ordusunun koridorun nüfusu yoğun olan bölgelerinden çekilmesi gerektiğinin masadaki önerinin ana unsurlarından olduğunu vurguladı.

    Kirby, "Philadelphi Koridoru ile ilgili hafta sonu söyledikleri hakkında Başbakan ile tartışmayacağım. Size kamuoyuna açıklanmamış hiçbir şeyi söylemiyorum, buna İsrail ordusunun, (Philadelphi) koridor boyunca nüfusu yoğun olan yerlerden çekilmesi dahil. Bu, İsrail'in mutabık kaldığı öneridir ve biz de bunun üzerinde mümkün olduğunca çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

    Philadelphi Koridoru'yla ilgili İsrail ile Hamas arasındaki temel anlaşmazlığa rağmen halen görüşmelerin sürdüğüne dikkat çeken Kirby, "Bazı boşlukları görüşmelerle kapatabildik, fakat her şey müzakere edilene kadar hiçbir şey müzakere edilmiş değildir, dolayısıyla henüz süreci tamamlamadık." yorumunu yaptı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow