hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CANLI I Orta Doğu'da SAVAŞ çanları! “Lübnan’ı terk edin” uyarıları... ABD'den gizli toplantıda İran'a: ‘Netanyahu’nun oyununa gelmeyin’

    CANLI I Orta Doğuda SAVAŞ çanları “Lübnan’ı terk edin” uyarıları... ABDden gizli toplantıda İrana: ‘Netanyahu’nun oyununa gelmeyin’
    expand

    İran, İsrail'in Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi Tahran'da hedef alarak Tahran'a karşı "büyük kırmızı çizgiyi" aştığını ve ülkesinin Tel Aviv'e "kesin yanıt vereceğini" söyledi. Bölgede kritik gelişmeler sürerken, Lübnan'a yönelik peş peşe seyahat uyarıları geldi. ABD’li bir heyetin Türkiye üzerinden gizlice İran’a gittiği, görüşmede Amerikalıların “Netanyahu bölgesel savaş istiyor, sakın oyuna gelmeyin” uyarısında bulunduğu iddia edildi. İşte bölgeden son dakika gelişmeler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasına göre, Dışişleri Bakan Vekili Bakıri, Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ile Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye'ye Tahran'da düzenlenen suikasta ilişkin telefonda görüştü.

    Haniye'nin İran'ın misafiri olarak Tahran'da bulunduğuna dikkati çeken Bakıri, İsrail'in saldırılarının kapsamının Yemen, Lübnan ve Tahran'ı da kapsayan şekilde genişlediğini belirtti.

    İsrail'in Haniye'yi Tahran'da hedef alarak İran'ın "büyük kırmızı çizgisini" aştığını ifade eden Bakıri, bu eylemin iki sonucunun olacağını söyledi.

    Bunlardan birinin "İran'ın bu suça kesin şekilde yanıt vermesi" diğerinin de "İsrail'in şeytani eylemleriyle bölgede istikrarı ve güvenliği bozacak eylemlerini artırması olacağını ve buna karşı İslam ülkelerinin sessiz kalmaması gerektiğini" kaydetti.

    ABD HEYETİNDEN İRAN’DA GİZLİ TOPLANTI: ‘NETANYAHU’NUN OYUNUNA GELMEYİN’

    Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da suikasta kurban gitmesinin ardından İran ile İsrail arasında artan gerilim ve savaş ihtimali sıcaklığını korurken, Kuveyt’in El Ceride gazetesi bomba gibi bir iddia ortaya attı. İranlı üst düzey yetkililere dayandırılan habere göre bir Amerikan heyeti perşembe günü Ankara üzerinden gizlice İran’a gitti. Özel jet, Tahran’a yakın Kerec kentindeki Payam Havalimanı’na indi ve iki ülkenin yetkilileri burada iki saatlik bir toplantı gerçekleştirdi. Görüşmede Amerikalıların İranlılara, “Netanyahu büyük bir bölgesel savaş istiyor. İran’ı yıkmak istiyor. Oyuna gelmeyin” dediği aktarıldı.

    İsrailli aşırı sağcı bakandan skandal açıklama

    İsrail'de aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze Şeridi'nde 2 milyon sivilin açlıktan ölmesi pahasına bölgeye insani yardım ulaştırılmasını engellemenin "haklı ve ahlaki" olduğuna inandığını ima etti.The Times of Israel'in haberine göre, provokatif üslubuyla bilinen Smotrich, "Israel Hayom" adlı yayın kuruluşu tarafından düzenlenen bir konferansta, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ne insani yardımların engellenmesi gerektiğini savundu.

    İsrail'in yoğun saldırıları ve insani yardımları engellemeleri nedeniyle aylardır açlık ve kıtlık çeken Gazzelilerin tamamının ölmesini "meşru" olduğunu ihsas eden Smotrich, "Mevcut küresel gerçeklikte bir savaşı yönetemeyiz. Rehinelerimiz geri dönene kadar, haklı ve ahlaki olsa bile, kimse 2 milyon sivilin açlıktan ölmesine izin vermez." ifadelerini kullandı.

    Bakan Smotrich, uluslararası toplumun bölgeye insani yardım ulaştırılmasını engellemeye izin vermeyeceğini söyleyerek, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdürebilmek için uluslararası meşruiyete ihtiyacı olduğunu dile getirdi.İsrail'in Gazze Şeridi'nin tamamını kontrol altına alması gerektiğini savunan aşırı sağcı Bakan, Gazze'nin tamamının kontrolünü sağlamanın hedeflenmesi gerektiğini ifade etti.

    İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 314’ü çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 39 bin 583 Filistinli öldü, 91 bin 398 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor

    İran: İsrail’e saldırı meşru hak

    İran, Tahran’da Haniye’nin öldürülmesi nedeniyle İsrail’i cezalandırmanın yasal hakkı olduğunu söyledi.

    ABD'ye göre Gazze'de ateşkes, savaşa son vermenin en iyi yolu

     Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve Orta Doğu'da artan gerilime ilişkin, "Bir ateşkes anlaşmasının hala bu savaşa son vermenin en iyi yolu olduğuna inanıyoruz." dedi.

    Kirby, konuk olduğu Fox News'ün yayınında Orta Doğu'da artan gerilimi değerlendirdi.

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Joe Biden'ı "gelişmelerden haberdar edip etmediğine" ilişkin soruya yorum yapmaktan kaçınan Kirby, bölgedeki duruma ilişkin, "Bir ateşkes anlaşmasının hala bu savaşa son vermenin en iyi yolu olduğuna inanıyoruz. Ayrıca hala bunun mümkün olduğuna inanıyoruz." diye konuştu.

    Kirby, İsrail'in "kendisini savunması için gerekenleri yapmalarının" yanı sıra bölgedeki gerilimin "yayılmasını önlemek amacıyla çalıştıklarını" da ifade etti.

    ABD Başkanı Biden, Netanyahu ile görüşmesinde "İran tehdidine karşı İsrail'e ilave askeri destek göndermeye hazırlandıklarını" dile getirmişti.

    Öte yandan, Biden, yaptığı açıklamada, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye suikastının "ateşkes ihtimalini etkileyip etkilemediği" sorusuna "Yardımcı olmadı." yanıtını vermişti.

    Orta Doğu'daki gerginliğin tırmanmasından "çok endişeli" olduğunu belirten Biden, Netanyahu ile "çok net" bir görüşme yaptığını bildirmişti.

    Biden, "(Görüşmede) Bu konuda çok net oldum. Ateşkes için bir temelimiz var. (Netanyahu) Bunun üzerine adım atmalı. Onlar da hemen bunun üzerine ilerlemeli." ifadelerini kullanmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    G7 ÜLKELERİNDEN İTİDAL ÇAĞRISI

    G7 ülkeleri, Orta Doğu'da gerginliğin azaltılması ve itidal çağrısında bulundu. Son gelişmelerin 'bölgede daha geniş bir çatışmayı körükleme tehdidi' barındırdığı vurgulandı.

    Blinken G7 ülkeleri ile görüştü, İran saldırısı için tarih verdi

    Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G7 ülkelerinden mevkidaşları ile yaptığı görüşmede İran ve Hizbullah'ın İsrail'e yönelik saldırısının Pazartesi gününden itibaren başlayabileceğini söyledi. Görüşmeye ilişkin Axios'a bilgi veren üç kaynağa göre Blinken mevkidaşlarına İran ve Hizbullah'a mümkün olduğunca diplomatik baskı oluşturulması gerektiğini, saldırılarının etkisini sınırlamanın, tam kapsamlı bir savaşı önlemek için en iyi şans olduğunu vurguladı.

    DAKİKA DAKİKA SON GELİŞMELER

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Uçuşların durmasıyla 150 bin İsrailli yurt dışında mahsur kaldı

    İsrail Kanal 12 televizyonu, yaklaşık 150 bin İsraillinin, pek çok hava yolu şirketinin Tel Aviv seferlerini durdurması sebebiyle ülke dışında mahsur kaldığını iddia etti.

    Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğraması ve İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şükür'ü öldürmesinin ardından İran, Hizbullah ve Hamas'ın İsrail'e misilleme yapması olasılığı, hava yolu şirketlerinin bölgedeki seferlerini ve dolayısıyla İsrail vatandaşlarının ülkeye dönüşlerini etkiledi.

    Kanal 12 televizyonunun internet sitesindeki açıklamada, birçok hava yolu şirketinin Tel Aviv seferlerini iptal etmesi nedeniyle yaklaşık 150 bin İsraillinin ülkeye dönemediği ileri sürüldü.

    İsrail devlet televizyonu KAN'ın dünkü haberinde, yaklaşık 4 bin İsraillinin yurt dışında mahsur kaldığı ve İsrail'e dönmek için Tel Aviv'deki Dışişleri Bakanlığıyla iletişime geçtiği ifade edilmişti.

    Orta Doğu'da yaşanan gerginlik nedeniyle 15 uluslararası hava yolu şirketi, Tel Aviv uçuşlarını süreli ya da süresiz olarak durdurmuştu.

     

    Hizbullah 2 mensubunun öldürüldüğünü duyurdu

     Hizbullah Hareketi, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine yönelik düzenlediği hava saldırılarında 2 mensubunun öldüğünü duyurdu.

    Hizbullah, resmi Telegram hesabından yaptığı açıklamada İsrail ordusunun hava saldırısı sonucu, mensuplarından 1984 doğumlu Muhammad Hasan Ferhad ve Ali Mustafa Amru'nın hayatını kaybettiğini bildirdi.

     

    İsrail ordusunun 8 Ekim 2023'ten beri Lübnan'ın güneyine yönelik düzenlediği hava saldırılarında ölen Hizbullah mensubu sayı 392'e yükseldi.

    İsrail: Güvenlik uyarılarında bir değişiklik yok

    İsrail ordusu vatandaşlarına yaptığı güvenlik uyarısında değişiklik olmadığını duyurdu.

    İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, güvenlikle ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

    Hagari, şu ana kadar vatandaşlara yapılan güvenlik uyarısında bir değişiklik olmadığını ve tüm cephelerde teyakkuz halinde olduklarını dile getirdi.

    Hagari ayrıca, Lübnan'da Hizbullah'a karşı kapsamlı planlar hazırlandığını ifade etti.

    Öte yandan İsrail ordusundan yapılan açıklamada, acil durumlarda cep telefonları üzerinden çalışacak yeni bir uyarı sisteminin devreye sokulduğu duyuruldu.

    Açıklamada, "Kişisel Mesaj" adını taşıyan yeni sistemin, tehdit altındaki bölgelerdeki insanların, herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan doğrudan cep telefonlarına uyarı mesajı almalarına olanak sağlayacağı kaydedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: "Siyonistlerin küstahlığı cevapsız kalmayacak"

    İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail'in Hamas lideri İsmail Heniyye'ye İran'da düzenlediği suikastın "cevapsız kalmayacak büyük bir hata" olduğunu söyledi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow