hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mavi ekranın kabarık faturası: 20 saat süren yazılım krizi dünyayı nasıl etkiledi?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Yazılım krizinin faturası ağır oldu. Küresel çaptaki zararın bilançosunun 25 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. Detayları CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz ve Kameraman Buğra Benlioğlu ile aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Covid-19 salgını sonrası dünya son yılların en büyük küresel krizini yaşadı. Dünya devi yazılım şirketinin sisteminde yaşanan güncelleme hatasının sektörlere ve dünya piyasalarına faturası ağır oldu. Saatler süren krizin ve dünyanın dört bir yanından gelen mavi ekran görüntülerinin ardından sorun giderildi. Krizin küresel ekonomilere ve sektörlere yarattığı tahribat endişe verici oldu.

    Uzman isimler konuyu şu ifadelerle yorumladı;

    Siber Güvenlik Uzmanı Gökhan Say:

    Dünyanın önde gelen yazılım şirketi 65 milyar dolar bir piyasa değeri olan şirketten söz ediyoruz. Yaşadığımız aslında dijital kıyamet günüydü. 20 saatlik o krizin dünyaya toplam maliyeti 25 milyar dolar olduğu söyleniyor.

    İstinye Üniversitesi Veri Bilim Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şebnem Özdemir: 

    Dünyaya faturası milyon ya da milyar dolarla ölçülmeyecek şekilde oldu. Çünkü bu güven kaybıydı. O meşhur laf var ya; güven kaybetmekten korkarım. IT sistemleri olmak üzere büyük bir deve olan güvenimizi kaybettik.

    Bu hatanın faturası insanlar tarafından bakıldığında sadece havaalanlarında beklemek uçuşlarının iptallerini ya da uçuşlarının geciktiğini görmek değildi. Bu hayatımızın büyük bir bölümünü ayırdığımız dijital dünyanın çökmesi. Hareket edemememiz oldu. Yazılım kullanan tüm şirketler bundan ağır yara aldı ve bunun boyutu şuan tahmin edilemez ölçüde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Akleylek:

    Bu sistemlerden bir tanesinde bir problem olduğu zaman ya da gevşediği zaman bazı sistemler çalışmamaya başlar ve en son kullanıcı bundan mağduriyet yaşar. Bu sunucuların ilgili sistemlerin yüklü olduğu bir problemden kaynaklanan bir durum.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow