hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    LA Times: "Fransa Senatosu teklifi reddetmeli"

    LA Times: Fransa Senatosu teklifi reddetmeli
    expand

    ABD'de Los Angeles Times gazetesinde yer alan bir yazıda, Fransız Senatosunun, 23 Ocak Pazartesi günü görüşeceği 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini reddetmesi gerektiği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de Ermenilerin en yoğun yaşadığı Los Angeles'ta yayımlanan ve Ermeni tezlerine yakın çizgisiyle bilinen Los Angeles Times gazetesinde, "İfade Suçu ve Fransa" başlıklı bir yazı yayımlandı.

    Stanford Üniversitesi'ne bağlı Hoover Enstitüsü'nde kıdemli uzman ve Oxford Üniversitesi'nde Avrupa araştırmaları profesörü olan Timothy Gartor Ash imzalı yazıda, "Fransa Senatosu, ifade özgürlüğü adına, tarihsel araştırma adına ve 'fikir ve görüşlerin serbestçe aktarımının en değerli haklardan biri olarak' nitelendiği 1789 Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi'nin 11'inci maddesi adına, bu teklifi reddetmeli" ifadesi kullanıldı. Yazıda şöyle devam edildi:

    "Burada tartışılması gereken soru, Osmanlı İmparatorluğu tarafından Ermenilere karşı işlenen katliamların korkunç olup olmadığı ya da bunların Türklerin ve Avrupalıların hafızalarında tanınmasının gerekip gerekmediği değil. Öyleler ve öyle de olmalılar. Esas soru şu; bu korkunç olayların soykırım teşkil edip etmediğini tartışmak, Fransa ya da başka ülkelerdeki yasalarda bir suç olarak sayılmalı mı? Ve Fransız parlamentosu, diğer ülkelerin geçmişteki eylemleriyle ilgili kararlar veren, kendisini dünya tarihi üzerine bir mahkeme olarak konumlandıracak donanıma ve yetkiye sahip mi? Her iki sorunun da cevabı hayır."

    "Türkiye Başbakanı da Fransa'ya bir sonraki ziyaretinde tutuklanmalı mı?" sorusunun sorulduğu yazıda, Fransız Parlamentosundaki bu tür tekliflerle yarım milyon Ermeni kökenli seçmenin önemli ağırlığının olduğu ulusal seçimler arasında göze çarpan bir ilişki bulunduğu kaydedildi. Fransa'da buna benzer bir teklifin 2006 yılında da Parlamentonun alt kanadından geçtiği ve bunun 2007'deki seçimlerin hemen öncesine denk geldiğinin hatırlatıldığı yazıda, bu yıl da aynı şekilde yine seçimlerin olacağına dikkati çekildi.

    Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin partisine mensup tüm politikacıların bu teklifi desteklemediği, örneğin Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe'nin, teklife, Fransa'nın Türkiye ile ilişkilerine olası etkilerinden duyduğu endişeler nedeniyle karşı çıktığı kaydedilen yazıda, Türk hükümetinin tahmin edildiği gibi konuya sert tepki gösterdiğine işaret edildi.

    "Özgürce tarihsel tartışmalar ve ciddi anma törenlerine tabi olması gereken bir trajedinin, siyasi manipülasyonun ve bir politikacının sataşmalarının bir aracı olma konumuna indirgendiği" görüşünün dile getirildiği yazıda, "Fransa'nın fırsatçı, kötü planlanmış teklifi, üzerinde çok düşünmeyi gerektirecek, zorlu bir konu değil. Gelecek hafta Fransız Senatosu, entelektüel özgürlüklerin savunulması konusunda ABD Kongresi'ne örnek sunmalı" ifadesi
    kullanıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow