hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA HABERİ: İsrail, Lübnan'a kara saldırısı mı başlatacak? Hizbullah ile ateşkese ret! Saldırılar yeniden başladı...

    SON DAKİKA HABERİ: İsrail, Lübnana kara saldırısı mı başlatacak Hizbullah ile ateşkese ret Saldırılar yeniden başladı...
    expand

    İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışma ve gerginlik en üst seviyeye ulaştı. Bölgede kapsamlı bir savaş olasılığına dair endişeler sürerken, 21 günlük geçici ateşkes çağrısına olumsuz yanıt geldi. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin Lübnan'da olası bir kara operasyonuna hazırlandıklarını duyurması ise tepki topladı. İsrail Lübnan'a kara saldırısı başlatır mı? İsrail'in bölgedeki planı ne? İşte Hizbullah-İsrail gerilimine ilişkin son dakika gelişmeler...

    İsrail ordusu Beyrut’a hava saldırısı düzenledi

     İsrail ordusu, Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesine hava saldırısı düzenledi.

    Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Dahiye'deki bir noktaya üç kez saldırı düzenlendi.

    İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada da, “ İsrail ordusu şu anda Beyrut’a saldırılar düzenliyor.” ifadelerine yer verildi.

    Lübnan makamlarından saldırıda yer alan ya da ölen olup olmadığına dair henüz bilgi paylaşılmadı.

    İSRAİL'DEN ATEŞKESE RET

    Gelen son dakika bilgilerine göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan'daki Hizbullah ile 21 günlük ateşkes teklifini yanıtsız bıraktığını söyledi. 

    Netanyahu'nun ofisi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Ateşkesle ilgili haberler doğru değil. Bu, başbakanın yanıt bile vermediği bir Amerikan-Fransız önerisidir. Kuzeydeki çatışmaların hafifletilmesi yönündeki sözde direktifle ilgili haberler de gerçeğin tam tersidir. Başbakan IDF'ye çatışmaların tüm gücüyle ve kendisine sunulan planlar doğrultusunda devam etmesi talimatını vermiştir. Ayrıca Gazze'deki çatışmalar savaşın tüm hedeflerine ulaşılana kadar devam edecektir" ifadelerine yer verdi.

    HİZBULLAH İLE ATEŞKES YOK

    İsrail Dışişleri Bakanı Katz, "Kuzeyde ateşkes olmayacak" diyerek çatışmalara devam mesajı verdi. 

    Peş peşe gelen bu duyuruların ardından karşılıklı saldırılar yeniden şiddetlendi. Hizbullah'tan gelen yeni açıklamada, örgütün İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kenti yakınlarında bulunan savunma sanayi komplekslerini yeniden hedef aldığı belirtildi. İsrail ordusu da Lübnan'daki "Hizbullah hedeflerine" yönelik yeni saldırı başlattığını açıkladı.

    Netanyahu'nun, Lübnan'la geçici ateşkesi görüşmeyi kabul ettiği öne sürüldü

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, ABD ve Fransa'nın girişimiyle Lübnan'da üç haftalık geçici bir ateşkes sağlanmasının görüşülmesine izin verdiği ve bunun için bir bakanını görevlendirdiği iddia edildi.

    İsrael Hayom gazetesine konuşan siyasi kaynak, İsrail'in "başarı ihtimalini küçük gördüğü" ABD ve Fransa'nın 21 günlük ateşkes girişimini görüşmeye olumlu karşılık verdiğini ve Netanyahu'nun, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'ı müzakereleri yürütmekle görevlendirdiğini belirtti.

    Söz konusu kaynak, ABD-Fransa'nın ortak girişiminin "şansının düşük olduğu", Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın bunu reddetmesiyle "İsrail'in Lübnan'daki saldırılarını genişletmesi için meşruiyet sağlanacağını" savundu.

    Lübnan'da yayın yapan özel MTV kanalı ise Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri'nin, Hizbullah'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 1071 kararına göre, İsrail sınırına yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Litani Nehri'nin kuzeyine doğru çekilmesi için ikna edebileceği yönünde ABD'ye güvence verdiğini aktardı. İsrail, Hizbullah'ın Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesi talebini saldırılarına gerekçe olarak gösteriyor.

    Bu arada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, gece saatlerinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap etmek üzere New York'a hareket etti.

    Öte yandan Lübnan sınırında İsrail bölgelerinde çarşamba akşamından itibaren sükunetin hakim olduğu gözleniyor. Lübnan Hizbullahı, sınır hattında çarşamba akşamından bugüne İsrail bölgelerine herhangi bir saldırı gerçekleştirmedi.

    Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyon ortaklarından itiraz gecikmedi

    Netanyahu'nun Gazze'deki ateşkese de karşı çıkan aşırı sağcı koalisyon ortaklarının yanı sıra kendi partisi ve muhalefetten de Lübnan'da ateşkes girişimine itiraz gecikmedi.

    İsrail basınındaki haberlere göre, aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, yaptığı açıklamada, "kuzeydeki harekatın sadece Hizbullah'ın ezildiği ve kuzeydeki vatandaşlara zarar verme becerisinin ortadan kaldırılmasıyla sonuçlanması gerektiğini" dile getirdi.

    Hizbullah'a "aldığı ağır darbelerden iyileşmesi ve 21 gün sonra savaşa devam etmesi için zaman verilmemesi gerektiğini" savunan Smotrich, "Hizbullah'ın teslim olması ve savaşın, ülkenin kuzeyinde güvenliğin tesisi için tek yol olduğunu" ileri sürdü.

    Aşırı sağcı Ulusal Misyonlar Bakanı Orit Strock da Lübnan'da "21 gün değil 21 saat ateşkes için meşru bir zemin olmadığını" öne sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    İSRAİL LÜBNAN'A KARADAN MI GİRECEK?

    İsrail ordusu (IDF) Genelkurmay Başkanı, Lübnan'da olası bir kara operasyonuna hazırlandıklarını söyledi.

    Kuzey sınırındaki birliklere hitap eden Halevi, Çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail'in son hava saldırılarının "olası girişim için zemin hazırlamak ve Hizbullah'ı geriletmeye devam etmek" için tasarlandığını söyledi.

    CNN International Askeri Analisti Cedric Leighton'e göre, eğer İsrail ordusu Lübnan'da bir kara harekâtı başlatırsa, bu harekâtın güney bölgelerine yoğunlaşması muhtemel. Leighton, İsrail’in Lübnan toprakları içerisinde yaklaşık 29 kilometre mesafedeki Litani Nehri'ne doğru olan bölgeyi hedef alabileceğini söyledi.

    Hizbullah-İsrail savaşının merkezindeki Lübnan'ın can damarı "Litani Nehri"

    İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın "Eğer dünya Hizbullah'ın Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesini sağlayamazsa bunu kendimiz yapacağız" tehdidiyle gözler bu bölgeye çevrilmişti. 

    Lübnan toprakları içerisinde bulunan Litani Nehri konusundaki mesele, 11 Ağustos 2006'ya kadar uzanıyor.

    Bu tarihte, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Lübnan ile İsrail arasında 12 Temmuz 2006'da başlayan şiddetli savaşa son verilmesi çağrısında bulunan 1701 sayılı kararı oybirliğiyle kabul etmişti. Karara göre, İsrail'in Lübnan'la sınırını temsil eden Mavi Hat'tın gerisine çekilmesi ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılması, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücüne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç gerecin bulundurulması öngörülüyor.

    Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki neredeyse tüm bölgeler 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın güçlü askeri nüfuzu altında bulunuyor.

    SON DAKİKA HABERİ: İsrail, Lübnana kara saldırısı mı başlatacak Hizbullah ile ateşkese ret Saldırılar yeniden başladı...

    İsrail-Lübnan sınırı

    İsrail'in Mayıs 2000'de Lübnan'ın güneyinden çekilmesinin ardından BM'nin çizdiği Mavi Hat, iki ülke arasındaki sınırı tayin ediyor.

    Lübnan'ın en önemli nehirlerinden biri olan Litani ise başkent Beyrut'un yaklaşık 70 kilometre güneyinden Akdeniz'e dökülüyor.

    Mavi Hat ile Litani Nehri arasında ise en uzunu 28 kilometre, en kısası ise 6 kilometre gibi bir mesafe bulunuyor.

    Lübnan ile İsrail arasındaki sınırın uzunluğu, doğuda Şeba Çiftlikleri bölgesinden, batıda Ras Nakura'ya kadar yaklaşık 76 kilometre iken Litani Nehri'nden sonraki güney kıyısının uzunluğu ise yaklaşık 30 kilometre.

    İSRAİL: 21 GÜN DEĞİL, 1 HAFTA

     İsrail'de muhalefet lideri Yair Lapid, acil ateşkes teklifine dair yaptığı açıklamada, çağrının kabul bulması gerektiğini söyledi ancak ateşkesin 21 gün yerine  yalnızca 7 gün olması gerektiğini belirtti.  "Hizbullah'ı kuzey sınırımızdan çıkarmayı içermeyen hiçbir teklifi kabul etmeyeceğiz" diyen Lapid, önerilen zaman diliminin Hizbullah'ın komuta ve kontrol sistemlerini yeniden kurmasına neden olacağını vurguladı.

    21 günlük acil ateşkes çağrısı

    ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği ülkeleri, Lübnan'da İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışma ve gerginliğin tırmanması üzerine geçici ateşkes çağrısı yaptı.12 imzacısı bulunan ortak açıklamada, diplomatik çözümlere imkan tanıyacak 21 günlük ateşkes talep edildi.
    Ortak açıklamada, "Ne İsrail ne Lübnan halkının çıkarına olan geniş bölgesel çatışma riskinin kabul edilemez olduğu" söylendi.
    Açıklama, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin olası bir kara harekatı için hazırlık yapıldığı mesajını vermesinden sonra kaleme alındı.
    Ateşkes çağrısı yapılan açıklamaya ABD, Avustralya, Kanada, Avrupa Birliği, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve Katar imza attı.
     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    İsrail, Lübnan’ın Baalbek kentine gece düzenlediği hava saldırısında bir aileyi yok etti

     İsrail’in gece saatlerinde şiddetli hava saldırıları düzenlediği Lübnan’ın doğusundaki Baalbek kentinde bir ailenin tüm fertleri hayatını kaybetti.

    Lübnan resmi ajansı NNA’nın haberine göre İsrail savaş uçakları, ülkenin doğusundaki Baalbek Hirmil vilayetinin Baalbek ilçesindeki Şaat kasabasında, gece saatlerinde bir evi bombaladı.

    NNA'nın haberinde, "Dün gece, İsrail’in Baalbek kenti ve ona bağlı kasabalara yönelik saldırıları şu ana kadarkilerin en şiddetlisiydi. Baalbek’teki masum aileler, bu gece katliamlardan kurtulamadı. Şaat kasabasında Turki Zaiter adlı vatandaşın evinin vurulduğu saldırıda ailenin tüm fertleri hayatını kaybetti." ifadelerine yer verildi.

    İsrail Lübnan’ın güneyindeki kasabalara da sabah saatlerinde hava saldırılarını sürdürdü. Bu saldırılarda da 4 kişinin öldüğü, 1 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

    NNA ayrıca Baalbek bölgesindeki Nebi Şit kasabası ve çevresinin de defalarca bombalandığını, Yunin kasabasındaki bir benzin istasyonunun hedef alındığını ve çevredeki birçok kasabanın da vurulduğunu bildirdi.

    Suriye sınırına yakın Hirmil ilçesi çevresinde de gece boyunca hava saldırıları gerçekleştirildiği aktarılan haberde, İsrail'e ait bir insansız hava aracının gece boyunca Beyrut’un güneyinde alçak uçuş yaptığı kaydedildi.

    Görgü tanıkları da İsrail savaş uçaklarının Lübnan’ın güneyindeki Sur ve Nebatıye kentlerine de saldırılar düzenlediğini ifade etti.

    NNA, İsrail savaş uçaklarının Baalbek ilçesinde bir kasabaya gece düzenlediği hava saldırısı sonucu da ilk belirlemelere göre 9 kişinin öldüğünü, 11 kişinin yaralandığını bildirmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow