hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Lübnan'da Sünni-Şii çatışması başlamıştır"

    Lübnanda Sünni-Şii çatışması başlamıştır
    expand

    Lübnan'da iktidarda bulunan çoğunluğun lideri Saad Hariri, meydana gelen olayların bütün sorumlusunun Hizbullah olduğunu belirterek, "Hizbullah'ın silahlı ayaklanması, mezhepler arası çatışmanın kapısını açtı. Sünni-Şii çatışması başlamıştır" diye konuştu.

    Beyrut'ta Hizbullah ile iktidarda bulunan hükümet güçleri arasındaki silahlı çatışmalardan sonra basının karşısına çıkan, öldürülen eski Başbakan Refik Hariri'nin oğlu Gelecek Hareketi'nin lideri Saad Hariri, konuşmasının başında ölen Lübnanlılar için bir dakikalık saygı duruşu yaptı.
     
    Hariri, ölen masum sivillerin akan kanından, savaş kararını alanların sorumlu olduğunu belirterek, "Bizim silahlı militanlarımız, burs verdiğimiz 40 bin öğrencidir. Biz savaş yapmayı bilmeyiz. Bizim kafamıza silah dayıyorlar ve sonra da görüşme yapmak istiyorlar. Eğer bizi öldürme tehditleriyle masaya oturtmak istiyorlarsa biz bu türlü diyaloğa karşıyız" dedi.
     
    Hariri, Genelkurmay Başkanı Mişel Süleyman'ın bütün tarafların üzerinde uzlaştığı cumhurbaşkanı adayı olduğunu belirterek, kendilerine yönelik bu tür silahlı saldırılar olmasa cumhurbaşkanını seçeceklerini söyledi.
     
    Babası Refik Hariri'nin öldürüldüğü zaman, onun öldürülmesinden sorumlu olan yönetimle pazarlık yapmadıklarını belirten Hariri, silahlar kendilerini yöneltilmesi halinde de pazarlık yapmayacaklarını belirtti.
     
    Hariri, kendilerinin silahlı militanları olmadığını, kendi silahlarına sahip olan vatandaşların kendilerini korumak amacıyla saldırılara karşılık verdiklerini söyledi.
     
    Hariri, Lübnan'daki duruma Hizbullah'ın kendi kararıyla değil, Suriye ve İran'ın verdiği kararlarla gelindiğini iddia etti.
     
    Öte yandan Suudi Arabistan, Lübnan'daki şiddet olaylarının, Hizbullah'ı desteklemekle itham edilen İran yönetimiyle Arap ülkeleri arasındaki ilişkilere tesir edebileceğini açıkladı.
     
    Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal, düzenlediği basın toplantısında, "İran'ın Hizbullah'a destek vermesinin Arap ülkeleriyle ilişkilerine doğal olarak yansıması olur" diye konuştu.
     
    Faysal, Lübnan'da gelinen durumdan kaygı duyduklarını belirtti ve Hizbullah'ın girişimini "darbe" olarak niteledi. Suudi Bakan, İran ile Suriye'yi ima ederek bölge ülkelerinden, Lübnan'ın içişlerine karışmamalarını istedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow