hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA: Hizbullah, İsrail'in siber istihbarat birimini hedef aldı! Tel Aviv’de siren sesleri, Blinken İsrail'de: Orta Doğu’da son gelişmeler...

    SON DAKİKA: Hizbullah, İsrailin siber istihbarat birimini hedef aldı Tel Aviv’de siren sesleri, Blinken İsrailde: Orta Doğu’da son gelişmeler...
    expand

    Lübnan’daki Hizbullah hareketi, İsrail'de siber istihbarattan sorumlu Birim 8200’ün Tel Aviv yakınlarında yer alan üssünü hedef aldığını açıkladı. Ayrıca Haifa’daki bir deniz üssüne de roket saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu. İran, Avrupa ülkeleri ve ABD’yi "İsrail'e silah sağladığı ve insanlığa karşı her türlü suçu utanmadan savunduğu" için kınadı. ABD Dışişleri Bakanı, 11’inci Orta Doğu temaslarına bugün İsrail ziyareti ile başladı. İşte bölgeden SON DAKİKA gelişmeler…

    Gazze'deki hükümet: İsrail, 7 Ekim 2023'ten beri 250 binden fazla yardım aracının girişini engelledi

    İsrail ordusunun, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne 250 binden fazla insani yardım yüklü aracın girişine engel olduğu bildirildi.
     

    Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Tel Aviv yönetiminin kuzeydeki Cibaliya bölgesi başta olmak üzere Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına dayattığı açlık krizini sürdürdüğü belirtildi.

    İsrail'in Gazze Şeridi'ne savaşı başlattığı 7 Ekim 2023'ten beri 250 binden fazla insani yardım yüklü kamyonun girişine engel olduğu aktarılan açıklamada, "İsrail, özellikle gıda ve bebek mamasının girişini engelleyerek sivillere karşı dayattığı açlık krizini bir silah olarak kullandı. Bu da insanlık suçudur." ifadeleri yer aldı.

    İsrail ordusunun son sınırı kapısını 169 günden beri tamamen kapatarak Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerini sıkı ablukaya aldığı vurgulanan açıklamada, Gazze'deki 2,4 milyon Filistinliye karşı "işgalci İsrail tarafından işlenen bu korkunç suça uluslararası toplumun ve dünya ülkelerinin sessiz kalmasına anlam veremediklerine" dikkat çekildi.

    Tel Aviv'in Gazze'de Filistin halkına dayattığı açlık felaketinin binlerce can kaybıyla sonuçlanabileceği uyarısında bulunulan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyine 180 günden beri ve güneyine de 169 günden beri insani yardımların girişine izin vermediği kaydedildi.

    İsrail'in açlık felaketiyle kadın ve çocuklardan oluşan sivil halka karşı etnik temizlik yaptığı belirtilen açıklamada, tüm dünya ülkelerinin Gazze'de işlenen suçlara karşı tepki göstermesi talebinde bulunuldu.

    İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 42 bin 718 Filistinli öldü, 100 bin 282 kişi yaralandı.

    Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

    Pezeşkiyan: "Avrupa ve ABD, İsrail'i silahlandırıp işlediği her türlü insanlık suçunu utanmadan savunuyor"

    İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail saldırısında hayatını kaybeden Hamas lideri Yahya Sinwar için kurulan taziye evini ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada, "Avrupa ve ABD, tüm güçleriyle İsrail'i silahlandırıp, işlediği her türlü insanlık suçunu utanmadan savunuyor" dedi.
    İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail saldırısında hayatını kaybeden Hamas lideri Yahya Sinwar için oluşturulan taziye evini ziyaret etti. Ziyaret sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Pezeşkiyan, muhtemel İsrail saldırısını değerlendirerek, "Herhangi bir saldırı olursa, aynı şekilde karşılık alacaklar" dedi. Pezeşkiyan, "Ne yazık ki, içinde yaşadığımız toplumda insan hakları ve uluslararası hukuktan söz eden hükümetler ve güçler aslında bu yasalara ve haklara kendileri uymuyor. İnsanları evlerinden çıkarıp sürgün eden bir devleti destekleyerek haklarını ve topraklarını arayan halka karşı savaşıyorlar" dedi.

    "Avrupa ve ABD, işlediği her türlü insanlık suçunu utanmadan savunuyor"
    Pezeşkiyan, kendisine yöneltilen "Kadın, çocuk ve insan haklarından bahseden bu vicdanlar nerede" sorusuna, "Avrupa ve ABD, tüm güçleriyle İsrail'i silahlandırıp, işlediği her türlü insanlık suçunu utanmadan savunuyor. Bu da dünyada aradıkları şeyin güç ve zorbalık olduğunu gösteriyor. Hak ve adalet peşinde olanlar asla onların taleplerine karşı sessiz kalmayacaklar. Bu savaş insanların öldürülmesiyle değil aksine adaletin sağlanması ve tüm insan hakları gözetildiğinde sona erecek" dedi.

    Guterres'ten İsrail'e kınama

    Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Beyt Lahiya ve Gazze genelinde saldırılar sonucu can kayıplarının artması nedeniyle İsrail'i kınadı.

     

    BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında Guterres'in tepkisini aktardı. İsrail'in Beyt Lahiya'ya saldırısı sonucu onlarca kişinin öldüğünü belirten Haq, "Genel Sekreter, Gazze'de artarak devam eden can kaybını kınıyor" ifadesini kullandı.

     

    Haq, Genel Sekreter'in Gazze'nin kuzeyinde kötüleşen durum ve toplu şekilde yerinden edilmelerden derin endişe duyduğunu da söyledi. Haq, Guterres'in sivillerin her zaman korunması gerektiğini, insani yardım ve arama kurtarma ekiplerine erişim sağlanması gerektiğini de vurguladığını bildirdi.

     

     
     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    ABD'Lİ BAKAN İSRAİL'DE

    ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana bölgeye yaptığı 11. ziyarete İsrail temasları ile başladı.

    İspanya ve Portekiz Orta Doğu için "en kısa sürede" uluslararası konferans çağrısı yaptı

     İspanya ve Portekiz hükümetleri, İsrail-Filistin meselesine iki devletli çözüm amacıyla Orta Doğu'ya ilişkin uluslararası bir barış konferansının "mümkün olan en kısa sürede" düzenlenmesini talep etti.

    Portekiz'in Faro kentinde yarın yapılacak İspanya-Portekiz 35. Hükümetlerarası Zirvesi öncesinde her iki ülkenin dışişleri ve savunma bakanları Madrid'de toplanarak, Orta Doğu ve Ukrayna'daki çatışmalar ile Afrika'daki durumla ilgili dış politika ve savunma konularında örtüştüklerini teyit eden ortak açıklama yaptı.

    Akdeniz'in batısındaki iki komşu ülke, İsrail ve Filistin olmak üzere iki devletli çözümde ilerleme kaydedilmesi amacıyla Orta Doğu'ya ilişkin uluslararası bir barış konferansının "mümkün olan en kısa sürede" yapılması çağrısında bulundu.

    İki devletli çözümün Orta Doğu için "tek çözüm" olduğunu vurgulayan ve bu yönde "somut ve geri dönülemez adımlar atılmasını" talep eden İspanya ve Portekiz, İsrail'in Lübnan'daki BM barış misyonuna yönelik saldırılarını kınayarak, bölgesel savaşın önlenmesi için mevcut durumun kontrol altına alınmasını istedi.

    Ortak açıklamada ayrıca Filistin Ulusal Yönetimine desteklerini vurgulayan iki ülke, Hamas tarafından tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını ve Gazze'ye insani yardım girişlerinin yapılmasını talep etti.

    Diğer yandan İspanya ve Portekiz, Rusya'nın saldırıları karşısında Ukrayna'ya desteklerini yineleyerek, barışı korumanın bir yolu olarak savunmaya yatırım yapma ihtiyacına ve diplomasi diyaloğunu güçlendirmeye vurgu yaptı. İki ülke, savunma sanayilerinin ortak çalışmasını kolaylaştırmayı amaçlayan girişimleri teşvik etme taahhüdünde bulundu.

    Hizbullah'tan İsrail'e 20 füzeyle saldırı

    Lübnan'daki Hizbullah Hareketi ile İsrail'in karşılıklı saldırıları sürdürüyor. Hizbullah'tan sabah saatlerinde yapılan açıklamada, Tel Aviv çevresindeki Nirit bölgesinin, Hayfa'nın kuzeybatısındaki "Stella Maris" deniz üssünün ve Tel Aviv yakınlarındaki Askeri İstihbarat Birimi 8200'e bağlı Glilot Üssü'nün bombalandığı bildirildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, 5 füzenin İsrail'in merkezini, 15 füzenin ise kuzeyi hedef aldığı belirtildi. Füzelerden bazılarının düşürüldüğü, bazılarının ise açık alanlara isabet ettiği aktarıldı. Şu ana kadar can kaybı olmadığı ifade edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow