NATO talep etti: Türk askerinden Kosova’ya takviye
NATO, Kosova’nın kuzeyindeki Sırpların protestoları yüzünden tansiyonun yükseldiği bu ülkeye Türkiye’den takviye istedi. Milli Savunma Bakanlığı, NATO Kosova Gücü’ne (KFOR) bir komando taburu ihtiyat birliği gönderileceğini açıkladı.
Kosova’nın kuzeyinde son dönemde sıcak çatışmalara dönüşen kriz için Türkiye de devreye girdi. NATO’nun talebi üzerine bir komando taburunun 4-5 Haziran’da Kosova’daki Sultan Murat Kışlası’na intikal edeceği duyuruldu. Türk askeri bölgedeki tansiyonun düşmesinde, güvenlik ve emniyetin sağlanmasında rol oynayacak.
TARAFLARA İTİDAL ÇAĞRISI
Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye; BM, NATO, AB ve AGİT görevleri ile ikili ilişkiler kapsamında bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamayı sürdürmektedir. Bu bağlamda ülkemiz, ortak tarihî ve kültürel değerlerimizin bulunduğu Balkanlardaki gelişmeleri de yakından takip etmekte; son günlerde dost ve kardeş Kosova’nın kuzeyinde gerçekleşen, bölgesel güvenlik ve istikrara zarar veren olayların diyalog yoluyla çözümü için yapıcı bir tutum sergilemekte ve taraflara itidal çağrısında bulunmaktadır. Kosova’da meydana gelen olaylar sonrası NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı/Napoli (İtalya) tarafından yapılan talebe istinaden, daha önceden NATO Kosova Gücüne (KFOR) tahsisli olan 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza (Lüleburgaz) bağlı bir komando taburu ihtiyat birliği olarak görevlendirilmiştir. Görevlendirilen birliğimizin 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova’da bulunan Sultan Murat Kışlasına intikali planlanmıştır” denildi.
BİR TABURDA KAÇ ASKER VAR
En az 4 bölükten oluşan tabur biriminin komutanı yarbay ya da binbaşı rütbesinde. Taburlar, ana silahlarına göre tank taburu, piyade taburu, topçu taburu gibi sınıflara ayrılıyor. Tabur birlikleri 300-1300 kişiden oluşuyor.
MEHMETÇİK 1999’DAN BERİ GÖREVDE
Kosova’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararı doğrultusunda NATO üyesi 23 ülke ve NATO üyesi olmayan 8 ülke olmak üzere toplam 31 ülke askeri görev yapıyor. Türk askeri de 1999’dan beri KFOR Harekâtı kapsamında Kosova’da bulunuyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na göre, Kosova’daki Türk askerinin vazifesi; güvenli ve emniyetli bir ortam tesis etmek, yerel ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğini geliştirmek ve Kosova Güvenlik Kuvvetlerinin gelişmesine ve eğitimine destek sağlamak. Hâlihazırda Kosova’da yaklaşık 400 Türk askerinin olduğu biliniyor.
KOSOVA’DA TANSİYON YÜKSEK
Kosova’nın kuzeyinde Arnavut belediye başkanlarının görevlerine başlamasına karşı çıkan Sırplar ile polis arasında çıkan olaylarda Kosova polisine ait zırhlı araçlara Sırp milliyetçi sembolleri çizen göstericiler, polise taş ve şişe gibi çeşitli nesneler fırlatmıştı. Polis ise Sırp göstericilere göz yaşartıcı gaz ile karşılık vermişti. Çıkan olaylarda 25’i NATO’nun Kosova Barış Gücü (KFOR) askeri olmak üzere toplam 75 kişinin yaralandığı bildirilmişti.
SIRBİSTAN BAĞIMSIZLIĞI TANIMIYOR
-2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova, 100’den fazla ülke tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınıyor, ancak bu ülkeler arasında Sırbistan, Rusya ve Çin bulunmuyor. Türkiye, Kosova’nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olmuştu.
- Kosova halkı çoğunlukla Arnavut, Sırp ve Türklerden oluşuyor ve ülkenin büyük kısmı Müslüman. Sırbistan’ın Kosova bölgesindeki etnik Arnavutların bağımsızlık kararı Sırp güçler ve Arnavut ayrılıkçılar arasında dokuz yıl süren bir savaşın ardından alınmıştı.
- Sırbistan ile Kosova arasında 1998-1999 yılları arasında Kosova’daki savaşı, NATO güçlerinin 1999 yılında Sırbistan ve Karadağ’ı bombalamasıyla son bulmuştu.
Kaynak: Hürriyet / Selçuk Böke
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
RAKAM DEĞİL CAN! Ateşkes 47 bin ölümü unutturabilir mi?
Trump, "ABD’nin gerilediği dört yıllık perde kapanıyor" dedi: İşte göreve gelir gelmez imza atacağı ilk 7 başlık!
Rehine takasında dikkat çeken detay: Serbest bırakılan İsrailli esirlerin taşıdığı çantada neler var?
Yunanistan’dan Yeni Silahlanma Hamlesi: Uzun Menzilli Füzeler ve 2037 Hedefi
Gazze’de 471 Gün Sonra Ateşkes Sağlandı | Son Dakika