"Mısır'da arabuluculuk başarısız oldu"
Mısır Cumhurbaşkanlığı'nda, "Dış arabuluculuk Müslüman Kardeşlerle krizi çözmede başarısız oldu" açıklaması yapıldı.
Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 10 gün önce başlayan uluslararası çabaların bugün sonuna gelindiği belirtildi. Mısır Cumhurbaşkanlığı, ülkede siyasi krizi sona erdirmeyi hedefleyen uluslararası çabaların başarısızlıkla sonuçlandığını duyurdu ve "Olası sonuçlardan Müslüman Kardeşler sorumlu tutulacak'' uyarısında bulundu.
Bu açıklamanın hemen ardından, Avrupa Birliği'nden ilk tepki geldi. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherıne Ashton'ın sözcüsü Michael Mann, Mısır Cumhurbaşkanlığı'nın açıklamasına rağmen diplomatik çabaların sürdüğünü söyledi.
AB delegesinin günler boyunca uzlaştırma çabaları yürüttüğünü vurgulayan Sözcü, ''Diyalog ortamı oluşturmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz, Mısır'da demokratik geçiş için çabalarımız sürüyor'' dedi.
El Ahram gazetesi, Mısır Cumhurbaşkanlığının, ''dış arabuluculuk, krizi sona erdirmek için başarısız oldu'' açıklamasını yapmak üzere olduğunu yazmıştı. El Ahram, resmi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Cumhurbaşkanlığının ayrıca, "Müslüman Kardeşler'in darbe karşıtı protestolarının barışçıl olmadığını'' da duyurmasının beklendiğini yazmıştı.
Mısır'da çözüm için arabuluculuk çabaları AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'la başlamış, ardından Afrika Birliği heyeti ve ABD Dışişleri'nin iki numarası William Burns Kahire'ye gitmişti. Son olarak ABD Başkanı Barack Obama'nın gönderdiği Cumhuriyetçi Senatör John McCain ve Lindsey Graham Mısır'ı ziyaret eden isimler oldu.
İki Cumhurhuriyetçi Senatör, Mısır Savunma Bakanı Abdülfettah El Sisi'yle görüştü.
Kahire'de ki temaslarının ardından kameralar karşısına geçen McCain ve Graham mahkumların serbest bırakılmasını istedi, ulusal diyalog çağrısı yaptı: "Tarafların şiddetten uzak durması esastır. Birbirlerine saygı duymalılar. Ayrıca siyasi mahkumlar da serbest kalmalı. Tarafları, birleştirici bir ulusal diyaloga davet ediyoruz, müslüman kardeşlerin de dahil olduğu bir diyaloga."
Müslüman Kardeşler'i şiddetten uzak durmaya çağıran ikili, güvenlik güçlerinin de barışçıl gösteriye izin vermesi gerektiğini savundu.
Washington'ın mesajlarını ileten Cumhuriyetçi Senatörlerden Lindsey Graham, ''Şu anda Mısır'da iktidarda olanlar seçilmiş liderler değil. Seçilenler hapiste. Bu kabul edilemez'' dedi.
İkili, ABD'nin Mısır'a yaptığı yardımın kesilmeyeceğinin de altını çizdi.
Mısır başbakanı sert çıktı
Öte yandan Mısır geçici Başbakanı Hazım el-Biblavi, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki gösterilere son verilmesi yönündeki kararın nihai olduğunu, geri adım atılmayacağını bildirdi.
Biblavi, düzenlediği basın toplantısında "Gösterilere son verilmesi yönündeki karar, nihai ve üzerinde herkesin mutabık olduğu, vazgeçilmesi söz konusu olmayan bir karardır. Ramazan ayının kutsallığının gözetilmesi nedeniyle söz konusu karar şuana kadar uygulanmamış, taraflara, durumu gözden geçirmeleri ve polis müdahalesine gerek olmaksızın krizin sonlandırılması için bir fırsat verilmiştir" diye konuştu.
Göstericilere seslenen Biblavi, meydanları boşaltmaları durumunda haklarında herhangi bir soruşturma açılmayacağını vurgulayarak, "Sabrımız tükenmek üzeredir. Eli kana bulaşmamış göstericileri devlet, istemeleri durumunda evlerine kadar bedava taşıyabilir" ifadesini kullandı.
İhvan yöneticilerinin toplumsal barışı tehdit ederek gerginliği tırmandırdığını savunan Biblavi, gösterilerin nasıl ve ne zaman dağıtılacağına ilişkin bir açıklamada bulunmadı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)