hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CANLI I İran-İsrail geriliminde son durum! Tahran'ın yanıtı ne olur? Öne çıkan 3 iddia...

    CANLI I İran-İsrail geriliminde son durum Tahranın yanıtı ne olur Öne çıkan 3 iddia...
    expand

    Hamas lideri Haniye'nin Tahran'daki bir suikastta öldürülmesinin ardından gözler İran'ın vereceği yanıta çevrildi. Tahran'ın vereceği yanıta ilişkin dikkat çeken iddialar gündemde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikan Washington Post ve Times of Israel gazetelerinin haberine göre Beyaz Saray yetkilileri, ABD’nin, Tahran’ın İsrail’i sorumlu tuttuğu Hamas lideri İsmail Haniye suikastına karşı İran’ın misilleme yapmasını önlemeye yönelik diplomatik çabalarının işe yaradığını söylüyor.

    Haberde ABD’nin bölgeye asker göndermesi ve saldırının Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yeni hükümeti için ciddi sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunan bir mesaj iletmesinin ardından Tahran yönetiminin planlarını gözden geçirdiği iddia edildi.

    ‘BUGÜN YA DA YARIN’

    - Al Arabiya’nın Amerikan istihbaratına dayandırdığı habere göre İran’ın İsrail’e karşı saldırıya geçmesi, Washington’ın beklediğinden daha uzun sürüyor. Haberde gelen son bilgilere göre İran’ın muhtemel saldırısının perşembe veya cuma gününe kadar ertelenmiş olabileceği belirtildi.

    - Orta Doğu başta olmak üzere tüm dünya İran ve Hizbullah’ın İsrail’i ne zaman hedef alacağını merak ederken İsrailli Haaretz gazetesine göre ‘bekleyiş’ de uygulanan stratejinin bir parçası olabilir. Haberde uzun bekleme süresi ile birlikte İsrail’in sinirlerinin bozulmasının ve misillemeyi beklerken kaynaklarını tüketmesinin hedeflendiği ifade edildi. Ayrıca Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Sergey Şoygu’nun pazartesi günkü Tahran ziyaretinde, İranlıların Ruslardan gelişmiş hava savunma sistemleri ve savaş uçağı satın almak istediği; ancak bu tip satın alımların uzun zaman alacağı aktarıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HAVAYOLLARINA UYARI

    Bu arada Mısır dün gece, tüm havayolu şirketlerine üç saat için İran hava sahasından uzak durmaları talimatını verdi. Uyarının İran tarafından yapıldığı açıklandı.

    İsrail ordusu, Han Yunus'ta pek çok beldeyi kapsayan geniş bir alanın boşaltılmasını istedi

    İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde çok sayıda beldeyi kapsayan geniş bir alanın daha boşaltılması çağrısı yaptı.

    Han Yunus'ta daha önce 10'a yakın mahallenin boşaltılmasını isteyen İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, pek çok beldeyi kapsayan geniş bir alanın daha tahliyesiyle ilgili açıklama yaptı.

    Adraee, sosyal medya platformundaki hesabından, Han Yunus'taki Selka beldesi ve mahalleleri, Karara beldesi ve mahalleleri, Beni Suheyla beldesi ve mahalleleri, Abasan beldesi ve mahalleleri, Huzaa beldesi ve mahalleleri, Şeyh Nasır beldesi ve mahalleleri, Satr ve Mahatta bölgeleri ile kent merkezinin boşaltılması çağrısında bulundu.

    Bölge sakinlerine "insani bölgelere" gitme çağrısı yapan Adraee, söz konusu bölgelerden Hamas ve diğer örgütlerin İsrail'e füze fırlattığını öne sürdü.

    İsrail Ordu Sözcüsü Adraee, son günlerde yaptığı açıklamalarda Han Yunus'un, Cevret el-Lut, El-Menara, Maan, Kizan en-Neccar, Kizan Ebu Raşvan, Es-Selam, El-Haşaş, Şeyh Nasır ve Misbah mahallelerinin boşaltılmasını istemişti.

    Yerel ve uluslararası kuruluşlar, İsrail saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'nde güvenli bir yerin olmadığını vurguluyor.

    Bakıri: Meşru müdafaa hakkımızı kullanmaktan başka seçeneğimiz yok

     İran Dışişleri Bakan Vekili Bakıri, yaptığı açıklamada, “Halihazırda, İsrail rejiminin saldırı ve ihlallerine karşı Güvenlik Konseyi tarafından herhangi bir uygun eylemin yokluğunda, İran İslam Cumhuriyeti'nin bu rejimin saldırılarına karşı doğal meşru müdafaa hakkını kullanmaktan başka seçeneği yoktur. Böyle bir eylem, bu rejimin İran İslam Cumhuriyeti'nin egemenliğine, vatandaşlarına ve topraklarına daha fazla tecavüz etmesini önlemek için gereklidir ve uygun zamanda ve orantılı bir şekilde gerçekleştirilecektir” dedi.

    Bakan Vekili Bakıri, İİT’nin atacağı adımların kapsamlı ve kararlı olması gerektiğini belirterek, “İslam İşbirliği Teşkilatı, İsrail rejiminin Filistin halkına karşı işlediği yaygın ve korkunç suçların yanı sıra Lübnan, Yemen ve Suriye de dahil olmak üzere bölgedeki diğer ülkelere yönelik saldırgan saldırıları karşısında ciddi bir sınavdan geçmektedir. Örgütün bu durum karşısında atacağı adımlar kapsamlı, kararlı ve İslam ümmetinin artan beklentileri doğrultusunda olmalı, Filistin halkı ve toprağı ile İslam ümmetinin ortak çıkarlarına yönelik bu tehlikeli gidişatı engellemelidir” diye konuştu.

    İsrail güçlerinin Gazze'de 2 evi hedef aldığı saldırıda 6 Filistinli öldü

    İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nde 2 evi hedef aldığı hava saldırısında 6 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

    Gazze'deki Sivil Savunma Teşkilatından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail güçleri Gazze kentinin orta kesimdeki Sahabe bölgesinde yer alan Yermuk Stadyumu yakınlarındaki "Şeldan" ailesine ait bir evi bombaladı.

    Saldırıda 5 Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı.

    İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda "Reyyan" ailesinin evini hedef alan saldırıda 1 Filistinli hayatını kaybetti.

    Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, 7 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten beri Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 314’ü çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 39 bin 677 Filistinlinin öldüğünü, 91 bin 645 Filistinlinin yaralandığını bildirilmişti.

    Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu belirtilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    İran'dan Gazze saldırılarının durması halinde İsrail'e saldırıdan vazgeçeceği iddialarına yanıt

    İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Said İravani, Tel Aviv yönetiminin Gazze'deki saldırılarının kalıcı olarak durdurulması halinde Tahran'ın İsrail'e saldırı niyetinden vazgeçeceğine dair iddialara ilişkin, ülkesinin Gazze'deki işgalin sonlandırılmasını, İsrail'i cezalandırmayı ve bu ülkenin saldırılarının tekrarını önlemeye öncelik verdiğini söyledi.

    İran'ın BM Daimi Temsilcisi İravani, Gazze'de ateşkes ve İsrail'in işgalini sona erdirmesi karşılığında bu ülkeye saldırı niyetinden vazgeçeceğine dair haberlere ilişkin Al Jazeera'ya açıklama yaptı.

    İravani, "Önceliğimiz saldırıların kalıcı olarak durdurulmasını ve Gazze'deki işgal güçlerinin geri çekilmesini sağlamaktır. Ayrıca önceliğimiz Şehid Haniye suikastına karışan saldırganların cezalandırılmasıdır. Diğer önceliğimiz ise İsrail rejiminin terör saldırılarının tekrarını önlemektir." ifadelerini kullandı.

    İran'dan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye suikastının ardından İsrail'e yönelik saldırı beklenirken, Tahran'ın Gazze'de İsrail saldırılarının kalıcı olarak durdurulması karşılığında saldırı niyetinden vazgeçeceğine dair iddialar ortaya atılmıştı.

    İsrailli emekli generalden "Tel Aviv, ABD desteği olmadan bölgesel savaşa giremez" açıklaması

    İsrailli emekli Tümgeneral Yitzhak Brik, İran ve Hizbullah'a yönelik herhangi bir önleyici saldırının İsrail ordusunun altından kalkamayacağı bölgesel bir savaşa yol açacağını belirterek, "Tel Aviv, ABD desteği olmadan buna giremez." açıklamasında bulundu.

    Brik, Kanal 12 televizyonunun internet sitesinde yayımlanan "İsrail, tamamen ABD'ye bağımlı olduğu bölgesel bir savaşa doğru hızla ilerliyor." başlıklı yazı kaleme aldı.

    Emekli Tümgeneral Brik, "Geçtiğimiz günlerde İsrail ordusu için endişe verici durumu henüz kavrayamayan bazı kişilerin, İran ve Hizbullah karşılık vermeden önleyici saldırı düzenlenmesi gerektiğini söylediğini duyduk. Ne yazık ki bu kişiler, Hizbullah ve İran'a yönelik herhangi bir önleyici saldırının derhal bölgesel bir savaşa yol açacağını hesaba katmıyorlar." ifadelerini kullandı.

    İsrail'in önleyici bir saldırı başlatması durumunda yerleşim yerleri, enerji santralleri, gaz istasyonları, endüstriyel alt yapı ve askeri üslerin her gün binlerce roket ve dron saldırısına uğrayacağını kaydeden Brik, "İsrail ordusunun kendi başına ne bölgesel bir savaşa yanıt verecek, ne ulusal alt yapısını savunacak ne de İran, Hizbullah ve vekillerini yenecek bir gücü var." değerlendirmesinde bulundu.

    Brik, İran ve Hizbullah'a yönelik herhangi bir önleyici saldırının net şekilde bölgesel savaşa yol açacağını ancak İran ve Hizbullah'tan gelmesi beklenen yanıtın hafif olması durumunda bölgesel bir savaşa girilme olasılığının kesin olmadığını anlattı.

    Her durumda İsrail ordusunun bölgesel bir savaşla tek başına mücadele edemeyeceğini, ordunun tek başına direnme gücünün bulunmadığını ve ABD'nin yardımına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Brik, İsrail'in ABD'ye mutlak bağımlı olduğunu, İsrail'in bölgesel bir savaşta ayakta kalmasının da tamamen ABD'ye bağlı olduğunu ifade etti.

    Brik, "ABD Başkanı Joe Biden'in, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun önleyici bir saldırı başlatmasını engellediğini ve ona ABD'nin onayı olmadan böyle bir adım atar ve akabinde bölgesel bir savaş çıkarsa İsrail'in yanında durmayacaklarını söylediğini" ifade ederek, şu öngörüde bulundu:

    "Tahminim, Biden Netanyahu'ya Hizbullah ve İran kırmızı çizgiyi aşar ve İsrail vatandaşları büyük zarar görürse kapsamlı bölgesel bir savaşa yol açacak olsa bile ABD'nin İsrail'le beraber İran ve Hizbullah'ın askeri ve ekonomik hedeflerine şiddetli saldırı başlatacağını söyledi. Ancak bundan sonra Netanyahu Biden'i dinlemezse muhtemel bir savaşta yalnız kalacağız."

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow