hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CANLI Suriye'de SON DAKİKA peş peşe yeni gelişmeler! Noel resmi tatil ilan edildi… Rejimi deviren silahlı gruplar feshediliyor: Savunma Bakanlığı çatısı altında birleşme kararı alındı….

    Suriyede SON DAKİKA peş peşe yeni gelişmeler Noel resmi tatil ilan edildi… Rejimi deviren silahlı gruplar feshediliyor: Savunma Bakanlığı çatısı altında birleşme kararı alındı….
    expand

    Suriye'deki yeni yönetim, Baas rejimini deviren silahlı gruplarla "kendilerini feshetme ve Savunma Bakanlığı çatısı altında birleşme" konusunda anlaşmaya vardı. Gelen son dakika bilgilerine göre Suriye'deki yeni yönetim, Noel'i resmi tatil ilan etti. İran Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacirani, Suriye ve İran büyükelçiliklerinin karşılıklı olarak yeniden açılması için diplomatik faaliyetlerin yürütüldüğünü söyledi. İşte Suriye'deki gelişmelere dair son dakika haberleri...

    Şam'da Hristiyanlar, Noel'i kilisede kutladı

    Suriye'nin başkenti Şam'daki Hristiyan cemaati, Noel'i kiliselerde dua ederek kutladı.

    Şam'ın Eski Şehir bölgesindeki Rum Melkit Katolik Kilisesi'nde akşam saatlerinden itibaren yoğunluk başladı. Kilisenin girişinde cemaatten gelenlere hediyeler takdim edildi.

    Kilisenin korosu, ilahiler okuyarak avluda dolaştı. Kiliseye bağlı izciler, ayinin başlangıcını duyurmak için kilisenin çanını çaldı.

    Rum Melkit Katolik Patriki Yusuf Absi, Noel ayini için minberde yerini aldı. Patrik Absi, vaazında Suriye'de yeniden "barış, birlik, birlikte yaşama ve diyaloğun tesisi" için dua ederek, bunun gerçekleşmesinin bir arada çalışmakla kolaylaşacağını vurguladı.

    Kilise izcilerinden Ceval Ebu Ciraf (22), AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün Noel'i kutladıklarını belirterek, "Şimdi İsa Mesih'in doğumunu kutladığımız gibi yeni Suriye'nin doğumu olur. Bu rejimin on yılların ardından sonlanması yeni bir doğum, yeni bir hayat olur. Yeniden güvenlik ve istikrar olmasını temenni ediyoruz." ifadesini kullandı.

    Noel'in kendileri için yeni bir ümit, yeni bir hayatın başlangıcı anlamına geldiğini aktaran Ciraf, Suriye'deki yeni yönetimin şu ana kadar halka ve Hristiyan cemaatine muamelesine ilişkin "Bizimle çok düzgün iletişim kurdular. Güvenlik unsurlarıyla yakında bir bölgede karşılaştım. Arabada gidiyorlardı, yolumdan geçtiler. Sonra arabadan inip 'Kusura bakma, sizi görmedik' diye özür dilediler. Bu durum bizi sevindirdi. Umarız ki bu yeni Suriye'de de böyle olur çünkü Suriye, sevinci hak ediyor." ifadesini kullandı.

    Suriye'deki yeni geçici yönetim dahil herkesi Hristiyan cemaati ve kiliselerine davet eden Ciraf, "Dünyadan yeniden buraya gelmelerini, yeni Suriye'yi görmelerini, yeni yönetimi görmelerini istiyoruz. Umarız ki yeni yönetim, Suriye'deki tüm unsurları kapsayan bir anayasa hazırlar, güvenlik ve istikrarı sağlar. Beklentimiz bu. Yeni yönetimin Suriye'yi geçmişten çok daha iyi bir yere taşımasını temenni ediyorum." diye konuştu.

    - "Hepsini affedelim, çok gencimizi, insanımızı kaybettik"

    Noel ayininden çıkan Affaf Akke (58), Noel'in "aydınlık, umut, yeni hayatın başlangıcı, barışın doğuşu ve samimiyet" anlamına geldiğini ifade ederek, "Umarız ki geçmişte yaşananlar geçmişte kalır. Hepsini affedelim, çok gencimizi, insanımızı kaybettik, Allah rahmet eylesin. İntikam istemiyoruz. Hep bir arada barış içinde yaşayalım." dedi.

    Suriye'deki herkesi kiliselerine davet ettiklerini dile getiren Akke, "yeni Suriye'yi birlikte inşa etmek istediklerini" söyledi.

    Suriye halkının "elektrik, su, muhabbet dahil her şeyin eksikliğini çektiğini ve çok yorulduğunu" vurgulayan Akke, "Muhabbet ve barış için dua ediyoruz. Mutluluk için dua ediyoruz." ifadesini kullandı.

    Öte yandan, ayinin bitmesine yakın Suriye'deki yeni yönetimin güvenlik güçlerinden bir grup gelip kiliseyi ziyaret etti.

    Ürdün, Suriye'ye elektrik hizmeti sağlamaya hazır olduğunu duyurdu

    Ürdün resmi ajansı PETRA'da yer alan habere göre, Enerji ve Maden Kaynakları Bakanı Salih Ali Hamid el-Harabşe, bugünkü Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda Suriye'deki enerji ihtiyacını ele aldı.

    Suriye'nin enerji ihtiyacının bir kısmını karşılamaya hazır olduklarını dile getiren Harabşe, Suriye'deki elektrik şebekesinin durumunu incelemek üzere bir teknik heyet gönderebileceklerini ifade etti.

    Harabşe, Ürdün'ün petrol ürünleri konusunda da Suriye'ye hizmet verebileceğini aktararak, Ürdün olarak ithal edecekleri akaryakıtı Suriye'ye sevk edebileceklerini belirtti.

    Ürdün Başbakanı Cafer Hassan da Kral 2. Abdullah'ın talimatlarına işaret ederek, "Suriyeli kardeşlerimizin ihtiyaç duyduğu her konuda destek sağlarız." dedi.

    Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliğini koruyarak güven ve istikrara kavuşmasını temenni ettiklerini belirten Hassan, Suriye'nin güven ve istikrarının Ürdün'ün istikrar ve kalkınması için önemli olduğunu vurguladı.

    Hassan, Suriye'ye sağlık, ulaşım, enerji ve su alanlarında destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.

    Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi'nin Şam'da Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed Şara'yla görüşmesini hatırlatan Hassan, görüşmenin verimli ve olumlu geçtiğini söyledi.

    Başbakan Hassan ayrıca Ürdünlü tüm bakanlara Suriye'yi ziyaret ederek ikili işbirliği olanaklarını değerlendirme çağrısında bulundu.

    Sağlık Bakanı Memişoğlu, Suriye Sağlık Bakanı Şara ile telefonda görüştü

    Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Suriye Sağlık Bakanı Mahir Şara ile telefonda görüştü.

    Bakanlıktan yapılan açıklamada, Bakan Memişoğlu'nun, Şara ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Suriye'nin özgürlüğüne kavuştuğu yeni dönemde, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından Suriye'ye sağlık alanında destek verileceği belirtildi.

    Memişoğlu'nun görüşmede, sağlık sisteminin yeniden inşası, rehabilitasyonu, tıbbi cihaz ve ilaç konularında da destek olunacağını bildirdiği kaydedildi.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Bakan Uraloğlu duyurdu: Tespitler yapıldı, Şam Havalimanı için çalışmalar başlayacak! Radar sistemi yok: Cep telefonu uygulaması kullanmışlar…

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Şam ve Halep havalimanlarında gerekli tespitleri yaptıklarını belirterek, "İlk etapta Şam Havalimanı'nı ayağa kaldırmayla ilgili Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ile beraber bir vaziyet alacağız." dedi.

    Bakan Uraloğlu, Türkiye ve dünya gündemindeki Suriye hakkında da açıklamalarda bulundu.

    Suriye'nin her şeye ihtiyacı olduğunu anlatan Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti:

    "6 Şubat depremlerinden sonra aileler önce yakınlarını nasıl çıkarır, nasıl defneder, vesaire, bununla uğraşıyor. Sonra bir çadıra nasıl girebilir, sonra bir konteynere nasıl girebilir? Sonra da eve. Şimdi o çadırları gezerken bizim arkadaşlarımızdan bir tanesi oradaki bir bacımıza şöyle bir soru sordu: 'Abla bir şeye ihtiyacınız var mı?' Cevap şu: Çadırda olanın neye ihtiyacı olmaz? Cevap bu kadar ve mükemmel bir cevap. Şimdi Suriye'de olanın neye ihtiyacı olmaz? Yani her şeye ihtiyacı var gerçekten. İlk etaptaki aldığımız bilgiler bunlar."

     

    "Şam ve Halep havalimanlarında gerekli tespitleri yaptık"

    Bakan Uraloğlu, ulaştırma konusuna ilişkin ise şu bilgileri verdi:

    "5 tane havalimanı var Suriye'de. 2 tane havalimanı ön plana çıkmış ve son zamanlara kadar da işletilen havalimanları. Şam ve Halep. Şam Havalimanı'nda geçen sene 100 bin civarında bir yolculuk olmuş. İstanbul Havalimanı'nın işte 5-6 saatlik seyahat trafiği. Halep'te 50-60 bin civarında bir seyahat olmuş. Bir ekip gönderdik. Şam ve Halep havalimanlarında gerekli tespitleri yaptık."

     

    "RADAR SİSTEMİ YOK"

    "Bir kere hiçbir radar sistemi yok. Bizim cep telefonlarından takip ettiğimiz hava radar uygulaması var. Düşünün, o cep telefonu aplikasyonundan yönetmeye çalışıyorlarmış."

    Bakan Uraloğlu, 1990'lı yıllardaki tüplü bilgisayarların söz konusu havalimanlarında kullanılmaya devam edildiği bilgisini de paylaştı.

    Uraloğlu, "Doğru dürüst bu x-ray cihazları, dedektörler doğru dürüst hiçbir şey yok. Pistlerde ciddi eskimeler var ve şu anda oradaki ilk yapılan Şam ve Halep seferi tamamen pilotların inisiyatifiyle yapılmış. Yani görerek şartlarda hiçbir sistem olmaksızın yapıldı, onun için arkadaşlarımız bir tespit yaptı. Bir eylem planı ortaya koyduk." dedi.

    Uraloğlu, ilk etapta Şam Havalimanı'nı ayağa kaldırma ile ilgili DHMİ Genel Müdürlüğü ile vaziyet alacaklarını kaydederek "Orada Türkiye'den çıkıp Hicaz'a kadar giden demir yollarının parçaları var. Oralarda belli bir bütünün parçaları olarak uzun zamandır çalıştırılmadığını biliyoruz. Hızlıca tespiti yapıp demir yolu bütünlüğünü yine Şam'a kadar ilk etapta sağlama ile ilgili bir vaziyet alacağız. 2009-2010'larda oraya yolcu trenlerini uğurlamışız, bir yolculuk yapmışız. Orada bir altyapı var. Bazı bölgelerde, mesela Irak'ta, demir yollarının raylarını sıfırdan demir olarak çalınıp satıldığını biliyoruz Suriye'de de bununla karşılaşabiliriz." diye konuştu.

     

    "Yıkılan köprüleri tamir ettiğimizi söyleyebilirim"

    Terör operasyonlarını anımsatan Bakan Uraloğlu, "Suriye'deki iç dinamiklerde olsun, M4 kara yolu hem M5 kara yolu hep konuşuldu. Yani bir kara yolu ülkenin siyasetinde bu kadar etki edebilecek durumda. Onun için o kara yollarında da durum nedir? Onlara bir vaziyet ediyoruz ama Türkiye'nin operasyon yaptığı bölgeleri zaten biliyoruz ve oralarda da birçok iş yaptığımızı söylemek isterim, özellikle kara yolları noktasında. Karayolları Genel Müdürlüğümüzün eliyle olsun. Yine Milli Savunma Bakanlığımızın eliyle olsun. Orada birçok iş yaptığımızı birçok yıkılan köprüleri tamir ettiğimizi söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

     

    "Suriye haberleşme noktasında Türkiye'nin 20-30 yıl gerisinde"

    Suriye'nin haberleşme açısından Türkiye'nin 20-30 yıl gerisinde olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, birçok noktada cep telefonu ile iletişimin sağlanamadığını kaydetti.

    Uraloğlu, "Bunlarla ilgili gerekli tespitleri yapacağız ve biz Bakanlık olarak bunları hayata geçirmeye çalışacağız ki orada dediğim gibi her şeye ihtiyaç var. Yani bir para basımı ya da Suriye'nin parasının ne olacağından düşünün. Mesela Suriye'nin parasının Rusya tarafından basıldığını biliyor muydunuz? Düşünün, bir ülkenin parasını bir başka ülke basıyor. Şu anda Afrika'da birçok ülkenin de benzer konumda, bazı gelişmiş ülkelerin onların paralarını basıyor. Türkiye bu noktada da muhtemelen oraya bir destek verme noktasında olacak." diye konuştu.

     

    "Limanlarının neredeyse hiç gelişmediğini biliyoruz"

    Suriye'nin Akdeniz'e açılan önemli bir kapı olduğunu kaydeden Uraloğlu, "Limanlarının neredeyse hiç gelişmediğini biliyoruz. Oralara muhtemelen belli yatırımların yapılması noktasında tespitlerimiz ve gayretlerimiz olacak. Tabii, bir Deniz Yetki Anlaşması, muhtemelen, hani yapalım diye Doğu Akdeniz'deki çıkarlarımızın korunması ve Mavi Vatan konusunda günü geldiğinde orada ilgili kurumlarımız vaziyet alacaktır. Ticaret noktasında esasında Şam'ın Suriye'nin bir tarihi var. Onu yeniden canlandırma adına biz de elimizden geleni yapacağız." ifadelerini kullandı.

    Böyle bir anlaşmanın hem Suriye'nin hem Türkiye'nin etkinlik ve yetkinliğini artıracağını belirten Uraloğlu, "Oradaki petrol ve hidrokarbon arama noktasında, uluslararası hukuku da dikkate alarak, her türlü yetkiyi iki ülke olarak paylaşmış oluruz ya da genişletmiş oluruz. Tabii, orada öncelikle bir otoritenin kurulması lazım. Bakın orada memurların maaşlarının verilmesi lazım. Silahlı grupların silah bırakması ile ilgili gündem var. Bu, kesinlikle gündemde olur ama bugünün gündemi olduğunu söylersek çok doğru olmaz." dedi.

    Bakan Uraloğlu duyurdu: Tespitler yapıldı, Şam Havalimanı için çalışmalar başlayacak! Radar sistemi yok: Cep telefonu uygulaması kullanmışlar…

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Şam ve Halep havalimanlarında gerekli tespitleri yaptıklarını belirterek, "İlk etapta Şam Havalimanı'nı ayağa kaldırmayla ilgili Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ile beraber bir vaziyet alacağız." dedi.

    Bakan Uraloğlu, Türkiye ve dünya gündemindeki Suriye hakkında da açıklamalarda bulundu.

    Suriye'nin her şeye ihtiyacı olduğunu anlatan Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti:

    "6 Şubat depremlerinden sonra aileler önce yakınlarını nasıl çıkarır, nasıl defneder, vesaire, bununla uğraşıyor. Sonra bir çadıra nasıl girebilir, sonra bir konteynere nasıl girebilir? Sonra da eve. Şimdi o çadırları gezerken bizim arkadaşlarımızdan bir tanesi oradaki bir bacımıza şöyle bir soru sordu: 'Abla bir şeye ihtiyacınız var mı?' Cevap şu: Çadırda olanın neye ihtiyacı olmaz? Cevap bu kadar ve mükemmel bir cevap. Şimdi Suriye'de olanın neye ihtiyacı olmaz? Yani her şeye ihtiyacı var gerçekten. İlk etaptaki aldığımız bilgiler bunlar."

    "Şam ve Halep havalimanlarında gerekli tespitleri yaptık"

    Bakan Uraloğlu, ulaştırma konusuna ilişkin ise şu bilgileri verdi:

    "5 tane havalimanı var Suriye'de. 2 tane havalimanı ön plana çıkmış ve son zamanlara kadar da işletilen havalimanları. Şam ve Halep. Şam Havalimanı'nda geçen sene 100 bin civarında bir yolculuk olmuş. İstanbul Havalimanı'nın işte 5-6 saatlik seyahat trafiği. Halep'te 50-60 bin civarında bir seyahat olmuş. Bir ekip gönderdik. Şam ve Halep havalimanlarında gerekli tespitleri yaptık."

    "RADAR SİSTEMİ YOK"

    "Bir kere hiçbir radar sistemi yok. Bizim cep telefonlarından takip ettiğimiz hava radar uygulaması var. Düşünün, o cep telefonu aplikasyonundan yönetmeye çalışıyorlarmış."

    Bakan Uraloğlu, 1990'lı yıllardaki tüplü bilgisayarların söz konusu havalimanlarında kullanılmaya devam edildiği bilgisini de paylaştı.

    Uraloğlu, "Doğru dürüst bu x-ray cihazları, dedektörler doğru dürüst hiçbir şey yok. Pistlerde ciddi eskimeler var ve şu anda oradaki ilk yapılan Şam ve Halep seferi tamamen pilotların inisiyatifiyle yapılmış. Yani görerek şartlarda hiçbir sistem olmaksızın yapıldı, onun için arkadaşlarımız bir tespit yaptı. Bir eylem planı ortaya koyduk." dedi.

    Uraloğlu, ilk etapta Şam Havalimanı'nı ayağa kaldırma ile ilgili DHMİ Genel Müdürlüğü ile vaziyet alacaklarını kaydederek "Orada Türkiye'den çıkıp Hicaz'a kadar giden demir yollarının parçaları var. Oralarda belli bir bütünün parçaları olarak uzun zamandır çalıştırılmadığını biliyoruz. Hızlıca tespiti yapıp demir yolu bütünlüğünü yine Şam'a kadar ilk etapta sağlama ile ilgili bir vaziyet alacağız. 2009-2010'larda oraya yolcu trenlerini uğurlamışız, bir yolculuk yapmışız. Orada bir altyapı var. Bazı bölgelerde, mesela Irak'ta, demir yollarının raylarını sıfırdan demir olarak çalınıp satıldığını biliyoruz Suriye'de de bununla karşılaşabiliriz." diye konuştu.

    "Yıkılan köprüleri tamir ettiğimizi söyleyebilirim"

    Terör operasyonlarını anımsatan Bakan Uraloğlu, "Suriye'deki iç dinamiklerde olsun, M4 kara yolu hem M5 kara yolu hep konuşuldu. Yani bir kara yolu ülkenin siyasetinde bu kadar etki edebilecek durumda. Onun için o kara yollarında da durum nedir? Onlara bir vaziyet ediyoruz ama Türkiye'nin operasyon yaptığı bölgeleri zaten biliyoruz ve oralarda da birçok iş yaptığımızı söylemek isterim, özellikle kara yolları noktasında. Karayolları Genel Müdürlüğümüzün eliyle olsun. Yine Milli Savunma Bakanlığımızın eliyle olsun. Orada birçok iş yaptığımızı birçok yıkılan köprüleri tamir ettiğimizi söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

    "Suriye haberleşme noktasında Türkiye'nin 20-30 yıl gerisinde"

    Suriye'nin haberleşme açısından Türkiye'nin 20-30 yıl gerisinde olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, birçok noktada cep telefonu ile iletişimin sağlanamadığını kaydetti.

    Uraloğlu, "Bunlarla ilgili gerekli tespitleri yapacağız ve biz Bakanlık olarak bunları hayata geçirmeye çalışacağız ki orada dediğim gibi her şeye ihtiyaç var. Yani bir para basımı ya da Suriye'nin parasının ne olacağından düşünün. Mesela Suriye'nin parasının Rusya tarafından basıldığını biliyor muydunuz? Düşünün, bir ülkenin parasını bir başka ülke basıyor. Şu anda Afrika'da birçok ülkenin de benzer konumda, bazı gelişmiş ülkelerin onların paralarını basıyor. Türkiye bu noktada da muhtemelen oraya bir destek verme noktasında olacak." diye konuştu.

    "Limanlarının neredeyse hiç gelişmediğini biliyoruz"

    Suriye'nin Akdeniz'e açılan önemli bir kapı olduğunu kaydeden Uraloğlu, "Limanlarının neredeyse hiç gelişmediğini biliyoruz. Oralara muhtemelen belli yatırımların yapılması noktasında tespitlerimiz ve gayretlerimiz olacak. Tabii, bir Deniz Yetki Anlaşması, muhtemelen, hani yapalım diye Doğu Akdeniz'deki çıkarlarımızın korunması ve Mavi Vatan konusunda günü geldiğinde orada ilgili kurumlarımız vaziyet alacaktır. Ticaret noktasında esasında Şam'ın Suriye'nin bir tarihi var. Onu yeniden canlandırma adına biz de elimizden geleni yapacağız." ifadelerini kullandı.

    Böyle bir anlaşmanın hem Suriye'nin hem Türkiye'nin etkinlik ve yetkinliğini artıracağını belirten Uraloğlu, "Oradaki petrol ve hidrokarbon arama noktasında, uluslararası hukuku da dikkate alarak, her türlü yetkiyi iki ülke olarak paylaşmış oluruz ya da genişletmiş oluruz. Tabii, orada öncelikle bir otoritenin kurulması lazım. Bakın orada memurların maaşlarının verilmesi lazım. Silahlı grupların silah bırakması ile ilgili gündem var. Bu, kesinlikle gündemde olur ama bugünün gündemi olduğunu söylersek çok doğru olmaz." dedi.

    Terör örgütü PKK/YPG Münbiç ilçesine saldırılar düzenliyor

    Suriye'nin kuzeyindeki Halep iline bağlı Münbiç ilçesinde PKK/YPG'li teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre 2 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi yaralandı.

    Suriye Milli Ordusunun (SMO) başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu kapsamında 9 Aralık'ta PKK/YPG'den kurtarılan Münbiç ilçe merkezinde bomba yüklü araç infilak etti.

    Terör saldırısında ilk belirlemelere göre 2 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.

    SMO kaynakları saldırıyı PKK/YPG unsurlarının düzenlediğini bildirdi.

    Ayrıca, örgüt unsurları, 20 Aralık'tan bu yana ilçenin güneydoğusundaki Tişrin Barajı çevresinde SMO güçlerine saldırılarını artırdı.

    Grad füzeleri gibi ağır silahlar da kullanan teröristler, Münbiç'in altındaki tünellerden çıkarak ani saldırılar düzenlemeye çalışıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    NOEL RESMİ TATİL İLAN EDİLDİ

    Arap basınında yer alan iddialara göre Suriye'de yeni hükümet, Noel'i resmi tatil ilan etti.

    Suriye'de rejimi deviren gruplar feshedilerek Savunma Bakanlığı çatısı altında birleştiriliyor

     Suriye'deki yeni yönetim, Baas rejimini deviren silahlı gruplarla "kendilerini feshetme ve Savunma Bakanlığı çatısı altında birleşme" konusunda anlaşmaya vardı.

    Suriye Haber Ajansına (SANA) göre, rejimi deviren silahlı grupların komutanları, Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed Şara ile bir araya geldi.

    Toplantıda yeni yönetim, "kendilerini feshetme ve Savunma Bakanlığı çatısı altında birleşme" konusunda silahlı gruplarla anlaştı.

    Çok sayıda rejim karşıtı silahlı grup, Heyet Tahrir Şam liderliğinde 27 Kasım rejim güçlerine yönelik başlatılan operasyonunda yer almıştı.

    İran Hükümet Sözcüsü: " İki ülke (İran-Suriye) elçiliklerinin yeniden açılması için diplomatik istişarelerde bulunuyoruz"

    İran Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacirani, Suriye ve İran büyükelçiliklerinin karşılıklı olarak yeniden açılması için diplomatik faaliyetlerin yürütüldüğünü söyledi.

    İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Hükümet Sözcüsü Muhacirani haftalık basın toplantısında gündeme dair soruları yanıtladı.

    Muhacirani, "(Suriye'deki) Elçilik konusunda yaklaşımımız diplomatiktir. Hem biz hazırız hem de onlar hazır. İki ülkenin elçiliklerinin yeniden açılması için diplomatik istişarelerde bulunuyoruz." dedi.

    Suriye konusunda, halkın iradesine dayalı bir hükümetin kurulması ve toprak bütünlüğünün korunmasının Tahran yönetimi tarafından önemsendiğini dile getiren Muhacirani, "Terörizmin yayılmasının önlenmesi, hem bizim hem de bölge için önemlidir." ifadelerini kullandı.

    İran Hükümet Sözcüsü, iki ülkenin elçiliklerinin yeniden açılmasına ilişkin diplomatik sürecin ayrıntılarına dair bilgi vermedi.

    İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, dünkü basın toplantısında, Tahran yönetiminin Suriye'deki mevcut yönetimle doğrudan bir bağlantısının olmadığını söylemişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow