NATO'daki skandalın arkasında S-400 alma planı mı var?
NATO'daki tatbikatın senaryosunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Atatürk'ün hedef olarak gösterilmesi skandalı, ittifak ile Türkiye'nin ilişkilerini sorgulatıyor. Yaşananlar bir soruyu gündeme getirdi: "Yaşananların ardında Türkiye'nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alma planı mı var?"
NATO'nun Norveç'teki "Trident Javelin" tatbikatında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Atatürk'ün hedef olarak gösterilmesi skandalı ortaya çıkınca tatbikata katılan 40 Türk askeri durumu Genelkurmay'a bildirip geri çağrılmış, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de resmen ve yazılı olarak özür dilemişti. Yaşananlar, Türkiye ve NATO ilişkilerinin sorgulanmasına yol açtı. Hürriyet gazetesi yazarı Murat Yetkin, "Hakikaten bu nasıl ittifak böyle?" başlıklı yazısında NATO'da yaşanan tatbikat skandalını kaleme aldı ve dilenen özürle kolayca atlatılamayacağını belirterek, yaşananların Rusya'dan alınması planlanan S-400 füzeleriyle bağlantılı olabileceğini işaret etti. Murat Yetkin'in yazısı şöyle:
"Ancak yaşanan skandalın boyutu gecikmeden gelse de bu özürlerle kolay kolay atlatılmayabilir.
Çünkü bu skandal da son zamanlarda Türkiye ve Batı arasında yaşanan bir dizi talihsiz gelişmeyle, kaçınılmaz olarak birlikte algılanacak gibi duruyor. Batıda Erdoğan aleyhtarı kampanyanın Türkiye aleyhtarlığına dönmekte olduğunun işaretlerini veriyor.
Geri çekilen asker sayısının 40 olduğuna bakıp hafife almamak gerekiyor. Çünkü zaten 'Trident Javelin – Üç Uçlu Mızrak' adı verilen tatbikat aslında sahada değil, bilgisayar ekranları başında yapılıyordu. NATO’nun gelecekteki kuvvet yapısındaki dijital komuta kontrol ağırlığını güçlendirmeyi amaçlıyordu; öyle binlerce askerin değil, ekranları başındaki uzman subayların katıldığı bir savaş oyunuydu. Tatbikat, NATO’nun Güney kanadının güçlü üyesi Türkiye çekilince başarısızlıkla tamamlandı.
Ama mesele sadece bu da değil. NATO skandalı patlamadan birkaç saat önce zaten konuyla ilgili bir başka nahoş gelişme daha ortaya çıkmıştı.
Uluslararası saygınlığı olan 'Defense News – Savunma Haberleri' dergisine konuşan bir Amerikalı askeri yetkili, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması durumunda sadece NATO sistemine bağlanamamakla kalmayacağını, ortak üretimine katıldığı yeni nesil F-35 savaş uçağı konusunda da kısıtlamalar yaşayabileceğini söylemişti.
İnsanın aklına Birinci Dünya Savaşı öncesi İngiltere’nin parası ödenen iki savaş gemisini vermemesi geliyor, sonrası malum.
S-400 füzeleri gerçekten NATO sistemiyle uyumlu çalışamıyor. Dahası, Rus yapımı uçak ve füzeleri, örneğin diyelim Suriye’den gelecek tehdidi 'düşman' olarak tanımayabilir; Ruslar yazılımın değiştirilmesine –en azından şimdilik- yanaşmıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistan aldığında NATO sorun çıkarmadı diyor ama S-300 füzeleri Yunanistan’a sorun oldu. NATO sistemine bağlanamıyor ve Girit’te bir askeri depoda çürüyor."
Murat Yetkin'in yazısının tamamını okumak için tıklayın...
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…