hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA HABERİ: Microsoft çöktü mü ve küresel çapta siber saldırı mı var? Denizbank, THY ve Microsoft'tan açıklama..

    SON DAKİKA HABERİ: Microsoft çöktü mü ve küresel çapta siber saldırı mı var Denizbank, THY ve Microsofttan açıklama..
    expand

    Microsoft’a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike kaynaklı olduğu belirtilen küresel iletişim kesintisi nedeniyle dünya genelinde hava trafiğinde büyük aksamalar yaşanıyor. ABD başta olmak üzere Avrupa ve Asya'daki çok sayıda havalimanı ve hava yolu şirketi, söz konusu iletişim sorunu nedeniyle uçuşların etkilendiğini duyurdu. Küresel çaptaki teknik sorun, hastaneleri, bankaları, havalimanlarını etkiledi. Denizbank, THY ve Microsoft'tan açıklamalar geldi...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ulusal basında yer alan haberlere göre, CrowdStrike sistemlerinden kaynaklanan küresel iletişim kesintisi Fransa'da farkı sektörlerde aksamalara yol açtı.

    Avrupa'daki diğer hava yolu şirketleri gibi Fransız hava yolu şirketi Air France da bilgisayar sistemlerindeki kesinti nedeniyle bazı uçuşlarda aksamalar olacağını duyurdu.

    Ayrıca Fransız TF1 kanalından Cnews'a ve Fransız gazetesi Le Figaro'ya kadar birçok basın yayın kuruluşu kesintiden etkilendi.

    Fransız televizyon kanalları ekrana reklam ya da görsel koymada sorun yaşadıklarını bildirirken gazetelerin de bilgisayar işletim sistemlerine girişte sıkıntı yaşadığı açıklandı.

    Avrupa'nın en büyük eğlence parkı Disneyland Paris'in sitesinde ve parkın içindeki reklam panolarında hata uyarıları veriliyor.

    CrowdStrike, dünya çapında yaşanan teknik aksaklıklara neden olan sorunu tespit ettiklerini ve kullanıcılara sorunun çözümü için "geçici" bir yol geliştirdiklerini duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avustralya, İngiltere, ABD, Almanya, Fransa, Hindistan ve Belçika teknik sorun ile karşılaştıklarını bildiren ülkeler arasında yer alıyor. 

    Küresel yazılım sorunu bazı Arap ülkelerindeki kurum ve kuruluşları da etkiledi

    Filistin Eş-Şimal Elektrik Şirketinden yapılan yazılı açıklamada, "Bilgisayar sistemlerinde yaşanan küresel sorun nedeniyle Nablus ve Cenin kentlerindeki değerli abonelerimizin tüm şarj noktalarında elektrik sayaçlarının (ön ödemeli) şarj edilmesi ve faturaların ödenmesi hizmeti sekteye uğramıştır." ifadelerine yer verildi.  

    BAE Dışişleri Bakanlığının X hesabından yapılan açıklamada, yurt dışındaki BAE vatandaşlarına bazı havalimanlarında hava trafiğini etkileyen küresel teknik zorluklar nedeniyle, havalimanlarına gitmeden önce hava yolu şirketleriyle iletişime geçerek uçuşun durumunu doğrulama uyarı ve tavsiyesi yapıldı.

    Bakanlığın tüm elektronik sistemlerinde küresel bir teknik sorun meydana geldiği belirtilen açıklamada, BAE vatandaşlarına şu an için herhangi bir işlem yapılmaması tavsiye edildi.

    Ürdün'deki Kraliyet Havayolları Şirketinden yapılan yazılı açıklamada ise Queen Alia Havalimanı'ndaki tüm yolculara, küresel teknik aksaklığın bir sonucu olarak uçuş programında herhangi bir değişiklik olup olmadığını öğrenmek için ilgili hava yolları ve havaalanı hizmetleri merkeziyle iletişime geçme çağrısı yapıldı.

    Mısır yerel medyasında yer alan haberlerde de Mısır Sivil Havacılık Sisteminin şu anda "tamamen güvenli" olduğu, küresel teknik arızanın ülkeyi etkilemediği kaydedildi.
     

    CrowdStrike CEO'su'ndan açıklama

    CrowdStrike CEO'su George Kurtz, "(Küresel iletişim kesintisi) Bu bir güvenlik olayı ya da siber saldırı değil. Sorun tespit ve izole edilmiş ve bir düzeltme tanımlanmıştır."
     
     
     

    THY'DEN AÇIKLAMA GELDİ

    Türk Hava Yolları (THY), bilgi sistemlerindeki arıza nedeniyle biletleme ve rezervasyon sistemlerinde meydana gelen sorunun giderilmesi için çalışma yapıldığını bildirdi.

    THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti. Sorunun giderilmesi ve yolcuların mağdur olmaması adına gerekli çalışmaların yapıldığına dikkati çeken Üstün, konuya ilişkin en kısa sürede bilgi vereceklerini kaydetti. 

     

    THY'den yapılan ikinci bir açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

    "Değerli Yolcularımız, Havacılık sektörü de dahil olmak üzere farklı sektörleri etkileyen ve küresel çapta hizmet veren bir tedarikçi kaynaklı teknik aksaklık meydana gelmiş olup, bu aksaklık neticesinde bazı seferlerimiz iptal edilmiştir. Uçuşunuzun durumunu mobil uygulamamızda yer alan "Uçuş durumu" sekmesinden görüntüleyebilirsiniz. Seferi iptal olmayan yolcularımız için de yaşanılan aksaklık nedeniyle ek haklar tanımlanmıştır. Sistemsel aksaklık giderildikten sonra aşağıdaki şartları sağlayan yolcularımız satış kanallarımızdan işlem yapabilirler. 19 Temmuz 2024 ve öncesinde düzenlenmiş biletler için 19 Temmuz 2024 tarihindeki seferlerimize kayıtlı tüm Türk Hava Yolları yolcularımızın, 25 Temmuz 2024 (dahil) tarihine kadar işlem yaptırmaları kaydıyla ilave haklar tanımlanmıştır. 1) Rezervasyon değişiklikleri ücretsiz yapılacaktır. Uçuş saati geçmiş olmasına rağmen henüz işlem yaptırmayan ve uçuşlarına katılamayan yolcularımız hak kaybı yaşamayacaklardır. 2) İade talepleri: a) Hiç kullanılmamış biletler için kesintisiz iade yapılacaktır. b) Kısmi olarak kullanılmış, seyahatin tamamlanmamış olduğu biletlerde, biletin kullanılmayan uçuşlarına ait iade işlemi kesintisiz yapılacaktır. 3) İlgili uygulamalar sadece Türk Hava Yolları tarafından icra edilen seferlerde kayıtlı grup ve münferit yolcular için geçerli olacaktır. Güncel gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğiz. Anlayışınız için teşekkür ederiz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    BTK'den küresel düzeyde etkili olan yazılım sorununa ilişkin açıklama:

    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), küresel düzeyde etkili olan yazılım sorunuyla ilgili, "Yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı, kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edildi." ifadesini kullandı.

    BTK, konuya ilişkin, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

    Açıklamada, Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda küresel çapta yaşanan kesintiye ilişkin inceleme yapıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

    "Yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır. Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmekle birlikte çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME'lerimiz ile paylaşılmıştır. Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz."

    Microsoft'tan teknik aksaklığa ilişkin açıklama

    Microsoft 365'in internet sitesinde yer alan açıklamada, Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetleri için etki azaltma çalışmalarına devam edildiği belirtildi.

    Mevcut sorunun çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini kullanmaya çalışan tüm kullanıcıları etkiliyor olabileceği ifade edilen açıklamada, etkilenen uygulama ve hizmetler arasında Microsoft Defender, Microsoft Teams, Microsoft Purview ve OneDrive'ın da bulunduğu bilgisi verildi.

    Sorunun ana nedeni olarak Azure bulut sistemindeki bir yapılandırma değişikliğinden dolayı depolama ve bilgi işlem kaynakları arasında yaşanan kesintiye işaret edildi.

    Açıklamada, "Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor." ifadesi kullanıldı.

    Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike'in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşanıyor.

     

    DÜNYA GENELİNDE HAVA TRAFİĞİ AKSADI

    Bilgisayar sistemlerindeki küresel iletişim kesintisi nedeniyle dünya genelinde hava trafiği aksadı
    İSTANBUL (AA) - Microsoft’a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike'tan kaynaklanan küresel iletişim kesintisi nedeniyle dünya genelinde hava trafiğinde büyük aksamalar yaşanıyor.

    CNN International'ın haberine göre, ABD başta olmak üzere Avrupa ve Asya'daki çok sayıda havalimanı ve hava yolu şirketi, söz konusu iletişim sorunu nedeniyle uçuşların etkilendiğini duyurdu.

    ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük kesinti sonucu ülkenin önde gelen hava yolu şirketlerinin, iletişim sorunu nedeniyle uçuşlarını durdurduğunu bildirdi.

    FAA, bu aksaklıktan "varış noktalarına bakılmaksızın hava yollarının tüm uçuşlarını etkilediği" bilgisini paylaştı.

    Bu kapsamda uçuşları etkilenen hava yolu şirketleri arasında Delta Airlines, United Airlines, American Airlines, Allegiant Air, IndiGo, Akasa Airlines, Ryanair's ve SpiceJet gibi çok sayıda büyük havacılık şirketinin de bulunduğu belirtiliyor. 

    ABD'nin yanı sıra Avrupa ve Asya'daki havalimanları da etkilendi.

    BBC'nin haberine göre, söz konusu sorunun ardından Amsterdam Schiphol Havalimanı uçuşlarında aksaklıklar yaşandı.

    Schiphol Havalimanı'ndan bir sözcü, BBC'ye yaptığı açıklamada, kaç uçuşun etkilendiği henüz belli olmamakla birlikte "Kesinti Schiphol'den ve Schiphol'e uçan uçuşları etkiliyor." dedi.

    İskoçya'daki Edinburgh Havalimanı'nda uçuş takip ekranları bu sabah çalışmazken ve ana terminal binasındaki yangın alarmının da aynı bilgisayar hatası yüzünden tetiklendiği belirtildi.

    Almanya'daki Berlin Brandenburg Havalimanı yönetimi de yaptığı açıklamada, "teknik bir arıza nedeniyle" yolcu check-in işlemlerinde gecikmeler yaşanacağını kaydederken İspanya'daki tüm havalimanlarını yöneten devlete ait AENA ise havalimanlarının açık olduğu ancak "bilgisayar sistemindeki bir arızanın" gecikmelere neden olabileceği bilgisini paylaştı.

    Fransız hava yolu şirketi Air France da bilgisayar sistemlerindeki kesinti nedeniyle bazı uçuşlarda aksamalar olacağını duyurdu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Rusya Dijital Kalkınma Bakanlığı: Microsoft ile ilgili gelişmeler, yerli yazılımın önemini gösteriyor

    Rusya Dijital Kalkınma Bakanlığı, küresel iletişim kesintisi nedeniyle ülkedeki havalimanlarında sorun yaşanmadığını belirterek, "Microsoft ile ilgili gelişmeler, kritik altyapı tesislerinde yabancı yazılımların yerine yerli yazılım kullanılmasının önemini bir kez daha gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

    Rusya Dijital Kalkınma Bakanlığı, dünya çapında başta havalimanları olmak üzere çok sayıda sektörü etkileyen iletişim kesintisine ilişkin açıklama yaptı.

    Ülkedeki havalimanlarında herhangi bir sorun yaşanmadığı belirtilen açıklamada, "Microsoft ile ilgili gelişmeler, kritik altyapı tesislerinde yabancı yazılımların yerine yerli yazılım kullanılmasının önemini bir kez daha gösteriyor." ifadesi kullanıldı.

    Ülkenin en büyük bankası Sberbank da yaptığı açıklamada, küresel iletişim kesintisinin Bankanın faaliyetlerini etkilemediğini bildirdi.

    USOM: SİBER SALDIRI KAYNALI DEĞİL

    USOM'dan yapılan açıklamada, "Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır." ifadeleri yer aldı.

    Hastaneler ameliyatları durdurdu

    Windows işletim sistemiyle çalışan bilgisayarlardaki aksaklıklar sebebiyle ulaşım, sağlık ve bankacılık sistemlerinde ciddi sorunlar görüldüğü bildiriliyor.

    Hollanda'nın Achterhoek bölgesindeki Slingeland Hastanesinin internet sayfasında yayımlanan mesajda, küresel iletişim kesintisi nedeniyle yerel saatle 11.30'a kadar, çok acil hastalar dışında, hizmet verilmeyeceği, ayakta tedavi hizmetlerinin iptal edildiği ve yeni hasta kabul edilmeyeceği kaydedildi.

    Mesajda, belirtilen saate kadar sadece acil durum gerektiren hastalara hizmet verileceği aktarılarak, hayati tehlike arz etmiyorsa hastaların hastaneye gelmemesi uyarısında bulunuldu.

    Ülkenin doğusundaki Emmen şehrindeki hastaneler de operasyonların askıya alındığı açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Sky News canlı yayın yapamadı

    Sky News Yönetim Kurulu Başkanı David Rhodes de sosyal medya sitesi X üzerinden yaptığı açıklamada, "Sky News, bu sabah canlı yayın yapamadı ve şu anda izleyicilere kesintiden dolayı özürlerimizi iletiyoruz." ifadesini kullandı.

     

    DENİZBANK'TAN AÇIKLAMA

    Denizbank'tan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Değerli Müşterilerimiz, Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır. Bankamız, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve tüm kanallarımızın en kısa sürede hizmete açılması için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz."

    Avustralya’nın en büyük bankası ve havalimanında kaos

    Avustralya’nın en büyük bankası Commonwealth Bank, hizmet aksaması nedeniyle bazı müşterilerinin para transfer işlemlerinde sorun yaşadıklarını duyurdu. Ülkedeki bazı bankalar da çevrimiçi bankacılık hizmeti sunan mobil uygulamaların hizmet dışı kaldığını açıkladı. Ulusal havayolu Qantas ve Sydney Havalimanı, bazı uçuşların geciktiğini fakat hizmetlerin devam ettiğini duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow