hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ORTA DOĞU BIÇAK SIRTI I Gözler İran’da: “Uygun cevabı vereceğiz”… Mısır’ın teklifine Netanyahu'dan ret!

    ORTA DOĞU BIÇAK SIRTI I Gözler İran’da: “Uygun cevabı vereceğiz”… Mısır’ın teklifine Netanyahudan ret
    expand

    İsrail'in İran'a misilleme saldırısı sonucu gözler Tahran'a çevrildi. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, savaş istemediklerini ancak haklarını koruyacaklarını ve İsrail'in saldırganlığına uygun bir karşılık vereceklerini söyledi. İsrail basını, hükümetteki çoğu bakanın desteğine rağmen Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin önerdiği Gazze'de kısa süreli ateşkesi reddettiğini yazdı. CIA ve Mossad başkanlarının Gazze'de kısa süreli ateşkesi ve rehine takasını ele alacağı görüşmeler ise Doha'da başladı. İşte bölgeden son dakika gelişmeler...

    İsrail Savunma Bakanı'ndan Başbakan ve kabineye "savaş pusulasız ilerliyor" mektubu

     İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Başbakan Binyamin Netanyahu ve kabine üyelerine gönderdiği mektupta, "savaşın pusulasız ilerlediği" uyarısı yaptığı ve "savaşın hedeflerinin güncellenmesi gerektiğini" istediği belirtildi.

    Kanal 13'ün haberine göre Gallant, Netanyahu, kabine üyeleri, Mossad ve iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'e (Şabak), Gazze, Lübnan, işgal altındaki Batı Şeria ve son olarak İran'a ilişkin İsrail'in stratejisini değiştirmesi için bir uyarı mektubu gönderdi.

    Gallant, "Mevcut durumda geçerli bir pusula, güncellenmiş savaş hedefleri olmaksızın, harekatın işleyişine ve hükümetin kararlarına zarar veriyor. Öncelikle İran ve İsrail'in doğrudan karşılıklı çatışması gibi savaştaki büyük gelişmeler, tüm alanların bağlantılarını kurarak tartışmayı, savaşın hedeflerini güncellemeyi gerektiriyor." ifadesini kullandı.

    İsrail'in Gazze, Lübnan, İran ve işgal altındaki Batı Şeria diye sıraladığı dört alanda yeni hedefler ortaya koyması gerektiğini savunan Gallant, "Gazze'nin askeri bir tehdit olması, silahlanmasının önlenmesi, Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin tamamının geri getirilmesi ve Hamas'a karşı alternatif bir yönetimin teşvik edilmesini" Gazze hedefleri olarak tanımladı.

    Gallant, Lübnan cephesindeki amaç olarak "kuzey sakinlerinin bir an önce evlerine döndürecek bir güvenlik durumunun sağlanmasını" talep ederken, İran'a ilişkin "caydırıcılık ve İran'ı savaşın dışında tutulmasının" hedeflenmesini istedi.

    İsrailli Bakan, işgal altındaki Batı Şeria'da "terörle mücadele ederek şiddet patlamalarını önlemeye çalışmaları gerektiğini" ileri sürdü.

    Başbakanlıktan yanıt: Mektup kafa karıştırıcı

    İsrail Başbakanlık Ofisi, habere ilişkin verdiği yanıtta, "Gallant'ın mektubu kafa karıştırıcı. Sadece bir pusula var; bu da güvenlik kabinesinin belirlediği hedefler. Hedefler sürekli masaya yatırılıyor ve yakın zamanda da genişletildiler." ifadesine yer verdi.

    İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, pazar günü katıldığı bir törende yaptığı konuşmasında, "hedeflere sadece askeri yoldan ulaşılamayacağını, gücün her şeyin çözümü olamayacağını" dile getirmiş, Gazze'de Hamas'ın elindeki esirlerin geri alınması için "acı tavizler" verilmesi gerektiğini söylemişti.

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve kabinesinde kritik görevlerdeki aşırı sağcı ortaklarının, İsrail'in Gazze'ye bir yıldır devam eden saldırılarının yol açtığı insanlık felaketi ve uluslararası tepkiye rağmen, Lübnan, işgal altındaki Batı Şeria, İran ve bölgede daha saldırgan bir doktrini savunduğu sıkça kamuoyuna yansıyor.

    Netanyahu liderliğindeki İsrail yönetimi, Gazze Şeridi'ne bir yıldan uzun süredir devam eden saldırıları ve buradaki uygulamalarıyla yol açtığı insanlık felaketi, bölgede Lübnan'a uzanan işgal karşısında geçerli ve kalıcı bir plan sunmamakla eleştiriliyor.

    İsrail kabinesi, "güvenlik endişesi nedeniyle" toplantı yerlerini değiştirdi

     İsrail kabinesinin "güvenlik endişesi" nedeniyle Tel Aviv ve Batı Kudüs'teki toplantı yerlerini değiştirdiği, başka bir yerde toplanacağı bildirildi.

     

    İsrail basınında yer alan haberde, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin kabine toplantısı yerlerini değiştirdiği belirtildi.

    "Güvenlik endişesi" nedeniyle kabinenin Batı Kudüs'teki Başbakanlık Ofisi ve Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı yerleşkesinde toplanmayacağı belirtildi.

    Devlet televizyonu KAN, kabinenin toplantılarını Başbakanlık Ofisi ve Savunma Bakanlığı yerleşkesi yerine bir başka yerde yapmaya başladığını belirtti.

    Walla haber sitesi, kabine toplantılarının yerinin değiştirilmesi kararının Netanyahu'nun Kayserya'daki evine 19 Ekim'de Hizbullah'ın insansız hava aracıyla düzenlediği saldırı sonrası alındığını yazdı.

    X sosyal medya platformu Hamaney'in İbranice hesabını askıya aldı

    Sosyal medya platformu X, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in önceki gün platformda açtığı İbranice hesabı askıya aldı.

    İran lideri Hamaney'in X sosyal medya platformunda İbranice dilindeki hesabına girmek isteyenler, "Hesap askıya alındı. X, X kurallarını ihlal eden hesapları askıya alır." uyarısıyla karşılaştı.

    Farsça, Türkçe, İngilizce, Urduca, İspanyolca dahil bir çok dilde hesabı olan Hamaney'in diğer dillerdeki hesapları açık görünüyor.

    Hamaney adına önceki gün İbranice X hesabı açılmış ve dün bir konuşmasından alınan "Siyonist rejimin İran'a karşı hesap hatası var. Bu bozulmalı. İran'ın gücünü, kabiliyetini ve iradesini hala tam olarak anlayamadılar. Bunu onlara anlatmamız lazım." ifadeleri paylaşılmış ve söz konusu ifadeler İsrail'in devlet televizyonu KAN dahil olmak üzere İsrail medyası tarafından paylaşılmıştı.

    X veya Hamaney'in ofisinden henüz konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

    ABD merkezli sosyal medya platformu X, İran liderinin hesaplarını daha önce de birkaç kez geçici olarak askıya almıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    İran: Savaş peşinde değiliz ancak İsrail'in saldırganlığına uygun cevabı vereceğiz

     İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, savaş istemediklerini ancak haklarını koruyacaklarını ve İsrail'in saldırganlığına uygun bir karşılık vereceklerini söyledi.

    İran devlet televizyonunun haberine göre, Pezeşkiyan, başkent Tahran'da düzenlenen kabine toplantısında konuştu.

    Konuşmasında, İsrail'in ülkesine saldırısına değinen Pezeşkiyan, "Biz savaş peşinde değiliz, milletimizin ve ülkemizin haklarını savunacağız. Siyonist rejimin saldırganlığına uygun cevabı vereceğiz." dedi.

    ABD'nin İsrail'in bölgedeki saldırganlığını desteklediğine dikkati çeken Pezeşkiyan, İsrail'in bölgedeki saldırganlığının devam etmesi halinde gerginliklerin yayılacağını belirtti.

    Pezeşkiyan, Batılı liderlerin Gazze'de İsrail'in saldırıların durdurulacağına dair kendilerine söz verdiğini ancak yerine getirmediklerini bir kez daha yineledi

    İsrail basınına göre Netanyahu, Mısır'ın önerdiği Gazze'de kısa süreli ateşkesi reddetti

     İsrail basını, hükümetteki çoğu bakanın desteğine rağmen Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin önerdiği Gazze'de kısa süreli ateşkesi reddettiğini yazdı.

    İsrail devlet televizyonu KAN ve Kanal 12'nin haberinde Tel Aviv yönetiminin Mısır'ın teklifini kabul etmediği belirtildi.

    Kanal 12'nin internet sitesindeki haberinde, İsrail hükümetindeki çoğu bakanın, Mısır'ın önerisini desteklemesine rağmen Netanyahu'nun karşı çıktığı bildirildi.

    Netanyahu'nun "esir takası görüşmelerinin yalnızca Gazze'ye saldırılar sürerken devam edeceğini" savunduğu belirtilen haberde, Mısır'ın teklifinin de reddedildiği kaydedildi.

    Haberde, İsrail güvenlik birimlerinin de Mısır'ın teklifini desteklediğine işaret edildi.

    Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde 4 İsrailli esir ile alıkonulan bazı Filistinlilerin takası için iki günlük ateşkes girişimini önerdiklerini söylemişti.

    Sisi, "Önümüzdeki 10 gün içerisinde geçici ateşkesi kalıcı ateşkese dönüştürmek için müzakereler yapılacak." ifadesini kullanmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow