hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CANLI I Orta Doğu'daki gerilimde son gelişmeler: Hamas, Tel Aviv'e iki roketle saldırdı!

    Haniye suikastı sonrası Orta Doğu'da gerilim tırmandı. "İran, İsrail'e nasıl karşılık verecek?" sorusu gündemdeki yerini korurken, Ankara-Washington hattında kritik görüşmeler gerçekleşti. Dün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD'li mevkidaşı Blinken'ın telefonda görüşmesinin ardından ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'ten yeni bir çağrı geldi. Son dakika haberine göre ise Hamas, İsrail'e iki roket fırlattı. Edinilen bilgilere göre atılan roketler Tel Aviv açıklarında denize düştü, yaralanma ve can kaybı olmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Savaşın başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana defalarca Orta Doğu'yu ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bir kez daha bölge ülkelerini turluyor. Axios internet sitesi, Blinken'ın Katar, Mısır ve İsrail'i ziyaret edeceğini yazdı.

    ABD'nin bir numaralı diplomatı Blinken, Orta Doğu'ya uçmadan Türkiye'yi telefonla aradı ve mevkidaşı Hakan Fidan'la görüştü. Dışişleri Bakanlığı, ateşkes müzakereleri ve Orta Doğu'daki gerilimin görüşüldüğünü bildirdi. Ankara, Gazze Şeridi'nde kalıcı ateşkes için Washington'ın İsrail üzerinde baskı kurmasını istiyor.

    Amerikan Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada Blinken ve Fidan görüşmesinde Perşembe gününün öne çıktığını bildirdi. ABD, Hamas'ın Perşembe günü gerçekleşecek ateşkes müzakerelerine katılmasını istiyor.

    Aylardır bir sonuç vermeyen ateşkes görüşmelerinde Perşembe günü Katar'ın başkenti Doha'da kritik bir randevu var. Arabuluculardan biri olan Washington, Hamas'ın randevuya katılmayacağını ilan etmesiyle yardım için Ankara'yı aradı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD’DEN TÜRKİYE VE MÜTTEFİKLERE İRAN ÇAĞRISI  

    ABD 15 Ağustos'ta Doha'daki randevuyla ateşkes müzakerelerinde bir sonuca ulaşmayı hedefliyor ve Hamas'ın masaya dönmesini umuyor.

    ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake ise, bu sabah yaptığı açıklamada İran’la ilişkileri olan Türkiye de dahil müttefiklerinden Tahran'ı Orta Doğu’daki gerilimi azaltmaya ikna etmelerini istediklerini söyledi.

    "İran'la herhangi bir ilişkisi olan tüm müttefiklerimizden gerilimi düşürmeleri için baskı yapmalarını istiyoruz ve buna Türkiye de dahil" diyen Jeff Flake, Türk muhataplarının gerilimin tırmanmaması için ellerinden geleni yaptığını belirtti, "Olayın tırmanmayacağı konusunda bizden daha emin görünüyorlar" diye devam etti.

    SURİYE'DE İRAN DESTEKLİ GRUPLAR İLE ABD GÜÇLERİ ARASINDA KARŞILIKLI SALDIRI

    Suriye'nin doğusundaki Deyrizor ilinde Fırat Nehri'nin batı yakasında konuşlu İran destekli gruplar ile ABD güçleri arasında karşılıklı saldırı düzenlendi.

    AA'nın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Deyrizor'da Fırat Nehri'n batı yakasında konuşlu İran destekli gruplar, ABD güçlerinin konuşlandığı Koniko Gaz Tesisi'ne roket saldırısı gerçekleştirdi.

    ABD üssünün bulunduğu bölgede dumanlar yükselirken, saldırıda zayiat olup olmadığı bilinmiyor.

    ABD öncülüğündeki koalisyona ait savaş uçakları ise Deyrizor ilinin doğusunda ve Haşşam beldesi çevresinde İran destekli gruplara ait askeri noktaları vurdu.

    Fırat Nehri'nin doğusunda kalan Deyrizor toprakları, ABD destekli terör örgütü PKK/YPG'nın işgalinde, il merkezi ve diğer kırsal bölgeler ise Esed rejimi ve İran destekli grupların kontrolünde bulunuyor.

    ABD'DEN İSRAİL'E 20 MİLYAR DOLARLIK SİLAH SATIŞINA ONAY

    ABD Savunma Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın içerisinde savaş uçaklarının yer aldığı 20 milyar dolarlık silah satışına onay verdiğini duyurdu.

    İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail’e milyar dolarlık silah satışına onay verdi. ABD Savunma Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın içerisinde savaş uçaklarının yer aldığı 20 milyar dolarlık silah satışına onay verdiğini duyurdu.

    ABD Savunma Bakanlığı, satışı onaylanan silahların yaklaşık 19 milyar dolar değerindeki F-15 jetleri ve ekipmanları, yaklaşık 774 milyon dolar değerinde tank mühimmatı ve 583 milyon dolar değerinde askeri araçlar olduğunu aktardı.

    ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Kongre'ye gönderilen onay bildiriminde, silah satışının "İsrail'in mevcut ve gelecekteki düşman tehditlerini karşı koyma kapasitesini artıracağı" ifadeleri yer aldı.

    BIDEN: ATEŞKES OLURSA İRAN VURMAZ

    ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de ateşkesin giderek zorlaştığını ancak bundan vazgeçmediğini söyledi.

    ABD Başkanı Biden, New Orleans kentine yaptığı ziyarette uçaktan inerken basın mensuplarına Gazze gündemini değerlendirdi.

    Biden, Gazze'de ateşkesin giderek daha zorlaşıp zorlaşmadığına ilişkin bir soruya, "Giderek zorlaşıyor ama ben vazgeçmiyorum." yanıtını verdi.

    İran'ın İsrail'e yönelik bir karşı saldırı yapıp yapmayacağını takip ettiklerini söyleyen Biden, bir ateşkes anlaşması olması durumunda İran'ın saldırı yapmaktan vazgeçmesini umduğunu da sözlerine ekledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    KASSAM TUGAYLARI'NDAN İSRAİL ASKERLERİNE SALDIRI

    Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine sızmış olan İsrail askerlerine karşı bir dizi operasyon düzenlediklerini açıkladı.

    Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada, Refah kentinin batısındaki Tel es-Sultan Mahallesi'nde daha önce İsrail askerleri tarafından bubi tuzağı kurulan 3 tünel girişini patlattıkları belirtildi.

    Kassam daha önce yaptığı bir diğer açıklamada İsrail ordusuna ait 2 adet Merkava tankından birinin Yasin-105 füzesiyle diğerinin de zemine yerleştirilmiş patlayıcıyla imha edildiğini duyurdu.

    Bir diğer açıklamada ise, İslami Cihad Hareketi'nin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri ile yürütülen ortak operasyonda, Han Yunus kentinde konuşlanan bir grup İsrail askerinin havan toplarıyla vurulduğu kaydedildi.

    İsrail tarafından söz konusu açıklamalara dair henüz bir yorum yapılmadı.

    ABD'DEN MESCİD-İ AKSA AÇIKLAMASI: KABUL EDİLEMEZ

    ABD Dışişleri Bakanlığı, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya yönelik bazı İsrailli bakanların ve fanatik Yahudilerin baskın düzenlemesini "kabul edilemez" şeklinde nitelendirdi.

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın brifinginde, fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınını değerlendirdi.

    Patel, Gazze'de ateşkes müzakereleriyle ilgili zorlu bir süreçte bulunulurken Mescid-i Aksa'ya yönelik bir eylemin gidişatı daha da zorlaştıracağına işaret etti.

    ABD'li sözcü, "Açıkça belirteyim ki ABD, Kudüs'teki kutsal yerlerin statüsünün korunması konusunda nettir. Bunun gibi bu statüyü tehlikeye atan tek taraflı eylemler kabul edilemez." değerlendirmesini yaptı.

    HAMAS ATEŞKES GÖRÜŞMELERİNE KATILACAK MI?

    ABD Dışişleri Bakanlığı, Gazze'de ateşkes için 15 Ağustos'ta yapılması beklenen müzakerelere Hamas'ın da katılmasını umduklarını ve Katar'ın bu konu üzerinde çalıştığını bildirdi.

    ABD DIşişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın brifinginde Gazze'de ateşkesle ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

    Patel, 15 Ağustos Perşembe günü Doha veya Kahire'de yapılması beklenen Gazze'de ateşkes müzakerelerine İsrail'in katılacağını ve aynı şekilde Hamas'ın da görüşmelere katılmasını umduklarını söyledi.

    Patel, "Hamas'ın görüşmelere katılımla ilgili söylediklerini gördük. Katar'daki ortaklarımız, Hamas'ın görüşmede temsil edilmesini sağlamak üzere çalışacakları konusunda bizi temin ettiler." dedi.

    ABD'li sözcü, Hamas olsa da olmasa da müzakerelerin perşembe günü yapılıp yapılmayacağı sorusuna, Katar'ın Hamas'ın katılımı konusunda çalıştığını ve bu görüşmelerin devam etmesini beklediklerini vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    SİVİLLERİ CANLI KALKAN OLARAK KULLANIYORLAR

    İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde tuzak ihtimaline karşı tünelleri ve binaları ararken Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı belirtildi.

    İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesi, konuya ilişkin bir araştırma haberi yayımladı.

    Haberde, İsrail ordusunun Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin ofisi ve ordudaki üst düzey subayların bilgisi dahilinde, tünelleri ve binaları ararken Gazze Şeridi'ndeki sivilleri "sistematik şekilde" canlı kalkan olarak kullandığı ifade edildi.

    İsrail ordusundaki bazı asker ve komutanların ifadelerine göre, İsrail askerleri Gazze Şeridi'nde herhangi bir gerekçe olmaksızın alıkoyduğu Filistinli gençleri ev ve tünelleri ararken canlı kalkan olarak kullandı.

    İfadelere göre, genellikle 20'li yaşlardaki Filistinli genç erkekler İsrail askeri üniforması giydirilip elleri arkadan bağlanarak bina ve tünellere gönderildi. Ancak dikkatli incelendiğinde bu kişilerin spor ayakkabılarından ve yüzlerindeki korku ve tedirginlikten Filistinli olduklarının anlaşıldığı kaydedildi.

    Alıkonulan Filistinlilerin İsrail ordu birlikleri tarafından operasyonlarda canlı kalkan olarak kullanıldıkları ve birliklerden önce binaları ve tünelleri aradıkları belirtilen haberde, adı açıklanmayan İsrailli askerlerin şu sözlerine yer verildi:

    "(Orduda) Bize hayatlarımızın (Filistinlilerin) onların hayatından daha önemli olduğunu, askerlerimizin ölmesindense onların (Filistinlilerin) bir patlayıcıyla havaya uçurulmasının daha iyi olduğunu söylediler."

    2 HİZBULLAH MENSUBU ÖLDÜ

    Hizbullah Hareketi, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırılarında 2 mensubunun öldüğünü bildirdi.

    Hizbullah'ın resmi Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail saldırılarındaki kayıplara ilişkin bilgi verildi.

    Açıklamada, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırılarında Fadi Muhammed Şehab ve İbrahim Cemil el-Aşi isimli iki Hizbullah mensubunun hayatını kaybettiği belirtildi.

    İsrail ordusunun 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda ölen Hizbullah mensubu sayısı 409'a yükseldi.

    GAZZE'DE 7 EKİM'DEN SONRA DOĞAN 115 BEBEK İSRAİL SALDIRILARINDA ÖLDÜ

    Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim’den sonra Gazze Şeridi’nde doğan 115 bebeğin saldırılarda hayatını kaybettiğini açıkladı. Bakanlık, İsrail saldırılarında en son hayatını kaybeden bebeklerin, 9 Ağustos'ta doğan 4 günlük Aysal ve Ayser adlı ikizler olduğunu ifade etti.

    Filistin basınında yer alan haberlerde, Aysal ve Ayser’in babalarının sabah saatlerinde ikizlerin doğum belgelerini almak için yanlarından ayrıldığı ve geri döndüğünde ikizler ile eşinin İsrail bombardımanında öldüklerini öğrendiği aktarıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    İSRAİL TAHRAN VE BEYRUT'U TAKİPTE

    İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İran'ın başkenti Tahran ve Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki "gelişmeleri takip ettiklerini" belirtti.

    Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Gallant ülkenin kuzeyinde İsrail ordusuna ait istihbarat üssünü ziyaret etti.

    Ziyarette İran ve Hizbullah ile yaşadıkları gerilime değinen Gallant, "İsrail vatandaşlarının gerginlikleri ve üzerlerine binen büyük yükün farkındayım. Beyrut'ta, Tahran'da ve diğer yerlerde neler olup bittiğini takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.

    Gallant, "hem tehditleri ortadan kaldırma, hem de istedikleri yere saldırabilmek için her türlü imkânı hazırlamakla meşgul olduklarını" kaydetti.

    Öte yandan Haaretz gazetesi Gallant'ın burada yaptığı toplantıda Hizbullah'ın Lübnan'daki Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesini sağlayacaklarını söylediğini yazdı.

    SUUDİ ARABİSTAN'DAN KINAMA

    Suudi Arabistan, yüzlerce fanatik Yahudinin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesini kınayarak, uluslararası topluma "İsrail ihlallerinin durdurulması" yönünde tutum takınması çağrısında bulundu.

    Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir ve İsrail Necef ve Celile Kalkınma Bakanı Yitzhak Wasserlauf'un yanı sıra fanatik Yahudilerin, İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesin ilişkin açıklama yapıldı.

    Açıklamada, İsrailli yetkililerin ve Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya aleni olarak tekrarladığı baskınların en güçlü ifadelerle kınandığı belirtildi.

    "Dini kutsallara saygı göstermenin öneminin" vurgulandığı açıklamada, "uluslararası hukukun ve Kudüs'ün tarihi statüsünün sürekli ihlal edilmesinin ve dünya çapında milyonlarca Müslümanın provoke edilmesinin sonuçları" konusunda uyarıda bulunuldu.

    Suudi Arabistan, uluslararası topluma, "İsrail'in uluslararası hukuka ve ilgili uluslararası kararlara yönelik sürdürdüğü ihlalleri durdurma konusunda sorumluluğunu yerine getirmesi" çağrısında bulundu.

    KATAR, MESCİD-İ AKSA'YA BASKIN DÜZENLENMESİNİ KINADI

    Katar, İsrailli iki bakanın fanatik Yahudi yerleşimcilerle birlikte Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesini kınadı.

    Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "İsrail işgal hükümetinin iki bakanı, bazı İsrail Meclisi üyeleri ve yüzlerce yerleşimcinin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesini ve ibadet edenlerin girişlerine kısıtlama getirilmesini en güçlü şekilde kınıyoruz” denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    TÜRKİYE'DEN İSRAİL'E MESCİD-İ AKSA TEPKİSİ

    Dışişleri Bakanlığınca, İsraillilerin Mescid-i Aksa baskınına tepki gösterilerek, "Aralarında Bakanlar'ın da bulunduğu yüzlerce radikal İsrailli tarafından Mescid-i Aksa'ya polis koruması altında baskın düzenlenmesi, Kudüs'ün tarihi statüsünü ihlal eden ve bölgemizdeki tırmanmayı daha da artıracak bir kışkırtmadır." açıklaması yapıldı.

    HAMAS'TAN MESCİD-İ AKSA AÇIKLAMASI

    Hamas Hareketi, İsrailli bakanların Filistin topraklarını gasbeden fanatik Yahudilerle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek ateşe benzin döktüklerini belirtti.Hamas, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir ile Necef ve Celile Kalkınma Bakanı Yitzhak Wasserlauf'ın yanı sıra İsrail Meclis üyelerinden bazılarının işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'ya fanatik Yahudilerle baskın düzenlemesinin ardından yazılı açıklama yaptı.Hamas'ın açıklamasında, "Ben-Gvir ve Wasserlauf'un işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'ya namaz kılanların çıkarılmasının ardından Filistin topraklarını gasbeden İsrailli grupların başında baskın düzenlemesi ve kışkırtıcı tur atmaları, Filistin halkına, topraklarına, kutsal mekanlarına yönelik saldırının bir uzantısı ve her yerdeki Müslümanların duygularına yönelik bir provokasyondur.” ifadeleri yer aldı."Gaspçı İsraillilerin baskınlarını Yahudi bayramlarıyla tekrar tekrar aynı zamana denk getirdiğine" işaret edilen açıklamada, Aksa'nın avlusunda Talmud ayinleri yapılması ve bayrakların açılmasının orayı Yahudileştirmeye ve yeni bir oldu-bittiye getirmeye ve Arap İslam kimliğini tahrif etmeye kesinlikle yetmeyeceği kaydedildi.Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'te yaşananlara değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:"İsrail'in Gazze'de devam eden katliamları, Batı Şeria'daki cinayetleri, Kudüs ve Mescid-i Aksa'daki sistematik ihlalleri ve Yahudileştirme çabaları bölgede yangının üzerine benzin döküyor, bölgesel ve uluslararası barışı doğrudan tehdit ediyor"Hamas, uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletler'e "İsrail'i caydırmak ve işlediği suçlardan sorumlu tutmak" amacıyla ciddi bir duruş sergilemeleri çağrısında bulundu.

    TEL AVİV'DE PATLAMA SESLERİ

    Gelen son dakika bilgilerine göre  Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Tel Aviv kentine 2 adet roketli saldırı düzenledi. Roketlerin, denize düştüğü aktarılıyor. Saldırının arından Tel Aviv semalarında helikopter uçuşları arttı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    İran "İsrail'e karşılık vermemesini" isteyen Avrupa ülkelerine tepki gösterdi

     İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İngiltere, Almanya ve Fransa'nın "İran'ın İsrail'e karşılık vermemesi" talebini içeren ortak açıklamasını "küstahça" bir girişim olarak nitelendirdi.

    İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Kenani, 3 Avrupa ülkesinin yayınladığı ortak açıklamaya yanıt verdi.

    İsrail'in Gazze'de işlediği insanlık suçlarına dikkati çeken Kenani, "İran, ulusal güvenliğini savunma konusunda kararlıdır. Almanya, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere Batılı ülkeler İsrail'in Filistin halkına uyguladığı savaş suçları ve soykırımı durdurmaya yönelik etkili çaba harcaması gerekirken Siyonist rejimi desteklemektedirler." dedi.

    Söz konusu 3 ülkenin, İran'ı, tanınan haklarını kullanmaktan vazgeçmeye çağırmasının uluslararası siyaset ve hukuka uymayan "küstahça" bir girişim olduğunu dile getiren Kenani, bu tarz yaklaşımların bölgede alenen terör suçu işleyen İsrail'i cesaretlendirmekten başka bir işe yaramayacağını ifade etti.

    Kenani, şunları kaydetti:

    "Eğer adı geçen ülkeler (İngiltere, Almanya ve Fransa) gerçekten bölgede barış ve istikrar arıyorlarsa, İsrail'deki ayrımcı ve ırkçı rejimin savaş çığırtkanlığı ve maceracılığına kesin olarak karşı durmalıdır. Gazze'ye karşı savaşı, savunmasız Filistin halkının, kadın ve çocukların korkunç şekilde öldürülmesini derhal durdurmalıdır."

    İngiltere, Fransa, Almanya, ABD ve İtalya'nın dün yaptığı ortak yazılı açıklamada, İsrail'in İran karşısında kendini savunmasına tüm desteğin devam edeceği belirtilerek, "İran'a İsrail'e yönelik askeri saldırı tehditlerine son vermesi çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri kullanılmıştı.

    Açıklamada, bu tür bir saldırının bölgesel güvenlik üzerinde ciddi sonuçlar doğuracağının altı çizilmişti.

    İsrail'in Gazze'nin orta ve güneyine düzenlediği saldırılarda 13 Filistinli öldü

    İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin orta ve güney kesimlerine düzenlediği saldırılarda en az 13 Filistinli hayatını kaybetti.

    Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusunun, Deyr el-Belah'ın doğusunda "El-Kastal" sitesindeki bir evi hedef alması sonucu 2'si çocuk 4 Filistinli; Megazi Mülteci Kampı'nda bir evi bombalaması sonucu da 2 Filistinli öldü. Söz konusu Filistinlilerin cenazeleri Deyr el-Belah kentinde bulunan Aksa Şehitleri Hastanesi'ne getirildi.

     

    Ayrıca, İsrail ordusu Bureyc Mülteci Kampı'nda evleri, Deyr el-Belah'ın Es-Selka Vadisi bölgesinde de sivilleri hedef aldı.

    Görgü tanıkları, İsrail'in Bureyc Mülteci Kampı'nda Şehitler Kavşağı yakınındaki "Blok 5" binasında "Ebu Cebbara", "En-Nebahin" ve "Eş-Şerif" ailelerine ait evleri bombaladığını aktardı.

    Sağlık çalışanları ise evleri hedef alan İsrail saldırısında 4 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda Filistinlinin yaralandığını veya enkaz altında kaldığını aktardı.

    Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde, İsrail ordusu Tel es-Sultan Mahallesi'ndeki yeni binaları havaya uçurdu.

    Arama kurtarma ekipleri Refah'ta İsrail ordusunun gece saatlerinde düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden 3 kişinin cesedine ulaştı.

    Bu arada İsrail ordusu Gazze kentinin güney ve batı bölgelerindeki mahalleleri yoğun hava saldırıları ve topçu atışlarıyla vurdu.

    Finlandiya'da Parlamento üyesi Razmyar, hükümeti Gazze politikasında "ikiyüzlü" olmakla eleştirdi

    Finlandiya Parlamentosunun Afganistan doğumlu üyesi ve Sosyal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Nasima Razmyar, ülkesinin "soykırım yapan bir devletle silah ticareti yapmasının ikiyüzlülük" olduğunu söyledi.

    Helsinki Times'ın haberine göre, Razmyar, Finlandiya'nın Gazze politikasını eleştirdi.

    Razmyar, "Finlandiya hükümetinin, soykırım yapan bir devletle silah ticareti yapması iki yüzlülüktür." ifadesini kullandı.

    Hükümeti, İsrail'e "ticari yaptırım" uygulamaya çağıran Razmyar, "Hükümet artık durumu gözlemleme bahanesinin arkasına saklanamaz." yorumunu yaptı.

    Razmyar, Finlandiya'nın, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) finansal desteği askıya almasını da eleştirdi.

    Finlandiya'nın saldırıların sona ermesi için "belirsiz bir temennide" bulunmaktan fazlasını yapmadığını söyleyen Razmyar, "(Finlandiya) Barışı sağlamak veya tarafları sorumlu tutmak için herhangi bir somut adım atmadı." dedi.

    Ürdün: İsrail'in Gazze'ye saldırıları bölge güvenliği için en büyük tehdit

    - Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın, Ürdün'ü hedef alan sözlerine "İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ve uluslararası hukuka yönelik ihlalleri bölgenin güvenliği ve istikrarı için en büyük tehdittir." şeklinde cevap verdi.

    Safedi, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Katz'ın "Ürdün'den silah kaçırıldığı gerekçesiyle İsrail'in Ürdün sınırına duvar inşaatının hızlandırılması" çağrısına cevap verdi.

    Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi, "Ne uydurma iddialar ne de Ürdün'ün de hedef alındığı aşırılık yanlısı İsrailli yetkililerin paylaştığı yalanlar; İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının, uluslararası hukuka ve Filistin halkının haklarına yönelik ihlallerinin, bölgenin güvenliği ve istikrarı için en büyük tehdit olduğu gerçeğini gizleyebiliyor." ifadesini kullandı.

    İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik "vahşi saldırılarına" dikkati çeken Safedi, "Bu, İsrail tarihindeki en aşırılık yanlısı hükümetin politikalarının ve yasa dışı uygulamalarının, bölgenin güvenliği ve istikrarına karşı oluşturduğu tehdidin ciddiyetini yansıtıyor." değerlendirmesinde bulundu.

    Safedi, "gerçeklerin apaçık ve belgeli olduğunu, medyadaki kara propaganda ile yalanların bunları örtemeyeceğini" vurguladı.

    İsrail Dışişleri Bakanı Katz, yaptığı açıklamada, "Ürdün sınırı üzerinden işgal altındaki Batı Şeria'da İran destekli gruplar oluşturmak için para ve silah kaçakçılığı yapıldığı" iddiasında bulunarak İsrail'in Ürdün sınırına yönelik duvar inşaatının hızlandırılmasını istemişti.

    İsrail devlet televizyonu KAN'ın dün yayımladığı haberde de Katz, işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Cenin Mülteci Kampı'nın boşaltılması ve Gazze Şeridi'nde yapıldığı gibi davranılması gerektiğini savunmuştu.

    İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.

    İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim'den beri İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 620 Filistinli hayatını kaybetti, 5 binden fazla Filistinli yaralandı.

    ABD: İran'ın (İsrail'e) karşı saldırısı bu hafta olabilir

    Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, telekonferans yoluyla düzenlediği basın brifinginde Orta Doğu gündemini değerlendirdi.

    Kirby, İsrail-İran gerginliğinin daha fazla artmasını istemediklerini ve bölgede gerilimin azalmasından yana olduklarını dile getirdi.

    İran'ın ve İran'a bağlı unsurların İsrail'e yönelik olası bir saldırısına karşı Tel Aviv'e her türlü desteği vereceklerini vurgulayan Kirby, İran'ın bu hafta bir saldırı düzenleyebileceği yönündeki spekülasyonlarla ilgili, "ABD de potansiyel (saldırı) zamanlama konusunda bu hafta olabileceği yönündeki aynı endişe ve beklentiyi paylaşıyor." değerlendirmesini yaptı.

    Olası saldırının zamanlaması konusunda tahmin yapmanın çok zor olduğunu belirten Kirby, "ciddi düzeyde saldırılar" olabileceğini kaydetti.

    Kirby, ABD, Mısır ve Katar liderlerinin geçen hafta yaptıkları Gazze'de ateşkes konusundaki ortak çağrılarına atıfta bulunarak, bu adımın bölgede tansiyonu düşüreceğini ve bunun İran-İsrail gerilimini de azaltacağını ifade etti.

    Eski Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye, 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramıştı.

    İran ve Hamas, saldırının arkasında İsrail'in olduğunu belirtmiş, Tahran, Tel Aviv yönetimine karşılık vereceğini kaydetmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA