Kriz sonrası dünyanın gözü kulağı bu seçimlerde
Hollanda'da bugün genel seçim yapılıyor. Oy verme işlemi TSİ 09:30'da başladı. Sandıklar TSİ 23:00'de kapanacak ve hemen ardından ilk sandık çıkış anketleri açıklanacak.
Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan diplomatik kriz nedeniyle bu seçimler Türkiye'de de yakından izleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "bir seçim için Türkiye ile ilişkilerini feda eden Hollanda'nın bunun bedelini ödeyeceğini" söylüyor ve atılacak adımların Hollanda seçimlerinin ardından netleşeceğini vurguluyor.
Rotterdam Belediye Başkanı'nın 15 Temmuz tavrı
Hollanda'da yaklaşık 12,7 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor ve parlamentodaki 150 sandalye için 31 parti yarışıyor. Bunlardan 14'ünün en az bir sandalye kazanması bekleniyor.
Yapılan kamuoyu yoklamaları, Geert Wilders'in liderliğindeki göç ve İslam karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (PVV) seçimden oylarını artırarak çıkacağını gösteriyor.
Wilders'in partisi, Aralık-Ocak aylarında oylarını yüzde 20'nin üzerine çıkarmış olsa da daha sonra ivme kaybetmeye başladı.
Son kamuoyu yoklamalarına göre PVV, Başbakan Mark Rutte'nin lideri olduğu Halkların Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nin gerisinde (VVD) ikinci sırada yer alacak.
Hollanda'da, partileri siyasi uzlaşmaya zorlamak amacıyla koalisyon hükümetlerinin kurulması teşvik ediliyor.
Bununla birlikte, PVV'nin sandalye sayısını artırarak, koalisyon görüşmelerinde kilit bir rol üstlenme olasılığına karşın, diğer partilerin hükümet için kapısını çalma ihtimali düşük görülüyor.
Yeni hükümet için yapılacak müzakerelerin uzun sürebileceği belirtilirken, bazı gözlemciler de parlamentoda çoğunluğun ancak üç ya da dört partinin bir araya gelmesi sağlanmasını bekliyor.
Yeni hükümetin kurulması için koalisyona dahil olan partilerin toplamda en az 76 sandalyeye ulaşması gerekiyor.
Genellikle hükümet kurma görevi seçimde birinci olan partinin liderine veriliyor. Ancak Hollanda'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana üç kez seçimi kazanan parti, daha sonra kurulan hükümetlerin dışında kaldı. Bu parti de her defasında İşçi Partisi oldu.
Rutte ile Wilders birbirlerine güvenmiyor
Yapılan anketler, seçimlerin ardından ülkedeki kutuplaşmanın daha artacağına işaret ediyor.
Hollanda seçimlerinin, birçok önemli seçimin yaşanacağı Avrupa'da aşırı sağ ve popülist siyasi hareketlerin halk desteği hakkında da önemli ipuçları vermesi bekleniyor.
Bu nedenle, seçimlerin sonuçları ve özellikle de Türkiye'nin "ırkçılıkla" suçladığı aşırı sağcı Wilders'in alacağı oy oranı yalnızca Avrupa'da değil, dünyada da yakından izleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dünyanın konuştuğu 'ateşkes' iddiası... Netanyahu kamuoyuna nasıl duyuracağını düşünüyor! Dikkat çeken '60 gün detayı'...
Görüntüler Pakistan'dan! Imran Khan destekçileri sokağa indi
İsrail yasaklı silahlı kullanıyor... Lübnan: Fosfor bombalarıyla vurdu!
Şempanzeler birbirlerinden öğrendikleri becerileri nesilden nesile aktarabiliyor
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!