hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lokmacı Kapısı'nın açılışı ertelendi

    Lokmacı Kapısının açılışı ertelendi
    expand

    KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da Türk ve Rum çarşılarını birleştirecek Lokmacı Kapısı'nın yarın planlanan açılışı, çevrede bulunan bazı binaların yıkılma tehlikesi sebebiyle bir gün ertelendi. Kapı, perşembe sabahı saat 09.00'da resmen açılacak.

    Erteleme kararı, Ada'da bulunan BM Genel Sekreteri BanKi-mun'un Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Lynn Pascoe'nun törene katılımını da zora soktu.
     
    Avrupa Birliğinin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise programına uymadığı için açılışa katılamıyor.
     
    Lokmacı Kapısı'nın açılmasıyla Lefkoşa'nın her iki tarafındaki çarşılar birbirine bağlanacak. Kapının açılması 2005 yılında da gündeme gelmiş, ancak dönemin Rum lideri Tasos Papadopulos'un "Türk askeri Ada'dan çekilsin" şartı yüzünden proje hayata geçirilememişti.
     
    Kıbrıs'lı liderler 21 Mart'taki görüşmede barikatın açılması konusunda anlaşmıştı.
     
    Bu arada KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Lynn Pascoe'nun onuruna verilen resepsiyonda biraraya geldi.
     
    21 Mart'ta yaptıkları görüşmeyle Ada'da yeni bir süreç başlatan Talat ve Hristofyas, bu akşam da Birleşmiş Milletler'in, Ada'da temaslarda bulunan Pascoe'nun onuruna Lefkoşa ara bölgedeki Ledra Palace Oteli'nde verdiği resepsiyonda buluştu.
     
    Daha önce basına açık olacağı duyurulan resepsiyona basın mensupları alınmadı. Pascoe, liderlerle yarın yeniden biraraya gelecek ve temaslarını, düzenleyeceği basın toplantısında değerlendirdikten sonra Ada'dan ayrılacak.
     
    Pascoe ise, KKTC'deki temasları kapsamında bugün ayrıca Demokrat Parti (DP) Genel Başkan'ı Serdar Denktaş'la görüştü.
     
    DP'den yapılan açıklamaya göre, Serdar Denktaş, Lynn Pascoe'ya başlaması öngörülen süreçle ilgili görüşlerini aktardı ve BM Genel Sekreteri BanKi-mun'a iletilmek üzere bir mektup verdi.
     
    Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu'nun da Pascoe ve heyetiyle görüşmesinde, partisinin görüşlerini anlattığı ve Pascoe'ya BM Genel Sekreteri'ne iletilmek üzere bir mektup verdiği bildirildi.
     
    Taraflar 3 ay içinde tekrar görüşecek
     
    21 Mart'ta Ada'da buluşan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, BM'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde 3 ay sonra kapsamlı müzakerelere başlanması ve en kısa sürede soruna çözüm bulunması konusunda anlaştı. 
     
    Hristofyas ilk kez CNN TÜRK'e konuştu
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow