SON DAKİKA SURİYE HABERLERİ... AB'den Şam ile iki kritik temas! Almanya ve Fransa dışişleri bakanları, Ahmed Şara ile görüşecek: İşte Baerbock'tan ilk açıklama...
Batılı ülkeler, Şam'da Suriye'nin yeni yöneticileriyle temaslarını sürdürüyor. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Suriye'nin başkenti Şam'a geldi. Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Baerbock ve Barrot, Suriye'nin yeni yönetiminin lideri Ahmed Şara ile bir araya gelecek. Baerbock, ziyareti Suriye'ye "uzanmış bir el" olarak nitelendirdi ve Şam'a hangi mesajları ileteceğinin sinyalini verdi. İşte Suriye'deki gelişmelere dair son dakika haberleri...
Şam’a ziyarette bulunan Almanya ve Fransa dışişleri bakanları, Suriye’de yeni yönetimin lideri Ahmed Şara ile bir araya geldi.
Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Alman askeri uçağıyla Suriye'ye giden Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock'un uçaktan inerken çelik yelek giydiği görüldü.
Baerbock ve Fransız mevkidaşı, Esad rejiminin işkence merkezlerinden biri olarak bilinen Şam'daki Sednaya Hapishanesi’ne gitti.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un, AB'yi temsilen Suriye'nin başkenti Şam'ı ziyaret ettiğini bildirdi.
Kallas, X hesabından Barrot ve Baerbock'un Şam ziyaretiyle ilgili paylaşım yaptı.
Toprak bütünlüğü, kapsayıcı hükümet, azınlıkların korunması mesajı
Barrot ve Baerbock'un kendisi adına AB'yi temsilen orada bulunduklarını belirten Kallas, "Suriye'nin yeni liderliğine mesajımız, bölgesel aktörlerle mutabık kalınan ilkelere saygı gösterilmesi, tüm sivillerin ve azınlıkların korunmasının sağlanması son derece önemlidir." ifadelerini kullandı.
Sabah saatlerinde Barrot ve Baerbock'un, Suriye'de yeni yönetimle görüşmek için Şam'ı ziyaret ettiği duyurulmuştu.
Kallas, Şam'da Baas rejiminin devrilmesinin ardından 14 Aralık'ta Ürdün'de, Türkiye dahil bölge ülkeleriyle bir araya gelmiş, ortak basın toplantısında Suriye'nin toprak bütünlüğünün desteklenmesi, azınlıkların korunması ve kapsayıcı bir hükümet kurulması gerekliliği üzerinde anlaşıldığı bildirilmişti.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’nin başkenti Şam’a ilk ziyaretini gerçekleştirdi.
Ulusal basına göre, Lübnan’daki temaslarının ardından Suriye’ye giden Barrot, Şam’daki Fransız Büyükelçiliğinde yaptığı konuşmada, "egemen, istikrarlı ve barışçıl Suriye" görme umudunu taşıdıklarını dile getirdi.
Bakan Barrot, bu umudun "gerçek ancak kırılgan" olduğunu sözlerine ekledi.
Alman mevkidaşı Annalena Baerbock ile gerçekleştirdiği Şam ziyaretine ilişkin sosyal medya hesabı X’ten yaptığı paylaşımda ise Barrot, "Fransa ve Almanya’nın tüm çeşitliliğiyle beraber Suriye halkının yanında durduğunu" belirtti.
Barrot, Almanya ile birlikte "Suriye halkına hizmet edecek barışçıl ve çaba gerektiren geçişi teşvik etmek" istediklerini vurguladı.
SEDNAYA'YA GİTTİLER
Bakan Barrot ve beraberindeki Fransız heyeti, Suriye’deki geçici yönetimle üst düzey temaslarından önce çöken Esad rejiminin işkence merkezlerinden biri olarak bilinen Şam'daki Sednaya Hapishanesi’ni ziyaret etti.
Anadolu Ajansı (AA), Suriye'nin doğusundaki Deyrizor Merkezi Hapishanesi'nde çöken Baas rejimi döneminde aralarında kadınların da olduğu binlerce kişinin işkence gördüğü koğuş ve hücreleri görüntüledi.
Dışarıdan bakıldığında terk edilmiş, sessiz bir yapı gibi görünen Deyrizor Merkezi Hapishanesi'nin duvarlarının ardında bundan yaklaşık 1 ay önceye kadar binlerce kişi işkence görüyordu.
Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu binlerce kişi, burada karanlık bir dünyaya yıllarca mahkum edildi.
AA muhabirleri, insanlık onurunun hiçe sayıldığı merkezlerden biri sayılan Deyrizor Merkezi Hapishanesi'ne girerek, içerideki insanlık dışı şartların hakim olduğu dünyayı görüntüledi.
Bir zamanlar rejimin İçişleri Bakanlığına bağlı en büyük merkezlerinden biri olan Deyrizor Merkezi Hapishanesi'nin dış duvarında "Yıkım, karanlık ve ölüm" ile başlayan bir yazı, bu merkezin ruhunu ele veriyor.
Her köşesinde Baas rejiminin simgelerine rastlanan hapishanenin adeta bir çöplüğe dönüştüğü görüldü.
Avlusunda çürümüş polis araçlarının bulunduğu hapishanede yanmış ranzalar, is kaplı duvarlar, çöplüğe dönüşmüş hücre ve koğuşlar dikkati çekiyor.
Akıbetleri bilinmeyen çok sayıda kişinin, hücre ve koğuşların duvarlarına isimlerini kazıdığı da görüntülere yansıdı.
Baas rejiminin 8 Aralık'ta çökmesinin ardından, Deyrizor Merkezi Hapishanesi'nde tutulanlar serbest kaldı.
Deyrizor Merkezi Hapishanesi'nde 88 gün tutulan Basil Kuveyhi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rejimin çökmesiyle salıverildiğini söyledi.
Kuveyhi, çok kötü muameleye maruz kaldıklarını belirterek, "Son güne kadar iç güvenlik güçleri baskın yaparak bizleri darbetti, göz yaşartıcı gaz kullandı. Bize dile alınmayacak sözler sarf ettiler. Ayağından sakat insanları dahi koridorlarda sürüklediler. Yaşlılara dahi hürmet etmediler. Bizi 5 saat boyunca secde eder şekilde tuttular. Saatlerce tuvaletlere gidişimizi yasakladılar. İnsanlara ateş açarak yaraladılar." dedi.
Baas rejimin "çok zalim ve despot bir rejim" olduğunu anlatan Kuveyhi, "Rejimin tüm unsurları hesap vermeli. Sadece üst isimler değil, insanlara kötü muamele yapan herkesten hesap sorulmalı. İsyan çıkardığımız bir gün bu avluda bir gencimiz keskin nişancı atışıyla kafasından vurularak öldü. Bizi darbettiler, göz yaşartıcı gazla müdahale ettiler. Yaşlılar gazdan etkilendi ancak onlara kimse yardım etmedi. Bize öyle bir saldırdılar ki yemin ederim İsrail bile bunlardan daha merhametlidir." diye konuştu.
Baerbock, ziyareti Suriye'ye "uzanmış bir el" olarak nitelendirdi ve Berlin'in yeni yönetimden beklentilerini açıkladı.
Ziyaretin, Almanya ve daha geniş anlamda Avrupa ile Suriye arasında yeni bir ilişki kurulabileceğine dair Şam’a "açık bir mesaj" olduğunu belirten Baerbock, yeni yönetimden "nüfus içindeki gruplara karşı intikam eylemlerinden kaçınmasını", seçimlerin uzun süre ertelenmemesini ve adalet ile eğitim sistemlerinde İslamileşme girişimlerinden kaçınmasını istedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Suriye'nin başkenti Şam'a geldi.
Alman Haber Ajansının (DPA) haberine göre, Baerbock daha önce duyurulmayan ziyareti kapsamında Esed rejiminin devrilmesinden yaklaşık 1 ay sonra Suriye'ye geldi.
Şam'a ulaştığı ifade edilen Barrot'un da Lübnan'dan Suriye'ye geçtiği kaydedildi.
Barrot, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ile Lübnan ve Orta Doğu'daki genel durum, siyasi gelişmeler ve Lübnan ile Fransa arasındaki ikili ilişkileri değerlendirmişti.
Katar Havayollarından yapılan açıklamada, "Suriye'yi Doha üzerinden dünya genelinde 170'den fazla destinasyonla bağlayarak bölgesel bağlantıyı güçlendirmeyi amaçlıyoruz." denildi.
Bu kararın bölgesel bağlantıyı güçlendirme ve yolcu taleplerini karşılama konusundaki kararlılığı yansıttığı belirtilen açıklamada, yeniden başlatılacak uçuşlar öncesinde gerekli tüm güvenlik, emniyet ve operasyonel standartların sağlanması için ilgili otoritelerle yakın bir işbirliği içinde çalışıldığı vurgulandı.
Qatar Airways Group CEO’su Badr Muhammed El-Meer de "Tarihi ve kültürel önemi büyük olan Şam'a uçuşlarımıza yeniden başlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu gelişme, yolcularımıza sunduğumuz bağlantı ve seyahat kolaylığını daha da ileri taşıma taahhüdümüzün bir göstergesidir." ifadelerini kullandı.
Suriye'de Baas rejiminin devrilmesinin ardından Şam Havalimanı yeniden faaliyete geçmiş ve 18 Aralık'ta, Suriye Hava Yollarına ait yolcu uçağı yeni dönemde Şam Uluslararası Havalimanı'ndan Halep'e ilk seferini düzenlemişti.
Katar, Şam Büyükelçiliğini yeniden açmıştı
Katar'ın Şam Büyükelçiliği, 13 yılın ardından 21 Aralık 2024'te yeniden açılmıştı.
Ayrıca Katar Dışişleri Bakanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed bin Abdulaziz el-Huleyfi 23 Aralık'ta Şam'da, Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera'yla bir araya gelmişti.
Canlı Anlatım Özeti
- Şam’a ziyarette bulunan Almanya ve Fransa dışişleri bakanları, Suriye’de yeni yönetimin lideri Ahmed Şara ile bir araya geldi.
- Alman bakan Baerbock, Suriye'ye çelik yelekle indi!
- Almanya ve Fransa dışişleri bakanlarının, Şam ziyaretinin AB adına yapıldığı duyuruldu
- Fransa hükümeti, "egemen, istikrarlı ve barışçıl" Suriye görmek istiyor
- Suriye'de binlerce kişinin işkence gördüğü Deyrizor Merkezi Hapishanesi görüntülendi
- ALMAN BAKANDAN İLK AÇIKLAMA
- Almanya ve Fransa Dışişleri bakanlarından Şam'a ziyaret
- Katar Havayolları, Şam Uluslararası Havalimanı'na uçuşlarını 7 Ocak'ta yeniden başlatacak
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump’ın hayatı tehlikede mi? ABD'de kritik tarih: 20 Ocak
'Kedi Kadın' Jocelyn Wildenstein hayatını kaybetti: Ölüm nedeni açıklandı...
Beşar Esad'a ‘zehirli suikast’ iddiası! “Nefes almakta zorlandı”…
"Kuzey'in halefi" artık sahnede, ‘iktidara hazırlanıyor'… Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yeni yılı birlikte böyle kutladı
İnsanlık ölüyor: İsrail yine sivilleri hedef aldı!