Kritik geçiş rotalarında peş peşe aksamalar: Süveyş Kanalı’nda tankerler çarpıştı
Küresel ticaret açısından önem arz eden iki güzergahta peş peşe aksaklıklar yaşandı. Kuraklık nedeniyle ulaşımın olumsuz etkilendiği Panama Kanalı'nda onlarca geminin mahsur kalmasından günler sonra, Süveyş Kanalı’nda iki tanker çarpıştı…
Küresel ticaretin can damarı olarak görülen iki kritik noktada peş peşe engellerle karşılaşıldı. Panama Kanalı’nda su seviyesinin düşmesiyle alarma geçildi. En kritik su yollarından Süveyş Kanalı’nda ise 2 tanker çarpıştı.
Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve dünya ticaretinin önemli geçiş noktalarından olan Mısır'daki Süveyş Kanalı'nda sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) yüklü Singapur bandıralı “BW Lesmes” adlı tanker, yerel saatle 21.35 sıralarında karaya oturdu. Kanalda seyir halinde olan Cayman Adaları bandıralı “Burri” adlı petrol tankeri ise karaya oturan tankere çarptı. BW Lesmes tankerinin bağlı olduğu şirketten yapılan açıklamada, tankerde hasar meydana gelmediği, tankerin 03.30 sıralarında yeniden yüzdürüldüğü, mürettebatın da güvende olduğu aktarıldı. Tankerin detaylı inceleme için demirleme bölgesine götürüldüğü belirtildi.
Petrol tankeri de bölgeden çekilirken, gemi trafiği normal şekilde devam etti.
Öte yandan, 2021 yılında “Ever Given” adlı dev konteyner gemisinin Süveyş Kanalı'nda karaya oturması sonucu 6 gün boyunca her iki yönde de trafik durdurulmuş, küresel ticaret sekteye uğramıştı.
KURAKLIKLA SIKIŞAN PANAMA KANALI
Orta Amerika ülkesi Panama topraklarında yer alan ve Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u birleştiren Panama Kanalı’nda su seviyesinin düşmesi üzerine alarma geçildi.
Küresel gemi trafiğinin yüzde 6’sının yapıldığı Panama Kanalı’nda geçtiğimiz günlerde 200 yük gemisi mahsur kalmıştı.
Panama Kanalı Yöneticisi Ricaurte Vasquez, sorunun kurak mevsimin normalden uzun sürmesi sebebiyle yaşandığını ifade ederek, “Panama Kanalı’nın bir deniz yolu olarak en büyük dezavantajı, diğer kanallar deniz suyu kullanırken bizim tatlı su ile çalışmamızdır” açıklamasını yaptı.
Kuraklığın Panama Kanalı’nın gelirlerinde 200 milyon dolarlık kayba yol açacağı tahmin ediliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı