Savaşta DÖNÜM NOKTASI! ABD’nin onayının ardından ilk: Ukrayna, Rus topraklarını ATACMS ile vurdu…
24 Şubat 2022'de Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle başlayan savaşta iki buçuk yıl içerisinde birçok farklı aşamadan geçildi. Son olarak Washington’un uzun menzilli Amerikan silahlarını Rusya topraklarında kullanılması için Kiev’e yeşil ışık yakması, uzmanlar tarafından savaşta kritik bir kırılma noktası olarak değerlendiriliyor. Ukrayna basınında yer alan son dakika haberine göre Ukrayna, ATACMS füzesi ile ilk kez Rusya'ya saldırdı. Zelenski'den ise 2025 yılına dair önemli bir açıklama geldi. İşte Rusya-Ukrayna savaşında son dakika gelişmeler...
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e resmi ziyaret gerçekleştiren Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında bir gazeteci, Zelenskiy’e Rusya’nın Bryansk bölgesindeki bir askeri mühimmat deposuna Ukrayna tarafından düzenlenen saldırının ABD yapımı uzun menzilli ATACMS füzesiyle gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini sordu.
Saldırının uzun menzilli ABD silahlarıyla gerçekleştirildiğini doğrulamayan Zelenskiy, “Gereksiz detaylara girmeyeceğim fakat Ukrayna, uzun menzilli silahlara sahip ve bunları kullanacak. Kendi üretimi olan uzun menzilli insansız hava araçları var. Artık uzun menzilli Neptün füzemiz var. Artık ATACMS füzelerimiz var. Bunların hepsini kullanacağız” dedi.
Rusya Acil Durum Bakanlığı Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, nükleer patlamalardan kaynaklanan şok dalgaları ve radyasyon da dahil olmak üzere çeşitli tehditlere karşı koruma sağlayabilen "KUB-M" adlı mobil sığınaklarının seri üretimine başlandığı bildirildi. Rusya'nın batısındaki Nijni Novgorod bölgesine bağlı Dzerjinsk kentindeki tesislerde seri üretimine başlanan mobil barınakların sadece insan kaynaklı değil, doğal afetlerde de kullanılabileceği ifade edildi. Mobil barınakların 54 kişi kapasiteli olduğu, bu sayının arttırılabileceği aktarıldı. Açıklamada, "Mobil barınağın seri üretimine başlanması, vatandaşların güvenliğinin artırılmasına yönelik önemli bir adımı temsil ediyor" denildi.
Mobil barınakların geliştiricileri geçtiğimiz yıl yaptığı tanıtım toplantısında, barınakların hafif nükleer saldırı, yangınlar, silahlı saldırı, radyoaktif salınım ve kimyasal tehlikelere karşı 48 saat boyunca koruma sağladığını duyurmuştu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'nın Rus topraklarına uzun menzilli silahlarla saldırılarını Batı'nın Rusya'ya karşı savaşında yeni bir aşama olarak değerlendireceklerini ve buna yanıt vereceklerini söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Lavrov, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde yapılan G20 Liderler Zirvesi'nin ardından basın toplantısı düzenledi.
ABD'nin, Ukrayna'ya tedarik ettiği uzun menzilli silahların Rusya topraklarında kullanımına izin verdiği yönündeki iddiaları değerlendiren Lavrov, Beyaz Saray ile ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) bu bilgiyi henüz teyit etmediğine dikkati çekti.
Lavrov, Ukrayna ordusunun Rus toprağı Bryansk bölgesine Amerikan yapımı Kara Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) füzeleriyle saldırı düzenlediğine işaret ederek, "Gece ATACMS füzelerinin sınırdaki Bryansk bölgesine yönelik saldırılarda defalarca kullanılması, Batı'nın gerginliği artırmak istediği sinyali. Amerikalıların yardımı olmadan yüksek teknolojiye sahip füzelerin kullanılması mümkün değil. Bunu Batı'nın Rusya'ya karşı savaşında yeni bir aşama olarak değerlendireceğiz ve buna gerekli şekilde yanıt vereceğiz." dedi.
Rusya'nın nükleer doktrininin güncellendiğini, bu doktrinin Batı'da dikkate alınmasını umduğunu dile getiren Lavrov, "Nükleer silahların her şeyden önce caydırıcılık, nükleer savaşı önleme aracı olduğuna inanıyoruz. Bu duruma böyle bir yaklaşım sergiliyoruz." ifadesini kullandı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un daha önce Ukrayna'ya "Taurus" füzelerini vermek istemediğini bildirdiğini hatırlatan Lavrov, "bunun sorumlu bir yaklaşım olduğunu" belirtti.
İngiltere, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ülkesinin balistik füze saldırılarına uğraması halinde, buna nükleer silahla yanıt verilmesine olanak veren doktrini onaylamasının "sorumsuzluğun son örneği" olduğunu bildirdi.
Başbakanlık Ofisi 10 Numaradan bir sözcü, Putin'in, Rusya'ya yönelik balistik füze saldırısı durumunda "nükleer yanıt" doktrinini onaylamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Sözcü, "Bu, ahlaksız Rus hükümetinden gördüğümüz sorumsuzluğun en son örneği olarak nitelendirilebilir." ifadesini kullandı.
İngiltere'nin Ukrayna'ya verdiği desteği kararlılıkla sürdürdüğünün altını çizen sözcü, İngiltere'nin savunmasının Ukrayna'da başladığını daima söylediklerini aktardı.
Sözcü, şunları kaydetti:
"Putin bu savaşı yarın bitirebilir. Askerlerini geri çekebilir, tanklarını geri çevirebilir ve hem Ukrayna'da hem de Rusya'da süren saldırıyı ve gereksiz kan dökülmesini sona erdirebilir. Bu, tamamen onun elinde. Kendisini bunu yapmaya çağırıyoruz."
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna birliklerinin Bryansk bölgesindeki bir tesise gece yarısı altı ATACMS füzesiyle saldırdığı bildirildi.
Açıklamaya göre, S-400 ve Pantsir hava savunma sistemleri beş füzeyi düşürdü, bir diğerine de hasar vermeyi başardı. Roketin parçaları askeri tesisin teknik bölgesine düşerek yangına neden oldu.
Bakanlık, herhangi bir can kaybı veya yıkımın yaşanmadığını vurguladı.
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, NATO'ya ait uzun menzilli silahların kullanılması durumunda, Kiev ve NATO unsurlarına saldırma hakkına sahip olacaklarını belirterek, "Bu da 3. Dünya Savaşı olur." dedi.
Medvedev, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, ABD'nin, Ukrayna'ya tedarik ettiği uzun menzilli silahların Rusya topraklarında kullanımına izin verdiği yönündeki iddiaları değerlendirdi.
Bu füzelerin Ukrayna'nın savaştaki eylemlerine katkıda bulunmayacağını savunan Medvedev, "NATO'ya ait uzun menzilli taktik balistik ve seyir füzelerinin Rus topraklarına karşı kullanımına kimin ne zaman karar verdiği önemli değil. Bu tür füzeleri ülkemize karşı kullanma girişimleri daha önce de oldu. Düşmanın elinde ne kadar füze bulunduğu da önemli değil." ifadelerini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daha önce "Ukrayna'nın Rus topraklarına saldırmasına izin verilmesinin NATO ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna'daki savaşa katılması anlamına geleceği" yönünde açıklama yaptığını anımsatan Medvedev, şunları kaydetti:
"Önemli olan, Başkanımızın söyledikleri. Bunun sonucunda nükleer caydırıcılık doktrininin yeni versiyonu onaylandı. NATO’ya ait füzelerin bu şekilde kullanılması, ittifak ülkelerinin Rusya’ya karşı saldırısı olarak nitelendirilebilir. Bu durumda Kiev’e ve nerede olursa olsun NATO unsurlarına kitle imha silahlarıyla misilleme yapma hakkı doğuyor. Bu da 3. Dünya Savaşı olur."
Medvedev, ABD'de Joe Biden yönetiminin gerginliği bilinçli olarak artırdığını ve bununla Başkan seçilen Donald Trump ekibinin uğraşmak zorunda kalacağını belirterek, "Belki de yaşlı Biden insanlığın önemli bir kısmını yanına alarak zarif bir şekilde ölmeye karar verdi." ifadesini kullandı.
Amerikan Washington Post (WP) gazetesinin iki kıdemli ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD yönetiminin, Ukrayna'ya temin ettiği uzun menzilli taktik füze sistemlerinin (ATACMS) sınırlı şekilde Rusya topraklarında kullanma imkanı tanıyacak izni verdiği belirtilmişti.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iddialara ilişkin dün yaptığı açıklamada, "Bu, onların (Amerikalıların) Ukrayna'daki çatışmalara dahil olma şeklini kökten değiştiriyor." ifadesini kullanmıştı.
Rusya Devlet Başkanı Putin de bugün, ülkesinin balistik füze saldırılarına uğraması halinde buna nükleer silahla yanıt verilmesine olanak tanıyan doktrini onaylamıştı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yaklaşık üç yıl önce Rusya’nın işgali ile başlayan savaşta zaferi kimin elde edeceğinde 2025 yılının belirleyici olduğunu söyledi.
Ukrayna parlamentosunda konuşan Zelenski, önümüzdeki yılın savaşın kaderini tayin edecek kritik anlara sahne olacağını belirtti. Ülkesinin dayanıklılığını sergilemesinin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, bu süreçte kimin galip geleceğinin belli olacağını söyledi.
Geçtiğimiz günlerde Zelenski, Rusya ile savaşın 2025 yılında diplomatik yollarla sona ermesini umduğunu söylemiş, "Bizim açımızdan, diplomatik yollarla bu savaşın önümüzdeki yıl sona ermesini sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullanmıştı.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, bu gece Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine bağlı birliklerin, Rusya'nın Bryansk bölgesindeki Karaçev kasabası yakınlarında bir lojistik merkezinin 1046 nolu cephaneliğini vurduğu belirtildi.
Saat 02.30 itibarıyla hedef alınan söz konusu bölgede 12 ikincil patlama kaydedildiği aktarılan açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını durdurmak amacıyla Rus ordusuna ait mühimmat depoların imhasına devam edilecektir." ifadesi kullanıldı.
Ukrayna basınının Silahlı Kuvvetlerden kaynaklara dayandırdığı haberinde, söz konusu saldırıda, Ukrayna'nın ABD üretimi uzun menzilli ATACMS füzelerini ilk kez Rusya topraklarında kullandığı ileri sürüldü.
Karaçev kasabası, Ukrayna sınırına yaklaşık 115 kilometre mesafede yer alıyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün ülkesinin güncellenmiş nükleer doktrinini imzalayarak onayladı. Yapılan değişikliklere göre, Rusya'ya yönelik büyük çaplı bir saldırı – ister konvansiyonel füzelerle, ister insansız hava araçlarıyla veya uçaklarla gerçekleştirilsin – nükleer bir yanıt için gerekçe oluşturabilir.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da bu güncellemeye atıfta bulunarak, Ukrayna'nın Batı menşeli konvansiyonel füzeleri Rusya topraklarında kullanmasının nükleer bir yanıtı tetikleyebileceğini vurguladı.
Peskov'un bu vurgusu, ABD'nin Ukrayna'ya ATACMS tipi uzun menzilli füzeleri teslim etmesinden sonra yapıldı.
ABD Başkanı Biden'ın ATACMS için izin vermelerinin üzerinden 48 saat geçmeden Ukrayna, ilk füzeyi ateşledi.
Ukraynalı RBC'nin haberine göre Ukrayna Savunma Kuvvetleri ilk kez ATACMS balistik füzelerini kullanarak Rus topraklarına saldırı başlattı. Bir gün önce ABD basını başkan Joe Biden'ın Ukrayna'nın Rusya'ya karşı ABD yapımı ATACMS füzelerini kullanması için izin verdiğini duyurmuştu.
New York Times ve Washington Post gazetelerine konuşan ve adlarının açıklanmasını istemeyen ABD'li yetkililer, Ukrayna'nın ATACMS kullanımına izin verilmesi kararının, Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'da Rus saflarında savaştırılmasına tepki olarak alındığını belirtmişti.
Trump'ın başkanlığı öncesi Rusya ise hafta sonu boyunca Ukrayna'ya yönelik saldırılarını şiddetlendirdi. Moskova, ülkesinin dört bir yanına gece boyunca 120 füze ve 90 İHA saldırısı gerçekleştirdi. Bunun üzerine Biden'dan onay alan Ukrayna'nın da ATACMS füzeleri devreye soktuğu bildirildi.
RBC, ismi açıklanmayan kaynağının "ATACMS, Rusya Federasyonu topraklarına ilk kez saldırı için kullanıldı. Bryansk bölgesindeki bir tesise yönelik saldırıda hedef başarıyla imha edildi" dediğini aktardı.
Ukrayna Genelkurmayı Salı günü daha erken saatlerde Karaçev şehri yakınlarındaki büyük bir Rus silah deposunu vurduğunu duyurmuştu. Saldırının ardından bölgede 12 artçı patlama ve infilak meydana geldi.
Süpersonik bir taktik balistik füze türü olan MGM-140 Ordu Taktik Füze Sistemi (ATACMS) ABD savunma şirketi Ling-Temco-Vought (LTV) ve F-35 savaş jetlerini de üreten Lockheed Martin tarafından tasarlandı.
-ATACMS füzeleri katı yakıt kullanıyor. 4 metre uzunluğunda ve 610 mm çapında, en uzun menzili 300 kilometreye kadar çıkıyor. Füzeyi Ukrayna için önemli kılan da bu menzilleri.
-Her ATACMS füzesinin maliyeti yaklaşık 1,5 milyon dolar.
-ATACMS katı roket itici ile beslenir ve yüksek hız ve yüksek açıyla geri dönmeden önce atmosfere doğru balistik bir yol izler, bu da onları engellemeyi zorlaştırır.
İki farklı tipte savaş başlığı taşıyacak şekilde yapılandırılabiliyorlar. Birincisi, geniş bir alanda daha hafif zırhlı birimleri yok etmek için tasarlanmış yüzlerce bombacıkla donatılmış bir kümeden oluşuyor. Bunlara park edilmiş uçaklar, hava savunmaları ve asker yoğunlukları dahil olabiliyor.
İkinci tür, sertleştirilmiş tesisleri ve daha büyük yapıları yok etmek için tasarlanmış 225 kg'lık yüksek patlayıcı bir varyantı olan tek bir savaş başlığı.
ATACMS'ler ilk olarak 1991 Körfez Savaşı'nda kullanıldılar.
ABD Ordusu şu an ATACMS füzeleri 500 km'ye kadar çıkabilen daha hızlı, daha ince bir silah olan yeni nesil Hassas Vuruş Füzesi ile değiştiriyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD'nin Ukrayna'ya tedarik ettiği uzun menzilli füzelerin Rusya topraklarında kullanımı için izin verdiği yönündeki haberlerle ilgili, Washington'un bu kararını "kesinlikle doğru" bulduğunu söyledi.
Fransa'nın kamu yayıncısı Franceinfo'nun haberine göre Macron, G20 Liderler Zirvesi kapsamında gittiği Brezilya'da yaptığı basın açıklamasında, ABD'nin, Ukrayna'ya uzun menzilli füzeleri Rusya topraklarında kullanması için izin verdiğine ilişkin tartışmaları değerlendirdi.
Macron, ABD'nin Ukrayna'nın bu füzeleri kullanılmasına izin verme kararını "kesinlikle doğru" bulduğunu ifade ederek, Kuzey Kore birliklerinin Rusya'nın yanında seferber edilmesiyle birlikte Rusya-Ukrayna Savaşı'nda ciddi bir değişim yaşandığını savundu.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, gerilimi tırmandıran tarafın Rusya olduğunu belirterek, "Bunu, bilindiği gibi çok saldırgan bir güç olan ve çok uzun menzilli füzelerle nükleer program yürüten Kuzey Kore'yi kendi tarafına çekerek yapıyor. Bu durum, ABD'nin kararında etkili olan bu savaştaki ciddi bir kırılma noktasıdır." ifadelerini kullandı.
ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, son basın toplantısında, ABD medyasında çıkan, Washington'un Ukrayna'ya temin ettiği uzun menzilli taktik füze sistemlerini (ATACMS) sınırlı şekilde Rusya topraklarında kullanma izni verdiğine ilişkin iddiaları doğrulamamıştı.
Canlı Anlatım Özeti
- ZELENSKİ'DEN TEHDİT GİBİ SÖZLER!
- RUSYA'DA NÜKLEER SALDIRI HAREKETLİLİĞİ
- "Ukrayna'nın uzun menzilli silahlarla saldırılarına yanıt vereceğiz"
- İngiltere: Rusya'nın "nükleer yanıt" doktrinini onaylaması sorumsuzluğun son örneği
- RUSYA: 5 FÜZE DÜŞÜRÜLDÜ
- Rusya: Uzun menzilli silahlar kullanılırsa Kiev ve NATO unsurlarına saldırma hakkımız olacak
- ZELENSKİ: 2025, SAVAŞIN KAZANANI BELİRLEYECEK
- Ukrayna, sınırdan yaklaşık 115 kilometre uzaklıktaki Rus hedefini vurdu
- KREMLİN'DEN 'NÜKLEER' MESAJ
- 48 SAAT GEÇMEDEN ATEŞLEDİ
- ATACMS NEDİR?
- PUTİN'DEN KRİTİK NüKLEER HAMLE
- Macron, Ukrayna'ya verilen uzun menzilli füzelerin Rusya topraklarında kullanma iznini "doğru" buluyor
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Melania Trump, yemin törenine şapkasıyla damga vurdu: Gizem ve şıklık bir arada!
Dedesi Alman köylüsü, 3 kez evlendi... İşte ABD Başkanı Donald Trump'ın portresi!
Elon Musk'ın bu görüntüleri tartışma başlattı: Nazi selamı mı verdi? Trump'ın yemin töreninde çok konuşulan o anlar...
Oval Ofis’e geçtiği gibi imzaları attı! Trump’tan kararname rüzgarı…
Yemin törenine damga vuran kombin! Trump'tan Melania'ya öpücük!