hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CANLI | Orta Doğu'da tansiyon yüksek! İsrail, Lübnan'a bomba yağdırıyor: Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü...

    CANLI | Orta Doğuda tansiyon yüksek İsrail, Lübnana bomba yağdırıyor: Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü...
    expand

    İsrail, Orta Doğu'da savaşı yayma çabasına bir yenisini daha ekleyerek Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta sığınak delici bombalarla düzenlediği saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü açıkladı. Bilgi Hizbullah tarafından da doğrulandı ve "Liderimiz öldürüldü, İsrail ile savaşmaya devam edeceğiz" denildi. İran lideri Hamaney, "Allah'ın izniyle Lübnan, düşmanı pişman edecek" açıklaması yaptı. Öte yandan ABD medyası, Hizbullah'ın yeni liderinin Nasrallah'ın kuzeni Haşim Safieddin'in olabileceğini iddia etti.

    Lübnan ordusu, iç barışı korumak için milli birlik çağrısı yaptı

    Lübnan ordusu, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada ülkenin, tarihindeki "en tehlikeli ve hassas" dönemden geçtiğini belirtti.

    Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesi ve 1000'den fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olan İsrail saldırılarına dair "Düşman İsrail, Lübnanlılar arasında bölünmeyi yayıyor ve tahribat planlarını uygulamaya çalışıyor." ifadeleri kullanıldı.

    Açıklamada, iç barışa zarar verecek tutum ve davranışlardan kaçınılması gerektiği vurgulanarak gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaya devam edileceği kaydedildi.

    Lübnan ordusu, ayrıca vatandaşlardan ordunun aldığı tedbirlere olumlu karşılık verme ve ülkenin tek güvencesi olarak kaldığı ifade edilen milli birliğe uygun şekilde çalışma çağrısında bulundu.

    İran, Nasrallah’ın ölümü konusunda İsrail ve ABD’yi suçladı

    İran Dışişleri Bakanlığı, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesine ilişkin yayımladığı taziye mesajında, İsrail ve ABD’yi suçladı. Bakanlık, ABD’yi İsrail’in ‘ortağı’ olarak nitelendirdi.

     

    İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Siyonist rejimin savaş suçu işlemesini ve Lübnan'ın toprak bütünlüğünü ihlal etmesini şiddetle kınarken, Siyonist rejimin suç ortağı, destekçisi ve suç ortağı olarak ABD hükümetinin her türlü uluslararası suç ve terörist eylemi işlemeye devam etmesindeki doğrudan sorumluluğunu vurgular. Bu vahşi terör eyleminin sonuçlarının suçlu Siyonist rejimi ve destekçilerini hedef aldığı ve bunların başında da Amerikan rejiminin geldiği açıktır” denildi.

     

    ‘KUDÜS’ÜN ÖZGÜRLÜĞÜ KESİNTİYE UĞRAMAYACAK’

     

    Bakanlık, liderlerin öldürülmesiyle ‘Kudüs’ün özgürlüğünün’ kesintiye uğramayacağı ifade edilerek, “İran İslam Cumhuriyeti, Filistin, Lübnan ve Batı Asya bölgesindeki İslami direnişin aydınlık yolunun Seyyid Hasan Nasrallah'tan İsmail Haniye'ye kadar Kudüs'ün özgürlüğünün cesur ve yürekli liderlerinin şehadetiyle kesintiye uğramayacağını, Müslüman ülke ve milletlerin terörist işgalcilere karşı onur, direniş ve mücadele yolunun güç ve kudretle devam edeceğini vurgular” denildi.

    İngiltere Dışişleri Bakanlığı: Lübnan’a gitmeyin, Lübnan’daysanız ayrılın

    DIŞİŞLERİ, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi (FCDO), Lübnan’a seyahat edilmemesi, Lübnan’daki İngiliz vatandaşlarının da ülkeden ayrılması çağrısında bulundu.

     

    FCDO’dan yapılan açıklamada, “FCDO, İsrail, Lübnan Hizbullahı ve Lübnan'daki diğer devlet dışı aktörler arasında devam eden çatışmalarla ilgili riskler nedeniyle Lübnan'a seyahat edilmemesini ve Lübnan'da bulunan herkesin ülkeyi derhal terk etmesini tavsiye etmektedir. Lübnan'da, başta İsrail sınırı olmak üzere, Bekaa Vadisi ve Litani nehrinin kuzeyi de dâhil olmak üzere ülkenin diğer bölgelerinde de havan ve topçu atışları ile hava saldırıları devam etmektedir. Güney Beyrut, 20 Eylül'de yüzlerce kişinin yaralandığı bir saldırı da dâhil olmak üzere defalarca hava saldırılarına hedef olmuştur. 28 Eylül'de Lübnanlı Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın İsrail'in Beyrut'un güneyinde düzenlediği bir hava saldırısında öldüğü doğrulandı. Duyuru üzerine Lübnan'da kutlama amaçlı silah sesleri duyulduğu ve protesto gösterileri düzenlendiği bildiriliyor. Durum hızla tırmanabilir ve daha geniş bölge için risk oluşturabilir. Dikkatli olun, gösterilerden kaçının ve gelişmeler için yerel medyayı izleyin” denildi.

      

    Bakanlık ayrıca Lübnan’daki İngiliz vatandaşlarının verilen internet bağlantısından kayıt yaptırmaları istendi. Açıklamada, “Lübnan'da bir İngiliz vatandaşıysanız, Birleşik Krallık hükümetine orada olduğunuzu bildirmek için varlığınızı kaydedin. Bilgilerinizi daha önce (12 Eylül'den önce) bize kaydettirdiyseniz, yeniden kayıt yaptırmanız gerekecektir. Varlığınızı kaydettirmek, güncel iletişim bilgilerinizi sağlamayı içerir. Ailenizin veya grubunuzun Britanya vatandaşı olan her üyesi için ayrı bir form doldurmalısınız. Kaydınız, güncellemeleri paylaşmamıza olanak sağlayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    ABD Başkanı Biden’dan Nasrallah açıklaması

    ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in saldırısında öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’a ilişkin mesaj paylaştı. Biden, “Hizbullah, kırk yıllık bir terör saltanatı boyunca yüzlerce Amerikalının öldürülmesinden sorumluydu” dedi.

     

    Beyaz Saray’dan paylaşılan ve ABD Başkanı Joe Biden tarafından kaleme alınan mesajda, şu ifadeler yer aldı:

     

    “Hasan Nasrallah ve liderliğini yaptığı terörist grup Hizbullah, kırk yıllık terör saltanatı boyunca yüzlerce Amerikalının öldürülmesinden sorumluydu. İsrail'in hava saldırısında hayatını kaybetmesi, aralarında binlerce Amerikalı, İsrailli ve Lübnanlı sivilin de bulunduğu çok sayıdaki kurbanı için bir adalet ölçüsüdür. Nasrallah'ı öldüren saldırı, 7 Ekim 2023'te Hamas'ın katliamıyla başlayan çatışmanın daha geniş bir bağlamında gerçekleşti. Nasrallah ertesi gün Hamas'la el ele verme ve İsrail'e karşı ‘kuzey cephesi’ adını verdiği bir cephe açma kararı aldı. Amerika Birleşik Devletleri İsrail'in Hizbullah, Hamas, Husiler ve İran destekli diğer terörist gruplara karşı kendini savunma hakkını tamamen desteklemektedir. Daha dün Savunma Bakanıma, saldırganlığı caydırmak ve daha geniş çaplı bir bölgesel savaş riskini azaltmak üzere Orta Doğu bölgesindeki ABD askeri güçlerinin savunma pozisyonunu daha da güçlendirmesi talimatını verdim.”

     

    ‘ELLERİNDE AMERİKAN KANI VARDI’

     

    Biden’ın ardından ABD Başkan Yardımcısı ve ABD Başkan Adayı Kamala Harris de açıklama yaptı. Harris açıklamasında, “Hasan Nasrallah ellerinde Amerikan kanı olan bir teröristti. On yıllar boyunca Hizbullah'a liderlik ederek Orta Doğu'yu istikrarsızlaştırdı ve Lübnan, İsrail, Suriye ve dünyanın dört bir yanında sayısız masum insanın öldürülmesine neden oldu. Bugün Hizbullah'ın kurbanları bir nebze de olsa adalete kavuşmuştur” dedi.

    "ÜST DÜZEY HİZBULLAH ÜYESİ ÖLDÜRÜLDÜ"

    İsrail ordusu, üst düzey Hizbullah yetkilisi olan Nabil Kaouk’u öldürdüklerini duyurdu.

    İsrail, Hizbullah’ın Önleyici Güvenlik Birimi Komutanı ve Yürütme Konseyi Üyesi Nebil Kaouk’un düzenlenen saldırı sonucu öldürüldüğünü duyurdu.

    IDF’ten yapılan açıklamada, “Hizbullah’ın Önleyici Güvenlik Birimi Komutanı ve Yürütme Konseyi Üyesi Nebil Kaouk IDF'in hassas bir saldırısı sonucu öldürüldü. Kaouk, Hizbullah'ın üst düzey komutanlarına yakındı ve İsrail Devleti ve vatandaşlarına yönelik terör saldırılarına doğrudan katıldı. Hizbullah'a 1980'lerde katılmış ve Operasyon Konseyi'nde güney bölgesi komutan yardımcılığı, güney bölgesi komutanlığı ve Operasyon Konseyi komutan yardımcılığı görevlerinde bulunmuş, alanında önemli bir uzmanlık kaynağı olarak görülmüştür. IDF, Hizbullah terör örgütü içindeki komutanları vurmaya ve ortadan kaldırmaya devam edecek ve İsrail Devleti vatandaşlarını tehdit eden herkese karşı harekete geçecektir” denildi.

    Husiler, İsrail’in Ben Gurion Havalimanı'nı balistik füzeyle vurduklarını açıkladı

    Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Amerika Birleşik Devletleri'nden dönüşü sırasında, Tel Aviv’in güneydoğusundaki Ben Gurion Havalimanı'nı balistik füzeyle vurduklarını duyurdu.

    Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada, "(Husilerin kontrolündeki) Yemen silahlı kuvvetlerine bağlı füze birliği, Tel Aviv'deki Yafa Havalimanını (Ben Gurion) Filistin 2 tipi balistik füzeyle vurdu." ifadesini kullandı.

    Seri, saldırının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarından sonra New York'tan gelişinin ardından" gerçekleştiğini belirtti.

    Seri, İsrail’in işlediği suçlara karşılık olarak "daha fazla misillemede bulunmaya" ve Gazze ile Lübnan'ı savunmak adına "gerektiğinde gerilimi artırmaktan çekinmeyeceklerini" ifade etti.

    İsrail ordusundan daha önce yapılan açıklamada, Yemen'den ülkenin ortasına doğru fırlatılan bir füzenin engellendiği ve Tel Aviv'de sirenlerin çalındığını belirterek, bunun İsrailliler arasında paniğe yol açtığı duyurulmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    İRAN NASIL YANIT VERECEK?

    Bölgedeki kritik gelişmelerin ardında gözler Tahran'a çevrildi. İran’da 5 günlük yas ilan edildi. İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Cumartesi günü ülke içinde yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı bir yere transfer edildiğini bildirildi. BBC’de yer alan bir analize göre İran, vekil güçlerinden hem İsrail'e hem de bölgedeki ABD üslerine yönelik saldırılarını artırmalarını isteyebilir.

    BİR YILDA BÖLGEYİ DEĞİŞTİREN OLAYLAR

    * Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği baskınla ateşlenen fitil, İsrail’in misilleme olarak Gazze Şeridi’nde askeri-sivil hedef ayırmayan şiddetli işgaliyle büyümeye devam ediyor.

    * 19 Mayıs’ta İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan’ın da aralarında bulunduğu bir heyeti taşıyan helikopter kötü hava koşulları sebebiyle düştü. Kazada kurtulan olmadı.

    * 5 Temmuz’da İran’da yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda reformcu aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakâr rakibi Said Celili’yi geride bırakarak cumhurbaşkanı seçildi.

    * 30 Temmuz’da Lübnan Hizbullah’ı Lideri Hasan Nasrallah’ın sağ kolu, askeri işlerden sorumlu kıdemli danışmanı Fuad Şükür, Beyrut’ta düzenlenen bir saldırı sonucu öldürüldü.

    * 31 Temmuz’da İran cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın göreve başlama törenine katılan Hamas lideri İsmail Haniye, Tahran’da misafir edildiği konutunda uğradığı suikast sonucu öldürüldü.

    * Hizbullah’ta Fuad Şükür’ün ardından onun yerine atanan, grubun iki numaralı ismi olarak gösterilen İbrahim Akil, 20 Eylül’de Beyrut’ta öldürüldü.

    * 17 Eylül’de Lübnan’da Hizbullah mensubu binlerce kişinin çağrı cihazları eş zamanlı olarak patladı, 40’a yakın kişi öldü, 3 bin kişi yaralandı. Hafta başından itibaren ise İsrail, Lübnan’a ağır hava saldırıları başlattı.

    * 27 Eylül’de İsrail Şii grubun Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesinde yer altında bulunan merkezi karargâhını hedef aldı. Saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Güney Cephesi Komutanı Ali Karaki öldürüldü.

     

    LÜBNAN'DA BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

    Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Lübnan’a son 24 saatte düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 33’e yükseldiğini bildirdi.

     

    CANLI | Orta Doğuda tansiyon yüksek İsrail, Lübnana bomba yağdırıyor: Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü...

     

    İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları yoğun bir şekilde sürüyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte düzenlenen İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 33’e, yaralananların sayısının ise 195’e yükseldiği aktarıldı.

     

    Açıklamada, 8 Ekim’den bu yana Lübnan’da ortaya çıkan bilançonun da yer aldığı açıklamada, can kaybının bin 640’ya, yaralı sayısının ise 8 bin 408’e yükseldiği bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    HUSİLER, BEN GURİON HAVALİMANI'NI VURDUĞUNU DUYURDU

    Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada, "(Husilerin kontrolündeki) Yemen silahlı kuvvetlerine bağlı füze birliği, Tel Aviv'deki Yafa Havalimanını (Ben Gurion) Filistin 2 tipi balistik füzeyle vurdu." ifadesini kullandı.

     

    Seri, saldırının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarından sonra New York'tan gelişinin ardından" gerçekleştiğini belirtti.

     

    CANLI | Orta Doğuda tansiyon yüksek İsrail, Lübnana bomba yağdırıyor: Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü...

     

    Seri, İsrail’in işlediği suçlara karşılık olarak "daha fazla misillemede bulunmaya" ve Gazze ile Lübnan'ı savunmak adına "gerektiğinde gerilimi artırmaktan çekinmeyeceklerini" ifade etti.

     

    İsrail ordusundan daha önce yapılan açıklamada, Yemen'den ülkenin ortasına doğru fırlatılan bir füzenin engellendiği ve Tel Aviv'de sirenlerin çalındığını belirterek, bunun İsrailliler arasında paniğe yol açtığı duyurulmuştu.

    LÜBNAN'DAN ATILAN FÜZEN ÜRDÜN'ÜN BAŞKENTİNİ VURDU

    Ürdün ordusu, Lübnan'ın güneyinden atılan bir Grad füzesinin başkent Amman'ın doğusundaki çölde boş bir alana düştüğünü duyurdu.

     

    Ordunun internet sitesinden yapılan açıklamada, bu akşam Lübnan'ın güneyinden atılan bir Grad füzesinin başkent Amman'ın doğusunda yer alan El-Müvekker bölgesindeki çölde boş bir alana düştüğü belirtildi.

     

    CANLI | Orta Doğuda tansiyon yüksek İsrail, Lübnana bomba yağdırıyor: Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü...

     

    Açıklamada, füzenin düşmesi sonucu herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmazken, ilgili ekiplerin bölgeye sevk edildiği aktarıldı.

     

    Ordunun açıklamasında, hava savunma sistemlerinin Ürdün hava sahasına girmeye çalışan her türlü füze veya diğer insansız hava aracı faaliyetleriyle mücadele edeceği kaydedildi.

    NETANYAHU: HEDEFLERİMİZE ULAŞMAK İÇİN TEMEL ŞARTTI

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından ilk kez konuştu. Sayısız İsraillinin ve çok sayıda Amerikan ve Fransız vatandaşının öldürülmesinden sorumlu bir “katil” ile hesaplaştıklarını belirten Netanyahu, “İran'ın kötülük ekseninin ana motoruydu” ifadelerini kullandı.

     

    CANLI | Orta Doğuda tansiyon yüksek İsrail, Lübnana bomba yağdırıyor: Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü...

     

    Nasrallah'ın ve yardımcılarının “İsrail'i yok etme planının mimarları” olarak nitelendiren Netanyahu, “O sadece İran tarafından harekete geçirilmedi. Birçok durumda İran'ı harekete geçirdi. Nasrallah'ın öldürülmesi, belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için temel şarttı” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow