hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA...İsrail'den Haşim Safiyuddin açıklaması: Nasrallah'ın halefi olması beklenen isim öldürüldü mü? Bölgeden son gelişmeler...

    SON DAKİKA...İsrailden Haşim Safiyuddin açıklaması: Nasrallahın halefi olması beklenen isim öldürüldü mü Bölgeden son gelişmeler...
    expand

    İsrail ordusu, Hizbullah'ın suikasta uğrayan lideri Nasrallah'ın olası halefi Haşim Safiyuddin'in öldürüldüğünü açıklarken, Hizbullah'tan konuya ilişkin bir açıklama henüz gelmedi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail'deki temasları sürüyor. Lübnanlı bir yetkili, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılardan 24'ten fazla hastanenin etkilendiğini, 5 hastanenin hizmet dışı kaldığını açıkladı. İşte bölgeden SON DAKİKA gelişmeler...

    Netanyahu, Gazze'nin kuzeyini izole etmeye amaçlayan plana karşı olduğunu açıkça dile getirmeyi reddetmiş

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun saldırı altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Filistinlilerin tehcir edilmesini ve bölgenin izole edilmesini amaçlayan, "generallerin planı" olarak adlandırılan plana karşı olduğunu kamuoyu önünde açıklamayı reddettiği bildirildi.

    Times of Israel gazetesinde yer alan haberde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın dün Netanyahu ile Batı Kudüs'te yaptıkları görüşmede, Gazze'nin kuzeyinin izole edilmesini ve bölgedeki halkın tehcir edilmesini amaçlayan planın gündeme geldiği belirtildi.

    Adı açıklanmayan ABD'li bir yetkiliye dayandırılan haberde, Blinken'ın daha önce İsrail basınına yansıyan ve Filistinlilerin Gazze Şeridi'nin kuzeyinden tehcir edilmesinin ardından bölgenin kuşatılmasıyla gıda, yakıt ve temiz su girmesine izin verilmemesini öngören "generallerin planını" sorguladığı ifade edildi.

    Netanyahu'nun görüşmede "generallerin planını" uygulamadıklarını savunduğu kaydedildi. Bunun üzerine Blinken'ın Netanyahu'dan "generallerin planını" uygulamadıklarını kamuoyu önünde açıklamasını istediği belirtildi.

    Netanyahu'nun ABD Dışişleri Bakanı'nın isteğine olumlu yanıt vermediği aktarıldı.

    İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlileri göçe zorlama planı

    İsrail ordusu, 6 Ekim'de başta Cibaliya Mülteci Kampı olmak üzere Gazze'nin kuzeyine kara saldırısı başlattı. Saldırılar nedeniyle Cibaliya Mülteci Kampı başta olmak üzere Gazze'nin kuzeyindeki bölgelerde kalan Filistinliler zorla yerlerinden ediliyor.

    Bu adımın, daha önce İsrail basınına yansıyan ve "generallerin planı" olarak bilinen, İsrailliler için yerleşim yeri hazırlığı yapmak amacıyla Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyinden tahliye edilmesi adına atıldığı düşünülüyor.
     

    BLINKEN: YAPILACAK 2 ŞEY KALDI

    Orta Doğu’daki 11’inci temasına İsrail ziyareti ile başlayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan’a doğru yola çıkmadan önce Tel Aviv’de gazetecilere açıklamalarda bulundu.

    Blinken, İsrail’in Gazze'de Hamas’ın askeri kapasitesinin büyük bölümünü yok ederek stratejik hedeflerinin çoğuna ulaştığını, bunun da çatışmanın kalıcı bir şekilde sonlanmasının yolunu açtığını söyledi.

    İsrail'in artık önünde iki önemli adım kaldığını belirten Blinken, “Yapılması gereken iki şey kaldı: Rehineleri eve geri getirmek ve sonrasında ne olacağını belirleyerek savaşı sona erdirmek," dedi.

    Hamas lideri Yahya Sinvar'ı rehinelerin geri getirilmesinde "başlıca engel" olarak gören Blinken, Sinvar'ın öldürülmesinin İsrailli rehinelerin geri getirilmesi için "bir fırsat" yarattığını söyledi. 

    Gazze’deki insani duruma da değinen Blinken, bazı adımlar atıldığını ancak daha fazlasının yapılması gerektiğini belirtti. Bu açıklama, ABD’nin geçen hafta İsrail’e gönderdiği, insani yardımın artırılmaması durumunda askeri yardımlara kısıtlama getirilebileceğini belirten mektubun ardından geldi.

    Blinken, İsrail’e Lübnan’daki Hizbullah ile tansiyonu düşürme çağrısında bulunurken, İran’ın füze saldırısına verilecek cevabın daha geniş çaplı bir çatışmaya yol açmaması gerektiğini vurguladı.

     

    İsrail'in saldırı tehdidinin ardından Lübnan'ın Sur kentinde yeni göç dalgası başladı

     İsrail ordusunun saldırı tehdidinden sonra Lübnan'ın güneyindeki Sur kentinde yeni bir göç dalgası başladı.

    İsrail Ordu Sözcüsü Avachey Andree, sosyal medya hesabından Lübnan'ın güneyinde Akdeniz kıyısında yer alan Sur kentine dair bir harita yayınlandı.

    Andree, Sur kentindeki geniş bir bölgedeki halktan evlerini boşaltmalarını ve Evveli Nehri'nin kuzeyine geçmelerini istedi.

     

    İsrail ordusunun saldırı tehdidinin ardından kenttekilerin birçoğu evlerini terk etmek zorunda kaldı.

    Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan haberde, Sur'a yönelik saldırı tehdidi nedeniyle bölgede yeni bir göç dalgasının başladığı belirtildi.

    Öte yandan İsrail ordusunun Sur'daki geniş bir bölgenin hedef alınabileceğini açıklamasının ardından kentteki sivil savunma ekipleri, halka bölgeden ayrılmaları çağrısı yaptı.

    Sosyal medyada yer alan görüntülerde, sivil savuna ekibinin araçla kentin sokaklarında gezerek bölge halkından evlerini boşaltmaları için anonsla uyarı yaptığı görülüyor.

    Sur kenti, İsrail saldırıları nedeniyle Lübnan'ın güneyinde yerinden olmuş halkın sığındığı yerlerden biriydi.

    İsrail'in önce hava, 30 Eylül'de de başlattığı kara saldırıları nedeniyle Lübnan'da 1 milyondan fazla kişi yerinden oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Filistin Sağlık Bakanlığından uluslararası topluma "kefen gönderin" çağrısı:

     Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'deki insani krizin derinleştiği bugünlerde, dünya kamuoyuna duygusal ve dramatik bir çağrı yaptı.

    Bakanlıktan yapılan açıklamada, Gazze'deki halkın korunması ve ihtiyaçlarının karşılanmasında uluslararası toplumun yetersiz kaldığı vurgulanırken, en azından hayatını kaybedenlerin onurlu bir şekilde defnedilebilmesi için kefen gönderilmesi talebinde bulunuldu.

    Açıklamada, "Dünyaya çağrımızdır: Halkımıza koruma ve barınak sağlamada başarısız olan ve gıda ile ilaç girişini sağlayamayan dünya, en azından şehitlerimizin bedenlerini örtebilmemiz için kefen göndermeye çaba göstersin." ifadelerine yer verildi.

    İsrail'in Gazze'yi işgalinde 7 Ekim sonrası
    Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

    İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

    İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 42 bin 718 Filistinli öldü, 100 bin 282 kişi yaralandı.

    Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

    İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 356'sı karadan işgal sürecinde olmak üzere 752 askerinin öldüğünü duyurdu.

    Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

    İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 166’sı çocuk 760 Filistinli hayatını kaybetti.

    İsrail ordusu, Nasrallah'ın muhtemel halefi Safiyuddin'in öldürüldüğünü iddia etti

    İsrail ordusu, Hasan Nasrallah'ın muhtemel halefi olarak gösterilen Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin'in yaklaşık 3 hafta önce düzenledikleri saldırıda öldürüldüğünü ileri sürdü.

    Ordu Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, Safiyuddin'in 4 Ekim'de Beyrut'un güneyindeki Dahiye Mahallesi'ne düzenlenen saldırıda öldüğünü öne sürdü.

    Hizbullah'tan İsrail ordusunun iddiasına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

    Hasan Nasrallah, 27 Eylül'de Beyrut'un güneyindeki Dahiye Mahallesi'nde düzenlenen İsrail hava saldırılarında ölmüştü.

    Hizbullah, Nasrallah'ın yerine geçecek kişiyi henüz belirlemezken Genel Sekreterlik için Safiyuddin'in ismi öne çıkıyor.

    İsrail basını, İsrail ordusunun 3 Ekim gecesi Beyrut'un güneyine düzenlediği hava saldırısında Safiyuddin'in hedef alındığını yazmıştı.

    ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile bir araya geldi

    ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile yaptığı görüşmede, bölgede gerilimin azaltılmasına yönelik çabaları ele aldı.

    ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile Tel Aviv'de bir araya geldi.

    Görüşmede ikili, bölgede gerilimin azaltılmasına yönelik çabaları ele aldı.

    Blinken ve Herzog ayrıca Mavi Hat boyunca, sınırın her iki tarafındaki sivillerin evlerine dönmelerini sağlayacak "diplomatik bir çözümün" teşvik edilmesini görüştü.

    Gazze'ye sürekli insani yardımın sağlanması gerektiğine işaret eden Blinken, "savaşın, esirlerin serbest bırakılması ve bölgesel istikrarın oluşmasını sağlayacak şekilde sona erdirilmesinin" önemini vurguladı.

    ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'i 11 kez ziyaret etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow