Lavrov: "Halk desteği olmasa Esad çoktan yıkılırdı"
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Eğer Esad halk desteğini kaybetseydi bu savaş 2 yılı aşkın süredir devam etmezdi ve rejim çoktan yıkılırdı" dedi.
Rus resmi haber ajanslarından Ria-Novosti'ye konuşan Lavrov, Esad'ın Arap medyasına gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağı yönünde yaptığı açıklamayı değerlendirdi. Lavrov, Esad'ın gelecek seçimlerde aday olma ihtimalini göz ardı etmediğini kaydederek, "Bazı ülkelerin pozisyonları Esad'ın meşruluğunu kaybettiği yönünde. Onlar Esad'ın halkından destek görmediğini savunuyor. Eğer Esad halk desteğini kaybetseydi, bu savaş 2 yılı aşkın süredir devam etmezdi ve rejim çoktan yıkılırdı" değerlendirmesinde bulundu.
Rus Bakan, Batı'nın Suriye'nin başında Esad'ın bulunmasının, "teröristlerin yönetimi ele geçirmesinden" daha az tehlikeli olduğunu anlamaya başladığını savundu.
Cenevre-2 hazırlıkları
Lavrov, bu günlerde Cenevre'de konferansa hazırlık toplantılarının düzenlendiğini anımsatarak, detayların çözüme kavuşması için gayret sarfedildiğini belirtti. Rus bakan, konferans öncesi en önemli konulardan birinin muhaliflerin toplantıya ne kadar geniş temsil gücüyle geleceği konusu olduğunun üzerinde durdu.
İran'ın konferansa katılması gerektiğine vurgu yapan Lavrov, "İran bize, kendilerine bir davetiye ulaşması durumunda konferansa katılmaya hazır olduğunu söyledi" diye konuştu
Cenevre-2 konferansında Suriye'nin geleceğiyle ilgili herşeyin konuşulacağını anlatan Lavrov, tarafların karşılıklı mutabakat esasında, hükümetin nasıl olacağını, başkanlık sisteminin kalıp kalmayacağını ve politik organizasyon ve yapılanmaları masaya yatırabileceğini ifade etti.
Kerry ile telefonla görüştü
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı sitesinden bugün yapılan açıklamada da Lavrov'un ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefonda Cenevre-2 Konferansı hazırlıklarını değerlendirdiği duyuruldu. Görüşmede uluslararası diğer bazı gündem maddelerinin de ele alındığı ifade edildi. Ayrıca, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov'un ABD'nin Moskova Büyükelçisi Michael McFaul ile bir araya geldiği ve görüşmede iki ülke ilişkilerinin konuşulduğu kaydedildi.
Rusya'nın dış politikası
Lavrov, Rusya'nın dış politikasının konjonktürel değil tutarlılık üzerine kurulduğunu ileri sürerek, "Dış politikamız, uluslararası hukuka ve BM'nin ana rolüne saygı, krizlerin çözümünde barışçıl yolların tercih edilmesi, ülkelerin ulusal bütünlüğü ve egemenlik haklarına saygı prensipleri üzerine kurulu" ifadelerini kullandı.
Rusya'nın Suriye konusundaki pozisyonunun 30 Haziran 2012'de Cenevre mutabakatıyla aynı çizgide olduğunu hatırlatan Lavrov, "Bu anlaşmada ana prensipler ülkede şiddetin durması, Suriye'nin geleceğine kendi halkının karar vermesi için taraflar arasında geniş bir diyaloğun başlatılması ve insani konuların çözüne kavuşmasıydı" dedi.
İskender füzelerinin Rusya'nın batı askeri bölgesine yerleştirilmesi konusuna askerlerin karar vereceğini vurgulayan Lavrov, İskenderlerin, ABD'nin Avrupa füze kalkanına karşı bir hamle olarak değerlendirilebileceğini ifade ederek, "Ülkenin güvenliği için riskler taşıyan somut potansiyel oluştuğunda, uzmanların tavsiyelerini dikkate alarak bir karar veriyorsun" yorumunda bulundu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…
NASA’dan 50 yıl sonra Ay'a dönüş! 9 bölge belirlendi...