"Kürt yönetimi muhatap alınmalı"
Kürdistan Demokrat Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Safin Dizai, "Ankara, bugüne kadar Bağdat'ı muhatap aldı artık Kuzey Irak'taki Kürt yönetimini muhatap almalı. 5 bin değil 50 bin askerle girilse bile Kuzey Irak'ta hakimiyet elde edilemez" dedi.
Dizai, bölgedeki bazı üslerde konuşlanmış askerlerin alana çıkmasına izin verilmediğini de iddia etti.
Kara harekatını CNN TÜRK'e değerlendiren Dizai, operasyondan Kürt yönetiminin haberdar olmadığını söyledi.
Dizayi, Ankara ile diyalog eksiğinden yakındı ve Bağdat'ın değil, kendilerinin muhatap alınması gerektiğini belirtti.
Safin Dizai, "Ancak şu da bilinmeli ki, son 2-3 yıldır Ankara ne zaman Bağdat ile ilgileniyor olsa soruna bir çözüm bulamadı veya ileri gidemedi. Başbakan ile Başbakan Yardımcısı ile pek çok kez yüksek seviyede resmi heyetlerarası görüşme oldu" dedi.
Kürdistan Demokrat Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Dizai, "Devlet Başkanı Yardımcısı Ankara'ya gitti, anlaşmalara varıldı. Uygulamaya geldiğinde ise herhangi birşey yapılamadı... Kürdistan bölgesel hükümetinin, Kürt yetkililerin ve Kürt partilerinin rolü önemlidir ve bu dışarıda bırakılamaz. Dolayısıyla sürecin bir parçası olmak durumundalar" ifadesini kullandı.
Dizai, Bamerni üssündeki Türk askerlerinin operasyon sırasında üslerinden çıkmak istediğini ancak buna Kürt yönetimi tarafından izin verilmediğini iddia etti.
Safin Dizai, "Operasyondan üç saat önce bu birliklerin kendi alanlarından çıktıklarını, stratejik yollardan birini kontrol etmeye çalıştıklarını gördük. Bu tabi ki memnuniyetle karşılanmayan bir hareketti. Bu sebeple, gerek bu alandaki halk, gerek peşmergelerle karşı karşıya kaldı. Başkan Barzani bu gelişmedeki tehlikeyi gördü ve hemen bölgeye gitti. Niyeti ve planı olayı durdurmak, gerilimi azaltmaktı. Ankara'dan karar geldi. Yüksek askeri komuta bu birliklerin kendi alanlarına geri dönmelerini istedi" dedi.
"Bağdat'ın tepkisi yavaştı"
Kuzey Irak'lı Kürtler, Bağdat'ın, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin operasyonlara yeterli tepki göstermediği görüşünde. "Bağdat'ın pozisyonu ve bu olaylara tepkisi çok yavaştı. Resmi açıklama da beklediğimiz seviyede değildi" diyen Dizai, "Çünkü Irak'ın bir parçasına değil de farklı bir parçasına veya bir başka komşu ülkeye atıfta bulunuyormuş gibiydiler" şeklinde konuştu.
Dizai, kara harekatından dolayı Washington'la ilişkilerinde hayal kırıklığı yaşadıklarını da söyledi. Kürt politikacıya göre bölgenin arazi yapısından dolayı Türkiye'nin Kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik kalıcı bir zafer elde etmesi mümkün değil.
Kürdistan Demokrat Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu ayrıca, "Şimdi operasyonda yer alan 5 bin birlik değil, 50 bin birlik de olsa bölgeyi ele geçiremez. Örneğin 1961'den 1991'e operasyonun olduğu bu bölgelerde peşmergeler vardı. 30 yıl boyunca ard arda gelen Irak rejimleri bu bölgeyi tam olarak kontrol edemediler. Böylece bu örnekten bu bölgenin, dağların, yerin, teröristlerin gizlendiği yerlerin ve ayakta kalabileceğinizi geniş alanların ne kadar zor olduğunu anlayabilirsiniz. Ordunun boyutu veya sayısı önemli değil, oraya girmek kolay olabilir ama oradan çıkmak çok daha zor olacaktır" dedi.
Röportajın tam metni için tıklayın
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”
Esad'ın son günlerinde o detay ortaya çıktı! Yanına sadece iki ismi almış
Son dakika haberi: Putin 76 soruya yanıt verdi: Suriye-Ukrayna ve İsrail için dikkat çeken açıklamalar
Suriye'deki Rus üslerine dair yeni iddia: Askeri ekipmanları Libya'ya mı taşıdı?
ABD’nin Suriye politikası yeni yönetimle değişir mi? Blinken’dan Trump vurgusu…