hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA || Lübnan'da peş peşe patlamalar! Nasrallah hayatta mı? İsrail ordusundan açıklama

    SON DAKİKA || Lübnanda peş peşe patlamalar Nasrallah hayatta mı İsrail ordusundan açıklama
    expand

    Son dakika haberine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulundaki konuşmasının hemen ardından Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta art arda patlamalar yaşandı. Alınan bilgiye göre, İsrail Hizbullah'ın karargahını vurdu. Saldırının ardından Hasan Nasrallah'ın akıbetinin ne olduğu araştırılıyor. İsrail ordusundan konuyla ilgili son dakika açıklaması geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail'in saldırıları arttırdığı Lübnan'dan yeniden patlama sesleri geldi. Başkent Beyrut'un güney bölgesinde yaklaşık 10 patlama sesinin ardından dumanlar yükseldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun BMGK'da yaptığı tartışmalı seslenişin ardından gerçekleşen saldırılar zamanlamasıyla manidar bulundu. İsrail'in saldırıda Hizbullah karargahını da hedef aldığı öğrenilirken, Nasrallah'ın hayatını kaybettiğine yönelik iddialar da gündeme geldi. İşte anbean detaylar...

    İSRAİL ORDUSU: 140'TAN FAZLA HİZBULLAH HEDEFİ VURULDU

    İsrail ordusu, dün geceki saldırıdan bu yana Lübnan'da 140'tan fazla Hizbullah hedefini vurduğunu duyurdu.

     

    Yapılan açıklamada, “Dün geceden bu yana ordu, İsrailli sivilleri hedef alan rampalar, silahların depolandığı binalar, stratejik silahlar, silah üretim tesisleri ve bazıları Beyrut bölgesindeki konutların altında gömülü Hizbullah'a ait altyapı tesisleri de dahil olmak üzere 140'tan fazla Hizbullah hedefini vurdu” denildi.

    İSRAİL İRAN'A AİT SİVİL UÇAĞI VURMAKLA TEHDİT ETTİ

    İsrail'in Lübnan'daki tek havalimanı olan Uluslararası Refik Hariri Havalimanı kule frekanslarını hacklediği ve İran'a ait sivil uçağı vurmakla tehdit ettiği bildirildi.


    Lübnan Ulaştırma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun, Uluslararası Refik Hariri Havalimanı'ndan Hizbullah'a silah tedarikinin sağlandığı yönündeki iddialarını yalanladı.


    Lübnan ordusunun, askeri uçakların Uluslararası Refik Hariri Havalimanı'nı kullanabilmesine onay veren tek makam olduğunun altını çizen Lübnanlı yetkili, İsrail ordusunun havalimanının kule frekanslarını hacklediği ve İran'a ait sivil uçağı iniş yapması halinde vurmakla tehdit ettiğini kaydetti.


    Yetkili, bunun üzerine İran yolcu uçağına Lübnan hava sahasına girmeden geri dönmesi talimatı verdiklerini belirtti.

    HAMANEY: HİZBULLAH'IN YANINDAYIZ

    İsrail ordusunun Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın ölüm haberini duyurmasının ardından İran lideri Hamaney'den ilk açıklama geldi.


    Hamaney şu ifadeleri kullandı:


    "Siyonist rejimin iktidardaki terör çetesi, Gazze'de bir yıldır sürdürdükleri canice savaştan ders almadı. Siyonist suçlular bilsinler ki, Hizbullah'ın Lübnan'daki güçlü yapısına bir zarar veremeyecek kadar önemsizler.


    Bölgedeki tüm direniş güçleri Hizbullah'ın yanında ve destekçisi. Bu bölgenin kaderini başta Hizbullah olmak üzere direniş güçleri belirleyecek. Allah'ın lütfuyla Lübnan, işgalci, kötü ve itibarsız düşmanı yaptıklarına pişman edecek.


    Tüm müslümanların ellerindeki tüm imkanla Lübnan halkının ve onurlu Hizbullah'ın yanında yer almaları ve gaspçı, baskıcı, zalim rejime karşı onlara yardımcı olmaları başlıca görevleridir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    "HAMANEY GÜVENLİ BÖLGEYE GÖTÜRÜLDÜ"

    SON DAKİKA || Lübnanda peş peşe patlamalar Nasrallah hayatta mı İsrail ordusundan açıklama

    İran'da Hamaney'in güvenli bölgeye götürüldüğü duyuruldu. Ayetullah Hamaney'in güveliğinin artırıldığı açıklandı. 

    Hasan Nasrallah kimdir?

    SON DAKİKA || Lübnanda peş peşe patlamalar Nasrallah hayatta mı İsrail ordusundan açıklama

     

    31 Ağustos 1960'ta Beyrut'ta doğan Hasan Nasrallah, Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri olarak görevine 1992 yılında başladı. Dini eğitim almak için İran'a giden Nasrallah, 1975 yılında başlayan iç savaş sırasında ailesiyle birlikte memleketi Sur’a döndü. 1982'de İsrail’in Lübnan’ı işgalinin ardından Hizbullah’a katılan Nasrallah, Hizbullah'ın öne çıkan liderlerinden biri haline geldi. Özellikle 2000 yılında güney Lübnan'ın İsrail işgalinden kurtarılmasında önemli rol oynadı.

    2006 Lübnan Savaşı sırasında elde edilen başarılar, Nasrallah’a büyük prestij kazandırırken, 2011 yılında Suriye’deki iç savaşta Esed rejiminin yanında yer alması nedeniyle popülaritesi azaldı. Son günlerde, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’e karşı düzenlediği "Aksa Tufanı" operasyonunun ardından, Nasrallah yeniden gündeme geldi. Lübnan'ın güneyinde İsrail’e karşı bir cephe açıldığını duyurarak, bu cephenin Filistin direnişine destek amacı taşıdığını belirtti.

    "NASRALLAH'TAN HABER ALAMIYORUZ"

    Hizbullah kaynakları: Dün akşamdan beri Nasrallah'la temas yok. 


    Hizbullah'a yakın bir kaynak, İsrail ordusunun öldürüldüğünü duyurduğu Hasan Nasrallah ile dün akşam Beyrut'un güneyinde düzenlenen saldırıdan itibaren iletişim kurulamadığını söyledi.

    İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, “Seyyid Hasan Nasrallah ile Cuma akşamından bu yana temas kesildi" dedi.

    İsrail'in 2006 yılındaki savaş sırasında Nasrallah'ın öldürüldüğünü söylediğini belirten kaynak, Nasrallah'ın daha sonra yara almadan yeniden ortaya çıktığını sözlerine ekledi.

    Nasrallah'ın öldürüldüğüne ilişkin henüz Hizbullah tarafından resmi bir açıklama yapılmadı.
     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    İSRAİL ORDUSU: NASRALLAH ÖLDÜRÜLDÜ

    SON DAKİKA || Lübnanda peş peşe patlamalar Nasrallah hayatta mı İsrail ordusundan açıklama

    İsrail ordusundan yapılan açıklama göre Nasrallah öldürüdü. Yapılan açıklamada "Nasrallah'ın yanı sıra güney cephesi komutanı da öldürüldü" denildi. 


    IDF açıklamasında, “Hizbullah terör örgütünün lideri ve kurucularından Hasan Nasrallah'ın, Hizbullah'ın Güney Cephesi Komutanı Ali Karki ve diğer Hizbullah komutanlarıyla birlikte IDF tarafından ortadan kaldırıldığını duyurdu. IDF ve İsrail güvenlik kurumlarından alınan kesin istihbaratın ardından IAF savaş uçakları Beyrut'un Dahieh bölgesinde bir konutun altında yer alan Hizbullah terör örgütünün Merkez Karargahına hedefli bir saldırı düzenledi. Saldırı, Hizbullah'ın üst düzey komuta kademesi karargâhta faaliyet gösterirken ve İsrail Devleti vatandaşlarına karşı terörist faaliyetler yürütürken gerçekleştirildi. Hassan Nastallah 32 yıllık Hizbullah Genel Sekreterliği döneminde çok sayıda İsrailli sivil ve askerin öldürülmesinden ve binlerce terörist faaliyetin planlanıp yürütülmesinden sorumlu olmuştur. Dünyanın dört bir yanında çeşitli milletlerden sivillerin öldürüldüğü terör saldırılarının yönetilmesi ve yürütülmesinden sorumluydu. Nasrallah örgütün merkezi karar mercii ve stratejik lideriydi. Hasan Nasrallah liderliğindeki Hizbullah terör örgütü, 8 Ekim'de İsrail Devleti'ne karşı savaşında Hamas terör örgütüne katıldı. O tarihten bu yana Hizbullah, İsrail Devleti vatandaşlarına yönelik sürekli ve sebepsiz saldırılarını sürdürerek Lübnan Devleti'ni ve tüm bölgeyi daha büyük bir gerilimin içine çekmektedir. IDF, İsrail Devleti ve halkına karşı terörizmi teşvik eden ve bu yönde faaliyet gösteren herkese karşı operasyonlarına devam edecektir” dedi.
     
     

    ABD'li yetkili İsrail medyasına konuştu: Beyrut saldırısı haber verildi

    ABD'li bir yetkili, İsrail medyasından Times of Israel'e "İsrail, Beyrut saldırısını bize uçaklar havadayken bildirdi" açıklaması yaptı.

    SON DAKİKA || Lübnanda peş peşe patlamalar Nasrallah hayatta mı İsrail ordusundan açıklama

    Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD'li yetkili, ABD'nin saldırı hakkında önceden herhangi bir bilgisi olmadığını ifade etti.

    Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü de ABD'nin İsrail tarafından bugün Beyrut'ta herhangi bir operasyon konusunda bilgilendirilmediğini, Washington'un halen daha fazla bilgi topladığını söyledi.

    Güvenli bölge arayışına giren çok sayıda Lübnanlı Beyrut sokaklarında geceledi

    SON DAKİKA || Lübnanda peş peşe patlamalar Nasrallah hayatta mı İsrail ordusundan açıklama

    İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinin çeşitli noktalarındaki binalara 40’tan fazla saldırı düzenledi. Ülkenin güneyiyle, başkentin güneyindeki Dahiye bölgesinden kuzeye doğru yoğun göç sürerken evlerini terk edip güvenli bölge arayışına giren çok sayıda Lübnanlı Beyrut sokaklarında geceledi.
     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    BEYRUT GECE BOYUNCA İSRAİL SALDIRILARIYLA YANKILANDI

    SON DAKİKA || Lübnanda peş peşe patlamalar Nasrallah hayatta mı İsrail ordusundan açıklama

    İsrail savaş uçakları, İsrail ile 8 Ekim’den bu yana çatışan Hizbullah Hareketi’nin kalesi niteliğindeki Dahiye’nin Burj el-Beracine, Kifaat, Şuveyfat, Hades ve Leylaki bölgelerindeki binalara 40'tan fazla saldırı gerçekleştirdi. İsrail saldırıları, başkentin güneyinde birçok yer ve binada yangınlara ve büyük yıkımlara yol açtı.

     

    İsrail ordusu, ülkenin orta kesimindeki Beyrut’un yan sıra güneydeki Sur kenti ile doğudaki Bekaa bölgesindeki Hizbullah hedeflerine de hava saldırıları düzenledi. Ülkenin güneyiyle başkentin güneyindeki Dahiye bölgesinden kuzeye doğru yoğun göç sürerken evlerini terk edip güvenli gölge arayışına giren çok sayıda Lübnanlı Beyrut sokaklarında geceyi geçirdi.

     

    'DERHAL TERK EDİN'

     

    İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesinde yer alan Leyleki ve Hades mahallerindeki üç binanın boşaltılmasını istemiş ve "Sizler, Hizbullah'ın çıkarlarına yakın olmanız hasebiyle binaları derhal terk ederek bölgeden en az 500 metre uzaklaşmalısınız" ifadelerini kullanmıştı.

    Adraee, sosyal medya hesabından yaptığı bir diğer açıklamada, Beyrut'un güneyinde yer alan Burc el-Baracine Mahallesi'ndeki el-Emir Okulu önündeki binanın Hizbullah çıkarlarına hizmet ettiği gerekçesiyle vurulacağına işaret ederek, binada ve yakınlarındaki binalarda oturan vatandaşların bölgeyi derhal terk etmelerini istemişti.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow