hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Myanmar yönetimi "uyandı"

    Myanmar yönetimi uyandı
    expand

    Nargis kasırgasının vurduğu ve 22 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği Myanmar'da, askeri yönetim olağanüstü koşullar nedeniyle yasakları gevşetiyor.

    Felaketin üzerinden 5 gün geçmesine rağmen yardım çalışmalarına katılmayan askerler de bugün ilk kez sokaklara çıktı.
     
    Kasırganın vurduğu bölgelerde cesetlerin sular içinde yüzdüğü; ölü sayısında dramatik bir artış olabileceği belirtiliyor.

    Normalde yabancı ülkeler ve örgütlerden insani yardıma izin vermeyen yönetim, felaketin boyutu üzerine dış yardımlara yeşil ışık yaktı; BM gıda yardımına başladı.
     
    Askeri yönetim, enerji sıkıntısını hafifletmek için özel şirketlere koyduğu yakıt ithal etme yasağını da kaldırdı.

    Ülkenin en büyük kenti Yangon'da görev yapan bir diplomat, özel şirketlerin gümrük vergisi olmadan yakıt ithal etme konusunda hükümetle anlaşmaya vardığını söyledi. İthalat izninin geçici olduğu sanılıyor.
     
    Yardım görevlileri vize bekliyor!

    Askeri rejim, Dışişleri Bakan Yardımcısı'nı da, kasırgadan sonra ülkeye giriş yapmak isteyen ancak vize alamayan uluslararası yardım görevlilerinin vize işlemlerini yürütmekle görevlendirdi.
     
    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, 50 yıldır tecrit içinde yaşayan bu ülkeyi yönetenlerle bir toplantının yapılabilmesi için bugün temasa geçeceği kaydedildi.
     
    Fransa, BM'nin "koruma sorumluluğu" maddesine başvurulmasını ve cuntanın onayını beklemeden ülkeye doğrudan yardım gönderilmesini önerdi.
     
    Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, bu önerilerinin BM'de tartışılmakta olduğunu kaydetti.

    Acil ihtiyaç: Su ve yakıt
     
    Eski başkent Yangon'un en acil ihtiyaçları yakıt ve su. Söz konusu diplomat, eleştirilere rağmen cunta yetkililerinin ihtiyaçları karşılamak için hızlı hareket etmediğini, 5 milyon kişinin yaşadığı kentte kıtlık korkusuyla gıda fiyatlarının fırladığını kaydetti.

    Myanmar'da sadece hükümet yakıt ithal edebiliyor.

    "Cesetler su içinde yüzüyor"

    Komşu Tayland'daki BM İnsani Yardım Koordinasyon Bürosu yetkilisi Richard Horsey ise, Nargis kasırgasının silip süpürdüğü İrravaddi deltasındaki durumla ilgili olarak "Büyük, büyük felaket" dedi.



    Horsey, cesetlerin sular içinde yüzdüğü, yardıma ihtiyacı olanlara ulaşılmakta büyük güçlüklerin çekildiği rakımı düşük deltanın su altında kaldığını belirterek, kasırgada ölenlerin sayısının dramatik biçimde artabileceğini ifade etti.

    Myanmar hükümeti dünkü açıklamasında, ölenlerin sayısının 22 bini geçtiğini, 41 bin kişinin kayıp olduğunu bildirmişti.

    Öte yandan yardım görevlileri de kasırga kurbanları için acil önem taşıyan su arıtma tabletleri, sivrisinek ağları ve temel tıbbi malzeme gibi yardım maddelerini dağıtmaya başladı.
     
    Yardımların her tarafın sularla kaplı olması nedeniyle botlarla taşındığı, helikopterlerin buralara ulaşamadığı kaydediliyor.
     
    Pirinç ekili alanlar yok oldu

    BM Dünya Gıda Programı (WFP) da kasırga yüzünden 1 milyon kişinin evsiz kaldığını, bazı köylerin haritadan silindiğini, pirinç ekili alanların çoğunun yok olduğunu bildirdi. Nargis'in yıkıma uğrattığı İrravaddi deltası ülkenin pirinç ambarı olarak biliniyor.

    WFP, normalde yabancı ülkeler ve örgütlerden insani yardıma izin vermeyen Myanmar yönetiminin, felaketin boyutu üzerine dış yardımlara yeşil ışık yaktığını bildirerek, örgütün 800 ton gıda yardımının geldiği Yangon'da dağıtıma başladığını duyurdu.

    BM yetkilileri, Myanmar yönetiminin BM yardımı taşıyan bir İtalyan uçağının ülkeye inmesine izin verdiğini de bildirdi
     
    Budist rahipler ve Katolik rahibelerin yıkılan yolları temizleyen Yangon sakinlerine yardım ettiği belirtilirken, felaketin üzerinden 5 gün geçmesine rağmen yardım çalışmalarına katılmamakla eleştirilen askerlerin de bugün ilk kez sokaklara çıktığı belirtiliyor.

    Devlet televizyonuna konuşan General Tha Aye ise halka güvence vererek, durumun normale dönmekte olduğunu söyledi. Yangon sakinleri şişe su, yemeklik yağ ve pirinç fiyatlarının iki katına çıktığını bildiriyor.

    Hindistan uyarmıştı
     
    Bu arada Hindistan, Myanmar'ı kasırgadan 48 saat önce uyardığını bildirdi. Hindistan Devlet Meteoroloji Dairesi sözcüsü B. P. Yadav, Bangladeş, Myanmar, Tayland, Sri Lanka, Maldivler, Umman ve Pakistan'a sürekli kasırga uyarılarında bulunduklarını ifade etti.
     
    Yadav, felaketten 48 saat önce Myanmar meteoroloji kurumuna, kasırganın nereyi, ne zaman ve hangi şiddette vuracağı konusunda bilgi verdiklerini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow