CANLI SON DAKİKA Suriye haberleri... İsrail'in Golan'daki işgal planı belli oldu! Yasadışı yerleşim kararı duyuruldu, tepki yağdı...
İsrail hükümeti "teşvik planı" adı altında Suriye'deki işgalini kalıcı hale getirmeyi planlıyor. İsrail'de hükümet, Suriye'de Baas rejiminin devrilmesiyle işgalini ilerlettiği Golan Tepeleri'nde yasadışı yerleşim birimlerinin genişletilmesine ilişkin "teşvik planını" onayladı. Karara tepki yağarken İsrail'e ait savaş uçakları, Suriye'nin Lazkiye ve Tartus illerinde çok sayıda askeri noktaya hava saldırıları düzenledi. Hürriyet, Şam’da Esad rejiminin hava saldırılarıyla yerle bir olan dış mahalleler ve ilçeleri görüntüledi. İşte Suriye'deki gelişmelere dair son dakika haberleri...
Financial Times (FT) gazetesinin haberinde, Suriye'deki Baas rejiminin devrik lideri Beşşar Esad'ın, 2018 ve 2019'da Rusya'ya yaklaşık 250 milyon dolar nakit kaçırdığı belirtildi. FT'nin incelediği 2012'den sonrasını kapsayan kayıtlara dayandırdığı haberde, uluslararası yaptırımlar nedeniyle döviz sıkıntısı çekilen ülkede Esad'ın, Mart 2018'den Eylül 2019'a kadar yapılan 21 farklı uçuşla yaptırım altındaki Rus bankalarına yatırılmak üzere başkent Moskova'ya döviz yolladığı aktarıldı.
Uçuşlarda, yaklaşık iki ton ağırlığı bulan yaklaşık 250 milyon dolar değerindeki banknotların, Moskova'daki Vnukovo Havalimanı'na gönderildiği kaydedilen haberde, devrik rejimin merkez bankasıyla Rus bankaları arasında 2018'den önce nakit transferi olmadığı aktarıldı.
Haberde, para transferlerinin, Esad'ın akrabalarının Rusya'da aralarında en az 20 lüks dairenin bulunduğu gayrimenkulleri gizlice satın aldığı iki yıllık dönemde yapılmasına dikkati çekildi. Uluslararası ticaret veri şirketi Import Genius'ta belirtilen Rus ticaret kayıtlarının da incelendiği haberde, 13 Mayıs 2019'da rejimin merkez bankasından gönderilen 100 dolarlık banknotlardan oluşan 10 milyon doları taşıyan bir uçağın Vnukovo'ya indiği ifade edildi.
Haberde, kayıtlara göre rejimin Rusya'ya, Şubat 2019'da da 500'er avroluk banknotlar halinde yaklaşık 20 milyon avro daha sevkiyat yaptığı belirtilirken, Mart 2018'de rejimin, ABD'nin yaptırım uyguladığı Rus bankası "TsMR Bank"a da 2 milyon dolar taşıdığı kaydedildi. Ayrıca, 2018 ve 2019'daki para sevkiyatlarının, Rusya devlet savunma sanayi şirketi Rosoboronexport tarafından kontrol edilen "The Russian Financial Corporation Bank" (RFC Bank) adlı bankaya teslim edildiği aktarıldı.
Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Suriye'de, Esed rejiminin devrilmesinin ardından "kapsayıcı ve barışçıl bir geçişe" katkı sunulmak istendiği ve yarın Fransız diplomatik heyetinin bu ülkeye ziyarette bulunacağı belirtildi.
Fransa'da gensoru önergesi ile düşürülen ancak görevini sürdüren hükümetin Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, France Inter kanalına yaptığı açıklamada, 12 yılın ardından ilk kez Fransız diplomasisinden bir heyetin Suriye'nin başkenti Şam'a gideceğini söyledi.
Barrot, heyetin, Suriye'deki yeni otorite ile ilk teması kuracağı, halkın acil insani ihtiyaçları ile sahadaki siyasi duruma ve güvenlik durumuna ilişkin değerlendirmede bulunacağını kaydetti.
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye'de Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından ilk kez gittiği Şam'da temaslarına devam ediyor.
Pedersen'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Pedersen'in Şam'da olduğu ve görüşmelerini sürdürdüğü belirtildi.
Açıklamada, "Pedersen, şimdiye kadar Suriye'deki Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şara (Ebu Muhammed el-Culani) ve geçici yönetimin Başbakanı Muhammed el Beşir ile görüştü. Özel Temsilci, 14 Aralık 2024'te Suriye ile ilgili (Ürdün'de) yapılan Akabe Uluslararası Toplantısının sonuçları hakkında brifing vererek, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının ilkelerine dayalı, Suriye'nin sahip olduğu ve yönettiği güvenilir ve kapsayıcı bir siyasi geçişe ihtiyaç olduğunun altını çizdi." denildi.
Pedersen'in, BM'nin Suriye halkına her türlü yardımı sağlama niyetinde olduğunu aktardığı kaydedilen açıklamada, Özel Temsilci'nin halkın yaşadığı zorluklar ve öncelikleri hakkında da bilgi aldığı vurgulandı.
Açıklamada, "Pedersen'in önümüzdeki günlerde yapacağı çok sayıda görüşme de planlandı." ifadeleri kullanıldı.
Pedersen, rejimin devrilmesinin ardından dün ilk kez Şam'a ulaşmıştı.
Şam'da gazetecilere konuşan Pedersen, rejimin devrilmesinin ardından gördükleri değişimin önemine işaret ederek, "Elbette bu değişim kendi başına büyük umutlar oluşturuyor, ancak hepimiz önümüzde hala birçok zorluk olduğunu biliyoruz. Bu yüzden bunu en başından itibaren doğru yürütmemiz gerekiyor. Başından beri tüm Suriyelileri kapsayan siyasi süreci başlatmamız gerektiğini söylüyorum. Bu sürecin açıkça Suriyeliler tarafından yönetilmesi gerekiyor." diye konuşmuştu.
Pedersen, 14 Aralık'ta Ürdün'ün Akabe kentinde Suriye'deki gelişmeleri görüşmek üzere düzenlenen dışişleri bakanları toplantısına katılmıştı.
Suriye’de devrilen Esad rejiminin ölüm tankları manav tezgahına dönüştü. Terk edilmiş halde bulunan bir tankın manav tezgahı olarak kullanıldığı görüldü.
(TRT Haber)
İsrail, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) 21 Kasım’da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında aldığı tutuklama kararına itirazda bulundu.
UCM'nin 21 Kasım'da İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant hakkında 'Gazze'de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan nedeniyle' tutuklama kararı almasının ardından İsrail'in kararı temyize taşıdığı belirtildi.
Şam’ın merkezinde hayat caddeleriyle, çarşılarıyla normalleşirken öte yanda devrilen Beşar Esad rejiminin hava saldırılarıyla yerle bir ettiği dış mahalleler ve ilçeler var. Hava saldırısı, füze, roket ve yoğun bombardımanla hayalet kente dönen Doğu Guta, Duma, Haresta, Zemelka ve Cobar’ı Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun ve Mert Gökhan Koç gezdi...
Suriye rejimi, muhaliflere destek verdikleri gerekçesiyle başkent Şam’ın dış ilçe ve mahallerini harabeye çevirmiş. Rejim, 13 yıl devam eden iç çatışmalar boyunca belirli zamanlarda hava saldırısı, füzeler, roket ve topçu birlikleriyle bu bölgeleri adete yerle bir etmiş. Esad’ın kimyasal silah da kullandığı Doğu Guta ve Duma ile Haresta, Zemelka ve Cobar’ın bazı bölgeleri enkaz yığınları ve yıkık binalarıyla adeta hayalet kente dönüşmüş. Saldırılarda yüzlerce ev yıkılmış, yüzlercesi ise hasar görmüş. Cami, okul ve hastaneler bombalanmış. Rejimin saldırıları nedeniyle yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi ise evlerini terk etmek zorunda kalmış. Beşkent Şam’ın dibindeki bu bölgelerde büyük insanlık dramları ve acılar yaşanmış.
EVİM YOK ENKAZ VAR
Tüm yaşananlara rağmen göç etmeyenler, enkazlar içerisinde yaşam mücadelesi verenler olmuş. Bunlardan biri de Hasan Şıh Omar. Omar, “Esad, 2017 yılında evimizi bombaladı. 6 katlı aile apartmanımızın yarısı yıkıldı, komşularımızın evleri yerle bir oldu. Önce kaçtık, sonra gidecek yerimiz olmayınca geri gelmek zorunda kaldık. Yıkılan yerleri naylonla, bezle kapattık, orada yaşıyoruz. Ne yapalım başka çaremiz yok. Şükür artık Esad gitti, ‘tekrar bombalayacak mı’ korkusunu yaşamıyoruz” dedi.
BURADA 4 KATLI EVİMİZ VARDI
Beşar Esad’ın devrilmesiyle 8 yıl sonra evine dönen Muhammet El Itri evinin yerine enkaz ile karşılaştı. Itri, “Uçaklarla, tanklarla, füzelerle bizi bombaladı. Kendi halkını acımadan bombaladı. Ailemle Şam’ı terk edip, gittik. 8 yıl sonra evime döndüm ama şu an 4 katlı binanın yerine sadece enkaz var. Artık başımızı sokacak bir evimiz de yok. Tek tesellimiz ise zalim Esad’ın kaçması” ifadelerini kullandı.
FÜZEYLE VURDULAR KARDEŞİM ÖLDÜ
Amar Nasır da ailesiyle büyük bir dram yaşamış. Nasır, “Evimizi füze ile vurdular. 6 yaşındaki kız kardeşim öldü. Evimizi, kardeşimi, her şeyimizi kaybettik. Göç ettik, yıllar sonra zalim Esad gidince döndük. Ellerinde kardeşimin, binlerce masum insanın kanı var. İnşallah bunların hepsinin hesabı sorulur” diye konuştu.
Arap ülkeleri, İsrail hükümetinin Suriye'nin işgal altındaki Golan Tepeleri'nde yerleşim yerlerini genişletme kararını kınadı.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Tel Aviv hükümetinin Golan Tepeleri'nde yerleşim yerlerini genişletme kararını kınayarak bunun, bölgede daha fazla gerginlik ve tırmanışa yol açacağını vurguladı.
BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bu kararın, işgalin kalıcı hale getirilmesi ve uluslararası hukuk ile yasaların ihlali anlamına geldiği belirtildi.
Bakanlık, açıklamasında, "BAE, Suriye'nin birliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne verdiği önemi bir kez daha teyit etmektedir." ifadesine yer verdi.
Bakanlık, işgal altındaki Golan Tepeleri'nin yasal statüsünü değiştirmeyi hedefleyen ve Suriye'nin güvenliğini, egemenliğini ve istikrarını tehdit eden tüm uygulama ve faaliyetlere kesinlikle karşı olduğunu bildirdi.
Suudi Arabistan ve Katar da karara tepki gösterdi
BAE'nin ardından Suudi Arabistan da İsrail hükümetinin bu kararını kınayan bir açıklama yaptı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in bu adımını, "Suriye’nin güvenliğini yeniden kazanma çabalarını baltalamak" olarak nitelendirdi ve Golan’ın, Suriye’ye ait Arap toprağı olduğunu vurguladı.Katar da Binyamin Netanyahu hükümetinin Golan Tepeleri'nde yerleşim yerlerini genişletme kararını kınayarak, İsrail'in söz konusu adımını Suriye topraklarına yönelik yeni bir saldırı olarak değerlendirdi.
Katar Dışişleri Bakanlığı, uluslararası topluma, İsrail'in Suriye topraklarına yönelik saldırılarını durdurması ve uluslararası kararlara uyması için yasal ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yaptı.
Irak Dışişleri Bakanlığı da İsrail'in Golan Tepeleri'nde yerleşim yerlerini genişletme kararını kınadı.
Söz konusu kararın, uluslararası hukukun ve meşruiyet kararlarının açık bir ihlali olduğu kaydedilen açıklamada, Irak'ın, Suriye'nin toprakları üzerindeki tam egemenliğini yeniden kazanma haklarına dair sabit ve destekleyici tutumunu teyit ettiği belirtildi.
İsrail'e ait savaş uçakları, Suriye'nin Lazkiye ve Tartus illerinde çok sayıda askeri noktaya hava saldırıları düzenledi.
Uçak gözlemevinden alınan bilgiye göre, İsrail'e ait savaş uçakları, ülkenin batısındaki Lazkiye ve Tartus illerinde çok sayıda askeri noktayı hava saldırılarıyla hedef aldı.
Lazkiye ve Tartus'taki, 32. Hava Savunma Alayı, 107. Askeri Karargah ile Hıreysun, Harab, Mıserhin ve Ballutiyye köylerindeki askeri karargahlara ve mühimmat depolarına saldırılar yapıldı.
Tartus'ta yer alan Hıreysun köyüne düzenlenen saldırıda şiddetli patlamalar meydana geldi.
Baas rejiminin çökmesinin ardından İsrail, askeri imkanları yok etmek amacıyla Suriye'de yüzlerce hava saldırısı düzenledi.
İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, uluslararası hukuka göre Suriye toprağı sayılan Golan Tepeleri'ndeki işgalini genişleten Tel Aviv yönetimi, bölgede "demografik büyümeyi teşvik planını" onayladı.
Açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun "Savaş ve Suriye'ye bakan yeni cepheyi göz önünde tutarak Golan'daki İsrail nüfusunu iki katına çıkarma arzusuyla hareket ettiği" belirtildi.
İşgal altındaki Golan Tepeleri'nde ve aynı bölgedeki Katsrin yasadışı yerleşimindeki "demografik büyümeyi teşvik planına" 40 milyon şekel (yaklaşık 11.2 milyon dolar) ayrılacağı belirtilen açıklamada, Netanyahu'nun, "Golan'ın güçlenmesi İsrail'in güçlenmesidir. Bu, şu dönemde özellikle önemlidir." ifadelerine yer verildi.
İsrail'in Suriye'ye saldırıları ve işgali
Suriye'de 27 Kasım'da şiddetlenen çatışmaların ardından 8 Aralık'ta 61 yılık Baas rejiminin çökmesiyle eş zamanlı, İsrail ordusunun Suriye’ye saldırıları arttı.
Rejim ordusundan kalan askeri altyapı ve imkanları imha etmeye başlayan İsrail ordusu, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri'ndeki işgalini genişletti.
Golan Tepeleri civarındaki tampon bölgeye giren İsrail ordusu, işgali daha ileriye taşıyarak başkent Şam'ın 25 kilometre yakınlarına kadar sokuldu.
İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor. İsrail ile Suriye arasında 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.
Canlı Anlatım Özeti
- 'ESAD 2 YILDDA RUSYA'YA 250 MİLYON DOLAR NAKİT KAÇIRDI'
- Fransa, Suriye'ye diplomatik heyet gönderecek
- BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, Şam'daki temaslarına devam ediyor
- Günün fotoğrafı
- İsrail, Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama kararına itiraz etti
- ÖTEKİ ŞAM
- Arap ülkeleri, İsrail'in işgal altındaki Golan Tepeleri'nde yerleşim yerlerini genişletme kararını kınadı
- İsrail, Suriye'nin Lazkiye ve Tartus illerine hava saldırıları düzenledi
- İsrail hükümeti, işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'nde yasadışı yerleşimleri genişletme planını onayladı
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Suriye'deki Rus askeri üslerine ne olacak? Kremlin yanıtladı...
Son Dakika! Suriye’de Tarihi Dönüşüm: Yeni Bir Başlangıç! Suriye Halkı Özgürlükle Tanışıyor...
İsrail'den Golan Tepeleri kararı! Plan onaylandı
Esad servetini nereye kaçırdı?
Avrupa-ABD ilişkilerini şekillendirecek isim Giorgia Meloni mi? 'Elon Musk' etkisi…