hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA HABERLERİ… Ahmed Şara açıkladı: Suriye, PKK/YPG'nin üssü olmayacak! Esma Esad’a İngiltere kapısı kapalı...

    SON DAKİKA HABERLERİ… Ahmed Şara açıkladı:  Suriye, PKK/YPGnin üssü olmayacak Esma Esad’a İngiltere kapısı kapalı...
    expand

    Suriye’deki yeni yönetimin lideri Ahmed Şara, Suudi Arabistan'ın Al Arabiya televizyonuna verdiği mülakatta, ülkenin "terör örgütü PKK/YPG'nin saldırı üssü" olmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Suriye'deki gelişmelere, anayasal düzene, gelecekteki seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İngiltere, seyahat yaptırımı uyguladığı vatandaşı Esma Esad'ın ülkeye giremeyeceğini açıkladı. Öte yandan Suriye'nin kuzeydoğusunu işgal altında tutan terör örgütü PKK/YPG'nin ABD'nin güçlerini bölgeden çekme ihtimaline karşı, Washington yönetimini ikna etmesi için İsrail'den yardım istediği belirtiliyor. İşte son dakika Suriye'den gelişmeler...

    SURİYE'DE DÜRZİLERİN TALEPLERİ NELER?

    SON DAKİKA HABERLERİ… Ahmed Şara açıkladı:  Suriye, PKK/YPGnin üssü olmayacak Esma Esad’a İngiltere kapısı kapalı...

    İsrail, Suriye'nin Kuneytra ilindeki bir beldenin belediye binasının boşaltılmasını istedi

     İsrail askerleri, Suriye'nin güneybatısındaki Kuneytra ilinde bulunan bir beldedeki belediye binasının boşaltılmasını istedi.

    İsrail ordusu, Suriye'de Baas rejiminin devrilmesinin ardından ülkenin güneyindeki işgalini sürdürüyor.

    İşgal kapsamında, Kuneytra'nın Beas beldesinin belediye binasının boşaltılmasını isteyen İsrail askerleri, belediyede bulunan herkesi dışarı çıkarıp bina içinde arama yaptı.

    Geçen hafta da Kuneytra'nın Süveyse​​​​​​​ köyü sakinleri, İsrail'in ülke topraklarını işgal etmesine karşı gösteri düzenlemişti. Protestolar sırasında mevzilendikleri bölgelerden kalabalığın üzerine ateş açan İsrail askerleri, 3 sivilin yaralanmasına neden olmuştu.

    “Ukrayna heyeti Şam’da” iddiası

    Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha başkanlığındaki üst düzey Ukrayna heyetinin Suriye’nin başkenti Şam’da temaslar bulunduğu iddia edildi. SANA'nın haberine göre; heyet Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed Şara ile bir araya geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Terör örgütü PKK/YPG köşeye sıkıştı: Washington'ı ikna için İsrail'den yardım istedi

    İsrail devlet televizyonu KAN, Suriye'nin kuzeydoğusunu işgal altında tutan terör örgütü PKK/YPG'nin ABD'nin güçlerini bölgeden çekme ihtimaline karşı, Washington yönetimini ikna etmesi için İsrail'den yardım istediğine yer verdi.

    KAN'ın haberinde, ABD'nin Suriye'den güçlerini çekmesi ihtimali nedeniyle PKK/YPG'de endişe ve panik havasının hakim olduğu belirtildi.

    KAN'a konuşan, ismi açıklanmayan PKK/YPG'li bir terörist, İsrail'in uluslararası platformlarda örgüte siyasi destek sağlaması ile ABD'nin seçilmiş Başkanı Donald Trump'ın ekibini Suriye'deki "uluslararası koalisyonu" desteklemeye devam etmeye ve "Türkiye'den gelen tehditleri" durdurmaya ikna etmesi halinde, bunun PKK/YPG ve İsrail ilişkileri için tarihi bir dönüm noktası olacağını ifade etti.

    Ayrıca haberde, geçen haftalarda, İsrail ile PKK/YPG terör örgütü arasında bir iletişim kanalı kurulduğu kaydedildi.

    İsrail'den Şam'a hava saldırısı: 11 ölü

    İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail'in Şam'ın kuzeydoğusuna düzenlediği hava saldırısında 11 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

     

    İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'ın kuzeydoğusundaki Adra yakınlarına hava saldırısı düzenlediğini belirterek, saldırıda 11 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

     

    Saldırıda Esad rejimine ait bir silah deposunun hedef alındığı bilgisi paylaşıldı.

    Ahmed Şara: Suriye'de PKK/YPG'ye yer yok

     Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed Şara, ülkenin, "terör örgütü PKK/YPG'nin saldırı üssü" olmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

    Şara, Suudi Arabistan'ın Al Arabiya televizyonuna verdiği mülakatta, ülkedeki gelişmelere, anayasal düzene, gelecekteki seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

    Şara, Ulusal Diyalog Konferası'nın toplumun tüm kesimlerini bir araya getireceğini, "Bu konferansta tüm kesimlerine katılım fırsatı vereceğiz. Suriye meselesini anlatacağız. Geçiş döneminde alınacak önemli ve hassas kararların oylamasını konferansa katılanlara bırakacağız." dedi.

    Yakın zamanda İdlib'de sunulan hizmetlerin benzerlerini ülke geneline taşıyacaklarına dikkati çeken Şara, "Suriye'nin sadece İdlib gibi değil gelişmiş ülkeler gibi olmasını temenni ettiklerini ve 1 yılda köklü değişikler olacağını" söyledi.

    Şara, ülkenin yönetiminde ehliyet sahiplerinin yer alacağını ve toplum tüm kesimleriyle yüzyıllardır beraber yaşadığını kaydederek, "Ülkeyi yönetecekleri anayasa belirleyecek." dedi.

    Devrik rejime ilişkin konuşan Şara, "Rejim toplumsal bölünmüşlük bıraktı. İntikam kafasından uzak durmalıyız. Akıllıca ve sakin bir şekilde sorunlara çözüm bulmalıyız. Bazı isimler var suçlar işlediler, onların peşine düşüp yakalayacağız. Cezalarını alacaklar." ifadelerini kullandı.

    Şara ayrıca, "(Rejim döneminde) Medeniyetin başkenti Şam dünyaya en çok captagon üreten fabrikaya dönüştü." eleştirisinde bulundu.

     

     HTŞ'nin feshi

    Heyet Tahrir Şam'a (HTŞ) ilişkin Şara, "HTŞ kesinlikle feshedilecek. Ülke devrimci ve gruplar mantığıyla yönetilmez. Sanırım Konferansta feshedilecek. Resmen ilan edilecek." dedi.

    Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) feshedilmesine ilişkin soruya ise Şara "Bu evlerine çekilmeleri anlamına gelmiyor, yeni Suriye devletinin inşasına katılmaları anlamına geliyor." yanıtını verdi.

    Şara ayrıca, Suriye'nin, "terör örgütü PKK/YPG'nin saldırı üssü olmasına" izin vermeyeceklerini vurgulayarak, Kürtlerin, Suriye'nin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve ülkenin bölünmeyeceğini vurguladı.

    SDG adını kullanan PKK/YPG'yle temaslara değinen Şara, Suriye'nin kuzeydoğusundaki krizi çözmek ve daha sonra bu grubu hükümetin silahlı kuvvetlerine katmak için müzakereler yürüttüklerini belirtti.

     

    "4 yıl sonra seçimler düzenlenebilir"

    Tek başına bir başarı elde etmediğini vurgulayan Şara, Suriye halkının sabrı ve fedakarlığı sayesinde rejimi yıktıklarını anlattı.

    "Rejimin yıkılması bölgenin güvenliğini 50 yıllığına sağladı. Türkiye'nin ve Körfez ülkelerinin milli güvenliği temin edildi." diye konuşan Şara, ülkede yeni bir anayasanın hazırlanmasının ve yazılmasının yaklaşık 3 yıl sürebileceğini, seçimlerin de yaklaşık 4 yıl sonra düzenlenebileceğini dile getirdi.

    Şara, seçimlerin sağlıklı bir ortamda yapılabilmesi için "kapsamlı bir nüfus sayımı yapılması" gerektiğini ve bunun zaman alacağını kaydetti.

    Ülkede hukukun yeniden inşa aşamasında olduğunu aktaran Şara, ülkedeki protestolara ilişkin, "her vatandaşın görüşünü ifade etmesinin meşru bir hak olduğunu ancak kurumlara zarar verilmemesi gerektiğini" belirtti.

    Halkın beklentilerini karşılayacak, uzman ekiplerce dikkatlice hazırlanacak bir anayasa yazılacağını ifade eden Şara, "Şu an ki altyapı seçimler için maalesef uygun değil. Şu an 15 milyon insanın yerinden edildiğinden bahsediyoruz. Bunların nüfus kayıtları dahi yok. Şu an Suriye'nin nüfusunun sayısını sorsak kimse bilmez. Ülke içindeki ve dışındaki Suriyelilerin sayımı zaman alacak. Bunlar yapılmadıkça seçimler doğru olmaz." diye konuştu.

    Ülkenin yeni bir ekonomi altyapısına ihtiyaç duyduğunu kaydeden Şara, bu sürecin biraz zaman alacağını ve ekonomi uzmanlarıyla uygun altyapının hazırlanacağını söyledi.


    ABD, İran ve Rusya'ya ilişkin değerlendirmeler

    Yaptırım konusuna da değinen Şara, ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımlarını kaldırması çağrısı yapmasının yanı sıra İran'ın da bölgedeki müdahaleleri konusunu "yeniden değerlendirmesini" umduğunu vurguladı.

    Şara, Beşşar Esed rejiminin devrilmesiyle "İran'ın bölgede önemli bir müttefikini kaybettiğini, Hizbullah'a kara yoluyla silah desteği sağlayan önemli bir koridorun da yok olduğunu" belirterek şunları kaydetti:

    "İran'ın bölge ülkelerine müdahalesi mezhepçiliğe ve iç savaşa yol açtı. Biz Tahran'a veya Lübnan'ın güneyine girmedik, köylerimize şehirlerimize girdik."

    Ahmed Şera, Rusya'nın, yıllarca savunduğu Şam'daki müttefikini kaybetmesine rağmen Suriye'deki yeni yönetim için yaptığı son açıklamaların oldukça olumlu olduğunu belirtti.

    Şara, Rusya'nın Suriye ile ilişkisine "yakışır şekilde" ülkeden ayrılmasını istediğini ve Moskova'nın, Suriye için stratejik önemi olduğunu kaydetti.


    BMGK'nin 2254 sayılı kararı

    Şara, rejime karşı başlatılan operasyonda Birleşmiş Milletler Güvelik Konseyi'nin (BMGK) 2254 sayılı kararına ve kararın özüne uyduklarını belirterek, "Yerinden edilen insanların dönmesi garanti edildi, tüm tutukluları çıkardık. Yönetimi barışçıl devraldık. Başkan kaçtı, hükümet barışçıl şekilde yönetimi devraldı. 2254'ün özünün önemli bölümü yerine getirildi." değerlendirmesini yaptı.

    Suriye'de geçen sürede çok şeyin değiştiğini ve bu süreçte yaşananların dikkate alınmasını vurgulayan Şara, "14 yıl boyunca 1 tutukluyu bile kurtaramayan, 1 mülteciyi evine döndüremeyen BM ve uluslararası toplum, rejime siyasi çözüm konusunda baskı yapamadı. Bugün Suriye halkı kendini bir başına kurtardı." dedi.

    Şara ayrıca, "Komşu ülkelerle stratejik ilişkiler kurmak istiyoruz. Bölgenin istikrarını istiyoruz. Suriye'nin bölge ülkelerinin istikrarını bozacak hale gelmesine izin vermeyeceğiz. Devrimimiz bitti artık ülkeyi inşa etmeye başladık." diye konuştu.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    ESMA ESAD'A İNGİLTERE KAPILARI KAPANDI

    İngiltere, seyahat yaptırımı uyguladığı vatandaşı Esma Esad'ın ülkeye giremeyeceğini açıkladı.

     

    Başbakanlık kaynakları, 2020'de süresi dolan İngiliz pasaportunu yenilemeyen Esma Esad'ın herhangi bir seyahat dokümanının bulunmadığını ve uygulanan yaptırımlar nedeniyle İngiltere'ye girişinin mümkün olmadığını belirtti.

     

    İngiltere İçişleri Bakanı Yvette Cooper, Esma Esad'ın ülkeye giriş izninin verilmeyeceğini söyledi.

     

    İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ise 9 Aralık'ta Avam Kamarası'nda yaptığı açıklamada, “Esad, yaptırım uygulanan bir kişidir ve burada hoş karşılanmayacaktır” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow