hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA || Tansiyon çok yüksek! Füzeler ateşlendi: İsrail-Lübnan-İran hattında son gelişmeler

    SON DAKİKA || Tansiyon çok yüksek Füzeler ateşlendi: İsrail-Lübnan-İran hattında son gelişmeler
    expand

    İsrail-Lübnan-İran hattında çok sıcak gelişmeler yaşanıyor... New York Times gazetesi ABD'nin yardımı olmadan İsrail'in ilk misillemede İran'da vurabileceği hedefleri sıraladı. Hizbullah bugün televizyondan bir duyuru yaptı, dakikalar sonra İsrail'in stratejik şehri füze yağmuruna tutuldu. Öte yandan İsrail Dahiye bölgesini yeniden bombalamaya başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmalar devam ederken dünyadaki tüm gözler Tel Aviv'in İran'a yapmayı söz verdiği misillemeye çevrildi. Beyaz Saray İsrail'in İran'a vereceği askeri karşılık konusunda Tel Aviv'le görüşmelerin halen sürdüğünü açıklarken, ABD'li New York Times gazetesi bugün yazdığı bir analizde İsrail'in 22 yıllık İran planını okuyucuları ile paylaştı. Hizbullah İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kenti ve çevresine yaklaşık bir saat içinde en az 105 roket fırlattı.
     

    İspanya Başbakanı, İsrail'in Lübnan'daki saldırılarını “işgal” olarak nitelendirdi

    İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, parlamentoda gerçekleştirdiği konuşmada İsrail’in Lübnan saldırılarını “işgal” olarak tanımlayarak, “Lübnan gibi egemen bir devletin üçüncü bir ülke tarafından işgal edildiği açıktır ve bu nedenle uluslararası toplum buna kayıtsız kalamaz” dedi.

    RUSYA'DAN "HİZBULLAH" MESAJI

    Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, İsrail'in saldırılarına rağmen Hizbullah'ın hâlâ örgütlü halde olduğunu ve komuta zincirini kaybetmediğini söyledi.

    Zaharova, "Değerlendirmelerimize göre, askeri kanadı da dahil olmak üzere Hizbullah komuta zincirini kaybetmedi ve örgütlü bir yapıda hareket etmekte," dedi.

    Rus sözcü Batı'nın, özellikle de ABD ve İngiltere’nin, Orta Doğu'daki çatışmayı körüklediğini; Lübnan'da ciddi sivil kayıplar veren İsrail'e verdiği destekle ikiyüzlülük gösterdiğini söyledi.

    Ayrıca, Suriye'ye yaptığı saldırı nedeniyle İsrail'i şu sözlerle eleştirdi:

    "İsrail, yoğun nüfuslu bir alan olan Şam'daki çok katlı bir apartmana füze saldırısı düzenleyerek Suriye'nin egemenliğini bir kez daha ağır şekilde ihlal etmiştir"

    "Böylesi eylemler artık Suriye, Lübnan ve Gazze Şeridi'ne rutin bir uygulamaya dönüştü," diyen Zaharova bu durumu “çirkin” olarak nitelendirdi ve İsrail’in bölgede silahlı gerilimi daha da genişletme arzusunun göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.

     

     

     

     

    NETANYAHU'NUN PLANI "LÜBNAN'DA İÇ SAVAŞ" MI?

    İsrail, Lübnan'ın güneyine düzenlediği kara harekatını genişletirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu doğrudan Lübnan halkına seslendi ve "Lübnan'ı Gazze gibi bir yıkımdan kurtarmak için bir fırsatınız var" dedi.

    Hizbullah karşıtlarına ayaklanma iması, BBC Arapça Servisi’nin Lübnan’daki muhabiri Carine Torbey’e göre “bir iç savaşa davetiye” demek.

     Torbey şu değerlendirmeleri yaptı:

    Dün gece İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun konuşmasını dinleyen birçok Lübnanlı için dile getirilen tehdit çok netti ve seçenekler de birbirinden kasvetliydi.

    Seçenekler Gazze gibi olmakla, bir iç savaşa sürüklenmek arasındaydı.

    İsrail giderek artan şekilde, Lübnan halkına Hizbullah’a karşı ayaklanma çağrısı yapıyor. İsrail, Hizbullah yanlısı ve karşıtı gruplar arasındaki derin bölünmelere oynuyor.

    Ancak Lübnan’da, Hizbullah’a en sert muhalif kesimler bile bu çağrıları felakete davet olarak görüyor.

    Hizbullah'a karşı ayaklanmak gerçekten ne anlama geliyor?

    Lübnan’da Hizbullah'a açıktan, şiddetle karşı çıkan birçok grup var. Bu, ülkede devam eden siyasi tartışmanın bir parçası.

    Ancak Hizbullah'a karşı olanların, herhangi bir eylemde bulunması, Lübnan vatandaşları arasında kanlı çatışmalara dönüşebilir.

    Bu da, 1975 ile 1990 yılları arasında, 15 yıl süren iç savaşın yaralarını halen sarmakta olan bir ülke için yeni iç savaş anlamına geliyor.

    Lübnan'da Netanyahu'nun konuşmasını dinleyen birçok kişi için seçenekler, çok kötüyle bir başka çok kötü arasında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Lübnan’daki Türkler tahliye ediliyor: Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Ulusoy’dan açıklamalar

    SON DAKİKA || Tansiyon çok yüksek Füzeler ateşlendi: İsrail-Lübnan-İran hattında son gelişmeler

    GALLANT'IN ABD ZİYARETİ NEDEN ERTELENDİ?

    İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın, İsrail'in İran'ın füze saldırısına vereceği karşılığı görüşmek için ABD'ye yapacağı ziyaret İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun isteği üzerine ertelendi. Pentagon açıklamasında, Gallant'ın ABD'ye yapacağı ziyaretin ileri bir tarihe ertelendiğini bildirdi. Gallant, ziyareti kapsamında ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir araya gelecekti.

     

    Axios’un haberine göre Netanyahu'nun bu ziyareti engelleme hamlesi, hem savunma bakanı ile arasındaki gerginliğin hem de Biden yönetimi arasındaki derin güvensizliğin işareti.

    İsrail basınında Netanyahu'nun, ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüşme yapmadan ve İsrail Güvenlik Kabinesi'nin İran'a karşı verilecek tepkiyi onaylamadan Gallant'ın ABD'ye gitmesini yasakladığı iddia edildi. İsrailli yetkililer, Netanyahu'nun Gallant'ın planladığı seyahati bir haftadır bildiğini, ancak gerekli kabine onay sürecini yürütmediğini söyledi.

    Axios’a konuşan iki kaynak, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısından bu yana Netanyahu'nun Biden ile bir telefon görüşmesi ayarlamaya çalıştığını, ancak bunun henüz gerçekleşmediğini belirtti. Biden ve Netanyahu’nun, İran’a yönelik misillemenin konuşulacağı telefon görüşmesini bugün gerçekleştirmesi bekleniyor.


    PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

    Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, günlük basın toplantısında soruları cevapladı.

    İsrail Savunma Bakanı Gallant’ın ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile yarın Pentagon'da yapacağı görüşmenin ertelendiğini belirten Singh, bunun iki ülke arasında, bölgedeki durum ve İsrail’in İran’a yapacağı misilleme konusundaki görüşmeleri etkilemeyeceğini söyledi.

    Singh, iki bakanın telefon üzerinden görüşmelere devam edeceğini ifade ederek “Telefonda konuşulamayacak hiçbir şey yoktur. Elbette yüz yüze ziyaretler ilişkinin derinleşmesine olanak tanır.” dedi.

    TÜRK VATANDAŞLARININ LÜBNAN'DAN TAHLİYESİ

    Lübnan'a tahliye için donanmanın ikiz gemileri TCG Bayraktar ile TCG Sancaktar görevlendirildi. Mersin limanından Beyrut’a hareket eden iki gemi, yaklaşık 2 bin Türk vatandaşını bugün Türkiye'ye getirecek.
     
     
     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Netanyahu Lübnan halkına seslendi: 'Gazze'deki gibi bir yıkım ve acıdan kurtulmak için bir fırsatınız var'

    İsrail, Lübnan'ın güneyine düzenlediği kara harekatını genişletirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu doğrudan Lübnan halkına seslendi ve "Lübnan'ı Gazze gibi bir yıkımdan kurtarmak için bir fırsatınız var" dedi.
    Görüntülü mesaj yayınlayan Netanyahu, "Lübnan'ı Gazze'dekine benzer bir yıkım ve acıyla sonuçlanacak uzun bir savaştan kurtarmak için bir fırsatınız var. Ülkenizi Hizbullah'tan kurtarın ve bu savaş bitsin" dedi.

    Hizbullah, Lübnan'a 2 noktadan sızmaya çalışan İsrail askerlerini püskürttüğünü duyurdu

     Hizbullah, Lübnan'ın güneyinde iki noktadan sızmaya çalışan İsrail askerlerinin püskürtüldüğünü, İsrail ordusu da Lübnan'ın güneyinde 3 askerin ağır yaralandığını duyurdu.

    Hizbullah'tan yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki el-Lebbune bölgesinden sızma girişiminde bulunduğu belirtildi.

    Topçu atışları ve roket saldırılarıyla Hizbullah mensuplarının bölgeyi hedef aldığı aktarılan açıklamada, İsrail askerlerinin geri çekildiği kaydedildi.

    Lübnan'ın güneyindeki Blida beldesine de İsrail askerlerinin sızmaya çalıştığı belirtilen açıklamada, söz konusu askerlerin patlayıcılarla hedef alındığı, ve çatışmaların ardından İsrail askerlerinin püskürtüldüğü bildirildi.

    Hizbullah, üst üste iki gündür İsrail ordusunun Lebbune bölgesinden sızma girişiminde bulunduğunu ve İsrail askerlerinin geri püskürtüldüğünü duyuruyor.

     

    Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberinde de İsrail ordusunun Lübnan'ın doğusundaki Baalbek kentine düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden kişinin Hüseyin Salih Emhez olduğu aktarıldı.

    NNA'da dün gece yayınlanan haberde İsrail ordusunun, ülkenin batısındaki Lübnan Dağı bölgesine düzenlediği saldırılarda en az 20 kişinin yaralandığı kaydedildi.

    - Lübnan'ın güneyinde 3 İsrail askeri yaralandı

    İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Lübnan'ın güneyindeki çatışmalarda 3 askerin ağır yaralandığı belirtildi.

    Açıklamada, 2 askerin dün bir askerin de bugün Lübnan'ın güneyinde yaralandığı bildirildi.

    Yaralı askerlerin tedavi için hastaneye nakledildiği ifade edildi.

    İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın doğusuna saldırı düzenledi

     İsrail savaş uçaklarının Lübnan'ın doğusundaki Baalbek kentine düzenlediği hava saldırısında bir kişi öldü, aralarında kadınların da bulunduğu yaralananlar oldu.

    Lübnan resmi haber ajansı NNA'ya göre, İsrail savaş uçaklarının Baalbek'in batısındaki Saide beldesine düzenlediği saldırıda bir kişi hayatını kaybetti, aynı aileden 3 kadınla birlikte çok sayıda kişi yaralandı.

    Öte yandan saldırılara karşılık Hizbullah'tan İsrail tarafındaki sivil yerleşimler ve askeri bölgeleri hedef alan füze, İHA ve topçu atışlarıyla karşılıklar veriliyor.

    - İsrail'in Gazze'ye ve Lübnan'a saldırıları

    İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 41 bin 965 Filistinli öldü, 97 bin 590 kişi yaralandı.

    Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

    Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

    Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 119 kişi öldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları sürüyor

    İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının bilançosu ağırlaşmaya devam ediyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, son 24 saatte İsrail’in gerçekleştirdiği saldırılarda 36 kişinin daha hayatını kaybettiği, 150 kişinin daha yaralandığı bildirildi. Son gelişmelerle birlikte 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 2 bin 119’a yükseldiği kaydedilirken, yaralı sayısının ise 10 bin 19’a ulaştığı aktarıldı.

     

    “EN AZ 181 BİN KİŞİ BARINAKLARDA KALIYOR”

     

    Lübnan Çevre Bakanı Nasır Yasin ise, son 24 saat içinde İsrail’in farklı bölgelere 137 hava saldırısı gerçekleştirdiği bilgisini paylaştı. "Yerinden edilmiş insanların barınması için 990 merkez açıldı” diyen Yasin, bunlardan 781'inin maksimum kapasiteye ulaştığını söyledi. Yasin, en az 181 bin 700 yerinden edilmiş kişinin barınaklarda kaldığını da sözlerine ekledi.

    HİZBULLAH İSRAİL'E 180 ROKET FIRLATTI

    İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hizbullah’ın ülkenin kuzeyine 180 roket fırlattığını açıkladı. Hizbullah ise Lübnan'ı vurmaya devam etmesi halinde kuzeydeki liman kenti Hayfa da dahil İsrail'e yönelik saldırılarını yoğunlaştıracağı uyarısında bulundu.
     
     
     

    'İNSANİ DURUM ÇOK KÖTÜ'

    SON DAKİKA || Tansiyon çok yüksek Füzeler ateşlendi: İsrail-Lübnan-İran hattında son gelişmeler

    Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinde başlattığı geniş çaplı saldırıların 4'üncü gününde bölgede katliam yaptığını ve uyguladığı sıkı abluka nedeniyle insani durumun çok kötü olduğunu duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow