hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küba'nın 'first leydi'si Vilma Espin öldü

    Kübanın first leydisi Vilma Espin öldü
    expand

    Kübalı eski gerilla ve ülkenin en güçlü devrimci şahsiyetlerinden biri olan, Devlet Başkan vekili Raul Castro'nun karısı Vilma Espin Guillois öldü. Küba lideri Fidel Castro boşanmış olduğu için, Espin yıllardır ülkenin fiili first leydiliğini de yapıyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küba televizyonu, Espin'in, uzun zamandır mustarip olduğu hastalığın ağırlaştığını ve dün akşam 77 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu, ancak hastalığın ne olduğu açıklanmadı.

    Ulusal yas çerçevesinde bugün tüm ülkede bayraklar yarıya indirildi. Kendisi istemediği için Espin'e devlet töreni yapılmayacak.
     
    Espin'in külleri, vasiyeti gereği, gerilla mücadelesinin yürütüldüğü Sierra Maestra dağlarındaki mozoleye konulacak.
     
    1930'da varlıklı bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen ve kimya mühendisliği eğitimi alan Espin, Fulgencio Batista'nın 1952'deki darbesinden sonra protesto gösterilerine katılmış ve kısa zaman içinde devrimci harekete mensup olmuştu.
     

     
    Küba'nın batısındaki şehir gerilla hareketinin liderliğini yapan Espin, 1958'de Castro kardeşlerin gerilla hareketini yürüttükleri dağlara kaçmıştı.
     
    Batista'nın ülkeden kaçması ve devrimcilerin zaferlerini ilan etmelerinden 4 ay sonra Nisan 1959'da Espin ile Raul Castro evlenmişti.
     
    Devrimden kısa bir süre sonra, Fidel Castro'nun boşanması üzerine ülkenin fiili "first leydisi" olan Espin, bu görevi 45 yıl yürüttü.
     
    Espin, 1960'ta Küba Kadınlar Federasyonu'nu kurmuş ve kadınların eşitliği için mücadele etmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow