Kuzey Irak'tan petrol sevkıyatı başladı
Irak'ın kuzeyindeki Erbil bölgesinden çıkarılan petrolün resmi olarak ihraç edilmesine başlandı. İlk etapta günde 100 bin varil olarak planlanan ihracat, Kerkük Ceyhan Petrol Boru Hattı aracılığı ile Türkiye üzerinden dünya pazarlarına yapılacak.
Irak'ın kuzeyindeki petrolün dünya pazarına resmen sunulması dolayısıyla Erbil'de tören düzenlendi.
Törende konuşan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, "biz bütün herkese, Irak'ın birlik ve beraberliği için çalıştığımızı ispatladık. Bunun da en belirgin örneği, kuzey Irak petrolünü Irak boru hattı üzerinden dünyaya göndermemizdir" dedi.
Bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani de, "bu çok önemli bir olay. Bölgesel Kürt yönetiminin Irak halkına bir armağanıdır" ifadelerini kullandı.
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ise, konuşmasında, Kuzey Irak petrollerinin ihraç edilmeye başlanmasının dünya ve bölge açısından taşıdığı öneme dikkati çekerek, "bölgemiz ve dünya için tarihi bir adım atıyoruz" dedi.
Barzani, "Bölgesel yönetimin yapmış olduğu şeyin Irak'ın çıkarına olduğundan hiçkimse şüphe duymamalıdır. Daha iyi ve daha barışçıl bir geleceğe katkıda bulunmaktayız. Bugün, Kürdistan Bölgesi ve tüm Irak için bir adım atmayı arzuluyoruz. Irak'taki daha önceki rejimler, kontrolsüz güçleri ile ülkenin doğal kaynaklarını kullandılar. Bu güç, geçmişte şiddet ve baskı amaçlı kullanılmıştı. Böyle politikaların Irak'ta bir daha hiçbir zaman düşünülmemesi ve kullanılmaması konusunda kararlıyız. Geçmişimizi hatırlamaya ama aynı zamanda, hem şimdi hem de gelecekte, barış ve halkımızın refahı ve iyiliği üzerine odaklanmaya kararlıyız" dedi.
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Aşti Havrami ise tarihte ilk kez, Irak'ın kuzeyindeki halkın, doğal kaynakları hakkında karar verebildiğini ifade ederek, "bugün, sağladığımız başarılarla petrolün lanetini arkamızda bırakacağız. Artık petrol bizim için bir refah ve denge unsurudur" diye konuştu.
Tavke ve Taq Taq petrol sahalarından yapılacak ihracatın bir yıl içinde 250 bin varile, önümüzdeki yılın sonunda 450 bin varile, dört yıl içindeyse günlük 1 milyon varile çıkmasının beklendiğini belirten Havrami, bu durumun, Irak'ın toplam petrol ihracatını, bugünün seviyesiyle kıyaslandığında yüzde 50 artıracağını söyledi.
En büyük yatırım Türk şirketinden
Irak'ın kuzeyindeki en büyük yatırımı yapan ilk yabancı şirket unvanına sahip Genel Enerji şirketinin üst yöneticisi (CEO) Mehmet Sepil ise konuşmasında, Taq Taq petrollerinin ilkleri barındıran bir proje olduğuna dikkati çekti.
Sepil, "Bu proje, şirketimizin konumunu, uluslararası bir arama, üretim şirketi seviyesine yükseltmesinin yanında, yurt dışında bu büyüklükte bir petrol rezervini arayan ve üreten ilk Türk özel sektör şirketi olmamızı da temsil etmektedir. Genel Enerji olarak 2005'te sektörel tecrübesi olan Addax Petroleum'la ortaklaşa kurduğumuz ortak operasyon şirketimiz Taq Taq Operating Company 'TTOPCO' ile beraberce bölgede milyonlarca dolarlık yatırım yaptık, sayısız uluslararası ve yerel şirket ile birlikte yerel işçilere imkan sağladık. Bunun yanında Genel Enerji, 60 bin varil gün kapasiteli bir rafineri inşasına başlamıştır. Bu rafineri, 2010 yılı sonunda faaliyete başlayacaktır" dedi.
Irak'ta uzun vadeli yatırım planlarının bulunduğuna da işaret eden Mehmet Sepil, yeni yatırımlar için yeni taahhütlere girmek üzere KRG ile Tavke, Dohuk, Miran, Barbahar ve Chia Surkh sahalarında da anlaşmalar imzaladıklarını bildirdi.
Sepil, "bölgede, KRG'nin alt yapı projelerinde şeffaf bir şekilde kullanılmak üzere, şirketimizin kurumsal sorumluluk politikası çerçevesinde toplam 1,1 milyar dolar katkıda bulunmayı kabul ettik. Bu yatırımlarımız, Kuzey Irak bölgesinde yürütülecek faaliyetlerde sayısız başarılı Türk inşaat şirketine imkanlar yaratacak ve KRG ile Türkiye arasındaki münasebetlere de farklı bir boyut kazandıracaktır" dedi.
Taq Taq Petrol sahasında Genel Enerji'nin ortağı olarak bulunan Addax Petoleum şirketinin üst yöneticisi Jean Claude Gandur ise, bölgenin sunduğu yatırım koşullarının uluslararası alanda da son derece rekabetçi olduğunu ve küresel petrol sektörünün ciddi oyuncularının ilgisini çekmeye devam edeceğini söyledi.
Gandur, "Addax Petroleum olarak bizler de gelecekte Kuzey Irak'ta doğacak yatırım fırsatlarından ötürü büyük heyecan duyuyoruz. Uluslararası hukukun temel ilkelerine uygun, en iyi uygulamalara dayanan, karşılıklı olarak fayda sağlayan ve gitgide büyüyen iş ortamındaki rolümüzü devam ettirmek için sabırsızlanıyoruz" diye konuştu.
Tavke ve Khurmala Petrol sahalarının dünya basınına tanıtılması ile devam eden tören, petrol vanalarının sembolik olarak açılması ile devam etti.
Yeni dönem başlıyor
Irak'ın kuzeyinden Ceyhan'a petrol sevkıyatının pazar günü başlayacağının açıklanması, Irak'ın petrol kaynaklarının nasıl yönetileceği konusunda merkezi yönetim ve kuzeydeki bölgesel yönetim arasındaki anlaşmazlığın giderildiği yönünde değerlendirildi.
Irak merkezi yönetimi daha önce, kuzeydeki bölgesel yönetiminin yabancı şirketlerle imzaladığı petrol anlaşmalarına tepki göstermiş, Irak Petrol Bakanlığı bu anlaşmaların geçersiz olduğunu açıklamıştı. Bölgesel yönetim ve merkezi yönetim arasındaki bu anlaşmazlık, ulusal petrol ve doğal gaz yasasının çıkmasını da engelliyordu.
Dünyanın üçüncü büyük petrol rezervine sahip Irak'ta, yıllardır süren savaş ve ambargolar nedeniyle büyük zarar gören altyapının düzeltilmesi ve üretimin desteklenmesi için alt yapı yatırımlarına ihtiyaç duyuluyor.
Petrol gelirlerinin, bütçenin yüzde 95'den fazlasını oluşturduğu Irak, günlük 2,4 milyon varil petrol üretiyor. Iraklı Kürt yetkililer, Irak'ın kuzeyindeki bölgede en az 40-45 milyar varil petrol rezervi bulunduğunu tahmin ediyorlar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Pandaların kar keyfi yürekleri ısıttı
-
Kraliyet arması değişti! Tarihçileri şaşırtan hamle… Trump’a mesaj mı?
Trudeau istifa etti, '51. eyalet' diyen Trump'tan yeni açıklama geldi: Birlikte harika bir ulus olurduk
DSÖ'den Gazze uyarısı: Bebekler donarak ölüyor
New York'ta “trafik yoğunluğu ücreti” uygulaması başladı