Nepal'de depremden sonra yokluk: Hastanede yaralar viskiyle temizleniyor
Tarihinin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşayan Nepal'de daha önce ulaşılamayan noktalara da ulaşılmasıyla birlikte tıbbi malzeme ihtiyacı artıyor. Ancak yoksul ülkenin bu konudaki sıkıntıları da büyük. Bazı hastanelerde, dezenfektan olmadığı için yaraların viskiyle temizlendiği belirtiliyor.
Nepal'de Cumartesi sabahı meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremin ardından üç günlük ulusal yas ilan edildi. Depremde ölü sayısı 5 bini aşarken, ücra bölgelere ulaşılmasıyla birlikte tıbbi yardım malzemesine ihtiyaç da artıyor. BBC'nin haberine göre bir hastanede dezenfektan olmadığı için yaraların viskiyle temizlendiği belirtiliyor.
Dünyanın en yoksul 16. ülkesi olarak gösterilen Nepal'de Başbakan Sushil Koirala felaketin boyutlarıyla baş edemediklerini söyledi.
Şiddetli yağışlar yardım çalışmalarını daha da zorlaştırırken yüz binlerce kişi çadırlarda kalıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre deprem, 39 bölgede 8 milyon kişiyi etkiledi. Bu, ülke nüfusunun dörtte birine karşılık geliyor.
10 binden fazla kişinin de yaralandığı depremde hayatını kaybedenler arasında, Everest dağında depremin yol açtığı çığ felaketinde hayatını kaybeden 18 dağcı da bulunuyordu.
Başbakan Koirala televizyonda yayımlanan mesajında "Depremde hayatlarını kaybeden Nepalli ve yabancı kardeşlerimizin anısına bugünden başlamak üzere 3 günlük yas ilan etmeye karar verdik" dedi.
Koirala, daha önce teçhizat ve personel yetersizliği nedeniyle birçok yardım talebine yanıt veremediklerini söylemişti.
Dağlık bölgelerdeki heyelan ve artçı şoklar, yardım ulaştırma çabalarını zorlaştırıyor.
BBC'ye konuşan bir hükümet sözcüsü, helikopterlerden ücra köylere çadır, kuru gıda ve tıbbi malzeme atıldığını ancak hâlâ ulaşılamayan pek çok yerleşim biriminin olduğunu aktardı.
Ölü sayısı 5 bine yaklaştı
Nepal'i vuran 7,8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 5 bine yaklaştı.
Nepal polisi, başkent Katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoğusundaki Lamjung'da meydana gelen depremde ölenlerin sayının, 4 bin 989'a yükseldiğini açıkladı.
Depremde 10 binden fazla kişinin yaralandığı, binlerce kişinin evsiz kaldığı belirtildi.
Öte yandan, BM Gıda Programı yetkilisi Geoff Pinnock, depremin merkez üssüne yakın dağlık bölgeye ilk yardım malzemelerinin ulaştırıldığını, gıda ve ilaç dağıtımına bugün başlanacağını söyledi.
Pinnock, depremin yol açtığı toprak kaymaları nedeniyle irtibatın kesildiği ücra bölgelere ulaşmanın zaman alacağını da sözlerine ekledi.
Başkent Katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoğusundaki Lamjung'da, cumartesi günü yerel saatle 11.56'da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki deprem, ülkede 1934 yılında meydana gelen ve 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği
8,1 büyüklüğündeki depremin ardından kaydedilen en şiddetli sarsıntı oldu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi