hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail'den iki skandal talep, Blinken'dan 11'inci Orta Doğu temasları! Beyrut'ta bombalar susmadı: SON DAKİKA gelişmeler...

    İsrailden iki skandal talep, Blinkendan 11inci Orta Doğu temasları Beyrutta bombalar susmadı: SON DAKİKA gelişmeler...
    expand

    Lübnan'a yönelik saldırılarını sürdüren İsrail, Beyrut'ta Hizbullah’a ait finansal kurumları hedef aldı. İsrail’in Beyrut'un farklı bölgelerine 12 hava saldırısı gerçekleştirdiği bildirildi. Tel Aviv yönetimi, Lübnan'da ateşkesi değerlendirmeden önce yerine getirilmesini istediği taleplerin listesini Beyaz Saray'a gönderdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Gazze'de ateşkes ve Lübnan konularını görüşmek üzere 11'inci kez Orta Doğu'yu ziyaret edeceği bildirildi. Öte yandan İran'a misilleme saldırısına dair İsrail basınına yeni detaylar yansıdı. İşte bölgeden SON DAKiKA gelişmeler...

    HAMAS'IN YENİ LİDERİ KİM OLACAK?

    İsrail tarafından öldürülen Yahya Sinwar'ın yerine yeni bir lider atamayacağı belirtilen Hamas’ın, mart ayında yapılması planlanan seçimlere kadar Katar merkezli bir komite tarafından yönetileceği iddia edildi.

    İSRAİL BEYRUT'UN MERKEZİNİ VURDU

    CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk Beyrut'tan bildirdi; Bir saat önce uyarı yayınladı İsrail. Yine Dahiye bölgesi için 7 harita paylaştılar. O 7 haritanın paylaşılmasından çok kısa bir süre sonra saldırılar başladı peş peşe. Ve aslında ben size çok daha dikkat çekici bir şey söylemek isterim. Merkez vuruldu Ahmet Hakan. Beyrut'un merkezi vuruldu. Vurulan yer CENAH bölgesi daha önce de vurulmuştu.

    HASTALAR TAHLİYE EDİLİYOR

    Dahiye bölgesi zaten günlerdir, haftalardır vuruluyor. Dün de yoğun bir bombardıman oldu. Hatta dün demişlerdi ki Hizbullah'a ait bankalar vurulacak. Finans merkezleri vurulacak. Öyle de oldu, vuruldu Dahiye bölgesi. Bu gece için de uyarı verdiler. Bu gece havalimanının dibi vuruldu. Yine Dahiye bölgesinde Senteres Hastanesi var. Senteres Hastanesinin dibi vuruldu. Ve hastanede hasar var. Şu an havalimanında camların kırıldığına dair görüntüler geldi. Bir yandan Dahiye'nin birçok noktası vuruldu. Ama onun dışında merkez vuruldu. Cenah bölgesi, El Mektat Caddesi üzerinde bir yapı hedef alındı. Ve Refikariri Hastanesi'ndeki bazı hastalar, yaralılar tahliye ediliyor.

    TEL AVİV'DEN "SINIRLI" ATEŞKES ÖNERİSİ

    İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesini kapsamayan yeni "sınırlı" bir ateşkes önerisi sunduğunu bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    ŞAM’A FÜZE SALDIRISI DÜZENLEDİĞİNİ DOĞRULADI

    İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’da bir araca füze saldırısı düzenlediğini doğrulayarak, saldırıda İran'dan Hizbullah'a para akışından sorumlu finans kolunun başkanının hedef alındığını açıkladı.

    İSRAİL SON 48 SAATTE 235 HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

    İsrail'in, Lübnan'a son 48 saatte 235, 8 Ekim 2023'ten bu yana ise 10 bin 650 hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

    Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberinde, Lübnan Çevre Bakanlığının İsrail saldırıları ve ülkedeki duruma ilişkin raporuna yer verildi.

    İsrail ordusunun ülkeye yönelik saldırıları nedeniyle can kayıpların artmaya devam ettiği belirtilen raporda, İsrail savaş uçaklarının son 2 günde Lübnan'a 235 saldırı düzenlediği ve bugüne kadar yapılan saldırı sayısının ise 10 bin 650'e ulaştığı ifade edildi.

    Raporda, İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edilen vatandaşlar için açılan sığınma merkezleri sayısının 1094'e çıktığı ve bu merkezlere 191 bin 912 vatandaşı yerleştirdikleri kaydedildi.

    Lübnan Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, 23 Eylül-21 Ekim tarihleri arasında Lübnan'dan Suriye'ye 486 bin 679 kişinin geçiş yaptığı aktarılan raporda, bunlardan 341 bin 849'unun Suriyeli ve 144 bin 830'unun da Lübnan vatandaşı olduğu belirtildi.

    İSRAİL'İN SALDIRILARI DEVAM EDİYOR

    İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki Hiyam beldesine düzenlediği saldırılar sonucu bölgeden dumanlar yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    ÖLÜ SAYISI 2 BİN 483'E YÜKSELDİ

    İsrail ordusunun Lübnan'a yönelik sürdürdüğü saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 483'e, yaralı sayısı da 11 bin 628'e çıktı.

    LÜBNAN'DAN iSRAİL'E 30 ROKET

    İsrail ordusu akşamüstü saatlerinde Lübnan'dan İsrail'e 30 roket fırlatıldığını söyledi. Al Jazeera'nin haberine göre İsrail'in Yukarı Celilie ve merkez Celile bölgelerinde siren sesleri susmadı. İsrail ordusuna göre roketler nedeniyle yaralanan olmadı.

    ABD: DURUM KONTROLDEN ÇIKTI

    ABD Başkanı Joe Biden'ın Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein, ülkesinin Lübnan'da devam eden çatışmaların bir an önce durmasını istediğini ve bu yönde çalıştığını belirtti.

    Lübnan'ı ziyareti sırasında başkent Beyrut'ta basın toplantısı düzenleyen Hochstein, "Ziyaretlerime rağmen Lübnan'daki çatışmayı kontrol altına alamadık. Aylar önce meselelerin çözülmesi ve Lübnan ile İsrail arasında devam eden çatışmanın sona erdirilmesi gerektiği konusunda uyarmıştım; ama durum kontrolden çıktı. Lübnan'ın geleceğini çatışmalara bağlamak Lübnanlıların çıkarına değildir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    BEYAZ SARAY'DA 'GİZLİ BELGE' PANİĞİ

    Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail'in İran'a saldırı hazırlıklarını içeren ABD istihbarat belgelerinin Telegram hesabına sızdırıldığı iddialarıyla ilgili "derin endişe" içinde olduğunu söyledi.

     

     

     

     

    KASSAM TUGAYLARI: GAZZE'NİN KUZEYİNDEKİ İSRAİL ASKERLERİNİ HEDEF ALDIK

    Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde İsrail karargahını ve askerlerini hedef aldıklarını duyurdu.

    Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki İsrail ordusunun kurduğu karargahın havan mermileriyle hedef alındığı belirtildi.

    İsrail ordusuna ait istihkam birliklerinin Cibaliya Mülteci Kampı'nın batısında tuzağa düşürüldüğünü, İsrail askerlerinden ölenler ve yaralananların olduğu bildirildi.

    BM: İSRAİL CİBALİYA'YA ERİŞİM TALEBİMİZİ REDDETTİ

    Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Cibaliya'ya acil erişim talebini reddettiğini bildirdi.

    BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında konuya ilişkin açıklama yaptı.

    İsrail'in Cibaliya'ya erişim engelinin insanların hayatına mal olduğuna dikkati çeken Haq, "İsrail, enkaz altındakilere yardım etmek için erişim talebimizi 4 gündür reddediyor." bilgisini paylaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Savaşın günlük maliyeti 133 milyon dolar

    İsrail'in Gazze Şeridi ve Lübnan'a yönelik geniş çaplı saldırılarının günlük maliyetinin 500 milyon şekele (133 milyon dolar) çıktığı belirtildi.

    İsrail'deki "Ynet" haber sitesinde yer alan haberde, "Gazze Şeridi'nde devam eden ve Lübnan'da da çapı genişleyen savaşın İsrail'e günlük maliyetinin çok arttığına" dikkat çekildi.

    İsrail ordusunun 50 günden beri Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarının maliyetinde yaşanan aşırı artışla 25 milyar şekeli (6,6 milyar dolar) bulduğu aktarılan haberde, "Savaş maliyetinin aşırı artmasının sebebi de son haftalarda Lübnan'a gönderilmek üzere on binlerce yedek askerin göreve çağrılmasıdır." ifadeleri kullanıldı.

    Gazze ve Lübnan'daki savaşın günlük maliyetinin 500 milyon şekel (133 milyon dolar) olduğuna işaret edilen haberde, ordunun günlük olarak çok fazla mühimmat ve maliyeti yüksek yüzlerce hava savunma füzelerini kullandığı aktarıldı.

    Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğü hava saldırılarının tek başına maliyetinin 25 milyon şekel (6,6 milyon dolar) olduğu bilgisinin yer aldığı haberde, adı açıklanmayan İsrail Maliye Bakanlığından üst düzey bir yetkiliden şu ifadelere yer verildi:

    "İsrail'in artan savaş maliyeti ve ABD'nin 18 milyar şekel (4,86 milyar dolar) değerindeki yardımlarının gelecek yıla ertelenmesine bağlı olarak hükümetin 2024 bütçesini üçüncü kez aşması bekleniyor."

    Haberde, İsrail ekonomisi açısından hem Gazze Şeridi'nde hem de Lübnan'daki savaşın bu şekilde sürdürmesinin zor olacağına işaret edildi.

    Tel Aviv yönetimi, 7 Ekim 2023'ten beri Gazze Şeridi'ne yönelik kapsamlı saldırılarının yanı sıra 23 Eylül'den itibaren Lübnan'a da kapsamlı saldırılar başlatmıştı.

    İsrail'de "İran için casusluk yaptıkları" iddiasıyla 7 kişi tutuklandı

     İsrail'de "İran için casusluk yaptıkları" iddia edilen 7 kişinin tutuklandığı bildirildi.

    İsrail savcılığından yapılan açıklamada, tutuklanan 7 kişinin İsrail'deki bazı askeri üsler hakkında bilgi topladığı ileri sürüldü.

    "İran için casusluk yapmakla" suçlanan kişilerin Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı yerleşkesi, İsrail ordusuna ait 2 hava üssü ve Demir Kubbe bataryalarının bulunduğu noktaların fotoğraflarını çektiği ve bilgi topladığı öne sürüldü.

    Tutuklanan kişilerden bazılarının 2 yıldan bu yana "İran için casusluk yaptığı" iddia edilen açıklamada, söz konusu 7 kişinin tamamının İsrail vatandaşı olduğu ve aralarında askerlikten firar eden bir kişinin de bulunduğu aktarıldı.

    Blinken, Gazze ve Lübnan gündemiyle 11'inci kez Orta Doğu'ya gidecek

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, konuya ilişkin açıklamasında, Blinken'ın İsrail'in saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana 11'inci Orta Doğu ziyareti kapsamında İsrail'e gitmek üzere bugün yola çıkacağını ifade etti.

    Blinken'ın Orta Doğu ziyareti sırasında hangi ülkelere gideceğini belirtmeyen Miller, bakanın temaslarının Gazze'de ateşkes ve Lübnan üzerine olacağını kaydetti.

    ABD Başkanı Joe Biden,18 Ekim'de Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürülmesiyle ilgili, "Bu savaşın sona erme ve esirleri evine getirme zamanı geldi." diyerek Blinken'ın İsrail'e gideceğini açıklamıştı.

    ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 17 Eylül'de Gazze'de olası ateşkes sürecine ilişkin güncel durumu değerlendirmek üzere Mısır'a gitmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    ABD Savunma Bakanı Austin: “İsrail'in İran'a saldırısının tam olarak nasıl olacağını söylemek zor”

    ABD Savunma Bakanı Llyod Austin, resmi görüşmeler yapmak üzere geldiği Ukrayna'da gazetecilere yaptığı açıklamada, “İsrail'in İran'a yönelik saldırısının tam olarak nasıl olacağını söylemek zor. Bu İsrail'in karar verebileceği bir şey” dedi.
    ABD Savunma Bakanı Llyod Austin, Rusya'ya karşı kararlılıkla destekledikleri Ukrayna'ya geldi. Resmi görüşmeler yapmak üzere başkent Kiev'e inen Austin, gazetecilere açıklamalarda bulundu. İsrail'in İran'a gerçekleştirmesi beklenen misillemeye saldırıya ilişkin konuşan Austin, “İsrail'in İran'a yönelik saldırısının tam olarak nasıl olacağını söylemek zor. Bu İsrail'in karar verebileceği bir şey. Günün sonunda İsraillilerin bunun orantılı olduğuna inanıp inanmamaları ve İranlıların bu saldırı nasıl algıladıkları gibi iki farklı konu olabilir” dedi.
    Gerilimi düşürmek için çalışacaklarını kaydeden Austin, “Her iki tarafın da tansiyonu düşürmeye başlamasını sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Neler olacağını göreceğiz” ifadelerini kullandı.

    İRAN'DAN İKİ YENİ TEMAS

    İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, bugün Bahreyn ve Kuveyt'te temaslarda bulunacak. Söz konusu ziyaretleri, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Esmaeil Baghaei duyurdu.

     İsrail, İran'ın gerçekleştirdiği füze saldırısına misilleme yapmaya hazırlanırken Washington, İsrail'i İran'ın petrol veya nükleer tesislerini hedef almaması konusunda uyarmıştı.

    Baghaei ayrıca Tahran'ın, İsrail'in nükleer tesislerine yönelik tehditleri konusunda BM’nin nükleer gözlemci kuruluşunu uyardığını da söyledi.

    ABD’nin gönderdiği THAAD füze savunma bataryası İsrail’e konuşlandırıldı

    ABD, İsrail’e füze savunma sistemi gönderdi. Ukrayna’nın başkenti Kiev’e ziyaret gerçekleştiren ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin yaptığı açıklamada, ABD ordusunun yakın zamanda İsrail'e gönderdiği Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması (THAAD) bataryasının konuşlandırıldığını ifade etti. THAAD'ın şu anda aktif olup olmadığına ilişkin bilgi vermeyen Austin, “Bataryayı çok hızlı bir şekilde devreye sokma imkanına sahibiz ve beklentilerimizle aynı noktadayız" dedi.
    Patriot hava savunma sisteminin tamamlayıcısı olarak kabul edilen THAAD, hedefleri 150-200 kilometre mesafeden vurabiliyor. THAAD hava savunma bataryası, 6 adet araca monteli fırlatıcı ünite, 48 adet önleme füzesi, telsiz ve radar ekipmanından oluşuyor. Daha geniş bir alanı savunabilen sistemin çalışması için en az 95 askerin görevlendirilmesi gerekiyor.
    ABD Savunma Bakanlığı tarafından THAAD bataryasının İsrail'e gönderilme planına ilişkin geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, “Başkan'ın (Joe Biden) talimatı üzerine Savunma Bakanı Llyod Austin, İran'ın benzeri görülmemiş saldırılarının ardından İsrail'in hava savunmasını güçlendirmeye yardımcı olmak üzere bir THAAD bataryasının ve ilgili ABD askeri personelinin İsrail'e konuşlandırılmasına izin verdi. THAAD bataryası İsrail'in entegre hava savunma sistemini güçlendirecekti” ifadeleri kullanılmıştı.

    İsrail ordusuna en ağır darbe: Tugay komutanı İhsan Daksa öldürüldü!

     

    Gazze Şeridi ve Lübnan'daki işgallerde ağır kayıplar veren İsrail ordusu, en ciddi darbeyi Pazar günü Cibaliye'de yedi.

    İsrail, geçen haftadan bu yana Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki mülteci kampı Cibaliye'de yeniden saldırılar gerçekleştiriyor.

    Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, Pazar günü Cibaliye'deki bir tankı havaya uçurdu. Önceden yerleştirilmiş bir patlayıcının infilak etmesiyle alevler içinde kalan tankta, işgal ordusunun 401. Zırhlı Tugayı Komutanı Albay İhsan Daksa vardı.

    İsrail ordusu tugay komutanı albay Daksa'nın bölgeyi gözlemlemek için tankından dışarı çıktığı sırada patlamanın gerçekleştiğini açıkladı.

    İsrail işgal ordusunun sahadaki en önemli komutanlarından biri olan 41 yaşındaki Daksa, Dürzi topluluğundan bir askerdi.

    Geçen yıl Ekim ayı sonlarında Gazze Şeridi'ndeki kara işgalini başlatan İsrail ordusu, yaklaşık bir yılda 358 askerini kaybetti.

    Tugay komutanı İhsan Daksa'nın öldüğü patlamada, yine 162’nci Tümen'e 52’nci Tabur'dan bir subay da ağır yaralandı.
     
     
     

     

    İsrail'den iki skandal talep! Rapor Beyaz Saray'a iletildi

    Axios'un ABD'li ve İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre, İsrail, Lübnan'da bir ateşkesi değerlendirmeden önce yerine getirilmesini istediği taleplerin listesini Beyaz Saray'a gönderdi. Söz konusu belgede iki talep yer alıyor. Bunlardan birincisi İsrail hava kuvvetlerinin Lübnan hava sahasında faaliyet göstermesine izin verilmesi. İkincisi ise İsrail ordusunun güney Lübnan'da Hizbullah'a karşı “aktif uygulama” yapmasına izin verilmesi.

    Her iki talep de BM Güvenlik Konseyi kararına aykırı.

    Axios'a konuşan ABD'li bir yetkili ne Lübnan'ın ne de uluslararası toplumun “Lübnan'ın egemenliğini önemli ölçüde zedeleyecek” bu koşulları kabul etmeyeceğini söyledi.

    İsrail basını: Tel Aviv yönetimi, İran'a büyük bir saldırıya hazırlanıyor

    İsrail devlet televizyonu KAN'ın ismini açıklamadığı İsrailli yetkiliden naklettiği haberde, İsrail'in İran'a karşı büyük bir saldırıya hazırlandığı öne sürüldü.Hazırlıkların, İran'dan gelmesi muhtemel cevaba göre savunma sistemlerinin tahkimini de içerdiği belirtildi.İsrail'de bu akşam toplanacak güvenlik kabinesinde büyük olasılıkla Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'a bu saldırının ne zaman ve nasıl olacağına ilişkin karar alma yetkisi verileceği kaydedildi.İran, 1 Ekim'de İsrail'e füze saldırısında bulunmuştu. Tel Aviv yönetimi, İran'ın bu saldırısına karşılık verileceğini bildirmişti.
     

    İsrail Beyrut'a 12 hava saldırı gerçekleştirdi

    Lübnan'a yönelik saldırılarını sürdüren İsrail Beyrut'ta Hizbullah’a ait finansal kurumları hedef aldı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Hizbullah’ın İsrail'e karşı yürüttüğü faaliyetleri finanse ettiği iddia edilen “Karz-ı Hasen” (Faizsiz Dayanışma) kurumu şubelerine yönelik hava saldırıları düzenlendiği bildirildi.

    Resmi Lübnan basını ise İsrail savaş uçaklarının Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarının sayısının 12’ye ulaştığını duyurdu. Uluslararası Refik Hariri Havalimanı yakınlarındaki bir noktanın da hedef alındığı belirtilirken, Sur kentinde ise ambulansın vurulması sonucu bazı sağlık çalışanlarının yaralandığı ifade edildi.

    İsrail: “Irak'tan gönderilen İHA düşürüldü”

    İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise, Irak’tan gönderilen bir insansız hava aracının (İHA) Ürdün Vadisi yakınlarında düşürüldüğü kaydedildi. Açıklamanın, Irak'taki İslami Direniş Örgütü’nün İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan bir askeri hedefe İHA gönderildiğini duyurmasının ardından gelmesi dikkat çekti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA