hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA | Orta Doğu yangın yeri! ABD fitili ateşledi: İran'ı vururuz! İsrail-İran-Lübnan hattında sıcak gelişmeler

    SON DAKİKA | Orta Doğu yangın yeri ABD fitili ateşledi: İranı vururuz İsrail-İran-Lübnan hattında sıcak gelişmeler
    expand

    İsrail ordusu, saldırılarıyla Orta Doğu'yu kan gölüne çevirmeye devam ediyor. Son olarak üst üste iki gün BM barış gücü askerlerine saldıran İsrail'in ana müttefiki ABD, yaşananlara sessiz kalırken, Tel Aviv olanları, "kazara" olarak yorumladı. Lübnan'a yönelik saldırıları devam ederken ABD'den çarpıcı bir açıklama geldi. Kamala Harris'in İran'ı durdurmak için 'Diplomasi tercihim ama her şey masada' sözleri dikkat çekti. İşte bölgede yaşanan tüm ayrıntılar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Orta Doğu kan gölüne döndü. Gazze Şerdi'nde yaşanan büyük kıyımın ardından, Hizbullah ve İsrail arasında büyüyen açtışmalar Lübnan'ı da keşmekeşin içine çekti. Bölgeden saldırı haberleri peş peşe gelirken can kayıpları artmaya devam ediyor.

    İSRAİL SALDIRDI, ÇOCUKLARIN DA BULUNDUĞU 20 FİLİSTİNLİ YAŞAMINI YİTİRDİ

    İsrail ordusu, Cibaliye kentinin el-Beled bölgesindeki konutları hedef aldı. Cüneyd, Darduna, Assaf ve el-Neder ailelerinin evlerinin hedef olduğu saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu 20 Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı. Enkaz altında kalan 20’den fazla Filistinli için arama kurtarma çalışması başlatıldı.

    Filistinli adam, yaşamını yitiren 2 aylık bebeğin açlık ve gıdasızlıkla mücadele etmesinin ardından İsrail saldırısına hedef olması sonucu yaşamını yitirdiğini ifade etti.

    BLİNKEN, LÜBNAN BAŞBAKANI MİKATİ İLE GÖRÜŞTÜ

    ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile telefonda görüşerek, çatışmalardan etkilenen nüfusu desteklemek üzere açıklanan yaklaşık 157 milyon dolarlık insani yardım konusunu ele aldı.

    TEL AVİV'DE ELEKTRİK SANTRALİ VURULDU

    Tel Aviv'de bir elektrik santralinin de vurulduğu bilgisine ulaşıldı. O görüntü CNN Türk ekranlarına da yansıdı. İHA saldırısının ardından bir saldırı daha haberi geldi İsrail'e.

    Öte yandan Lübnan'ın güneyi Tayla bölgesinde, Evsariye mahallesinde bir ev hedef alındı. İsrail Lübnan'ın güneyindeki saldırılarına devam ediyor. Tayla bölgesinde, Evsariye mahallesinde bir ev hedef alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    İSRAİL: KUVVETLERİMİZ UNIFIL YAKININDAKİ BİR TEHDİDE ATEŞ AÇTI

    İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) bugün Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü’nün (UNIFIL) Naqoura üssüne ateş açması büyük tepki topladı. IDF tarafından saldırıya ilişkin yapılan açıklamada, “Güney Lübnan'da görev yapan İsrail askerleri kendilerine yönelik acil bir tehdit tespit etti. Askerler tehdide ateşle karşılık vermiştir. Yapılan ilk incelemeler, olay sırasında tehdidin kaynağından yaklaşık 50 metre uzaklıkta bulunan bir UNIFIL mevzisinin vurulduğunu ve iki UNIFIL personelinin yaralandığını göstermektedir” denildi.
    Saldırının ardından yayımlanan açıklamada, “IDF, UNIFIL personeline korumalı alanlara girmeleri ve orada kalmaları talimatını verdi. Bu talimat olay sırasında da geçerliydi. IDF bu tür olaylardan derin endişe duymaktadır ve şu anda ayrıntıları belirlemek için en yüksek komuta kademelerinde kapsamlı bir inceleme yürütmektedir” ifadeleri kullanıldı.

    TEL AVİV'E HAVA SALDIRISI

    İsrail Ordu Sözlüsü yaptığı açıklamada şunu söylediler. Tel Aviv'e düzenlenen drone saldırısının ardından, ülkenin merkezindeki kısa bir süre önce aktive edilen uyarıların ardından, iki insansız hava aracının Lübnan topraklarından geçtiğini tespit ettik.

    Uçaklar Lübnan sınırlarını geçtikten itibaren takibimizdeydi. Hava kuvvetleri uçağı başarıyla engelledi. Bu aşamada bir binada hasar meydana geldi. Şu ana kadar can kaybı yok. Olayı araştırıyoruz denildi.İsrail, İHA saldırısını Hizbullah'ın yaptığını duyurdu.

    UCM'DEN ÇAĞRI: İSRAİL'İN YARGI YETKİSİ İTİRAZI REDDEDİLSİN

    UCM, İsrail'in yargı yetkisine itiraz eden başvurusuna Başsavcı Kerim Han'ın verdiği yanıtı erişime açtı.

    Başsavcı Han'ın yanıtında, İsrail'in itirazının erken yapıldığı, mahkemenin soruşturma yetkisini ortadan kaldırmadığı ve itirazın ivedilikle reddedilmesi gerektiği vurgulandı.

    Yanıtta, İsrail'in itirazının Roma Statüsü'nün 19(2) maddesi kapsamında erken yapıldığı belirtildi.

    Han'ın yanıtında, itirazda bulunma hakkının ancak mahkemenin, Roma Statüsü'nün 58. maddesi uyarınca bir karar vermesinden sonra itiraz hakkının doğacağı ifade edildi.

    İsrail'in mahkemeye yargı yetkisini vermemiş olmasının, UCM'nin soruşturma yetkisini ortadan kaldırmayacağı kaydedilen yanıtta, mahkemenin Filistin topraklarında işlenen suçlar bakımından yargı yetkisi kullanabilmesi için Filistin'in, UCM'yi yetkilendirmiş olmasının yeterli olduğu ifade edildi.

    Savcılığın yanıtında, yetki itirazını ele alan Daire'den talebi ivedilikle karara bağlamasını ve itirazın reddine karar vermesi istendi.

    Han'ın yanıtında ayrıca, mahkemenin bu tür itiraz ve cevapları gizli tutmaması, kamuya açması gerektiği vurgulandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    ABD'DEN İRAN'A VURURUZ MESAJI

    CNN Türk ABD temsilcisi Yunus Paksoy, ABD Başkan Yardımcısı ve Başkan Adayı Kamala Harris'in 'İran'ı vururuz mesajına ilişkin' detayları açıkladı. Paksoy Harris'in açıklamasını şöyle aktardı:

    "İran istikrar bozucu ve tehlikeli bir güç. Donald Trump başkanken, İran'ı sorumluluklarından kurtardı, onlara herhangi bir şekilde baskı uygulamadı. İran ve vekil güçleri Amerikan üslerine ve Amerikan askerlerine saldırdıktan sonra, Trump hiçbir şey yapmadı." dedi. Ama en önemli mesaj nükleer üzerine oldu. Dedi ki, "Ben başkan olarak Amerikan güçlerini ve çıkarlarını İran ve İran destekli teröristlerden savunmak için gerekli olan her türlü adımı atmaktan asla çekinmeyeceğim. Ve İran'ın bir nükleer silah edinmesine asla izin vermeyeceğim. Diplomasi bu hedefe ulaşmak için benim tercih ettiğim yoldur ancak tüm seçenekler masada dedi Kamala Harris."

    ABD BAŞKANI BIDEN'DAN İSRAİL'E ÇAĞRI

    ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'den, Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) bağlı unsurları hedef almaması gerektiğini belirtti.

    'SALDIRILARI TÜM ULUSLARARASI HUKUKA DAYALI DÜZENİ ETKİLİYOR'

    Birleşmiş Milletler (BM) Silahsızlanma Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu, İsrail'ın artan saldırılarının sadece silahsızlanma alanında kaydedilen başarıları değil, tüm uluslararası hukuka dayalı düzeni etkilediğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    'İSRAİL SOYKIRIMI SAKLAMAYA DEVAM EDİYOR'

    Uluslararası Af Örgütü Üyesi Ahmed Karud, İsrail’in gazetecilerin Gazze Şeridi’ne ulaşmasını engelleyerek "savaş suçlarını ve soykırımı" örtbas etmeye devam ettiğini söyledi.

    İRAN, LÜBNAN'A SİLAH GÖNDERDİĞİ İDDİALARINI YALANLADI

    İran'ın New York'taki BM Daimi Temsilciliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Amerikan haber kanalı Fox News'teki "İran'ın, hava yoluyla Lübnan'a küçük ve orta boy silahlar gönderdiği" iddiaları yanıtlandı.

    Açıklamada, "Lübnan'ın askeri desteğe ihtiyacı yok. En önemli ve acil öncelik, ateşkesin sağlanması ve yardım çalışmalarının kolaylaştırılması olmalıdır.” ifadesi kullanıldı.

    İran'ın Lübnan'a "usulüne uygun" olarak yardım ettiği belirtilen açıklamada, "İran İslam Cumhuriyeti, Lübnan'a çok sayıda kanaldan insani yardım sağlama konusunda aktif olarak yer almaya devam ediyor ve tıbbi yardım sağlamaya ve yaralıları almaya hazır olduğunu resmen ifade etti." değerlendirmesi yer aldı.

    Fox News, İran yönetiminin hava yoluyla Lübnan'a "küçük ve orta boy silahlar gönderdiği" iddiasında bulunmuştu.

    ABD SAVUNMA BAKANINDAN İSRAİL'E "UNIFIL" UYARISI

    ABD Savunma Bakanı Austin, İsrailli mevkidaşı Gallant ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin X hesabından paylaşım yaptı.

    Austin, açıklamasında, "UNIFIL güçlerinin güvenliğinden emin olmaları ve askeri operasyonlardan mümkün olduğunda diplomatik bir sürece geçiş çabalarının koordinasyonu konusunda (İsrail'i) teşvik ettim." ifadesini kullandı.

    İsrail'in güvenliğine olan taahhütlerinin kesin olduğunu kaydeden Austin, Mavi Hat'ta diplomatik bir çözüm bulunmasını halen desteklediklerini belirtti.

    Austin ayrıca, Gallant ile Gazze'deki acil durumu da görüştüklerini ve bu konuda neler yapılabileceğini ele aldıklarını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    HİZBULLAH:'SAVAŞIN BAŞLANGIÇ AŞAMASINDAYIZ'

    Hizbullah Sözcüsü Muhammed Afifi, Lübnan'ın güneyinde statik değil esnek bir savunma yapacaklarını belirterek İsrail ile savaşın daha başlangıç aşamasında olduğunu söyledi.

    FRANSA, İSRAİL BÜYÜKELÇİSİNİ BAKANLIĞA ÇAĞIRDI

    Fransa'nın Avrupa ve Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Fransa, İsrail'in Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) karşı kasıtlı saldırılarını kınıyor." ifadesine yer verildi.

    Açıklamada, İsrail'in, UNIFIL'e yönelik Lübnan'ın güneyindeki Ras Nakura bölgesinde düzenlediği yeni saldırıda birinin durumu kritik olmak üzere iki barış gücü askerinin yaralandığı kaydedildi.

    Uluslararası hukuka yönelik ihlaller teşkil eden bu saldırılara derhal son verilmesi istenen açıklamada, "İsrail makamları bir açıklama yapmalı. Bu nedenle Fransa, bugün İsrail'in Fransa'daki Büyükelçisini Avrupa ve Dışişleri Bakanlığına çağırıyor." ifadeleri yer aldı.

    Açıklamada, bütün devletlerin barış gücü askerlerini korumak zorunda olduğu kaydedildi.

    Bölgedeki tüm tarafların bu zorunluluğa uyması talep edilen açıklamada, tarafların ayrıca UNIFIL'in görevini yerine getirmesine olanak tanımaları ve UNIFIL'in hareket özgürlüğüne saygı göstermeleri istendi.

    Açıklamada, bölgedeki saldırıların sona ermesi çağrısına yer verildi.

    İSRAİL'İN KUZEYİNE BİR DİZİ ROKET ATILDI

     Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine bir dizi roket atıldı. Saldırı sonucu bölgeden dumanlar yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    İSRAİL'İN LÜBNAN'A SALDIRILARINDA TOPLAM 2 BİN 229 KİŞİ ÖLDÜ

    İsrail ordusunun Lübnan'a son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 60 kişinin öldüğü, 168 kişinin yaralandığı bildirildi.

    Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun 8 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü ve son dönemde şiddetini artırdığı saldırılara ilişkin bilgi verildi.

    Son 24 saatte İsrail ordusunun çoğunluğu güney bölgelerinde olmak üzere Lübnan'a 57 hava saldırısı düzenlediği belirtilerek, saldırılarda 60 kişinin daha hayatını kaybettiği, 168 kişinin de yaralandığı aktarıldı.

    Açıklamada, İsrail'in 8 Ekim'den bu yana Lübnan'a 9 bin 588 saldırı düzenlediği ifade edildi.

    İSRAİL'DEN BM ASKERLERİNİN YARALANMASI OLAYINA 'KAZARA' İDDİASI

    İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) askerlerinin "kazara" yaralandığını ileri sürdü.

    Ordu Sözcüsü Nadav Shoshani, İsrail ordusunun saldırısı sonucu 2 UNIFIL askerinin yaralanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Shoshani, UNIFIL askerinin Lübnan'ın güneyinde Hizbullah unsurlarıyla yaşanan çatışmada "kazara" yaralandığını iddia etti.

    İsrail ordusunun bu tür olaylardan "derin endişe duyduğunu" savunan Shoshani, olayın incelendiğini aktardı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow