hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hamas Lideri Sinvar öldü yön yeniden İran'a döndü! ABD'den İkinci THAAD istendi

    Hamas Lideri Sinvar öldü yön yeniden İrana döndü ABDden İkinci THAAD istendi
    expand

    İsrail Hamas liderini Gazze'nin en güneyindeki Refah'taki bir çatışmada öldürdüğünü duyurdu, Hamas'tan da doğrulama geldi. Haber dünya çapında yankı buldu. Flaş gelişmenin ardından sular durulmazken, İsrail Basını'nın iddiasına göre, İsrail ABD'den İran saldırısı öncesi 2. THAAD'ı istedi. İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail ve Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan çatışmalar bir yılın sonunda Orta Doğu'ya yayılarak, bölgeyi adeta kan gölüne çevirdi. Sivil, uluslararası yardım kuruluşları, sağlık ve eğitim kurumları ayırt etmeden kanlı saldırılara devam eden İsrail, eylemlere devam edeceği mesajlarını vermeye devam ediyor. Son olarak Hamas Lideri Yahya Sinvar'ı öldürdüğünü duyuran İsrail2in, İran'a yaptığı saldırı planı öncesi ABD'den 2. THAAD'ı istediği öne sürüldü.

    GAZZE'YE İLETİŞİMİ KESEN İSRAİL YOĞUN BOMBARDIMAN DÜZENLİYOR

    Sağlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı ve civarına yoğun bombalı saldırı yapılıyor.

    Yerel kaynaklar, Cibaliya Mülteci Kampı'nın batısındaki Gazze El-Faluca bölgesinde 15 kişilik Hassuna ailesinin kaldığı evin bombalandığı ve kendilerinden bilgi alınamadığını aktardı.

    Gazze'nin kuzeyindeki ambulans ve sivil savunma ekiplerinin imkan yetersizliğinden ötürü ölen ve yaralananları enkaz altından çıkaramadığı belirtildi.

    Sosyal medyada paylaşılan bölgeden ses kayıtlarında, şiddetli patlamaların ve İsrail ordusuna ait İHA’ların sesleri duyuluyor.

    İLETİŞİM KESİLDİ

    Gazze'nin kuzeyinde iletişim ağının kesilirken Hamas konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Gazze'nin kuzeyinde Filistinlileri yerinden etmek için "sistematik suç" işlendiğini vurguladı.

    Açıklamada, Gazze'nin kuzeyinde "sivillere yönelik vahşice yapılan katliamların arttığı" ifade edilerek, özellikle Cibaliya Mülteci Kampı'nda bombardımanın yoğunlaştığı kaydedildi.

    İsrail ordusu 13 gündür Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı ile Beyt Lahiya ve Beyt Hanun'a yoğun kara ve hava saldırısı düzenliyor.

    Bölgeyi kuşatan İsrail askerleri, hareket eden her şeyi hedef alarak bölgeye giriş çıkışları da engellerken, ABD baskısı sonrası Gazze'nin kuzeyine bir miktar insani yardımın girişine izin verdi.

    İsrail'in 377 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de 42 bin 500 kişi hayatını kaybetti.

    HUSİLER ARAP DENİZİ'NDE BİR GEMİYE SALDIRI DÜZENLEDİ

    Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, X hesabından yaptığı açıklamada, İsrail limanlarıyla çalışmaya devam eden bir firmaya ait "Megalopolis" isimli gemiye İHA'larla saldırdıklarını aktardı.

    Arap Denizi'nde hedef aldıkları söz konusu gemiyi vurduklarını belirten Seri, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları durmadığı sürece İsrail'le bağlantılı gemileri hedef almaya devam edeceklerini kaydetti.

    HİZBULLAH'TAN SİNVAR AÇIKLAMASI

    Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail güçlerinin saldırısında hayatını kaybeden Hamas lideri Yahya Sinwar'a ilişkin açıklama yaptı. Sinwar'ın İsrail'e karşı verdiği mücadelede tüm “onur ve haysiyet madalyalarını” kazandığı belirtililen açıklamada, “O, mücadele meydanlarında, son nefesine kadar işgal askerleriyle yüz yüze çarpışarak sevdiği ve istediği gibi şehitlik nişanını kazandı” denildi.
    Direnişin devam edeceği mesajı verilen açıklamada, "Komutanın ve direniş ekseninde ondan önce gelenlerin şehadeti, Filistin'i özgürleştirme ve kanserli Siyonist tümörü yok etme yolunda ilerlemek için tüm savaş alanlarında direnişin azim ve kararlılığını güçlendirecektir” ifadeleri kullanıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    ABD VE ALMANYA'DAN TEPKİ ÇEKEN ORTAK AÇIKLAMA

    Almanya’nın başkenti Berlin’de bir araya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından yapılan ortak açıklamada, “Sinwar, Gazze'de ateşkesin sağlanmasına engel oldu. Onun ölümü çatışmayı sona erdirecek bir ivme kazandırabilir” denildi.
    Gazze Şeridi’nde tutulan esirlerin serbest bırakılması vurgulanan açıklamada, “Aynı zamanda Gazze'deki ihtiyaç sahibi sivillere insani yardım ulaştırılmalıdır. Almanya ve ABD, ortaklarıyla birlikte bu yolda hiçbir çabadan kaçınmayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

    ABD: SİNVAR'IN ÖLÜMÜ SAVAŞA SON VERMEK İÇİN DÖNÜM NOKTASI

    ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Sinwar’ın Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanmasının önündeki en büyük engel olduğunu iddia ederek, “Savaşa bir son vermenin kritik önem taşıdığına inanıyoruz, inanmaya da devam ediyoruz. Sinwar'ın ölümünün bu sonuca ulaşmak için bir dönüm noktası oluşturabileceğine inanıyoruz” dedi.
    Gazze Şeridi’nde ateşkes görüşmelerinin devam etmediğini kaydeden Kirby, "Keşke bugün size Doha'da ekipleri yeniden bir araya getirdiğimizi ve yeni bir başlangıç yaptığımızı söyleyebilseydim. Şu anda bulunduğumuz nokta bu değil” ifadelerini kullandı.

    İSRAİL ABD'DEN 2. THAAD'I İSTEDİ

    İsrail Basını'nın iddiasına göre, İsrail ABD'den İran saldırısı öncesi 2. THAAD'ı istedi.

    THAAD füze savunma sistemleri, İsrail'de atmosfer içinden ve dışından gelen balistik ve hipersonik füzeleri önlemek amacıyla devrede olacak.

    Öte yandan ABD Başkanı Biden olası İran saldırısına ilişkin, "İran’a ne zaman ve nasıl saldıracağını biliyorum ama söylemem" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    PEZEŞKİYAN: SİYONİST REJİM FİLİSTİNİN DİRENİŞİNİ YOK EDEMEZ

    İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Hamas lideri Sinvar'ın hayatını kaybetmesinin ardından yazılı açıklama yayımladı. Filistin halkına ve özgürlükçü halklara Sinvar'ın kaybından dolayı başsağlığı dileyen Pezeşkiyan, "Hamas Hareketinin Siyasi Büro Başkanı Sayın Yahya Sinvar'ın şehadet haberi, başta kahraman Filistin halkı olmak üzere dünyanın tüm özgürlük tutkunu halkları için acı verici olsa da bu aynı zamanda işgalci ve çocuk katili Siyonist rejimin durdurulamaz suçlarının da açık bir göstergesidir." ifadelerini kullandı.

    Sinvar'ın hayatı boyunca İsrail'e karşı mücadelesine övgüde bulunan Pezeşkiyan, onun ölümünün İsrail işgaline karşı direnişi akamete uğratmayacağını belirtti. Pezeşkiyan, "Düşman şunu bilmelidir ki, komutanların ve liderlerin şehadeti, İslam ümmetinin zulüm ve işgale karşı direnişinde hiçbir aksamaya neden olmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

    HAMAS MAHMUD HAMDAN'IN DA ÖLDÜĞÜNÜ DUYURDU

    Hamas, İzzeddin el-Kassam Tugayları komutanlarından Mahmud Hamdan'ın da Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar'la birlikte girdiği çatışmada hayatını kaybettiğini bildirdi. Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Kassam Tugayları'nın Tel Sultan Komutanı Mahmud Hamdan'ın İsrail askerleriyle çıkan çatışmada yaşamını yitirdiği belirtildi.

    Açıklamada, Hamdan'ın, Hamas lideri Sinvar'la birlikte İsrail ordusuna karşı girdikleri çatışmada öldüğü ifade edildi.

    ABD'DEN 'GAZZE' AÇIKLAMASI

    ABD Savunma Bakanı Austin, Brüksel'deki NATO karargahında son gelişmelerle ilgili açıklama yaptı. ABD'nin Gazze'yi istikrara kavuşturmada "muhtemelen" bir rolü olabileceğini, "bir çeşit ateşkes sağlayarak, bölgeyi istikrara kavuşturmakta gerekli adımları atacaklarını" söyledi.
     
     
     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    İTALYA BAŞBAKANI MELONİ: KALICI ATEŞKES ŞART

    Lübnan'da Birleşmiş Milletler (BM) güçleri ve İsrail arasındaki gerilim tırmanırken, Beyrut'u ziyareti sırasında "Gazze'de kalıcı ateşkes şart" ifadelerini kullanan  İtalya Başbakanı Meloni, açıklamalarda bulundu: "Beyrut'taki BM'nin barış gücü desteklenmeli ve güçlendirilmeli. Lübnan'daki kurumlar da güçlenmeli. Bu ülke çok büyük zorluklarla başa çıkmaya çalışıyor. İtalya elinden gelen bütün cephelerde yardım vermeye hazırdır. Şu anda Lübnan'ı etkileyen çatışmalarda 1 milyondan fazla Lübnanlı evinden edildi. Bu konuyu Avrupa'da gündeme getireceğiz. Mültecilerin ülkesine dönmesi için gerekli şartların oluşmasını sağlayacağız."

    MELONİ: 'KABUL EDİLEMEZ BULDUĞUMU YİNELİYORUM'

    İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile düzenlediği basın toplantısında, “UNIFIL'in hedef alınmasını kabul edilemez bulduğumu yineliyor ve bir kez daha tüm taraflardan bu askerlerin her birinin güvenliğinin garanti altına alınması için çaba göstermelerini istiyorum” dedi.
     
     
     

    "HAMAS İKİ LİDERLİ OLABİLİR"

    Al Jazeera'ya konuşan Ortadoğu uzmanına göre Hamas'ın liderlik konusunda ikiye ayrılma veya iki başlı bir yaklaşımı olması muhtemel. Orta Doğu Dışişleri Konseyi'nden Beverly Milton-Edwards, Haniye'nin İran'da suikaste uğramasının ardından, Sinwar'ın silahlı kanat ve siyasi büro da dahil olmak üzere hareketin tamamını devraldığını söyledi. Uzman, "Aynı zamanda, liderlik iç toplantılar yaparak paralel bir liderlik oluşturulması kararı aldı ve Sinvar'ın ölümüyle ilgili güncel açıklamayı yapan Halil el Hayye'nin de dahil olduğunu söyledi. Uzman, el Hayye'yi Sinvar ile birlikte büyüyen ve ona yarın biri olarak tanımladı. Analist, hareketin gelecekte iki lidere sahip olmasının muhtemel olduğunu ve esirler arasında olduğu kadar diğer yerlerde de birçok kıdemli figür bulunduğunu belirtti. Bunun gizlilik içinde yürütülebileceğini söyleyen, Edwards, Hamas'ın 1987'de başlayan ilk İntifada'nın ardından kurulduğu dönemde de benzer bir gizliliğin uygulandığını hatırlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    HAMAS: GAZZE'YE SALDIRILAR DURMADIKÇA...

    Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye de yaptığı video görüntülü açıklamada, hareketin lideri Yahya Sinvar’ın İsrail saldırısında hayatını kaybettiğini kaydetti. Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi Hayye, Sinvar'ın yılmadan öne çıktığını, ön saflarda çarpıştığını ve savaş pozisyonları arasında hareket ettiğini belirtti. Siyasi Büro Üyesi Hayye, "Mücadele, tüm Filistin toprakları üzerinde başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti kurulana kadar devam edecek" diye konuştu. Hayye, Gazze'ye yönelik saldırılar durdurulmadıkça, İsrail güçleri Gazze'den tamamen çekilmedikçe ve Filistinli tutuklular gözaltı merkezlerinden serbest bırakılmadıkça İsrailli esirlerin ülkelerine geri dönmeyeceğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow