NATO veto hakkı nedir? NATO ne zaman kuruldu, Türkiye ne zaman üye oldu?
NATO üyesi ülkeler kuruluşa yeni katılımlarda doğrudan söz sahibi oluyorlar. Bu doğrultuda NATO’ya dahil olmak isteyen ülkelerin üye ülkelerin onayını alması gerekiyor. Peki, tam olarak NATO veto hakkı nedir? Türkiye NATO’ya ne zaman üye oldu ve NATO ne zaman kuruldu?
NATO’da veto hakkı Finlandiya ve İsveç’in katılım başvurularını gerçekleştirmesiyle birlikte tekrar gündeme geldi. Peki, bu kurum ne zaman kuruldu, veto hakkı nedir? İşte detaylar…
NATO NE ZAMAN KURULDU, TÜKİYE NE ZAMAN ÜYE OLDU?
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, (İngilizce adı North Atlantic Treaty Organization) NATO 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan uluslararası askerî ittifaktır. Bu 12 kurucu ülke arasında ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Portekiz, Lüksemburg, İzlanda, Danimarka ve Belçika yer alıyor.
Türkiye ve Yunanistan NATO’ya aynı yılda üye oldular. 1952’de Türkiye ve Yunanistan’ın katılımıyla NATO’nun üyesi sayısı da genişlemiş oldu.
NATO VETO HAKKI NEDİR?
NATO’ya katılım, bireysel Üyelik Eylem Planları ile yürütülmektedir ve şu anki üyelerin ayrı ayrı onayını gerektirmektedir.
Yani bir üye ülke katılımı veto ettiği zaman üyelik işlemleri tamamlanamaz. Geçtiğimiz yıllarda Yunanistan, Makedonya’nın isim sorunu çözülmediği için bireysel veto hakkını kullanmıştı. Bunun ardından Makedonya isminde değişikliğe gitmiş ve Kuzey Makedonya adını almayı kabul etmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump’ın Çin planı ortaya çıktı: Yeni bir sayfa mı açılıyor?
ABD’de “Trump 2.0” dönemine nasıl geçilecek? Uçağı Washington'a indi! Kutlamalar havai fişeklerle başladı: İşte yemin töreni hakkında detaylar…
Melekler Şehri'nde son 40 yılın en büyük yıkımı! Binlerce ev küle döndü...
Son Dakika! Gazze’de 470 Gün Sonra Ateşkes Başlıyor
Milyarlarca dolar kazanıyordu... Esad'ın 'zehir' depoları ortaya çıktı!