"Mandela Müzesi" ziyaretçi akınına uğruyor
Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın geçen hafta hayatını kaybetmesinin ardından cenaze töreni için hazırlıklar devam ederken, Güney Afrikalılar en fazla ilgiyi Mandela'nın 50 yıl boyunca yaşadığı eve gösteriyor.
Mandela için Güney Afrika yönetimi resmi anma planlarını yaparken, sevenleri de Nobel ödüllü lideri ülkenin çeşitli yerlerinde etkinliklerle anıyor.
Bu kapsamda, en büyük ilgiyi Johannesburg'un Soweto semtindeki Mandela Müzesi
görüyor.
Mandela'nın 1946 yılından 1996 yılına kadar yaşadığı Vilakazi ve Ngakane caddelerinin kesişme noktasında yer alan ve bugün müze olarak kullanılan ev, iki odadan ibaret küçük bir gecekondu niteliğinde.
Evi çevreleyen bahçe duvarına yerleştirilen panolar, ziyaretçilerin sevgi ve saygı mesajlarıyla dolup taşmış durumda. Mandela'nın sevenlerinin girmek için uzun kuyruklar oluşturduğu müzenin çevresinde irili ufaklı gruplar kendilerine özgü anma etkinlikleri düzenliyor. Güney Afrikalıların çocuklarını yanlarında getirmeleri dikkat çekiyor.
Eve giden sokaklarda tam bir panayır görüntüsü var. Anma etkinliklerinde şarkılar ve danslar büyük yer tutuyor. Etkinliklere yastan ziyade, coşku hakim görünüyor.
Müzenin önünde, Mandela'nın liderliğini yaptığı Afrika Ulusal Kongresi (ANC) de kurduğu sahne ve ses sistemiyle etkinliklere katkıda bulunuyor.
Çiçekler Mandela Meydanı'nı bahçeye çevirdi
Mandela'yı anma etkinliklerinin Johannesburg'daki bir diğer merkezi de Sandton bölgesindeki bir alışveriş merkezinin avlusu konumundaki Nelson Mandela Meydanı. Burada meydana hakim yaklaşık 7 metre yüksekliğindeki Mandela heykelinin önüne bırakılan çiçekler, beton blok görünümündeki alanı adeta bir bahçeye çevirmiş.
Meydan girişinde ücretsiz dağıtılan elektronik mumları, meydana aileleriyle gelen çocukların çiçeklerin yanı başına bırakıyor.
Meydana kurulan büyük bir ekrandan Mandela'yla ilgili ülkenin farklı bölgelerinde gerçekleşen etkinliklerden görüntüler de yayınlanıyor. Meydanı dolduran ziyaretçiler, Mandela heykeli önünde hatıra fotoğrafları çektiriyor.
Akreditasyon krizi
Bu arada, Nelson Mandela'nın cenaze törenini takip etmek için Güney Afrika'ya akın eden uluslararası medya mensupları akreditasyon krizi yaşadı.
Sürekli değişen program ve akreditasyon sisteminin yıldırdığı basın mensupları, davet edildikleri yeni akteditasyon merkezinde işlemin 48 saatten önce başlayamayacağı bildirilince isyan etti.
Johannesburg'da Nasrec Expo Center'da oluşturulan akreditasyon merkezinde uzun kuyruk oluşturan uluslararası basın mensupları, yetkililerin sadece 1 ay önceden yapılan başvuruları kabul edeceklerini, son iki günde yapılan başvuruların 48 saat sonra değerlendirmeye alınacağını söylemesiyle şoke oldu.
Bazı basın mensupları alanı terk ederken, geride kalanlar uzun tartışmaların ardından başlatılan akreditasyon işlemiyle geçiş kartlarını alabildiler.
Mandela'nın, uzun bir hastalık döneminin ardından geçen perşembe günü öldüğünün ilan edilmesi üzerine dünyanın dört bir yanından gazeteciler Güney Afrika'ya adeta akın etmişti. Cenazeyle ilgili etkinliklerin merkezi durumundaki Johannesburg'ta oteller ise tamamen dolmuş durumda.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!