hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA I İsrail 'son değil' dedi, İran'dan mesaj var... Hizbullah'ın misillemesinin ardından gözler Tahran'da!

    SON DAKİKA I İsrail son değil dedi, İrandan mesaj var... Hizbullahın misillemesinin ardından gözler Tahranda
    expand

    Orta Doğu'da tansiyon yüksek. Hizbullah'ın misilleme saldırısı sonrası gözler yeniden İran'a çevrildi. İsrail'den "bu son değil" mesajı gelirken, Tahran'dan yeni bir açıklama geldi. Gazze'de ateşkes için gözlerin çevrildiği Mısır’ın başkenti Kahire'deki müzakerelerden ise Pazar günü de sonuç çıkmadı. İşte Orta Doğu'daki gerilimde dakika dakika son gelişmeler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, ateşkes ve esir takası anlaşması müzakereleri için Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan İsrail heyeti, ülkeye döndü.

    Haberde, adı açıklanmayan İsrailli yetkililerin, Kahire’deki görüşmelerle ilgili olarak, "Bugün Gazze'deki ateşkes görüşmelerinde ilerleme kaydedilme şansı zayıftı." ifadesine yer verildi.

    Yetkililer, "Heyetin aldığı yetki, Philadelphi Koridoru'nda anlaşmaya varılmasına imkan vermiyor." ifadesini kullandı.

    GÖZLER İRAN'DA

    Hizbullah'ın misilleme saldırısı sona erdikten sonra gözler yeniden İran'a çevrildi, İran Dışişleri Bakanı'ndan ise dikkat çeken bir açıklama geldi.

    İsrail'den Lübnan'ın güneyinde seyir halindeki bir araca İHA saldırısı

    İsrail ordusunun insansız hava aracıyla (İHA) Lübnan'ın güneyindeki Sayda kentinde seyir halindeki bir aracı vurduğu, araçta hedef alınan kişinin ise kurtulduğu bildirildi.

    Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, İsrail'e ait bir İHA, Sayda kentine bağlı Abra bölgesinde seyir halindeki bir aracı vurdu.

    Haberde, "Sayda'daki Şemma otoyoluna giden yan yolda İsrail İHA'sı tarafından hedef alınan Honda CR-V tipi araçtaki bir kişi kurtuldu." ifadelerine yer verildi.

    Söz konusu kişinin Filistin örgütlerinden birinin üyesi olduğu belirtilirken daha fazla ayrıntı verilmedi.

    Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana ABD'nin desteğiyle saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışıyor.

    İsrail ile Lübnan arasında "Mavi Hat" olarak tabir edilen sınır hattındaki yüksek askeri gerilim rekor seviyelere ulaştı.

    İran Dışişleri Bakanı Erakçi, Katarlı mevkidaşı Al Sani ile Tahran'da görüştü

    İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi Tahran'ı ziyaret eden Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile bir araya geldi.

    Tahran'daki Dışişleri Bakanlığında yapılan görüşme basına kapalı gerçekleştirildi.

    Görüşmenin ardından basın toplantısı yapılmayacağı belirtildi.

    Katar Dışişleri Bakan Al Sani, Tahran ziyareti kapsamında İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile de bir araya gelecek.

    Katar, Gazze Şeridi'nde işgal ve saldırılarını sürdüren İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerine ev sahipliği yapmıştı.

    Hamas, İsrail'i destekleyen ABD ile Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yeni şartlar sürerek anlaşmaya varılmasını engellediğini açıklamıştı.

    Amerikalı Yahudi aktivist ve CodePink kurucusu Benjamin'den ABD'ye "İsrail'e desteği kes" çağrısı:

    Amerikalı Yahudi aktivist ve savaş karşıtı sivil toplum örgütü CodePink'in kurucusu Medea Benjamin, Gazze'deki durumu "soykırım" olarak nitelendirerek, ABD'ye İsrail'i desteklemeye son vermesi çağrısı yaptı.

    Benjamin, çekimleri TRT World ekiplerince işgal altındaki Filistin topraklarında gerçekleştirilen "Kutsal İşgal" belgeselinin Atlas Sineması'ndaki galası öncesi AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

    Belgeseli değerlendiren Benjamin, "Bu, sadece Gazze ile ilgili değildir. Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ün işgali yasa dışıdır ve uluslararası toplumun buna son verme yükümlülüğünü yerine getirmesinin tam zamanıdır." ifadelerini kullandı.

    Benjamin, Gazze'deki mevcut durumu "Filistin nüfusunu ortadan kaldırmaya yönelik sistematik girişim" olarak tanımlayarak, bunu "soykırım" ve "etnik temizlik" olarak nitelendirdi.

    Gazze'de süren İsrail saldırılarının Filistinliler için hayatı yaşanmaz hale getirerek vatanlarını terk etmeye zorlama çabası olduğunu vurgulayan Benjamin, "Gazze'de tanık olduğumuz şey, sadece bir çatışma değil bütün halkı ortadan kaldırmak için planlanmış bir kampanya. Dünyanın bunu soykırım olarak tanıması ve buna göre hareket etmesi gerekir." dedi. 

    ABD'de Filistin'e destek gösterileri sırasında gözaltına alındığı sürece değinen Benjamin, ABD hükümetini İsrail'e verdiği tereddütsüz destekten dolayı eleştirdi.

    Benjamin, bazı Amerikalı politikacıların son zamanlarda bu desteği sorgulamaya başladığını ancak çoğunluğun işlenen vahşete rağmen İsrail'i desteklemeye devam ettiğini, İsrail hükümeti ile "tam bir kopuş"un yaşanması gerektiğini söyledi.

    ABD'nin İsrail'e silah sevkiyatının derhal durdurulması çağrısında bulunan Benjamin, "ABD hükümetinin bariz insan hakları ihlallerine rağmen İsrail'e verdiği sarsılmaz destek değerlerimize ihanettir. Bu soykırımı vergilerimizle finanse etmeyi bırakmanın zamanı gelmiştir." diye konuştu. 

    Benjamin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun eylemlerinden dolayı hesap verme olasılığına ilişkin, "ABD gibi güçlü ulusların genellikle kendi savaş suçlarının sorumluluğundan kaçtığını" belirterek, bu konuda şüpheci olduğunu ifade etti.

    Benjamin, "Güçlüler için adalet genellikle zor bulunur ancak Netanyahu ve yönetimini, Filistin halkına karşı işledikleri zulümlerden sorumlu tutmak için mücadele etmekten vazgeçmemeliyiz." dedi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    BM'DEN ÇAĞRI

    BM Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilerin sorularını yanıtladı.Guterres'in İsrail ile Hizbullah arasındaki gerginliğin tırmanmasından "derin endişe" duyduğunu belirten Dujarric, Genel Sekreter'in her iki tarafa da bir an önce "çatışmaların durdurulması" çağrısı yaptığını ifade etti.Dujarric, "Bu eylemler hem Lübnan hem de İsrail halkını riske atmakta ve bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit etmektedir." dedi.
     

    Hamas, "İsrail işgalini kalıcı hale getirecek" olan yeni ateşkes teklifini reddetti

    AA muhabirine konuşan üst düzey bir Hamas yetkilisi, ara bulucu ülkeler olan Mısır ve Katar'ın Kahire'de bulunan Hamas heyetine yeni ateşkes teklifini ilettiğini söyledi.

    Hamas'ın 2 Temmuz'da ABD Başkanı Biden tarafından açıklanan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen ateşkes teklifine bağlı olduğunu belirten yetkili, şunları ifade etti:

    "Hamas, halkımızın en yüksek çıkarlarını gerçekleştirmek ve onlara yönelik saldırıyı durdurmak amacıyla üzerinde (2 Temmuz'da) mutabakata varılan hususları uygulamaya hazır olduğunu teyit etti."

    Herhangi bir anlaşmanın kalıcı ateşkesi ve İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini içermesi gerektiğini vurgulayan Hamas yetkilisi, Kahire'de kendilerine sunulan teklifin bunları içermediğini söyledi.

     

    İRAN'DAN MİSİLLEME MESAJI

    Hizbullah'ın uzun zamandır korkulan misillemesi dün gerçekleştirildi.Hizbullah lideri Nasrallah dün yaptığı konuşmada misilleme operasyonunun başarı ile tamamlandığını duyurdu ancak daha fazla eylem için kapıyı açık bıraktı. İsrail Başbakanı Netanyahu ise henüz 'son sözü' söylemediklerini vurguladı. New York Times'a konuşan analistler her iki tarafın da zafer ihtimali düşük bir savaşı sürdürmek istemeyeceğini söylüyor.

    Hizbullah'ın misilleme saldırısının sona ermesinin ardından gözler yeniden İran'a çevrildi.

    İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi, İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ile yaptığı telefon görüşmesinde Hamas lideri İsmail Haniye suikastına karşı misilleme yapmayı planladıklarını söyledi. Irakçi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada da İsrail'e verilecek yanıtın kesin, ölçülü ve iyi hesaplanmış olacağını belirterek "İsrail'in aksine biz tırmanışın peşinde değiliz ancak bundan korkmuyoruz da" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow