Mısır'da olağanüstü hal uzadı
Mısır'da geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, olağanüstü halin ülkenin tamamında 2 ay uzatılmasına karar verdi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İhab Bedevi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Mısır Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen olağanüstü halin 2 ay daha uzatılması kararının, Mansur tarafından onandığı belirtildi.
Açıklamada, sokağa çıkma yasağıyla ilgili herhangi bir bilgiye yer verilmedi.
Mısır'da 14 Ağustos'ta darbe karşıtlarının gösterilerine sahne olan Rabiatu'l Adeviyye Meydanı'na güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. Mısır yönetimi olayın ardından ülke genelinde güvenlik gerekçesiyle olağanüstü hal kararı ve 17.00-06.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. Sokağa çıkma yasağının başlangıç saati daha sonra 23.00'e çekilmişti.
AP'den çağrı
Bu arada Avrupa Parlamentosu, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi dahil tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması ve ülkedeki olağanüstü halin sona erdirilmesi çağrısında bulundu.
Avrupa Parlamentosu'ndaki siyasi gruplar tarafından hazırlanan karar tasarısı, bugün genel kurulda tartışılarak kabul edildi.
Genel kurulda el kaldırılarak yapılan oylama sonucu kabul edilen kararda, bu ülkede şiddet ve terör faaliyetlerine son verilmesi istendi. Kararda, Mısır'da esaslı bir siyasi geçiş süreci için gerekli şartların oluşturulması çağrısında bulunuldu.
Rabaa ve Nahda'da oturma eylemleri yapanlara yönelik orantısız güç kullanımının eleştirildiği kararda, Müslüman Kardeşler Örgütü'nün geniş halk kesimden gelen şiddet olaylarını durdurmada başarısız kaldığı yorumu yapıldı.
Kararda, ordunun siyasi görüşü ne olursa olsun bütün vatandaşların güvenliğini sağlama konusunda sorumluluğu olduğu vurgulandı ve son saldırılarla ilgili olarak bağımsız bir soruşturma başlatılması istendi.
Mısır'da iktidarın özgür bir şekilde seçilmiş sivil yönetime en kısa zamanda devredilmesi istenen kararda, bu ülkede en kısa zamanda özgür seçimlerin düzenlenmesi çağrısı yapıldı. Kararda, bu seçimlere bütün siyasi aktörlerin ve partilerin özgürce katılmasına olanak sağlanması gerektiği vurgulandı ve siyasi kişi ve partilerin yasaklanmasının sadece radikal uçları güçlendireceği yorumu yapıldı.
Yeni anayasanın temel hak ve özgürlükleri garanti altına alması çağrısında bulunan kararda, yeni anayasanın aralarında Hristiyan Kıpti azınlık da olmak üzere bütün dini azınlıkların ve vatandaşların hak ve özgürlükleri ile medya özgürlüğünü garanti altına alması istendi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Süreç başladı: Trump imzayı attı, Pentagon asker gönderiyor
Uzayın Derinliklerinden Gelen Gizemli Sinyal Şaşırttı! Bilim Dünyası Çalkalanıyor: Kaynağı Bulundu…
İsrail saldırılarının yeni hedefi: Batı Şeria! Cenin’de kuşatma: Filistinliler gözaltına böyle alındı...
SON DAKİKA HABERİ: Suudi Prens'ten Trump'a dudak uçuklatan teklif!
The Sun gazetesi, Prens Harry'den özür diledi! Telefon hack'leme davasında yeni gelişme: Tazminat ödeyecek...