NATO zirvesinin son gününe Putin damgası
NATO'nun Bükreş zirvesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katıldığı NATO-Rusya Konseyi oturumuyla sona erdi.
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, toplantının olumlu geçtiğini söyledi, ancak "Anlaşmazlıkları çözecek önemli adımlar atılmadı" dedi.
Görüşmenin "olumlu" geçtiğini belirten Putin ise, "NATO'nun Rusya sınırlarına ulaşmasını doğrudan tehdit olarak görecekleri" uyarısında bulundu.
Putin, düzenlediği basın toplantısında, NATO liderleriyle yapıcı bir diyalogda bulunduklarını ve görüşmeden "bütünüyle tatmin" olarak ayrıldığını kaydetti.
ABD'nin Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı füze kalkanı projesiyle ilgili "Rusya'nın güvenlik endişelerini dikkate almasını" memnuniyetle karşıladığını belirten Putin, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın son Rusya ziyaretlerinin, bu kapsamda güven artırma ve şeffaflık amaçladığını ve bu tür çalışmaların süreceğini ifade etti.
NATO'nun genişlemesi ve füze kalkanı projesi nedeniyle yeni soğuk savaş olasılığının sorulması üzerine, "Bu mümkün değil, çünkü bunda kimsenin çıkarı yok" diyen Putin, NATO zirvesindeki olumlu atmosfere dikkat çekerek, "herşeyin karşılıklı suçlamalardan ibaret olmadığını" söyledi.
Putin, Rusya'nın çıkarları dikkate alındığı ölçüde NATO'yla işbirliğini ilerletme taahhüdünde bulundu. Vladimir Putin, bir soru üzerine İran'la nükleer yakıt anlaşmasına "bağlı kalma kararlılığında olduklarını" ifade etti.
Moskova'nın çıkarları açısından zirve dengeli geçti. Rusya'nın itiraz ettiği konular üzerinde "ılımlı" kararlar alındı.
NATO Genel Sekreteri Scheffer, "Putin'le samimi ve açık bir şekilde, yapıcı bir ruhla sadece uzlaştığımız konuları değil, uzlaşma sağlayamadıklarımızı da konuştuk" dedi.
De Hoop Scheffer, NATO zirvesinde genişlemeyle ilgili alınan kararlar yüzünden Putin'le "söz düellosu çıkmadığını ve zıtlaşma olmadığını" ifade etti.
Toplantının, 2002 yılında Putin ve ABD Başkanı George Bush'un ortak çabasıyla oluşturulan NATO-Rusya Konseyi'nde geçmişe bakarak nelerin başarıldığını ya da başarılamadığını değerlendirmek için önemli bir fırsat olduğunu anlatan Scheffer, Kosova, NATO'nun genişlemesi ve fazla detaya girilmeden füze kalkanı gibi konuların ele alındığını aktardı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la bugün yaptığı mektup teatisiyle, NATO için Afganistan'a Rusya üzerinden silah hariç kargo transferi anlaşmasının yürürlüğe girdiğini anlatan de Hoop Scheffer, görüş ayrılıklarına rağmen NATO'nun Rusya'yla birçok alanda işbirliği yapabildiğine dikkati çekti.
Putin ilk kez katıldı
İlk kez bakanlar düzeyinde toplanan NATO-Rusya Konseyi'ne ilk kez katılan Putin, aynı zamanda 1990 yılından bu yana ev sahibi Romanya'yı ziyaret eden ilk Rus lideri oldu.
Gül, Babacan, Gönül temsil etti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, NATO-Ukrayna Komisyonu ve NATO-Rusya Konseyi toplantılarına katıldı.
Oturumlara, Gül'ün yanı sıra Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Tacan İldem de katıldı.
Gül, oturumlar öncesinde ABD Başkanı George W. Bush, İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile kısa süre sohbet etti.
Füze kalkanı projesi benimsendi
Bükreş'teki NATO zirvesinde tansiyonu düşürücü bir hava yakalanamadı. NATO, Rusya'nın karşı çıktığı Amerikan füze kalkanı projesini benimsedi.
Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'ı kapsayacak kısa menzilli bir füze savunma sistemi konusunda da anlaşmaya varıldı.
Rusya, liderlerin uzlaşma sağladığı füze kalkanına ulusal güvenliğini tehlikeye attığı ve kendisini hedef aldığını ileri sürerek karşı çıkıyor.
NATO zirvesinden sonra Rusya'nın Karadeniz'deki liman kenti Soçi'ye geçecek olan Putin, Amerikalı meslektaşı George Bush'u ağırlayacak.
İkilinin mevcut görevlerindeki son görüşmesinde ABD'nin Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı füze kalkanının ele alınması bekleniyor.
NATO'nun genişlemesi
Zirvede Hırvatistan ve Arnavutluk'a resmen NATO üyeliği daveti yapıldı. Makedonya'nın üyeliği konusundaki Yunanistan vetosu ise aşılamadı.
Zirvede iki eski Sovyet ülkesi Ukrayna ve Gürcistan'ın üyelikleri konusunda da ara formül bulundu.
Zirvede, ABD'nin ısrarına rağmen Ukrayna ve Gürcistan Üyelik Eylem Planı'na dahil edilmedi, her iki ülkenin gelecekte NATO üyesi olacağı yönünde güçlü ifadelerle yetinildi. Bu, Rusya'yı büyük ölçüde rahatlattı.
Konu aralık ayında yapılacak dışişleri bakanları zirvesinde ele alınacak. Washington, bu iki ülkenin üyeliklerini destekliyor ancak Rusya buna karşı çıkıyor.
Afganistan'a ek asker taahhüdü
NATO Bükreş zirvesinde üye ve ortak ülkeler Afganistan'a yaklaşık 2 bin yeni asker taahhüdünde bulundu. Zirvede 700 askerle Afganistan'a en büyük katkıyı yapan Fransa, yeni birliklerini ülkenin doğusuna konuşlandırarak, bölgedeki Amerikan askerlerinin çatışmaların yoğun olduğu güneye gönderilmesine olanak sağlayacak.
Rusya'nın baskısının yanı sıra Almanya ve Fransa gibi ülkelerin itirazı nedeniyle NATO zirvesinde Ukrayna'yla birlikte Üyelik Eylem Planı'na dahil edilmeyen Gürcistan, yılın ikinci yarısında 500 askeriyle Hollanda ve Fransız birliklerini destekleyecek.
Rusya'dan kaynaklanan güvenlik endişesi yaşayan Gürcistan'ın Irak'ta da 2 bin askeri görev yapıyor. Afganistan'da bin 600 askeri bulunan Polonya ise yeni 400 asker ve 6 helikopter taahhüdünde bulundu.
Birçok donanımdan yoksun Rus yapımıhelikopterlerin modernizasyonunun birkaç ay süreceği belirtiliyor. Azerbaycan'ın 45, Yeni Zelanda'nın 18 asker sözü verdiği Afganistan'da birçok AB üyesi de Afgan güvenlik güçlerinin eğitimine katkı yapacak.
Zirve kararlarında, 2010 yılına kadar 80 bin kişilik Afgan ordusu hedefine ulaşılması için gerekli eğitim ve ekipmanın sağlanacağı ifade ediliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
-
Japonya'daki yeni yıl mezatı: Dev mavi yüzgeçli orkinos 1,3 milyon dolara satıldı
HMPV vakaları arttı! Çin’de alarm: Virüse dair bilinenler neler? İşte belirtileri...
Blinken, İsrail temaslarında yaşananları ilk kez anlattı! Yerin 6 kat altında 9 saatlik toplantı: 'Biden gelmez dedim'…
Tel Aviv’de öfke büyük! Netanyahulu domino taşını böyle devirdiler… Trump’a çağrı: Gazze'deki intikam savaşını silahlandırmayı bırak!...
Biden'dan giderayak İsrail'e cansuyu: Tam 8 milyar dolarlık!