hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CANLI I İran'ın İsrail saldırısı kapıda mı? Füze rampaları hareketliliği: 'Alman vatandaşları için tahliye hazırlığı' iddiası...

    CANLI I İranın İsrail saldırısı kapıda mı Füze rampaları hareketliliği: Alman vatandaşları için tahliye hazırlığı iddiası...
    expand

    Hamas lideri İsmail Haniye'ye İran'da düzenlenen suikast sonrası Tahran-Tel Aviv hattında gerilim zirveye ulaştı. Lübnan'daki Hizbullah Hareketi'nden de peş peşe açıklamalar geliyor. ABD'li Wall Street Journal gazetesi İran'ın füze rampalarını harekete geçirdiğini öne sürerken ABD Başkanı Biden ulusal güvenlik ekibiyle bir toplantı yaptı. Lübnan'a seyahat uyarıları gelmeye devam ederken, Almanya Silahlı Kuvvetlerinin (Bundeswehr) ise Orta Doğu'daki Almanların tahliye edilmesi için hazırlık yaptığı öne sürüldü. İşte bölgeden son dakika gelişmeler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail'in, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'e düzenlediği hava saldırısının ardından Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasıyla bölgede tansiyon yükselmişti.

    Haniye suikastından İsrail'i sorumlu tutan İran ve Lübnan Hizbullahı'ndan Tel Aviv'e misilleme tehdidi gelmişti.

    The Wall Street Journal'ın ismi açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre İran son günlerde füze rampalarını hareket ettiriyor ve askeri tatbikatlar yapıyor. WSJ beklenen saldırının önümüzdeki günlerde gerçekleşebileceğini belirtiyor.

    CANLI I İranın İsrail saldırısı kapıda mı Füze rampaları hareketliliği: Alman vatandaşları için tahliye hazırlığı iddiası...

    İran’ın İsrail’e yönelik bir misillemede bulunabileceği kaygıları artarken, ABD Başkanı Joe Biden üst düzey ulusal güvenlik ekibiyle bir toplantı yaptı. Biden, saldırıya uğraması halinde İsrail’e destek hazırlıkları konusunda brifing aldığını belirtirken, Dışişleri Bakanı Antony Blinken yetkililerin tırmanmayı önlemek için “gece gündüz” çalıştıklarını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonrası hastanelere 6 Filistinlinin naaşı getirildi

    Gazze'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah kentinde bulunan Aksa Şehitleri Hastanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, İsrail ordusunun El-Bureyc Mülteci Kampı'nın doğusuna düzenlediği saldırıda öldürülen Filistinli "Nebbahin" ailesinden 5 kişinin cenazesi ilk yardım ekiplerince hastaneye getirildi.

    Söz konusu Filistinlilerin, kamptaki evlerini kontrol ettikten sonra geri döndükleri sırada yolda insansız hava aracından (İHA) atılan bombanın hedefi olduğu kaydedildi.

    Görgü tanıkları, aynı saldırıda hayatını kaybeden 3 Filistinlinin cesedinin ise İsrail askerleri tarafından kaçırıldığını aktardı.

    Gazze'nin güneyindeki Refah kentinin Suudi Mahallesi'ne düzenlenen İsrail saldırısında ölen 1 kişinin naaşı ise Han Yunus'taki Nasır Tıp Kompleksi'ne getirildi.

    Lübnan Hizbullahı'nın, İsrail'in kuzeyindeki askeri üsse saldırısında iki kişi yaralandı

    Lübnan Hizbullahı'nın, İsrail'in kuzeyindeki Akka ve Nehariya arasında "askeri üs olduğu" ifade edilen bir noktaya düzenlediği insansız hava aracı saldırısında (İHA) iki kişinin yaralandığı bildirildi.

    İsrail'in kuzeyindeki Batı Celile bölgesi, sahil kentleri Akka ve Nehariya'da "düşman hava unsuru" saldırı alarmları çaldı.

     

    Bölge sakinleri Akka ve Nehariya kentleri ortasında bir noktanın hedef alındığını ve patlama sesi duyulduğunu aktarırken, Hayfa kentinden dumanlar yükseldiği görüldü.

     

    İsrail Hayom gazetesi, İHA'nın isabet ettiği noktanın bir askeri üs olduğunu aktardı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı, şarapnel parçalarıyla biri ağır bir orta iki yaralı olduğunu bildirdi ancak yaralıların sivil ya da asker olduğuna ilişkin bilgi paylaşmadı.

    Hizbullah, resmi Telegram hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in kuzeyindeki Akka’da yer alan Golani Tugayı Karargahı ve Şaraga Kışlası'ndaki Egoz Birimi 621'inci Karargah'ı kamikaze insanız hava aracı ile tam isabet hedef aldığını kaydetti.

    İsrail ordusu da yaptığı açıklamada, Lübnan'ın güneyinde bir eve savaş uçaklarıyla düzenlenen saldırıda "Hizbullah unsurlarının hedef alındığını" savundu.

    Lübnan'ın güneyindeki Mayfadun'a İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırısında 5 kişinin öldüğü, 1 kişinin yaralandığı bildirilmişti.

    DAKİKA DAKİKA SON GELİŞMELER / CANLI YAYIN

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Alman ordusunun Orta Doğu'daki vatandaşlarının tahliyesi için hazırlandığı iddia edildi

    Almanya Silahlı Kuvvetlerinin (Bundeswehr) Orta Doğu'daki Almanların tahliye edilmesi için hazırlık yaptığı öne sürüldü.

    Spiegel dergisinin internet sitesinde yer alan habere göre, Almanya Silahlı Kuvvetleri, Orta Doğu'daki vatandaşları için geniş çaplı bir tahliye operasyonuna hazırlanıyor.

    Alman ordusu, bölgede 2 binden fazla olduğu varsayılan vatandaşları için A400M tipi askeri kargo uçağı filosunu ve mürettebatı birkaç gündür olası tahliye adına hazır tutuyor.

    Ordunun planında öncelikle Lübnan'daki Alman vatandaşlarının tahliyesi yer alıyor.

    Haberde ayrıca, Almanya Dışişleri Bakanlığının, vatandaşlarından Lübnan'ı terk etmelerini istemesine rağmen az sayıda vatandaşın bu uyarıyı dinlediği belirtiliyor.

    İran: Haniye suikastıyla ilişkili henüz kimse gözaltına alınmadı

     İran Yargı Erki Sözcüsü Asgar Cihangir, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye suikastına ilişkin henüz gözaltına alınan kimsenin olmadığını söyledi.

    İran devlet televizyonuna göre, Cihangir, Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, Haniye suikastına ilişkin yargı sürecine dair açıklamalarda bulundu.

    Cihangir, "Bazı gazete ve sosyal medya sitelerinde, gözaltılar olduğuna dair söylentiler var. Henüz bu davayla ilgili herhangi bir gözaltı söz konusu olmadı." dedi.

    Olayın hemen ardından Silahlı Kuvvetler Yargı Başkanı'nın talimatıyla askeri savcılığın soruşturma başlattığını ve delil toplama sürecinin devam ettiğini dile getiren İranlı yetkili, incelemelerin tamamlanması sonrasında açıklama yapılacağını kaydetti.

    Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye, 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramıştı.

     

    Blinken, Orta Doğu'daki tüm tarafları gerilimi düşürecek adımlar atmaya çağırdı

    ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avustralyalı mevkidaşı Penny Wong ile görüşmesinde, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye yönelik suikastın ardından Orta Doğu'daki "tüm tarafları gerilimi düşürecek adımlar atmaya" çağırdı.

    ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Blinken, mevkidaşı Wong ile başkent Washington'da bir araya geldi.

    Blinken, imza töreninin ardından yaptığı basın açıklamasında, Heniyye suikastı sonrası Orta Doğu için "durumun kritik" olduğunu söyledi.

    Gazze'de ateşkese varılarak döngünün kırılması gerektiğini ifade eden Blinken, ateşkesin bölgeye sükunet getirebileceğine işaret etti.

    Blinken, Orta Doğu'daki tüm tarafların "gerilimi düşürecek adımları atması gerektiğini" dile getirerek "Gerilimin tırmandırılması kimsenin yararına değildir. Sadece daha fazla çatışmaya ve daha fazla şiddete yol açacaktır." dedi.

    Bu arada, Blinken ve Wong, yanlış bilgi ve dezenformasyonla mücadelede ortaklığı kapsayan mutabakat zaptı imzaladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    İsrail duyurdu: Hizbullah komutanı öldürüldü!

    Hizbullah komutanlarından Cemaleddin Cevad'a yönelik Lübnan'ın Ebba Bölgesi'nde operasyon düzenlendi. İsrail Savunma Kuvvetleri, hava operasyonuna ilişkin görüntüleri de paylaştı. Görüntüler ile birlikte Hizbullah Komutanı Cevad'ın öldürüldüğü bildirildi.

     


     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow