CANLI SON DAKİKA HABERLERİ I Şam'la sıcak temaslar, dikkat çeken atamalar: Özgür Suriye'nin ilk kadın üst düzey yetkilisi Ayşe el-Dibs oldu! Esad rejiminin askerleri teslim oluyor...
Suriye'de Baas rejiminin devrilmesinin ardından kurulan geçici yönetimde önemli bazı atamalar yapıldı. Bu atamalar arasında yönetimde görev alacak olan ilk üst düzey kadın yetkili de var. Ayşe el-Dibs, Kadın İşleri Ofisi Başkanlığına atandı. Suudi Arabistan'dan üst düzey bir heyetin, Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmet eş-Şara'yla görüştüğü bildirildi. Türk ekonomi heyeti, 13 yıl aradan sonra ilk kez Halep Ticaret Odası'nı ziyaret etti. Esad’ın askerleri geçici hükümete teslim olmaya başladı. ABD, Suriye'den çekilir mi? Trump ekibinden yeni bir açıklama geldi. İşte Suriye’deki gelişmelere dair son dakika haberleri…
Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es Safedi, Suriye’nin başkenti Şam’da yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şara ile bir araya geldi. Ürdün Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Safedi, şu anda Şam'da Şara ile geniş çaplı görüşmelerde bulunuyor" denildi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye'de devrilen ve ailesiyle Rusya'ya sığınan Beşar Esad'ın eşi Esma Esad'ın boşanmak istediği yönündeki iddiaların gerçek olmadığını belirtti.
Peskov, başkent Moskova'da gündemdeki konuları gazetecilere değerlendirdi.
"Esad’ın eşinin boşanmak ve Rusya’dan gitmek istediği yönündeki iddialar gerçek mi?" sorusuna Peskov, "Hayır, bu gerçek değil." yanıtını verdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Slovakya Başbakanı Robert Fico ile dün başkent Moskova'da bir araya geldiğine dikkati çeken Peskov, görüşmede Ukrayna'daki durumun, ikili ilişkilerin, enerji ve doğal gaz konularının ele alındığını aktardı.
Rus doğal gazının Ukrayna üzerinden Avrupa'ya sevkiyatı konusuna da değinen Peskov, "Burada dikkat gerektiren çok zor bir durum söz konusu." dedi.
Sözcü Peskov, gazın Slovakya üzerinden Avrupa'ya sevk edilmesi ihtimaline ilişkin ise "Bu konu görüşülüyor." ifadelerini kullandı.
ABD'nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanlığına aday gösterdiği Mike Waltz, ABD askerlerinin Suriye'de olmaması gerektiğini belirtti.
Waltz, verdiği röportajda Suriye'deki son durum, Gazze'deki ABD vatandaşı İsrailli esirler ve İran olmak üzere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Suriye'deki son gelişmelere değinen Waltz, ABD'nin bu ülkede dikkate aldığı konular başında DEAŞ'lı teröristlerin durumu ve İsrail'in sınırları olduğunu dile getirdi.
Waltz, Trump'ın ABD Başkanı olduğu dönemdeki Orta Doğu politikalarının "doğru olduğunu" savunarak, "Başkan Trump kesinlikle haklı. Onun yetkisi kararlı şekilde bizi Orta Doğu savaşlarına sürüklememekti. Amerikan botlarının (askerlerinin) Suriye'de herhangi bir şekilde dolaşmasına ihtiyacımız yok ama DEAŞ, İsrail sınırı ve Körfez müttefiklerimizle olan daha geniş dinamiklere dikkat etmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
İran'ın nükleer silaha sahip olmaması gerektiğini söyleyen Waltz, "İran nükleer silaha sahip olursa Suudlar da Türkler de nükleer silaha sahip olmak isteyecek." iddiasında bulundu.
Hamas'ın "her zamankinden daha çok yalnız kaldığını" savunan ve Gazze'deki ABD vatandaşı İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını isteyen Waltz, "Hamas'ın bir tanesi hariç tüm çıkışları kapalı, eğer yaşamak istiyorsanız o da rehinelerimizi serbest bırakmaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Waltz, Trump'ın göreve başlamasının ardından "yakında" Yemen'deki Husilerin yeniden "terör örgütü" listesine alınacağını ifade etti.
İsrail'in Lübnan'da Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatıldığı saldırılarına da değinen Waltz, "modern tarihin en cesur, en etkili gizli eylem operasyonlarından biri olduğunu" iddia etti ve Hizbullah'ın bu saldırıyla zayıfladığını savundu.
Geçtiğimiz haftalarda Trump, Suriye'deki gelişmelerle ilgili, "Suriye darmadağın ve bizim dostumuz değil. ABD'nin hiç bulaşmaması gerekir. Suriye bizim sorunumuz değil. Akışına bırakın ve dahil olmayın." ifadelerini kullanmıştı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye’de bulunan ABD asker sayısının, uzun zamandır açıklanan 900 rakamı yerine yaklaşık 2 bin olduğunu öğrendiklerini duyurmuştu.
Katar Dışişleri Bakanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed bin Abdulaziz el-Halifi, Suriyeli yetkililerle görüşmek üzere başkent Şam'a gitti.
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid bin Muhammed El-Ensari, X hesabından yaptığı açıklamada, Katar Hava Yolları'na ait bir uçağın Şam Havalimanı'na iniş yaptığını belirtti.
Beşar Esad rejiminin düşmesinin ardından Katar Hava Yolları'na ait ilk uçağın ülkeye iniş yaptığı aktaran Ensari, Dışişleri Bakanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Halifi liderliğinde üst düzey bir heyetin söz konusu uçakla Şam'a ulaştığını kaydetti.
Ensari, "Üst düzey heyet, kardeş Suriye halkına desteklerinde değişmez duruşu çerçevesinde Suriyeli yetkililerle görüşmeler yapacak." ifadelerini kullandı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Tahran yönetiminin Suriye'deki mevcut yönetimle doğrudan bir bağlantısının olmadığını söyledi.
İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Bekayi, haftalık basın toplantısında gündeme dair soruları yanıtladı.
Ülkesinin Suriye politikasına ilişkin açıklamalarda bulunan Bekayi, İran'ın önceden Suriye'ye müdahalesinin "terörizmle mücadele" amacıyla olduğunu öne sürerek, "Geçmişte bazı gruplarla iletişimdeydik. Ancak, Suriye'deki mevcut yönetimle doğrudan bir bağlantımız bulunmamaktadır." dedi.
Türkiye ile Suriye konusunda fikir alış verişinde bulunduklarını dile getiren Bekayi, "Bölge ve Suriye'deki gelişmelere dahil olan her aktör ve taraf, olaylara ilişkin kendi özel anlatılarına sahip. Ancak, bu anlatıların tamamı bizim tarafımızdan kabul edilmek zorunda değildir." ifadelerini kullandı.
Son gelişmelerden sonra Suriye'de hiç bir İran vatandaşının bulunmadığını belirten Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Suriye'deki belirsizlikten dolayı, vatandaşlarımızın Suriye'ye gitmesini tavsiye etmiyoruz. Diplomat ve askeri danışmanlarımız Suriye'den çıktı. Şu an Suriye'de İran vatandaşı bulunduğunu sanmıyorum." açıklamasında bulundu.
Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin çökmesinin ardından geçici yönetimin kurduğu "kimlik tespiti ve uzlaşı merkezlerinde" rejim askerlerinin ve güvenlik bürokrasisinin silahlarını teslim ederek kayıt yaptırdığı uygulama sürüyor.
Suriye'nin başkenti Şam'ın Mezze bölgesindeki askere alım noktası, yeni yönetimin kurduğu uzlaşı ve kimlik tespiti merkezi olarak kullanılıyor. Yerleşkenin dışındaki demir kapıda çok sayıda kişi sırada bekliyor. Sıraya kayıt yaptıranlar, isimlerinin okunmasının ardından içeri alınıyor.
Merkezin girişinde kuyrukta bekleyenler, silahları varsa önce bunları kenara bırakıyor, Beşar Esad'ın resminin bulunduğu tabloya basarak binaya giriyor.
İçeride Suriye'nin yeni yönetiminin temsilcileri, kişilerin kimlik bilgileri, yaşadıkları yer ve rejim döneminde aldıkları göreve ilişkin kayıtlar tutuyor. Kendilerine verilen evrakla birlikte çıkışta fotoğrafları da çekiliyor.
Kayıt yaptıranlara üç ay süreli yeni kimlik verildiği, bu sayede güvenli biçimde ülkede dolaşabilecekleri belirtiliyor.
Suriye'deki geçici yönetimin İçişleri Bakanlığının Şam'da açtığı "kimlik tespiti ve uzlaşı" merkezlerinden sorumlu Subay Velid Abdurabu, AA muhabirine, bu merkezlerin rejimin ordusundaki asker, polis, ordu ve emniyet bürokrasisinde çalışanların kendilerini tanıtmaları, üzerlerindeki zimmetli silah ve diğer araçlarını teslim etmeleri için kurulduğunu söyledi.
Sadece asker ve polis değil Esed rejiminin paramiliter güç olarak kullandığı, kamuoyunda "şebbiha" diye bilinen unsurların da bu merkezlere geldiğini anlatan Abdurabu, "Buraya geliyorlar, silahlarını veriyorlar, onlara üç aylığına geçici bir kart veriyoruz. Bu süre içinde bunu kimlik olarak kullanabiliyorlar." dedi.
Abdurabu, şu ana kadar Şam'daki her merkeze günde yaklaşık 1200 ila 1500 kişinin başvurduğunu belirterek, "Rejim unsurları ve burada çalışanlar, eğer ki ellerine kan bulaşmamışsa zamanla işlerine ve normal hayatlarına dönebilirler. Buraya gelenler de Suriye halkının evlatları. Rejim onları yanlış yönlendirdi. Bu insanlardan bazıları silahlarını halka karşı kullandı, rejim onlara sınırsız güç verdi. Bu hukukun üstünlüğü, hesap verebilirlikten uzaktı." diye konuştu.
Şimdi silahlarını teslim eden çöken rejimin unsurlarının, "silahlarını halka karşı öldürme, şiddet, evlere el koymak için disiplinsiz, yasa dışı ve ahlak dışı biçimde kullandığını" dile getiren Abdurabu, "Yeni bir sayfa açmak ve yeni Suriye'yi inşa etmek istiyoruz. Rejimin silahlı tüm unsurlarına sesleniyorum: Bu uzlaşı merkezine gelsinler ve silahlarını bıraksınlar ki bu fırsatı kaçırmasınlar. Eğer ki silahlarını tutuyorlarsa bunları eşkıyalık için halka veya hükümete karşı kullanacaklar demektir. Buna izin verilmeyecek." ifadelerini kullandı.
Asker, polis baskı altında olduklarını anlattı
İsminin gizli kalmasını isteyen subay, rejim ordusunda mali işlerden sorumlu olduğunu, dört kardeşinden ikisinin muhaliflerin tarafında yer alması sonrası ağır baskı gördüğünü söyledi.
Ordudan geçmişte ayrılmak istediğini anlatan asker, silahının rejim tarafından elinden zaten alındığını, ordudan ayrılması halinde son kardeşi ve tüm geniş ailesinin Esed'in işkence merkezlerine gönderilmesinden korktuğunu belirtti.
Polis memuru da çok fakir kaldıklarını, aylık maaşlarını dahi rütbeli memurların çeşitli mazeretlerle kesinti yaparak kendi ceplerine atmak için el koyduklarını dile getirdi.
Çalıştığı yerde mezhebi nedeniyle ayrımcılık gördüğünü, yaşadığı mahallede de rejimin unsuru olarak kendisine kötü bakıldığını söyleyen polis memuru, ailesini geçindirmek için akşam saatlerinde işporta tezgahında çalışmak zorunda kaldığını dile getirdi.
Suriye'de Esad rejiminin düşmesinin ardından, rejimin eski askerleri ve görevlileri silahlarını teslim ediyor. Esad rejiminin askerlerinin geçici hükümet tarafından oluşturan merkezlerde silah teslim ettiği anları CNN TÜRK görüntüledi.
Suriye'de Baas rejiminin devrilmesinin ardından kurulan geçici yönetimde Ayşe el-Dibs, Kadın İşleri Ofisi Başkanlığına atandı.
Suriye Siyasi İşleri İdaresinden yapılan açıklamada, Kadın İşleri Ofisi Başkanlığına Dibs'in getirildiği belirtildi.
Dibs, Baas rejiminin yıkılmasının ardından ülkede kurulan yeni yönetimde seçilen üst düzey ilk kadın yetkili oldu.
Daha önce insani yardım alanında çalışmaları olan Dibs, sosyal medya hesabında, kendisini "kadınları ve insani çalışmaları geliştirme konularına yoğunlaşmış bir aktivist" olarak tanımlıyor.
Suudi Arabistan'dan üst düzey bir heyetin, Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmet eş-Şara'yla görüştüğü bildirildi.
Suudi Arabistan'ın Al Arabiya televizyonunda yer alan haberde, Suudi Arabistan Kraliyet Divanı Müsteşarının liderliğindeki bir heyetin, Suriye'nin başkenti Şam'ı ziyaret ettiği belirtildi.
Üst düzey heyetin Şam ziyaretinde ülkedeki yeni yönetimin lideri Şara ile bir araya geldiği aktarılan haberde, Şara'nın daha önce Suudi Arabistan'la ilgili sarf ettiği sözlerine dikkat çekildi.
Haberde, Şara'nın Suudi Arabistan ile Suriye arasında birçok kesişme noktasının olduğuna işaret ettiği kaydedildi.
Suudi Arabistan resmi makamlarından ise Suriye ziyaretiyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mısırlı mevkidaşı Bedr Abdulati ile Suriye ve Gazze Şeridi'ndeki durumu telefonda ele aldı.
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Lavrov ve Abdulati telefon görüşmesi yaptı.
Suriye'deki gelişmelerin ele alındığı görüşmede, iki bakan, "Birleşmiş Milletlerin, Suriyelilerin yürüttüğü kapsamlı siyasi sürecin temelinde, Suriye'de istikrar ve barışı sağlama yönünde uluslararası girişimlerin pekiştirilmesi konusunda önemli rol oynamasından yana olduğunu" belirtti.
Görüşmede, Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne güçlü destek verildi.
Gazze Şeridi'ndeki durumun istişare edildiği görüşmede, Gazze'de en kısa sürede ateşkesin sağlanması, Filistin meselesine de uluslararası hukuk çerçevesinde adil çözümün bulunması için gerekli koşulların oluşturulmasının elzem olduğu vurgulandı.
Rusya ile Mısır arasındaki ilişkilerin ele alındığı görüşmede, Lavrov ile Abdulati, siyasi diyaloğun sürdürülmesinden, ticaret ve ekonomi alandaki işbirliğinin genişletilmesinden yana olduğunu dile getirdi.
Türk ekonomi heyeti, 13 yıl aradan sonra ilk kez Halep Ticaret Odası'nı ziyaret etti.
Suriye Haber Ajansı'nın (SANA) haberine göre Halep Ticaret Odası, Türk ekonomi heyetini ağırladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Telegram kanalında yayımladığı bilgilere göre, Türk heyeti Halep'i, Suriye'nin ekonomi başkenti olarak ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.
13 yıl sonra Halep Ticaret Odası'nı ziyaret eden ilk Türk heyeti, ekonomik işbirliği ve ticaretin artırılmasına yönelik adımları ele aldı.
Görüşmede taraflar, iki ülke arasında ticari hacmi artıracak girişimlerin geliştirilmesinin önemini vurguladı.
Canlı Anlatım Özeti
- Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi'den Şam ziyareti
- Rusya: Esad'ın eşinin boşanmak istediği yönündeki iddialar gerçek değil
- ABD SURİYE'DEN ÇEKİLİR Mİ? TRUMP EKİBİNDEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA
- KATAR HEYETİ ŞAM'DA
- İran: Suriye'deki mevcut yönetimle doğrudan bir bağlantımız bulunmamaktadır
- SİLAHLARINI BÖYLE TESLİM ETTİLER
- Esad rejiminin askerleri teslim oluyor
- Suriye'de Kadın İşleri Ofisi Başkanlığına Ayşe el-Dibs atandı
- Suudi Arabistan'dan üst düzey bir heyet, Suriye'deki yeni yönetimin lideri Şara ile görüştü
- Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile Suriye ve Gazze'yi görüştü
- Türk ekonomi heyetinden 13 yıl sonra Halep Ticaret Odası'na ziyaret
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi