Küresel askeri harcamalarda rekor! İlk 10 ülke açıklandı
Küresel savunma bütçesi 2 trilyon 443 milyar dolarla rekor seviyeye yükseldi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), ilk kez hükümetlerin askeri harcamalarının beş coğrafi bölgenin tamamında arttığını tespit etti. Rapora göre savunmaya en çok harcama yapan ülkeler ABD, Çin ve Rusya oldu.
2023 YILINDA 2 TRİLYON 443 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
Küresel düzeyde askeri harcamalarda rekor kırıldı. SIPRI’nin 2023 yılına ilişkin açıkladığı raporda, 9 yıldır üst üste artan küresel askeri harcamalar, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2 trilyon 443 milyar dolara yükseldi.
HARCAMALAR İLK KEZ 5 KITADA BİRDEN ARTIŞ GÖSTERDİ
2009’dan bu yana ilk kez harcamalar SIPRI’nin belirlediği tüm 5 coğrafi bölgede artış gösterdi. Özellikle de Avrupa, Asya, Okyanusya ve Ortadoğu'da büyük artış kaydedildi.
EN ÇOK ASKERİ HARCAMAYI ABD, ÇİN VE RUSYA YAPTI
2023’te en çok askeri harcama yapan ilk 10 ülke sırasıyla ABD, Çin, Rusya, Hindistan, Suudi Arabistan, İngiltere, Almanya, Ukrayna, Fransa ve Japonya. En fazla harcama yapan iki ülke olan ABD 916 milyar ve Çin de 296 milyar ile küresel savunma harcamalarının yaklaşık yarısını oluşturdu. ABD askeri harcamalarını yüzde 2.3, Çin ise yüzde 6 artırdı.
ABD'nin askeri harcamaları NATO'nun toplamının yüzde 68'ine denk gelirken, bu payın son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı gözlemlendi. Avrupalı üyelerinin çoğunun harcamalarını artırdığı ve NATO içindeki paylarının yüzde 28 olduğu dikkat çekti. Geriye kalan yüzde 4'lük oran Kanada ve Türkiye'den geldi.
Rusya'nın harcamaları 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 24 artarak 109 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2014'ten bu yanaysa harcamaları yüzde 57 arttı.
64 milyar 800 milyon dolarla en çok harcama yapan 8'inci ülke olarak gösterilen Ukrayna'nın 2014-2023 döneminde askeri harcamaları yüzde 1270 arttı.
"KÜRESEL BARIŞ VE GÜVENLİKTEKİ BOZULMAYA İŞARET"
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü, savunma harcamaları şöyle özetledi:
"Askeri harcamalardaki benzeri görülmemiş artış, küresel barış ve güvenlikteki bozulmaya doğrudan bir tepkidir. Devletler askeri güce öncelik veriyor ancak giderek istikrarsızlaşan jeopolitik ve güvenlik ortamında bir etki-tepki sarmalını riske atıyorlar."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”