hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NATO’nun yeni genel sekreteri kim olacak?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    NATO’nun temmuz ayındaki kritik zirvesi öncesi gündemlerinden biri olan yeni genel sekreter sorunu çözüldü. Hollanda Eski Başbakanı Mark Rutte'nin liderliği, Romanya’nın kendisinin adaylığını desteklemeyi kabul etmesinin ardından kesinleşmiş oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NATO’nun genel sekreter sorunu çözüldü. Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin askeri ittifakın başına geçmesi kesinleşmiş oldu. Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’de genel sekreter olmak için aday olmuştu ancak hükümeti son olarak Rutte'ye desteğini açıkladı ve Iohannis adaylıktan çekildi.

    Rutte'nin geçtiğimiz yıl ağustos ayında başbakanlık görev süresi dolmuştu. Bir dizi zorlu koalisyonu yöneten Rutte, 2 Temmuz'da görevi bırakacak. 57 yaşındaki Rutte'nin isminin yeni genel sekreter olarak ittifakın 32 üyesi tarafından önümüzdeki günlerde resmen açıklanması ve 1 Ekim’de halihazırda bu görevi yürüten Jens Stoltenberg'in yerini alması bekleniyor.

    NATO’nun yeni genel sekreteri kim olacak

    NATO’nun yeni genel sekreterinin tepsisi dolu olacak. Bir yandan ittifak ile Rusya arasında doğrudan sürtüşmeleri engellemeye çalışırken, diğer yandan da müttefikleri Ukrayna’ya askeri ve mali desteği sürdürmeye teşvik etmeleri gerekecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye, yeni genel sekreter seçimi sürecinde aktif rol oynamıştı. Rutte’ye desteğini en son açıklayan ülkeler arasında yer aldı. Yeni genel sekreterin Stoltenberg’in izlediği dengeli ve duyarlılıklara uygun tutumunu sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

    NATO’nun yeni genel sekreteri kim olacak

    Türkiye’nin yeni genel sekreterden en önemli beklentisi terörle mücadele konusunda olacak. Ankara, bu konuda Stoltenberg’in gösterdiği duyarlılığın Rutte tarafından da sürdürülmesini istiyor. Türkiye’nin gündeme getirdiği ikinci beklentisi, NATO içinde savunma sanayi konusunda iş birliğinin desteklenmesi ve müttefiklerin birbirlerine silah satışı konusunda uyguladığı yaptırım ve kısıtlamaların tamamen kaldırılması.

    Türkiye’nin yeni genel sekreterden bir diğer beklentisi de, NATO-Avrupa Birliği iş birliği olacak. Türkiye, bu iş birliğinin 2003’te üzerinde uzlaşılan çerçevede uygulanmasını, yeni genel sekreterin bu konuya sahip çıkmasını bekliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow