SON DAKİKA! Suriye’de bugün: Çöken rejimin işkence merkezi Sednaya'da son durum... ABD'den Suriye'ye kritik ziyaret!
Suriye'de Baas Partisi'nin 61 yıllık iktidarı sona ererken, rejim lideri Esad ailesiyle birlikte başkentten Rusya'ya kaçtı. Kremlin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Esad ile görüşme planı olmadığını açıkladı. Suriye'de devrilen Beşar Esad rejiminin işkence merkezi olarak nitelendirilen Sednaya Hapishanesi'ndeki gizli bölme iddiaları araştırılıyordu. Beyaz Baretliler, cezaevindeki arama operasyonlarını sonlandırdıklarını duyurdu. Öte yandan 'insan mezbahası' olarak anılan cezaevinde Suriyeli insan hakları savunucusu Mazen Hamada'nın cesedinin bulunduğu iddia edildi. İşgal altında tuttuğu Suriye toprağı Golan Tepeleri'ndeki birliklerine takviye yaptı, bölgedeki hareketliliğini sürdürüyor. ABD Merkez Kuvvetler CENTCOM Komutanı General Kurilla, bugün Suriye'deki üsleri gezerek YPG/PKK ile buluştuİşte Suriye'den son dakika gelişmeler...
ABD yönetiminin, "Suriye'deki yeni yönetimle" çalışabilmek için halen yabancı terör örgütleri listesinde bulunan Heyet Tahrir Şam'ı (HTŞ) terör listesinden çıkarmanın yollarını değerlendirdiği ileri sürüldü.
Amerikan NBC News kanalına konuşan ve adı açıklanmayan iki üst düzey Amerikalı yetkiliye dayandırılan habere göre, Joe Biden yönetimi, HTŞ'nin durumuna ilişkin olası senaryolar üzerinde çalışıyor.
Habere göre, ABD yönetimi, halen yabancı terör örgütleri listesinde bulunan HTŞ'nin bu listeden çıkarılması için gerekli değerlendirmeleri yapıyor.
Açıklama yapan yetkililerden biri HTŞ'nin terör listesinden "yakında" çıkarılabileceğini ifade ederken, diğer yetkili henüz değerlendirme sürecinin ilk aşamasında olunduğunu belirtti.
Yetkililer, bu adımın amacının, ABD'nin ve diğer ülkelerin "Suriye'deki yeni yönetimle" rahat bir şekilde çalışabilmelerini kolaylaştırmak olduğunu ifade etti.
Söz konusu yetkililer, bu kapsamda HTŞ lideri Ahmed eş-Şera'nın (Ebu Muhammed el-Culani) başına konulan 10 milyon dolarlık ödülün de kaldırılabileceğini belirtti.
Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili son açıklamasında, şu anda HTŞ'nin terör listesinden çıkarılmasına yönelik herhangi bir politika değişikliğinin olmadığını kaydetmişti.
ABD, 2018'de HTŞ'yi yabancı terör örgütleri listesine almıştı.
Suriye’de muhalif grupların ilerleyişi sürüyor. Muhalif gruplar, terör örgütü PKK/YPG kontrolündeki Deyrizor’u terör örgütünden kurtardı. Muhalifler, valilik binasından görüntüler paylaşırken, bölge halkı ve muhalif askerler kutlama yaptı.
Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’deki ABD askerlerinin bölgeden çekilip çekilmeyeceğine dair Beyaz Saray’dan açıklama geldi. ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jon Finer, New York'ta düzenlenen bir konferansta, Suriye’deki ABD askerlerine değinerek, “Bu birlikler çok özel ve önemli bir nedenle oradalar, bir tür pazarlık kozu olarak değil. ABD askerleri DEAŞ’la savaşmak için 10 yıldan uzun bir süredir oradalar ve bu misyona hala bağlıyız” dedi.
Finer, ABD askerlerinin Suriye’de kalıp kalmayacağına dair gelen soruya ise “evet” cevabını verdi.
ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Kurilla'dan terör örgütü YPG'yi ziyaret etti.
CENTCOM'dan yapılan açıklamada, "10 Aralık'ta General Erik Kurilla, Suriye'deki çeşitli üslerde ABD komutanlarını, askerlerini ve DEAŞ ile mücadele ortaklarımız olan Suriye Demokratik Güçleri'ni ziyaret etti. Kuvvet koruma önlemleri, hızla değişen durum ve DEAŞ'ın mevcut durumu istismar etmesini önlemeye yönelik devam eden çabalar hakkında birinci elden bir değerlendirme aldı. CENTCOM, DEAŞ'ın kalıcı yenilgisine bağlı kalmaya devam ediyor." denildi.
BM Sözcüsü Stephane Dujarric, AA muhabirinin, "İsrail ve BM arasındaki ilişkinin karmaşık olduğu çok açık. İsrail, 7 Ekim'den de önce BM Genel Sekreteri ve yetkililerinin yaptığı çağrıları ve uyarıları duymazdan geldi. Şimdi Golan Tepeleri'ne ilişkin yaptığınız uyarıları ciddiye alacağını düşünüyor musunuz? BM Genel Sekreteri, İsrail'in Suriye'deki askeri faaliyetlerinin geçici olmadığından ve Gazze ve Lübnan'da olduğu gibi uluslararası hukuku ihlal etmeye devam edeceğinden endişe ediyor mu?" sorularını yanıtladı.
Geleceğe ilişkin tahminde bulunamayacaklarına dikkati çeken Dujarric, "Ancak Suriye'nin güvenliği, istikrarı ve uluslararası hukuk ile Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı duyulması için çağrıda bulunabiliriz." dedi.
Dujarric, BM ile İsrail arasındaki ilişkinin karmaşık olduğunu ve bunu bir çok kez dile getirdiğini anımsatarak, diğer taraftan ilişkilerin insani, siyasi ve barış koruma güçleri gibi farklı düzeylerde devam ettiğini, iletişim kanallarının açık olduğunu söyledi.
"BM için Golan Tepeleri işgal altında topraklardır"
BM için Golan Tepeleri'nin "işgal altında topraklar" olduğunun altını çizen Dujarric, İsrail ordusunun buradaki tampon bölgeyi işgalinin de 1974 anlaşmasını ihlal ettiğini dile getirdiklerini kaydetti.
Dujarric, İsrail'in Suriye'deki saldırılarıyla ilgili ise "Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve birliğini ihlal eden her saldırıya açık bir şekilde karşıyız. Suriye'de bir dönüm noktasıyla karşı karşıyayız. Ancak bu Suriye'nin komşuları tarafından sınır ihlali için kullanılmamalı." diye konuştu.
Bu dönüm noktasının Suriye halkını desteklemek ve kendi yollarını çizmelerine katkı sağlamak için kullanılması gerektiğinin altını çizen Dujarric, sürecin Suriyeliler tarafından yürütülmesi ve kapsayıcı olması gerektiğini, azınlıkların korunması gerektiğini ifade etti.
HTŞ'nin BMGK yaptırım listesinden çıkarılması
Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) yaptırım listesinden çıkarılmasına ilişkin bir soruya cevaben ise Dujarric, bu sürecin BMGK Ombdusman'ı tarafından yürütüldüğünü, Genel Sekreterle alakalı bir konu olmadığını bildirdi.
Dujarric, Suriye'de siyasi sürece ilişkin BMGK'nın 2254 sayılı kararının ne kadar geçerli olduğuna ilişkin ise kararın hala geçerli olduğunu dile getirdi.
Suriye'de gücün el değiştirdiğine ve birçok değişimin gerçekleştiğini belirten Dujarric, kendilerinin BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'ın öncülüğünde Suriye halkına gerekli desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.
Dujarric, Suriye'deki farklı taraflarla iletişimde olduklarını, kendilerinin de gelişmelerin netlik kazanmasını beklediğini söyledi.
Kimyasal silahlar
Esed rejimine ait kimyasal silahların tehdit teşkil edip etmediğine ilişkin bir soruya da Dujarric, konuya dair Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ile yakın temasta olduklarını bildirdi.
Dujarric, kimyasal silahlara ilişkin her zaman tehdit bulunduğunu, Esed rejiminin bu konudaki beyanlarının da yetersiz kaldığını anımsattı.
Suriye'deki tüm tarafların kimyasal silahların güvenli bir şekilde ortadan kaldırılmasına öncelik vermesi gerektiğini kaydeden Dujarric, bunların hiçbir zaman kullanılmaması gerektiğini vurguladı.
Mahkumların serbest bırakılması
Dujarric, Suriye'deki hapishanelerde mahkumların serbest bırakılması ve belgelerin güvenliği hususlarında ise bölgedeki yetkililerin kontrolü sağlamasının önem taşıdığına dikkati çekti.
Belgelerin güvenli bir şekilde muhafaza edilmesinin önemli olduğunun altını çizen Dujarric, insan hakları alanında çalışmalar yürüten meslektaşlarının en kısa zamanda Şam'a yönlendirileceğini bildirdi.
Dujarric, ilgili kişilerin belgelere erişimi olması gerektiğini kaydederek, "Bu ihtilafta, intikamla değil yasal süreçlerle hesap verilebilirliğin sağlanması kritik öneme sahip." ifadesini kullandı.
G7 liderleri cuma günü çevrimiçi bir toplantıda Suriye’deki gelişmeleri ele alacak.
Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından uluslararası toplum gelişmeleri yakından takip ediyor. ABD basınının adı açıklanmayan bir ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberlerde, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD’den oluşan G7 ülkelerinin liderlerinin cuma günü çevrimiçi bir toplantıda Suriye’deki gelişmeleri ele alacakları ifade edildi.
Haberlerde, söz konusu toplantının Esad rejimi devrilmeden önce planlandığı ancak gelişmelerin ardından Suriye’nin ana gündem maddelerinden biri haline geldiği ifade edildi.
Jerusalem Post gazetesinde yer alan haberde, Esed'in düşmesinin ardından PKK/YPG'li teröristlerin İsrail'e başvurduğu belirtildi.
PKK/YPG'li teröristlerin İsrail'den yarım ve koruma talep ettiği ifade edildi.
Haberde, bu talebin ne yolla yapıldığı veya İsrail'in yanıtına dair ise detaylara yer verilmedi.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, dün yaptığı açıklamada, Suriye Milli Ordusu'nun Münbiç'e düzenlediği operasyondan rahatsızlığını dile getirmişti.
Saar, PKK/YPG'ye yönelik operasyonların durdurulmasını istemişti.
Suriye'de geçici hükümetin Başbakanı Muhammed el-Beşir, çalışmalara başladı. El-Beşir, geçiş hükümeti üyeleriyle bir araya geldi. El-Beşir, yaptığı açıklamada, "Suriye halkına hizmet edebilecek anayasal bir sisteme kavuşana kadar önümüzdeki iki ay boyunca gerekli tüm çalışmaları kolaylaştırmak için eski hükümet üyelerini, İdlib ve çevresindeki yönetimden bazı yöneticileri davet ettik. Bugün, Suriye'deki halkımıza hizmet edebilmek için kurumları yeniden faaliyete geçirmek üzere başka toplantılar da yaptık” dedi.
Başbakanlık Basın Ofisi, Netanyahu'nun Suriye hakkındaki açıklamalarının yer aldığı görüntülü mesajı paylaştı.
Netanyahu, "Suriye'nin içişlerine karışmak gibi bir niyetlerinin olmadığını" iddia etti.
Ordusunun Suriye'de düzenlediği saldırıları "İsrail'in güvenliği için" yaptıklarını ileri süren Netanyahu, bu doğrulta Suriye'deki askeri tesislere bombalanmasını talimatı verdiğini söyledi.
Baas rejimini deviren gruplarla ilişki kurmak istediklerini de dile getiren Netanyahu, "Ancak İran'ın Suriye'de yerleşmesine izin verirse veya İran silahlarının ya da herhangi başka bir silahın Hizbullah'a devredilmesine izin verirse veya bize saldırırlarsa, sert bir karşılık vereceğiz ve ağır bedel ödeteceğiz." ifadelerini kullandı.
İsrail ordusu, Baas rejiminin devrik lideri Beşşar Esed'in düşmesinden bu yana Suriye'de 320 noktaya hava saldırısı düzenlediğini açıklamıştı.
Suriye'de Beşşar Esed rejiminin hapishanelerinden kurtulan 9 Lübnanlının ülkelerine ulaştığı bildirildi.
Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan habere göre, İçişleri Bakanı Bessam Mevlevi, ülkedeki güvenlik durumu ve Suriye'yle sınır kapılarından gerçekleşen geçişlerle ilgili toplantı yaptıklarını belirtti.
Suriye'deki gelişmelerden sonra Lübnan'a yönelik endişe verici bir göç olmadığını söyleyen Mevlevi, Lübnan'ın iç güvenliğini etkileyecek gelişmelere karşı sınır bölgelerinde güvenlik güçlerinin görevleri başında olduğuna işaret etti.
Suriye hapishanelerinden kurtulan 9 Lübnanlının ülkeye ulaştığını aktaran Mevlevi, Lübnan'da oturumu olanların yanı sıra üçüncü bir ülkenin pasaportunu taşıyan veya oturumu olanların dışında Suriye'den ülkeye girişlere izin vermeme talimatı çıkardıklarını belirtti.
Mevlevi, devrik rejimin güvenlik mensuplarının herhangi bir unsurunun Lübnan'a giriş yapmadığını söyledi.
İki ülke arasındaki sınır kapılarının Lübnan ordusu tarafından kontrol edilerek kapalı tutulduğuna işaret eden Mevlevi, hakkında yargı davası olan Suriyelilerin Lübnan'a girişine de izin vermediklerini ifade etti.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Suriye'deki son durumla ilgili yaptığı yazılı açıklamada ülkedeki siyasi geçiş sürecini değerlendirdi.
Blinken, "ABD, Suriyelilerin öncülük ettiği ve Suriye halkının sahipliğinde siyasi bir geçiş sürecine tam desteğini teyit etmektedir." ifadesini kullandı.
Suriye'deki geçiş sürecinin, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararındaki ilkelere uygun, uluslararası şeffaflık ve hesap verebilirlik standartlarına göre olması gerektiğini kaydeden Blinken, ülkedeki yeni siyasi denklemin "mezhep temelli olmayan bir yönetimle" devam etmesi gerektiğine işaret etti.
ABD'li bakan, geçiş süreci ve yeni hükümetin azınlık haklarına saygı göstermesi, Suriye’nin terörizm için bir üs olarak kullanılmasını önlemesi, kimyasal veya biyolojik silah stoklarının güvenli şekilde imha edilmesi konusundaki taahhütlere sadık kalması çağrısında bulundu.
"Suriye’nin geleceğine Suriyeliler karar verecektir. Tüm milletler, kapsayıcı ve şeffaf bir sürece destek sözü vermeli ve dış müdahaleden kaçınmalıdır." diyen Blinken, "ABD, bu süreçte oluşacak Suriye hükümetini tanıyacak ve tam destek verecektir. Suriye’deki toplumsal kesimlere uygun her türlü desteği sağlamaya hazırız." değerlendirmesini yaptı.
İsrail, Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'ye yönelik saldırılarını artırdı. İsrail ordusu, Esad rejiminin devrilmesinin ardından bugüne kadar Suriye'de başkent Şam'da dahil olmak üzere 320 noktanın vurulduğunu bildirerek, saldırılarda Esad rejiminin stratejik askeri kapasitesinin yüzde 70'inden fazlasının imha edildiği iddia edildi.
İmha edilen hedefler arasında hava savunma sistemleri, füze depoları, üretim tesisleri, insansız hava araçları, helikopterler, savaş uçakları, tanklar, radarlar, donanma gemileri gibi çok sayıda askeri hedefin yer aldığı aktarıldı.
Azerbaycan, Türkiye ve benzer düşüncedeki diğer ortaklarıyla, Suriye halkının karşılaştığı insani sorunların giderilmesine katkıda bulunmaya hazır olduklarını bildirdi.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Azerbaycan'ın Suriye'deki gelişmeleri takip ettiği ve bu çerçevede kardeş Türkiye ile istişarelerde bulunulduğu belirtildi.
Açıklamada, Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'de barış ve istikrarın sağlanması ve iç çatışmaların sona erdirilmesi gerektiği kaydedildi.
Azerbaycan'ın Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediği vurgulanan açıklamada, "Azerbaycan, sorunların Suriye halkının iradesi doğrultusunda ve iç siyasi diyalog yoluyla çözülmesini umuyor. Azerbaycan, kardeş Türkiye ve benzer düşüncedeki diğer ortaklarıyla, Suriye halkının karşılaştığı insani sorunların giderilmesine katkıda bulunmaya hazırdır." ifadeleri yer aldı.
Suriye'de Azerbaycan'ın diplomatik temsilciliğinin olmamasına rağmen bu ülkedeki Azerbaycan vatandaşlarının sayı ve yerinin belirlenmesi için çalışmalar yapıldığı bilgisi paylaşılan açıklamada, vatandaşlarının Türkiye üzerinden gerçekleştirilen vatanlarına geri dönme işlemlerinin de sürdürüleceği kaydedildi.
Açıklamada, gelecek süreçte, durumun istikrar kazanmasıyla Azerbaycan-Suriye ilişkilerin yeniden kurulmasının ümit edildiği belirtildi.
İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, İsrail Donanması'nın dün gece Suriye Donanması'na ait filoyu büyük bir başarıyla imha ettiğini, orduya Suriye'nin güneyinde “savunma bölgesi” oluşturulması talimatı verdiğini bildirdi.
İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırıları devam ederken, İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, İsrail Hayfa kentindeki donanma üssünü ziyareti sırasında açıklamalarda bulundu. Katz, İsrail Donanması'nın Suriye'de stratejik tehditleri ortadan kaldırmaya yönelik geniş çaplı bir harekatın parçası olarak dün gece Suriye Donanması'na ait filoyu büyük bir başarıyla imha ettiğini duyurdu.
İsrail güçlerinin Suriye ile Golan Tepeleri arasındaki tampon bölgeye yerleştiğini belirten Katz, İsrail'e yönelik herhangi bir tehdidi önlemek için Suriye'nin güneyinde kalıcı bir İsrail varlığı olmaksızın orduya “savunma bölgesi” oluşturulması talimatı verdiğini söyledi.
Suriye'de Esad rejimini deviren muhalif grupların liderlerini uyaran Katz, “Esad'ın yolunu izleyenlerin sonu Esad gibi olacak” dedi.
Mısır, Suriye'de istikrar ile halk ve toprak birliğini sağlayacak siyasi sürecin başlatılması çağrısı yaptı.
Mısır Dışişleri Bakanlığından, 61 yılın ardından Baas rejiminin devrildiği Suriye'deki duruma ilişkin açıklama yapıldı.
Açıklamada, "Suriye tarihinin bu kritik dönemi, dikteler ve dış müdahaleler olmadan yalnızca Suriye'nin ulusal sahipliğinde kapsamlı bir siyasi süreç başlatılması için tüm halkın ortak çaba göstermesini gerektiriyor." ifadesi kullanıldı.
Söz konusu siyasi sürecin "Suriye'de ülkenin istikrarını ve tüm kesimleriyle halkın birliğini desteklemesi ve koruması" gerektiği belirtildi.
"Suriye'de tüm ulusal güçlere yönelik kapsamlı ve kapsayıcı bir yaklaşım benimsenmesi" gerektiği belirtilen açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararıyla uyumlu olunması gerekliliği de ifade edildi.
Suriye'nin geleceğinin şekillendirilmesi ve devlet kurumlarının yeniden tesis edilmesinde "tüm Suriyelilerin katılımına yer verilmesi ve Suriye'nin Arap ve uluslararası sistemlerde hak ettiği konuma yeniden getirilmesi" gerektiği kaydedildi.
Mısır'ın "Suriye'deki kardeşlerle ile iletişim kurmak ve Suriye halkının isteklerini gerçekleştirecek kapsamlı siyasi sürecin başarıya ulaştırmak için gerekli çabayı gösterme konusunda istekli olduğu" bildirildi.
Suriye'nin egemenliğini, birliğini ve toprak bütünlüğünü baltalamak için "mevcut durumdan yararlanmaya yönelik her türlü girişimin" engellenmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Açıklamada, yeniden inşa çalışmalarının başlatılması, Suriyeli mültecilerin ve yerinden edilenlerin gönüllü ve güvenli bir şekilde dönüşleri için uygun koşulların sağlanmasının önemine değinildi.
Beşar Esad’ı Rusya’ya taşıyan uçağın Türk hava sahasını kullanmadığı kaydedildi.
Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Esad’ı Rusya’ya taşıyan uçağın Türk hava sahasını kullanmadığı teyit edildi.
Libya, Arap Birliği'ni İsrail'in Suriye'deki işgalini Şam'ın 25 kilometre yakınlarına kadar genişletmesiyle ilgili olağanüstü toplantıya çağırdı.
Libya'nın Arap Birliği Daimi Temsilciliğinden yapılan açıklamada, Libya'nın Arap Birliği'ni İsrail'in Suriye'de işgal ettiği toprakları genişletmesi konusunun görüşüleceği olağanüstü toplantıya davet ettiği belirtildi.
Arap Birliği'nin, İsrail'in Suriye topraklarındaki işgalini genişletmesiyle ilgili acil tedbirler alınmasını içeren olağanüstü toplantısının en geç iki gün içinde yapılmasının umulduğu aktarıldı.
Edinilen bilgilere göre; PKK/YPG’li teröristler ile Suriye Milli Ordusu arasında Fırat’ın doğusunda çatışmalar başladı.
Suriye'de geçiş hükümetinin başbakanı olarak seçilen Muhammed El Beşir’den ilk açıklama geldi. 1 Mart’a kadar geçici hükümetin başbakanı olacağını açıkladı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Suriye'deki Şam Büyükelçiliği'ni yeniden faaliyete alıp almayacağına dair soruya, “Bakacağız şartların oluşmasını bekliyoruz” yanıtını verdi.
Hakan Fidan, TBMM Genel Kurulunda, TBMM, Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarının 2025 yılı bütçe görüşmeleri sürerken verilen arada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
İsrail'in Suriye'deki saldırganlığı konusu hatırlatılarak, ne yapmaya çalışıldığının sorulması üzerine Hakan Fidan, "Mevcut yönetimin elindeki tüm ekipmanı ve teçhizatı kullanılamaz hale getirmek istiyor." yanıtını verdi.
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Suriye topraklarında devam eden işgalci eylemlerine ilişkin, "İsrail'in, 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'nı ihlal ederek İsrail-Suriye arasındaki ayrıştırma bölgesine girmesini ve Suriye topraklarında ilerlemesini şiddetle kınıyoruz." ifadesini kullandı.
Bakanlık, İsrail'in Suriye topraklarında devam eden işgalci eylemlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "Suriye halkının uzun yıllardır hasret olduğu barış ve istikrara kavuşma ihtimalinin ortaya çıktığı bu hassas dönemde, İsrail işgalci zihniyetini tekrar sergilemektedir." ifadesine yer verildi.
Türkiye'nin, Suriye'nin egemenliğine, siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne desteğinin yinelendiği açıklamada, "İsrail'in, 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'nı ihlal ederek İsrail-Suriye arasındaki ayrıştırma bölgesine girmesini ve Suriye topraklarında ilerlemesini şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) terör örgütleri listesinden çıkarılmasına ilişkin yeni gelişme ve mevcut yaptırımlar dışında açıklayacağı yeni durum olmadığını söyledi.
Sözcü Miller, günlük basın toplantısında, Suriye'de çöken rejim sonrası yaşanan gelişmelerle ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
HTŞ'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması ihtimaline ilişkin yeni gelişme olmadığını belirten Miller, HTŞ'yi hedef alan mevcut yaptırımlar dışında bu konuda açıklayacağı yeni bir durumun da bulunmadığını ifade etti.
"HTŞ'den bazı umut verici açıklamalar duyduk." diyen Miller, HTŞ'nin ileriye yönelik adımlarını takip edeceklerini kaydetti.
ABD, 2018'de, HTŞ'yi Yabancı Terör Örgütleri listesine almıştı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu yıl, aylık ortalama 11 bin Suriyelinin gönüllü, güvenli ve onurlu şekilde ülkesine dönüş yaptığını belirterek, bu sayının dün öğlene kadar 1,5-2 katına çıktığını ve sınır kapılarında bir hareketlenme yaşandığını bildirdi.
Bakan Yerlikaya, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
"Suriyeli sığınmacılarla ilgili sınırdan geçişlerde bir yoğunluk, elinizde gitmek isteyenlere yönelik bir başvuru sayısı var mı?" sorusu üzerine Yerlikaya, geçici koruma altındaki Suriyelilerde bir heyecanın, coşkunun olduğunu belirterek, "Suriye'deki son duruma bakıyorlar. Suriye'de hükümet kuruluyor. Şu an her şey yeni. Gözlemliyoruz biz de." ifadelerini kullandı.
Yerlikaya, "Çarşamba günü Suriyeli STK'lar ve Suriyelilere destek olan STK'lar ile görüşeceğiz. 2024 yılında aylık ortalama 11 bin civarında gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşler oluyordu. Bugün bir hareketlilik başladı. Bu sayı 1,5-2 katına çıktı öğlene kadar. Sınır kapılarımızda gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşler için günlük kapasitemiz 3 bin civarındaydı. Günlük 350-400 kişi geçtiği için bu kapasite yeterliydi. Ancak geçiş sayıları artabileceği için bunu şimdi 15-20 bin kapasiteye çıkarttık." diye konuştu.
"Ülkemizde geçici koruma altındaki Suriyelilerin sayısı 2 milyon 936 bin"
2016'dan bugüne 737 bin geçici koruma altındaki Suriyelinin ülkesine geri döndüğüne işaret eden Yerlikaya, "Geçici koruma altındaki Suriyelilerle ilgili olarak, biliyorsunuz adres güncellemelerini yaptık. Şu an ülkemizde geçici koruma altındaki Suriyelilerin sayısı 2 milyon 936 bin. Hepsinin adres güncellemeleri yapıldı. Bir basın toplantısı yapacağız. Gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşlerle ilgili nasıl bir çalışma yürüttüğümüzü kamuoyuyla paylaşacağız." ifadelerini kullandı.
"Suriyelilerin ülkelerine geri dönme hayallerinin olduğunu görüyoruz"
Bakan Yerlikaya, Suriye'de yaşananları anbean takip ettiklerini vurgulayarak, "13 yıllık aradan sonra Suriyelilerin ülkelerine geri dönme hayallerinin olduğunu görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Geçici koruma altında 1 milyon 247 bin 432 Haleplinin bulunduğunu anımsatan Yerlikaya, göç yönetimi ile ilgili bütün bilgileri kamuoyuyla paylaştıklarını ve paylaşmaya devam edeceklerini söyledi.
Yerlikaya, sadece İçişleri Bakanlığı olarak değil, diğer bakanlıklarla da koordineli olarak çalıştıklarını, gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşü kolaylaştırıcı nelerin yapılabileceğinin üzerinde çalıştıklarını ve bunları da zamanı gelince açıklayacaklarını kaydetti.
Almanya, Avusturya ve Yunanistan'ın ardından İngiltere, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Norveç ve Hollanda da Suriye vatandaşlarının iltica başvurularının askıya alındığını duyurdu.
Avusturya, Suriyeli mültecileri sınır dışı etmeyi planladığını açıkladı.
Suriye'de Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından Avrupa'da birçok ülke, Suriyelilerin iltica başvurularının değerlendirilmesi sürecini dondurma kararı aldı. Almanya, Avusturya ve Yunanistan'ın ardından İngiltere, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Norveç ve Hollanda da Suriye vatandaşlarının iltica başvurularını askıya aldı. Avusturya hükümeti ise bir adım daha ileri giderek, Suriyeli mültecileri sınır dışı ederek ülkelerine göndermeyi planladığını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmede Suriye’deki son gelişmeler ele alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede Türkiye’nin Suriye’deki iç savaşın başladığı ilk günden bu yana Suriye’nin toprak bütünlüğü ve istikrarının korunmasını savunduğunu, Suriye’nin Suriye halkı tarafından yönetilmesi gerektiğini, terörden arındırılmış bir ve bütün Suriye’nin inşası için Türkiye’nin elinden geleni yapmaya devam edeceğini ifade etti.
Uluslararası ajanslarda yer alan haberlere göre İsrail ordusu Suriye’de ilerliyor, başkent Şam’ın 25 kilometre güneybatısına ulaştı. Fakat BBC'ye konuşan ve ismi belirtilmeyen bir ordu yetkilisi bu iddiaları yalanlayarak askeri güçlerin tampon bölgeden ayrılmadıklarını ifade etti.
Suriye’de muhalif grupların kontrolüne geçen Halep’te, Suriye lirasıyla birlikte Türk Lirası kullanılmaya başlandı. İdlib’den Halep’e dönüşler sürerken, alışverişlerde TL tercih ediliyor. Halep’te yaşayan Mustafa Hasan, “Suriye Türkmeniyim. Allah’a şükürler olsun alışverişimizi Türk lirasıyla yapıyoruz. Esad’ın parasının hiçbir değeri kalmadı” dedi. Hasan, İstanbul’da 10 yıl yaşadığını ve burada hayatın zor olduğunu, ancak Türk lirası kullanmanın mutluluk verdiğini belirtti. Esnaf Abu Ubeyde ise, “Hayat rutin olarak devam etmeye başladı. İnşallah hayat güzel olacak” ifadelerini kullandı.
(Hürriyet / Fevzi Kızılkoyun & Mert Gökhan KOÇ)
Suriyeli insan hakları savunucusu Mazen Hamada'nın cesedinin Sednaya Hapishanesi’nde bulunduğu bildirildi. Al Jazeera'da yer alan habere göre; ailesi Hamada'nın cansız bedenine ulaşıldığını doğruladı. Hamada, Hollanda'ya sığınmıştı ve burada "ölüm kampı" Sednaya'da uğradığı işkenceyi anlatmıştı. 2020’de Suriye’de af ilan edileceği vaadiyle Suriye'ye geri döndüğü düşünülen Hamada'dan o günden beri haber alınamamıştı.
I am devastated to learn that our friend Mazen Al-Hamada was brutally murdered in Saydnaya prison. May your soul find peace. pic.twitter.com/xPYb14rhik
— Mazen Hassoun (@HassounMazen) December 9, 2024
Suriye medyası, İsrail savaş uçaklarının başkent Şam da dahil olmak üzere ülke genelinde onlarca saldırı gerçekleştirdiğini söylüyor. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), askeri hedeflere 100'den fazla saldırı yapıldığını söyledi.
İsrail ordu radyosunun haberinde, Beşar Esad rejiminin düşmesinin ardından Suriye'ye "İsrail tarihinin en büyük hava saldırıları operasyonlarından birinin gerçekleştirildiği" ifade edildi. İsrail'in hava saldırılarıyla Suriye'de 250 hedefi vurduğu belirtilen haberde, bu hava saldırılarıyla Esad ordusuna ait askeri üsler, onlarca savaş uçağı, onlarca karadan-havaya füze sistemleri, silah üretim yeri ve depolarının hedef alındığı ileri sürüldü.
Yedioth Ahronoth gazetesinin haberinde ise "İsrail, 50 yılı aşkın süreden beri ilk kez Suriye hava üslerinin tümüne saldırı düzenledi" denildi.
TAMPON BÖLGE İŞGALİ
Yine Pazartesi günü, İsrail ordusu, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nden BM barış güçlerinin konuşlandığı Suriye'deki silahsızlandırılmış tampon bölgeye geçen askerlerinin fotoğraflarını yayınladı.
Bu, İsrail Başbakanı Binjamin Netanyahu'nun ordunun tampon bölge kontrolünü geçici olarak ele geçirdiğini duyurmasından bir gün sonra geldi ve Suriye ile 1974'teki ayrılma anlaşmasının isyancıların ülkeyi ele geçirmesiyle "çöktüğünü" söyledi.
Golan Tepeleri, Şam'ın yaklaşık 60 km güneybatısındaki kayalık bir plato özelliğinde.
İsrail ordusu, Esad rejiminin devrilmesinin ardından bugüne kadar Suriye'de başkent Şam'da dahil olmak üzere 320 noktaya hava saldırısı düzenlendiğini bildirdi.
İsrail, Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'ye yönelik saldırılarını artırdı. İsrail ordusu, Esad rejiminin devrilmesinin ardından bugüne kadar Suriye'de başkent Şam'da dahil olmak üzere 320 noktanın vurulduğunu bildirerek, saldırılarda Esad rejiminin stratejik askeri kapasitesinin yüzde 70'inden fazlasının imha edildiği iddia edildi.
İmha edilen hedefler arasında hava savunma sistemleri, füze depoları, üretim tesisleri, insansız hava araçları, helikopterler, savaş uçakları, tanklar, radarlar, donanma gemileri gibi çok sayıda askeri hedefin yer aldığı aktarıldı.
Beyaz Baretliler olarak bilinen Suriye Sivil Savunması ekipleri, Sednaya'nın gizli bölmelerine ulaşmaya yönelik çalışmaların sonlandığını duyurdu. Tesisin içerisinde kapalı ve gizli kalmış bölmeler keşfedilemediği belirtildi.
Canlı Anlatım Özeti
- ABD'nin HTŞ'yi terör listesinden çıkaracağı iddiası
- YPG kontrolündeydi... Deyrizor muhalifler tarafından kurtarıldı
- Beyaz Saray: "ABD askerleri Suriye'de kalacak”
- ABD'den Suriye'de PKK/YPG'ye ziyaret
- BM: Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliğini ihlal eden her saldırıya karşıyız
- G7 liderleri, cuma günü Suriye’yi ele alacak
- İsrail gazetesine göre, PKK/YPG Tel Aviv yönetiminden yardım istedi
- Suriye'nin geçici Başbakanı el-Beşir, geçiş hükümeti üyeleriyle bir araya geldi
- Netanyahu, Suriye’de Baas rejimini deviren grupları tehdit etti
- Suriye'de Esed rejiminin hapishanelerinden kurtulan 9 Lübnanlı ülkelerine döndü
- Blinken: Suriye’nin geleceğine Suriyeliler karar verecektir
- İsrail, Suriye'de 320 noktaya hava saldırısı düzenledi
- Azerbaycan, Türkiye ile, Suriye'ye katkıda bulunmaya hazır olduğunu açıkladı
- İsrail'den Suriye saldırısı açıklaması
- Mısır'dan Suriye çağrısı
- "Türk hava sahasını kullanmadı"
- Libya'dan Arap Birliği'ne İsrail'in Suriye'deki işgaliyle ilgili olağanüstü toplantı çağrısı
- SMO FIRAT DOĞUSUNDA TERÖRLE SAVAŞIYOR
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye açıklamaları
- Suriye’nin yeni başbakanından ilk açıklama: Mart ayına kadar görevdeyim
- Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği yeniden açılacak mı?
- Türkiye'den, İsrail'in Suriye topraklarında devam eden işgalci eylemlerine ilişkin açıklama
- ABD, HTŞ'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasına ilişkin yeni gelişme olmadığını belirtti
- Bakan Yerlikaya'dan Suriyelilerin gönüllü geri dönüşleriyle ilgili açıklama
- Çok sayıda Avrupa ülkesi Suriyelilerin iltica başvurularını askıya aldı
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte ile görüştü
- İsrail ordusu, Şam’ın 25 kilometre güneybatısına ulaştı
- HALEP’TE TÜRK LİRASI GEÇİYOR
- "Ünlü aktivistin cesedinin Sednaya'da bulunduğu" iddiası
- İsrail Şam'a saldırı düzenledi
- İsrail, Suriye'de 320 noktaya hava saldırısı düzenledi
- Esad yönetiminin 'insan mezbahası': Sednaya'daki gizli bölme araştırmalarında son durum
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
New York'ta “trafik yoğunluğu ücreti” uygulaması başladı
Avrupa'da Elon Musk'ın hayaleti dolaşıyor... Norveç Başbakanı: Endişeliyim!
Zelenski, Putin'in müttefiki hakkında konuştu: Lukaşenko benden özür diledi
Dokunanı Zehirliyor! Kanatlarında Ölümcül Tehlike Var: İşte Araştırma Ekibinin Başına Gelenler…
Ukrayna’dan dikkat çeken hamle: Rusya toprakları içinde karşı taarruz! Sıcak bölge Kursk'ta son gelişmeler...