hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail-Hizbullah geriliminde SON DAKİKA gelişmeleri... Çatışmalar yoğunlaştı, Orta Doğu diken üstünde: BM'den "facia" uyarısı!

    İsrail-Hizbullah geriliminde SON DAKİKA gelişmeleri... Çatışmalar yoğunlaştı, Orta Doğu diken üstünde: BMden facia uyarısı
    expand

    İsrail ile Hizbullah arasında artan gerginlik sonrası peş peşe karşılıklı saldırılar gerçekleşti. İsrail ordusunun Lübnan Hizbullahı’na yönelik saldırıları artarken, Hizbullah da buna füze ve roketlerle karşılık veriyor. BM Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert de Orta Doğu’nun “facianın eşiğinde olduğunu” belirtti. İsrail'den Lübnanlılara peş peşe "bölgeyi terk edin" mesajları geldi. İşte İsrail-Hizbullah gerilimine ilişkin son dakika gelişmeler...

    İsrail'den "bölgeyi terk edin" telefonu: 80 kilometre uyarısı!

    İsrail jetleri sabah saatlerinde Lübnan'ın güneyini bombaladı, bölgedeki Lübnanlı sivillere yönelik "sınırdan 80 kilometre uzaklaşın" çağrısı geldi.

    İsrail ordusu (IDF) sabah erken saatlerde Lübnan'ın güneyine yoğun hava saldırısı düzenledi. Bombardıman, son günlerde hemen her gün tekrarlayan saldırılardan daha şiddetli oldu.

    IDF'den yapılan yazılı açıklamada "Hizbullah hedeflerinin" vurulduğu kaydedildi, Lübnanlı sivillere ülkenin güneyinde Hizbullah’ın yaşadığı bölgelerden uzaklaşmaları belirtildi.

    İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, söz konusu uyarının sınırın 80 kilometre içlerine kadar olan alanı kapsadığını söyledi.


    İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki sivilleri "evlerini hedef almakla" tehdit etti

    İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, yaptığı görüntülü açıklamada, Hizbullah’ın Lübnan’ın güneyindeki köy ve kasabalarda birçok konut ve binada silah gizlediğini iddia etti.

    Hizbullah’ın İsrail’e saldırılara hazırlandığını ifade eden Adraee, sivil halka Hizbullah’ın silah gizlediğini ileri sürdüğü ev ve binaları boşaltma çağrısında bulundu.

    Adraee, bunun “sivil halkın güvenliği için” son çağrı olduğuna dikkati çekerek, İsrail’in söz konusu yapıları yıkacağı tehdidinde bulundu.


    TELEFONLA "BÖLGEYİ TERK EDİN" MESAJI

    Lübnan basınında yer alan haberlere göre, Beyrut dahil Lübnan’ın çeşitli bölgelerindeki siviller kaynağı İsrail olan telefon uyarıları alıyor.  Bu aramalarda, önceden kaydedilmiş bir sesli mesaj ile sivillerin bulundukları bölgeyi hızla tahliye etmeleri söyleniyor.
     

     

    İsrail'den şaka gibi açıklama! "Patlayan cihazlarla ilgimiz yok"

    Lübnan'da çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasının ardından dikkatler İsrail'e yönelmişti. Günler sonra konuya ilişkin İsrail’den ilk açıklamayı yapan İsrail Cumhurbaşkanı Herzog , "Hizbullah'ın çok sayıda düşmanı olduğunu" söyleyerek saldırılardan İsrail'in sorumlu olmadığını öne sürdü.

     

    İsrail'den Irak'tan Gönderilen İHA'ya Müdahale

    İsrail ordusu, Irak'tan gönderilen bir insansız hava aracına (İHA) müdahale edildiğini açıkladı.

    İsrail ordusundan yapılan açıklamada, işgal altındaki Golan Tepeleri'nin güneyinde ve Beyt Şan kentinde uyarı sirenlerinin çaldığı belirtildi.

    Irak'tan gönderilen ve Suriye üzerinden İsrail hava sahasına giren bir İHA'nın tespit edildiği belirtilen açıklamada, söz konusu İHA'ya çok sayıda roketle müdahale edildiği ve yaralanmanın yaşanmadığı aktarıldı.

    Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde çok sayıda roketin havalandığı görünüyor.

    Irak'ta Şii milis gruplardan oluşan "Irak'ta İslami Direniş", insansız hava aracıyla Ürdün Vadisi'nin kuzeyindeki İsrail yerleşimine saldırı düzenlediklerini duyurmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Lübnan Devlet Üniversitesi, güney kentlerindeki 3 kampüsünü kapattı

     Lübnan Devlet Üniversitesi, Sayda, en-Nabatiye ve Sur kentlerindeki kampüslerinde, İsrail’in devam eden saldırıları nedeniyle eğitimi askıya aldığını duyurdu.

     

    Üniversite Rektörü Bessam Bedran, yaptığı yazılı açıklamada, "Pazartesi günü üniversitenin Sayda, en-Nabatiye ve Sur kentlerindeki şubelerinin kapatılacağını duyuruyorum." ifadelerini kullandı.

     

    Açıklamada, İsrail'in devam eden saldırıları nedeniyle öğrencilerin, öğretim üyelerinin ve çalışanların güvenliği için bu adımın atıldığı bildirildi.

     

    Lübnan Eğitim Bakanı Abbas el-Halebi, daha önce yaptığı açıklamada, eğitim kurumlarının açılması veya kapatılması konusunda güvenlik koşullarını değerlendirme inisiyatifini okul, enstitü ve üniversite yönetimlerine bıraktığını belirtmişti.

    İSRAİL'DEN LÜBNAN'A HAVA SALDIRISI

    İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde ve doğusundaki birçok bölgeye çok sayıda hava saldırısı gerçekleştirdi.

    Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan habere göre, İsrail savaş uçakları, ülkenin güneyindeki En-Nebatiye kentine bağlı Ez-Zerrariye ve Ensar beldeleri arasındaki bölgelere ve vadilere 30 dakika içinde 80'den fazla hava saldırısı düzenledi.

    Saldırılarda, Abba, Cebşit, Eş-Şarkiye, En-Nemriye, Kefer Tenbit, Nebatiye el- Fevka, Deyr ez-Zehrani, Rumin, Humin el-Fevka, Yahmur, Arnun ve Secd beldeleri çevresi, Kefer Rumman otoyolu, Et-Tuffah bölgesindeki tepeler ve Er-Reyhan dağı gibi birçok nokta hedef alındı.

    Aynı zamanda İsrail, ülkenin doğusundaki Bekaa, Şemstar, Budayi, En-Nebi Şit ve Bealbek gibi bir çok bölgeye de de hava saldırıları gerçekleştirdi.

    İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyindeki Ed-Delafe eteklerindeki Litani Nehri yatağı ve Sur'un doğusundaki bölgeleri de yoğun şekilde bombaladı.

    BM 'facia' uyarısında bulundu

    Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışmalar, uluslararası kaygıları da artırdı.

    BM Genel Sekreteri Antonio Guterres CNN’e yaptığı açıklamada “Lübnan’ın bir diğer Gazze’ye dönüşme ihtimalinden korktuğunu” söyledi.

    BM Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert de Orta Doğu’nun “facianın eşiğinde olduğunu” belirtti.

    Bu arada ABD Başkanı Joe Biden’ın Washington’ın “daha geniş kapsamlı bir savaşın çıkmasını önlemek için elinden gelen her şeyi yapacağını vurguladı.

    AB de “aşırı” kaygılı olduğunu belirtirken, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy “derhal ateşkes” çağrısı yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow